|
Македонски литературен јазик |
Внеси реплика | страница <1 1314151617 46> |
Автор | |
Lithium
Сениор Регистриран: 01.Декември.2008 Статус: Офлајн Поени: 9407 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
и Ж и З се звучни....не знам навистина ова ме буни, секаде различно го среќавам
|
|
You think you are perfect? Well, try walking on water...
|
|
BisernA
Сениор Регистриран: 27.Јули.2008 Статус: Офлајн Поени: 4662 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
мислам дека поради некое изедначување или такво чудо, дека некаде имам прочитано дека е БЕЖИЧЕН,... се губи З кога е до Ж ( што мислам, ама само мислам,... дека беше безвучна ?? ) еве и во безвучна се губи дупло З едит : Ж е звучна, Ш е безвучна исто пишува дека кога две согласки, РАЗЛИЧНИ по ЗВУЧНОСТ ќе се најдат една до друга во зборот тие се изедначуваат - или двете стануваат звучни или двете безвучни. Тоа зависи од звучноста на втората самогласка е сега, и З и Ж се звучни, така да појма немам што се прави во овој случај, ама како што реков.... мислам дека З ќе се испушти... Изменето од BisernA - 03.Октомври.2010 во 22:19 |
|
Lithium
Сениор Регистриран: 01.Декември.2008 Статус: Офлајн Поени: 9407 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
БеЖичен или БеЗЖичен телефон а
|
|
You think you are perfect? Well, try walking on water...
|
|
d4 b3
Сениор не можам да си дозволам неактуеленпотпис Регистриран: 19.Јуни.2010 Статус: Офлајн Поени: 4384 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
maka mi e literaturniot
|
|
nena_princess
Група Регистриран: 24.Април.2010 Статус: Офлајн Поени: 56 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
се трудам да говорам литературен македонски јазик ама мразам некој од ,,шмизлање'' кога го користат изразот АЛИ наместо НО мислам дека треба да зборуваме онака литературно - МАКЕДОНСКИ
|
|
Секогаш бори се за она што го Сакаш и верувај ќе успееш ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
|
|
BisernA
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
и јас така правам кога не знам како точно се пишува некој збор, било на мак или на анг
а иначе, нека ти текне дека СВАЌАТА треба да СФАТИ нешто... тоа е барем лесно |
|
zabegan
Модератор Другарот на Мона Лиза Регистриран: 06.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 9774 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
„сфаќање“ обично го избегнувам со „разбирање“ и решен проблем, нема мислење како било правилно
|
|
размисли пред да напишеш глупост
|
|
BisernA
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
значи добро сум научила...
бев речиси 90% сигурна дека е со Ф, ама да си прашам сепак а за сфаќам знам уште одамна... сега сум во мисија да ги научам и другите дека е со Ф |
|
Sho-Sana
Сениор Регистриран: 24.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 2944 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
еФтино е правилно, исто како и сФаќање
(ретко кој не греши на овие два збора, во право си ти ) |
|
Ако сретнеш човек со кој:
- вреди да зборуваш а не зборуваш, си го изгубил човекот, - не вреди да зборуваш а зборуваш, си го изгубил зборот. Мудриот човек не ги губи ни човекот ни зборот. Конфучиe |
|
BisernA
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
јас имам едно прашање што често ме збунува
како е правилно еВтино или еФтино... знам дека повеќето би рекле еВтино, но го сретнувам различно напишано на различни места.... една проф вика со В другата со Ф.... во една книга е со В, во друга со Ф.... мислам дека во некој речник прочитав дека е со Ф и го пишувам така ама многу се нервирам кога некој друг греши.... па не сакам јас самата да правам грешки |
|
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
uzajamno!
kaj uma u vo srpskiot stavi samo v namesto u-to ...i, ...op. ..ete ti i "izvoren" makedonski ! Изменето од brza - 09.Септември.2010 во 12:29 |
|
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein |
|
*moon*
Сениор Регистриран: 27.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 7657 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
v ne od so z = vzemno
zaemno |
|
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Правилно е заемно, не се пишува в пред з. Изменето од Македон - 09.Септември.2010 во 01:48 |
|
Tiggy Vicious
Сениор Consume. Be silent. Die. Регистриран: 27.Октомври.2009 Статус: Офлајн Поени: 6238 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Кога пробувам да зборам литературно...
ме погледнуваат коцкасто и ми викаат: -Што си пушела, ма ти? |
|
What the hell is going on?
-The cruelest dream, reality |
|
Внеси реплика | страница <1 1314151617 46> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |