|
Посни јадења |
Внеси реплика | страница <1 121314 |
Автор | |
maja
Сениор Убавицата и ѕверот Регистриран: 28.Мај.2005 Локација: Italy Статус: Офлајн Поени: 13127 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Полнета риба шаран или крап
1 чаша варен ориз 2 главици кромид 4 чешниња лук рендан варен морков рендан варен компир магданос сол,бибер, црвен пипер, вегета Се полни рибата.Отворот се затвара со конец.Се става во плехче да се потпеце во рерна.Се прелива одвреме навреме со зејтин кој е помешан со малку вода црвен пипер, вегета, бибер лимон.. а и самата риба ке пушти сок.Се пече на умерена температура |
|
[IMG]http://img140.imageshack.us/img140/2444/2csa0.gif">[IMG]http://img20.imageshack.us/img20/3669/zt6uzj6n8sin4.gif">
|
|
maja
Сениор Убавицата и ѕверот Регистриран: 28.Мај.2005 Локација: Italy Статус: Офлајн Поени: 13127 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Еве посни колачи а ке ставам и некој рецепр за припремање на риба...
Бомбици од јаболка состојки: 1/2 кг јаболка 300 гр шеќер сок од 1 портокал 50 гр излупени и сечкани бадеми Јаболката се лупат и рендаат, се посипуваат со шеќерот и се варат се додека водата не испари.Се додава сокот од портокалот и се вари уште малку.Се трга настрана од огнот и во смесата се додаваат бадемите. Потоа се прават мали топчиња кои се валкаат во кристал шеќер. Овошни бомбици Состојки 100 гр шеќер 100 гр мелени ореви 100 гр суво грозје 100 гр мелени суви смокви Од шеќерот и малку вода се вари густ сируп во кој се додаваат оревите, сувото грозје и сувите смокви исецкани,Се прават топчиња кои се валкаат во кристал шеќер или по желба ваша ореви, украсни мрвици... Посна шунка Состојки: 430 гр шеќер, 280 гр бадеми, 50 гр какао, сок од лимон екстракт од малинка Во сад се става 280 гр шеќер, многу малку вода и сок од лимон,се меша и се става да се вари.Во сварениот сируп се додава 280 гр обарени , излупени и сомелени бадеми.Бадемите се варат со шеќерот се додека не се добие цврста и густа смеса како за пуслици. Смесата се дели на 2 дела.Едната половина се бои со екстрактот од малинни, а другата се остава бела.Двете смеси се ставаат на подлога попрскана со шеќер.Од црвената се прави во облик на шунка, како ролат.Се развива белата половина , па во неа се става црвената смеса.Се витка така што белата ке ја обвие целата срвена маса и ќе добие изглед на шунка.Целата шунка се прелива со глазура од какао кое се прави од 150 гр шеќер и вода.Во сад се става шеќерот и со чаша вода се вари густ сируп.Се додава какао растворено со малку вода и се меша се додека глазурата не се стврдне.Се премачкува шунката и се остава да се исуши и дури потоа се сече на тенки кругови. |
|
[IMG]http://img140.imageshack.us/img140/2444/2csa0.gif">[IMG]http://img20.imageshack.us/img20/3669/zt6uzj6n8sin4.gif">
|
|
irena
Сениор Регистриран: 18.Септември.2006 Статус: Офлајн Поени: 2039 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
sekoja mandza moze da bide posna... ne stavas meso... i gotovo... pecurki... soja troski itn.
|
|
TI I JAS VECEN POVIK I ODGOVOR
|
|
Antoaneta
Сениор Регистриран: 06.Јуни.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 292 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Vidis begu ne se ni setiv deka stanuva zbor za iftar,vo pravo si togas jas ne precizirav si praev muabet za pravoslavnite posti!
|
|
oblachinja
Сениор Регистриран: 12.Март.2006 Локација: United Kingdom Статус: Офлајн Поени: 4990 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
bogami po cel den-cel mesec, se ti e vkusno na iftar
|
|
|
|
begu
Сениор Регистриран: 30.Август.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 763 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ke jadam samo posno, tesko na pilinjata
|
|
Antoaneta
Сениор Регистриран: 06.Јуни.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 292 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
dobro e za eden den ama sto pravime ako se resis da postis poveke denovi!? |
|
begu
Сениор Регистриран: 30.Август.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 763 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Koga postam ne jadam po cel den, a posle sto ke mi dojde se mi vkusno
|
|
Antoaneta
Сениор Регистриран: 06.Јуни.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 292 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ima mnogu vkusni posni jadenja imas pravo,denes na primer postam(obicno sekoj petok postam).Obicno denovite koga postam zemam i alva kako dodatok nea ja obozavam!
|
|
vodolija_43
Нов член Регистриран: 23.Ноември.2006 Статус: Офлајн Поени: 12 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ima premnogu vkusni posni jadenja,a so dodatok na makrobiotskata hrana,pecurki,riba,morski plodovi,nema mnogu da nedostasuva mesoto
|
|
Antoaneta
Сениор Регистриран: 06.Јуни.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 292 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Postam ne za site praznici ,no sakam da postam i gi obozavam posnite jadenja.Znaci nemam nekoi posebni pravila zatoa sto i nemam potreba od dieti i sl.
Kako primer za vo zimskite posti ke go stavam posnoto sarmice koe go obozavam i mi e prevkusno.Posnata sarma se pravi samo so praz i oriz zamotan vo kisela zelka se drugo e isto kako i mrsnata sarma. Ovdeka kazuvam za post kade si koristime i zejtin normalno rastitelen. |
|
olgica
Нов член Регистриран: 12.Ноември.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 15 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
што јадете кога постите?
предложете посни јадења и рецепти
дали постите само за празници, или заради диета, или никогаш? Изменето од mamma - 19.Април.2008 во 19:18 |
|
Внеси реплика | страница <1 121314 |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |