Од дадената мерка ќе добиете 24 колачи, за кои потребни ќе ви бидат 25 минути за подготовка и половина час за печење.
Подготовка:
Ставете хартија за печете во тава, а рерната загрејте ја на 180 степени.
Истопете го путерот и ¾ шолја чоколадо, па оставете го да се олади.
Изматете 2 јајца, додајте им го шеќерот, а кога ќе добиете пенеста смеса додајте го екстрактот од ванила и оладената мешавина на чоколадо и путер.
Преку смесата истурете го какаото, брашното, оревите и парчињата преостанато чоколадо, па мешајте со лажица.
Намачкајте ја тавата со малку путер и смесата истурете ја во неа. Печете 30 минути.
Изладете го колачот, па исечете го на 24 вкусни чоколадни коцки кои може да ги прелиете со бел крем и сезонско овошје. Преклопете ги како мини слатки сендвичиња.
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Рерната се загрева на 180°. Се одвојуваат жолчките од белките. Жолчките се матат со шеќер и ванилин шеќер. Им се додава маслото и брашното измешано со прашокот за пециво. Млекото се загрева и кога ќе биде топло се попарува мелениот афион. Се меша убаво и се додава на смесата со јајца. Белките се матат со малку сол додека не се добие цврст снег. Внимателно се мешаат двете смеси. Добиеното тесто се излева во плех за торта (26цм) претходно премачкан со масло и посипан со брашно. Се пече околу 35 минути, со чачкалица се проверува дали тестото е печено. За глазурата: се мешаат сите состојки на најслаб оган додека не се добие густа и мазна глазура. Испечената торта со нож се сече хоризонтално на 2 дела. Едниот дел се премачкува со 3 лажици топло млеко и 3 лажици џем. Врз џемот се става 1/3 од чоколадната глазура. Се поклопува со втората кора, пак се премачкува со 3 лажици топло млеко и 3 лажици џем и се филува со остатокот од чоколадната глазура. Тортата се остава да се излади и да се стегне глазурата.
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
На дното на сад за печење ставете ги бисквитите, потоа премачкајте ги со малку млеко и рум. Почнете со подготовка на белиот крем. Загрејте го млекото и додадете малку рум во него. Во друг сад измешајте го шеќерот и брашното со малку млеко со цел да добиете мазна смеса, а кога млекото ќе почне да врие, згответе ја смесата и мешајте две минути. Додека смесата е топла додадете го путерот и прелијте ја смесата преку бисквитите.
Додека белиот крем се лади, започнете со подготовка на чоколадниот крем. За овој крем на тивок оган ставете ја хоплата и додадете ја исечканата чоколада за готвење. Кремот ќе биде готов кога чоколадата ќе се стопи целосно.
На крај прелијте го овој крем, над белиот, почекајте да се олади и послужете!
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Во посебен сад ставете го брашното, шеќерот, мелените бадеми, прашокот за пециво и циметот. Растопете го путерот и додајте го екстрактот од цимет па матете со миксер. Потоа додајте го јајцето, изматете со миксер, додајте ја смесата со брашно и солта, па со рака измесете ги состојките за да добиете меко тесто.
Направете цилиндар од тестото со дебелина од околу пет сантиметри. Завиткајте го во проѕирна фолија и оставете го да отстои преку ноќ во фрижидер. Утредента извадете го од фрижидер, отстранете ја фолијата и исечете колачиња со дебелина од пет милиметри или еден сантиметар.
Во тавата за печење ставете хартија за печење и печете во загреана рерна на температура од 180 степени целзиусови околу 15 минути, па оставете ги колачињата да се изладат. Добар апетит!
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Ако и Вие сте во потрага по совршениот ролат, а никој од понудените во маркетите не одговара на Вашиот вкус – тогаш овој рецепт e создаден за Вас. Направете домашен брауни-ролат и изненадете ги ченовите на Вашето семејство, цимерите или пријателите.
Брауни:
140g кршена црна чоколада
50g путер
50g кафен шеќер
1 јајце
35g сенаменско брашно
Бела торта:
120g путер
100g шеќер
2 јајца
120g сенаменско брашно
2g пециво
50ml млеко
Загрејте плехче во облик на ролат на 180 степени. За да го направите браунито, стипете ја чоколадата и путерот на слаба топлина. Додадете го шеќерот, јајцето и брашното додека не добиете хомогена смеса со миксер. Печете 15 минути.
За белиот дел, измешајте го путерот со шеќерот додека не добиете кремаста смеса. Додадете ги јајцата, па брашното и пецивото, па на крај млекото.
Истурете ја смесата врз браунито и печете уште 25-30 минути на 160 степени.
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Немате многу време, ниту пари, а сакате да ги изненадите пријателите или семејството со фин, лесен, кремаст и сочен чоколаден колач? Ова е идеалниот рецепт!
Состојки: Шолја вода, половина шолја масло, шолја шеќер, 2 шолји брашно, 2 лажици џем по избор, 2 јаболка, прашок за печиво, 3-4 лажици какао прав, 50g темно чоколадо.
Подготовка:
Излупете ги јаболката и изрендајте ги. Сите состојки освен чоколадото добро измешајте ги, па додадете ги јаболката во смесата.
Промешајте неколку минути, па потоа мешавината истурете ја во тава подмачката со масло и посипана со брашно
Печете 40 минути на 180 степени.
Жешкиот колач прелијте го со глазура од растопено чоколадо. По желба, послужете со сладок зачин или сезонско овошје.
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Во добро изматен маргарин со шеќер, додадете едно по едно јајце. Брашното помешајте го со прашок за пециво и додадете го во смесата.
Одвоете една третина од смесата и во неа додадете мак, млеко, рум и цимет. Калапот за торта премачкајте го со масло и посипете брашно. Прво истурете ја жолтата смеса, а потоа и смесата со мак. Исчистените вишни додадете ги во смесата.
Печете во рерна на 180 степени, околу еден саат (доколку потемни колачот, покријте го со фолија). На оладениот колач посипете рендано чоколадо и шеќер во прав.
Состојки:
200гр маргарин
200гр шеќер
5 јајца
200гр брашно
Пола кесичка прашак за пециво
150гр мак
2 лажици млеко
2 лажици рум
2 лажички цимет
200гр вишни или цреши
Рендано чоколадо и шеќер во прав
Изменето од Valerija - 27.Јули.2014 во 22:20
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Полномасно млеко има околу 3-4% масти. За полу-обезмастено и обезмастено млеко, целата маст се отстранува а потоа (во случајот на полумасното млеко) еден дел се враќа. За возрасните луѓе се препорачува во исхраната да користат производи од безмасно или полумасно млеко.
Под безмасно млеко се подразбира млеко со состав од млечни масти помали од 0.9%.
Времето потребно за овој десерт е 40 минути.
Состав
1 кг. посни кекси 1 кесичка пудинг од банана 1 кесичка пудинг од ванила 1 кесичка пудинг од карамела 100 г. шеќер 200 мл растителна павлака
Припремање
Згответе го пудингот со млекото по упатството на кесичката и така топло премачкајте го врз кексите. Во калапот редете еден ред кекси, па пудинг од банана, потоа втор ред кекси, па пудинг од карамела, трет ред кекси па пудинг од ванила и завршете со уште еден ред кекси. Оставете да се олади. Извадете ја тортата од калапот, украсете ја со шлаг или чоколадни трошки и послужете.
Дебелите луѓе кои се на диета, дијабетичари и сите оние кој мораат да бидат претпазливи со внесување на јаглени хидрати, во овој десерт наместо шеќер можат да користат некој од нискокалоричните вештачки засладувачи.
Изменето од Valerija - 27.Јули.2014 во 21:59
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
За подлога сварете гриз во комбинација со вода и мелеко со шеќер. Откако гризот ќе се згусне додадете го изренданото чоколадо, добро измешајте додека не се стопи и додека целата смеса не стане еднолично чоколадна. Во лим со средна големина премачкан со путер додадете ја полутечната смеса од гриз. За кремот сварете околу 7-8дл млеко а остатокот измешајте го со пудингот и шеќерот. Сварете ги пудинзите на класичен начин. Во изладениот пудинг изматете со миксер маргарин и цврсто изматена слатка павлака. Со кремот премачкајте ја подлогата од гриз. Се добро изладете и нанесете ја чоколадната глазура која се прави така што чоколадото се топи и се меша со маслото, маргаринот, шеќерот и мелкото.
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Состојки: 200 гр чоколадо за готвење, искршено на ситни парчиња 100 гр бело чоколадо, искршено на ситни парчиња 200 гр путер 200 гр кафен шеќер 4 јајца 140 гр брашно 50 гр какао 200 гр замрзнати малини Загрејте ја рерната на 180 степени. Обложете ја тавата со хартија за печење. Стопете го црното чоколадо, путерот и шеќерот на водена пареа при што постојано треба да мешате. Кога ќе е готово тргнете го садот од оган. Додадете ги јајцата едно по едно, во смесата и мешајте. Додадете ги потоа брашното па какаото и повторно мешајте при тоа. Додадете половина од малините и белото чоколадо. Префрлете ја добиената смеса во садот за печење. Додадете ги од горе преостанатите малини. Печете на средно ниво околу 35 минути. оладете го десертот пред сервирање.
Внимавај кому му веруваш. И ѓаволот еднаш беше ангел.
ЧОКОЛАДЕН КОЛАЧ БЕЗ ЈАЈЦА, МЛЕКО И ПУТЕР, НО СЕПАК СОЧЕН И ВКУСЕН
Состојки: 1,5 чаша остро брашно 3 лажици какао 1 чаша шеќер 1 лажичка сода бикарбона Половина лажичка сол 1 лажичка алкохолен оцет 1 лажичка течен екстракт од ванила 5 лажици масло 1 чаша вода Загрејте ја рерната на 180 степени. Подмачкајте го садот за печење со масло кој би требало да биде околу 20 сантиметри, и во него додадете ги првите 5 суви состојки. Во смесата направете три дупки, две мали и една поголема. Во едната мала додадете го оцетот, во другата мала дупка ванилата, и во третата, најголемата маслото. Потоа додадете ја водата и добро измешајте за да се изедначи смесата. Печете на средна решетка околу 35 минути.
Внимавај кому му веруваш. И ѓаволот еднаш беше ангел.
9 жолчки 220 гр шеќер 250 гр маргарин (наместо маргарин може да употребите путер)
Подготовка:
- Во еден сад ставете 3 белки и 150 гр шеќер и изматете ги убаво со миксер да добиете цврст шлаг. Шлагот премачкајте го преку првиот лист од обланда. Посипете со сецкани ореви (околу 80 гр).
- Ставете да се пече во претходно загреана рерна на 150 целзиусови степени околу 15 минути.
- Истата постапка повторете ја три пати, односно испечете ги сите три листови обланда со шлагот и оревите на нив.
- Во меѓувреме подгответе го кремот. Ставете ги сите жолчки со шеќерот во еден сад и изматете ги убаво. Потоа кремот ставете го да се вари на пареа со постојано мешање додека не се згусне.
- Оставете го кремот да се излади малку па во него додадете еден изматен маргарин или путер.
- Потоа филувајте, односно врз првиот лист обланда премачкајте 1/3 од кремот. Одозгора ставете го вториот лист обланда и нанесете уште 1/3 од кремот. Повторете ја истата постапка и со третиот лист обланда.
- Готовиот колач ставете го малку да се излади и стврдне пред да го сечете.
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот