IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Рецепти за солени јадења
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Рецепти за солени јадења

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1213141516 30>
Автор
Порака Обратен редослед
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (1) Благодарам(1)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јануари.2011 во 12:52

Пот­пе­че­ни пи­леш­ки шниц­ли

Пот­реб­но:

* 600 г пи­леш­ки шниц­ли
* 2 ла­жич­ки за­чи­нал
* 250 мл слат­ка пав­ла­ка
* 2 ла­жи­ци мас­ло
* 50 г рен­дан еда­мер

При­гот­ву­ва­ње: исе­че­те го пи­леш­ко­то ме­со на тен­ки шниц­ли и по­си­пе­те го со за­чи­нал, па ос­та­ве­те го да от­стои 30 ми­ну­ти. Про­пр­же­те ги шниц­ли­те во заг­ре­а­но мас­ло, т.е. до­де­ка не до­би­јат злат­но-жол­та бо­ја. Пр­же­ни, на­ре­де­те ги во ог­но­от­по­рен сад, пре­лиј­те ги со слат­ка пав­ла­ка, по­си­пе­те ги со рен­дан еда­мер и пе­че­те ги око­лу 10 ми­ну­ти во рер­на заг­ре­а­на на 230 сте­пе­ни.

Кон врв
BisernA Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор


Регистриран: 27.Јули.2008
Статус: Офлајн
Поени: 4662
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај BisernA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јануари.2011 во 02:56
Originally posted by емил емил напиша:

Originally posted by BisernA BisernA напиша:

може ли некој да ми каже како да направам боранија .... фала однапред.... п.с. боранијата е замрзната,... таква од ќесичка....
 
 

како ја сакаш како супа или како основно ? 



ја направив,.... ама НИКОГАШ веќе нема да ја јадам..... завршив со боранијата засекогаш
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (1) Благодарам(1)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Јануари.2011 во 04:33
Originally posted by BisernA BisernA напиша:

може ли некој да ми каже како да направам боранија .... фала однапред....

п.с. боранијата е замрзната,... таква од ќесичка....
 
 
како ја сакаш како супа или како основно ? 
Кон врв
BisernA Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор


Регистриран: 27.Јули.2008
Статус: Офлајн
Поени: 4662
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај BisernA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Јануари.2011 во 02:34
може ли некој да ми каже како да направам боранија .... фала однапред....

п.с. боранијата е замрзната,... таква од ќесичка....
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (1) Благодарам(1)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Јануари.2011 во 13:10
Динстан  рак со пиво

краб - 3 броја
пиперки - 1 број
пиво - 100 мл
сенф
масло
лимон
сол
 
Подготвување на динстан краб со пиво
Кработ се мие, чисти и вари во 2 ч.ч. вода, пивото, сечена на ситно пиперка и малку масло.

Варениот краб се пржи малку во жешко масло + 3 лажици од чорбата каде се е варел.
 
Служи се топло со лимон и сенф.


Изменето од емил - 11.Јануари.2011 во 13:11
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (1) Благодарам(1)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Јануари.2011 во 13:00
Супа од краби
 
Потребни производи

крабк - 500 грама
јајца - 1 број
ориз - 2 лажици
путер - 30 грама
кромид - 40 грама кромид
магдонос - 20 грама
копар - 10 грама
павлака - 3 лажици
црн пипер - 1 грам
лимони - 1 број
вино - 1 лажица бело
оцет - 1 кафена лажичка 
зејтин -1 лажица


Подготвување

Измијте и исчистете кработ,  Стави ги да се варат во зовриена вода со 1 лажичка оцет, парче морков, парче керевиз, малку нарендена кора од лимон.

Кога  се свар (околу 20 минути) кработ се вади, тргаа се месото од , а водата  се цеди со цедалка.

Во зејтинот се задушуваат ситно сецкан кромид и настърганите моркови и керевиз. Ставјаш ја водата каде е врел кработ и месото.

Додаваат оризот и супата се вари околу 20 минути.

Финално се додава виното и неколку зрна црн пипер, а потоа супата се вари уште 4-5 минути. 
 
Додава се павлаката и јајцето и готово
Кон врв
bluebell Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
the craziest

Регистриран: 14.Септември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 8041
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bluebell Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Јануари.2011 во 12:45
Originally posted by емил емил напиша:

Пржени морски плодови

Потребно:

600 г морски плодови
брашно
сол
масло за пржење

Приготвување: морските плодови внимателно измијте ги и исцедете ги. Лигните исечете ги на тркалца. Парче по парче од морските плодови добро испрпелкајте ги во брашното измешано со малку сол, притиснете го со прсти брашното и пржете ги во врело масло 2-3 минути. Пржените морски плодови распоредете ги во чинија и украсете ги со тркалца од лимон.

  daj nesto drugo za morski plodovi, konkretno krabi!голема%20насмевка
always look on the bright side of the life!
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (1) Благодарам(1)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Јануари.2011 во 12:21

Компири од рерна

Потребно:

* 1 кг компири
* 1 лажица зачинал
* 5 лажици масло

Приготвување: компирите излупете ги, измијте ги и исечете ги на парчиња. Посипете ги со зачиналот, па измешајте ги. Сечените компири ставете ги во огноотпорен сад, додадете го маслото, а садот покријте го со алуминиумска фолија. Компирите печете ги 20 минути во рерна загреана на 200 степени. Потоа, извадете ја фолијата и печете ги уште 20 минути додека компирите не добијат црвеникава боја.

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (1) Благодарам(1)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Јануари.2011 во 15:06

Погача со паричка

Потребно:

* 1 кг брашно
* 1 квасец
* 1 лажичка сол
* млака вода по потреба
* 1 паричка

Приготвување: квасецот се раздробува и се меша со поголемо количество брашно. Се додава сол, а во средината на брашното постепено се додава млака вода и се замесува мазно тесто, без грутки. Кога ќе се потроши брашното, тестото се удира од ѕидовите на садот, а потоа се истура врз штица за мешање, се досипува преостанатото брашно и убаво се замесува. Кога тестото ќе стане сјајно и мазно, се обликува во форма на погача, внатре се става паричката, се става во набрашнето тавче и се остава да стои уште 15 минути. Потоа врз тестото се прават шари со виљушка или со дел од тестото и се пече во убаво загреана рерна додека не добие златна кора. Печената погача се витка во крпа и се остава малку да се излади.

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (1) Благодарам(1)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јануари.2011 во 14:17

Пире од грав

Потребно:

* 500 г грав
* 2 лажици зачинал
* 1 лажица ситно сечкан магдонос
* 1 гранче сечкан целер
* 50 мл масло
* 3 чешниња лук
* 1/2 лажичка ким
* бибер
* сол

Приготвување: сварете го гравот, исцедете го и уште додека е врел, испасирајте го во блендер. Додајте ги зачиналот, магдоносот, целерот, маслото, истолчениот лук, кимот и биберот. Добро измешајте го сето тоа и по потреба досолете го.

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (1) Благодарам(1)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јануари.2011 во 06:51

Лазања со мелено месо

 

Состојки

1 пакетче лазањи
500g мелено месо
200g рендан кашкавал
1 глава кромид
1‑2 с.л. масло
3 чешниња лук
3 с.л. доматен сос
оригано
магдонос
црн пипер
вегета
1 с.л. сос бешамел

Подготовка

  1. Исечкајте го кромидот и ставете го да се пржи во тавче со загреано масло.
  2. Ставете на оган тенџере со солена вода. Откако водата ќе започне да врие, додајте ги лазањите да се варат.
  3. Кога кромидот ќе добие златна боја, во тавчето додајте го и меленото месо. Постојано мешајте.
  4. Откако месото ќе ја промени својата боја, во тавчето додајте ги и доматниот сос, лукот, ориганото, магдоносот, пиперот и вегетата и пржете додека не ја добиете посакуваната густина.
  5. Во добиената смеса додајте го сосот бешамел.
  6. Откако ќе ги сварите лазањите, земете тава за печење, премачкајте ја со масло и наредете еден ред лазањи. Над нив ставете од смесата со мелено месо и рендан кашкавал, па потоа пак ред од лазањите. Постапката се повторува додека не ги наридете сите лазањи.
  7. Најгорниот слој треба да биде со лазањи. Врз него ставете го остатокот од ренданиот кашкавал.
  8. Ставете ја тавата во рерна и печете 30 минути на температура од 200°С
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (1) Благодарам(1)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јануари.2011 во 06:49

Шпагети карбонара

 

Состојки

300g сланина, исечкана
1 пакетче шпагети
200ml слатка павлака
3 јајца
150g пармезан
1 супена лажичка магдонос
150g пармезан
исечкан лук (по вкус)
црн пипер
масло
сол

Подготовка

  1. Ставете ги шпагетите да се варат во доволно количество солена вода. Кога ќе бидат готови, тргнете ги настрана и исцедете ја водата.
  2. Исечканата сланина и исечканиот лук ставете ги во тавче да се пржат во мало количество масло.
  3. Кога сланината ќе стане крцкава, а лукот ќе добие златна боја, додајте ја слатката павлака. Откако ќе започне да врие оставете ги состојките да се готват уште неколку минути (павлаката треба да добие бледо жолта боја).
  4. Кон смесата додајте ги и јајцата. Многу луѓе ги користат само жолчките. Гответе уште 3-4 минути.
  5. Зачинете со магдонос и црн пипер.
  6. Можете да ги ставите шпагетите во тавчето со сосот и внимателно да го распоредите сосот низ нив или да ги ставите во чинија прво шпагетите, а потоа да ги прелиете со сос.
  7. Врз шпагетите ставете пармезан. Украсете со гранче магдонос.

!

Совети:

Многу често рецептите за сос карбонара не содржат слатка павлака. Ако не сте љубители на павлака, слободно можете да ја исклучите од рецептата.

Наместо магдонос, можете да користите босилек.

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (1) Благодарам(1)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јануари.2011 во 06:48

Шпагети болоњезе

 

Состојки

Шпагети болоњезе
450g шпагети (1 пакетче)
450g телешко мелено месо
400ml доматно пире
1 глава кромид
1 морков
3 чешниња лук
80ml масло
1 чајна лажичка оригано
1 супена лажичка магдонос
150g пармезан
црн пипер
вегета
сол

Подготовка

  1. Ставете на оган тавче со 50ml масло. Откако ќе се загрее маслото, додајте ги во него морковот и кромидот, ситно исечкани.
  2. Кога кромидот ќе добие златна боја, во тавчето ставете го и меленото месо и пржете ги состојките 5-6 минути.
  3. Потоа во тавчето додајте го доматното пире и лукот. Пржете додека не ја постигнете саканата густина.
  4. Кон крајот на готвењето зачинете го сосот со оригано, црн пипер, вегета и магдонос.
  5. Во тенџере со вода ставете ги шпагетите да се варат. Во водата додајте го остатокот од маслото (30ml) и малку сол.
  6. Кога ќе бидат готови шпагетите, можете или да ги измешате со сосот или да ги ставите шпагетите во чинии и врз нив да ставите од сосот.
  7. Поросете со пармезан и украсете со гранче босилек или магдонос.
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (1) Благодарам(1)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Јануари.2011 во 09:29

Пржени морски плодови

Потребно:

600 г морски плодови
брашно
сол
масло за пржење

Приготвување: морските плодови внимателно измијте ги и исцедете ги. Лигните исечете ги на тркалца. Парче по парче од морските плодови добро испрпелкајте ги во брашното измешано со малку сол, притиснете го со прсти брашното и пржете ги во врело масло 2-3 минути. Пржените морски плодови распоредете ги во чинија и украсете ги со тркалца од лимон.

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1213141516 30>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,234 секунди.