|
Кој го создаде Бог? |
Внеси реплика | страница <1 1213141516 33> |
Автор | ||||||||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||
Wow, mislam deka viktorija kje najde mnogu zaednichko so kazhanovo (ne so gubenjeto na Ljubovta, tuku so ostanatoto)!
Naogjam i jas... potochno seto vreme, mozhebi so podrugi zborovi, govorime tokmu toa. |
||||||||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||||||||
alf
Сениор Регистриран: 15.Септември.2009 Статус: Офлајн Поени: 631 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||
.
Изменето од alf - 19.Септември.2011 во 10:30 |
||||||||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||
(Da ne citiram cel blok kje zastanam tuka) Ochigleno ne si ja voochil poentata. Ne govoram za nepostoenje na nekakov kontinuitet. Site neshta vo chovekovata istorija se vo kontinuitet. Se raboti za zadrzhuvanje na izvornoto Isusovo uchenje. Kontinuitet postoi, no taa izvornost ischezna so Isusovoto zaminuvanje vo Carstvoto Bozhje, a osobeno so pojavata na Irenie koj pochna da go vtemeluva onoa shto nie denes go narekuvame Hrisitjanstvo na osnova ne nekoi negovi tolkuvanja, ubeduvanja i falsificirani Pavlovi pisma. Doktrinata koja toj ja zapochna beshe ozakoneta od Konstantina i taka stana "edinstevnoto vistinsko Hristovo uchenje so apostolsko preemstvo". Inaku sakam da gi posocham tvoite zborovi koi go reflektiraat tokmu ono shto sakam da go potenciram so komentarot:
Ako Svetito Duh prebiva bez da raboti vo vernicite, togash koja e poentata od negovoto prebivanje i kako mozhesh da dokazhesh deka toj prebiva onamu kade shto ne mozhesh da dokazhesh kade deluva???
Sega, kako mozhe ednash da se povikuvash na Apostolskiot kontinuitet, a drug pat istiot da go negirash??? Neli Crkvata ima istorijski Apostolski kontinuitet??? Ako Svetiot Duh go chuva Hristovoto uchenje, zoshto ne go spodeli so onie megju koi prebiva i dozvoluva nehrisijansko deluvanje na istite??? Kako kje pokazhesh dali toj prebiva megju niv ili ne, ako ne go posochish toa preku nivnite dela ??? Kako mozhesh postojano da se povikuvash na nekakov Apostolski kontinuitet i prebivanje na Svetito Duh koga i samiot go negirash toa vo tvoite izjavi velejkji deka barem nekade i nekogash ne e taka??? Togash - koga e taka, a koga ne e taka??? Togash kako odreduvash denes, kako sogleduvash dali sega ima kontinuitet i dali Svetitot Duh prebiva vo onoa shto go pravat crkovnite stareshini i otci vo ovoj moment??? Velish:
Kako znaesh dali ima doslednost vo deneshnoto Hristijanstvo, onoa koe i ti go sledish, koga samiot na pochetokot potvrdi deka ne mozhesh da grantirash oti Svetiot Duh prebival vo onie koi go institucijalizirale Hritijanstvoto kako doktrina i religija i koi go neguvaa kako takvo ??? Kako znaesh deka onoa shto go sledish ti denes e istoto onoa koe go propovedal Isus ???
Nikogash ne sum zaboravil na nego. I kako kje zaboravam koga postojano govorime za nego i znaeme deka bilo sostaveno od nepoznati avtori na koi otposle im bile dadeni apostolovite iminja, deka se staveni falsificirani pisma od fiokata na Irenij koj tvrdel deka toa se dela na chovekot koj nikogash ne gi napishal, znaeme deka pisanijata, kako takvi, bile i ponatamu menuvani i dopishuvani. I kade bil Svetito Duh togash??? Kade prebival, vo koja crkva i megju koi sveshtenici se naogjal koga bile praveni ovie raboti ??? Zoshto ne bil vo Irenij, a ako po nekoja sluchajnost ne prebival vo nego, zoshto ne bil vo Nikea da go ispravi toj propust ??? I dali mozhesh da garantirash deka i ostanatite pisanija ne se propusti ili podmetnati od nechija fioka ??? I na krajot, kako tvrdish deka sledish nekoe preemstvo, nekakov nepromenet, izvoren i vistinit kontinuitet koga gledame deka Svetito Duh ne bil onamu kade shto se institucijalizirala verata koja denes ja narekuvame Hristijanstvo ??? Zatoa potpolno se slozhuvam so ova:
Apsolutno tochno i zatoa postojano ti svrtuvam vnimanie deka od chovechkite koncepcii i konstrukcii ne go gledame Boga, deka od drvjata ne ja gledame shumata i deka od posochenite prsti ne ja zabelezhuvame Mesechinata. I zatoa so pravo prashuvash:
Povekje pati diskutiravme za ova, pa duri imavme i posebna tema. Ne se raboti za osoznavanje preku pravniot um, tuku preku srceto... preku Ljubovta. Namesto da im se predadesh na chovekovite teoloshki konstrukcii i dogmi, predaj mu se na Boga i dozvoli Toj da ti se otkrie direktno tebe, bez nichie mediatorstvo, tolkuvanje i apologetiki. I vo kazhanovo nema nishto od mene, tuku toa e Isusovoto uchenje. Изменето од Messenger - 06.Декември.2010 во 17:22 |
||||||||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||||||||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||
Јас говорам за раните христијански Отци, кои твореле, а и за оние кои биле дел од Никејскиот Собор, а кои исто твореле. За тоа има документи, секој може да ги прочита и да се увери во што верувале.
По делата ќе ги познаете! Јуда го предал Исус, а Поликарп е на св.Јован Евангелистот, а св.Ирениј е пак ученик на св. Поликарп. Двајцата пострадаа маченички.
Па секако дека не се случајни. Тоа се нарекува континуитет, а не случајност! Во однос на плодовите, тоа е твое субјективно мислење, па нема да навлегувам во анализа на такво нешто овде, имаме теми за тоа. Изменето од Македон - 06.Декември.2010 во 15:28 |
||||||||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||
Историскиот континуитет на Православната Црква постои не само затоа што Македон верува во тоа, туку затоа што историјата тоа го докажала. Зарем сметаш дека нема историски континуитет? Па зарем не го споменуваше ти Ирениј? Ирениј живее и твори како последица на учењата на св.Апостол Павле, во период пред св.Константин.
Каква врска има инквизицијата со историскиот и Апостолски континуитет? Членовите на инквизицијата можеби поседувале одлично знаење, но штом ние можеме денес од Светото Писмо да се увериме дали постапувале согласно учењата застапени таму, или не, јасно е дека можеме и сами да оформиме заклучок.
Погрешно го интерпретираш кажаното за пребивањето на Светиот Дух. Светиот Дух иако пребива во Црквата, не значи дека пребива во сите оние кои заземаат некаква позиција во истата. Светиот Дух пребива во учењето на Црквата, а не во делувањето на поединци. Тоа значи дека Светиот Дух го чува учењето Христово, но не значи дека раководи со сите постапки на поединците, членови на Црквата. Сите верници се членови на Црквата, зарем тоа значи дека во сите нив пребива Светиот Дух? Секако дека не! Голем дел се членови само формално, а не суштински, зар не? Зарем и во нив пребива Светиот Дух? Но, затоа, учењата на Ирениј, доволно говорат за пребивањето во учењата на Црквата, а не на некои пединци, кои правеле некакви недела. Ако некој кој зазема позиција во органите на власта, ја злоупотреби својата моќ, значи ли тоа дека Уставот и законите и сиот систем, заедно со вредностите кои ги застапува, не се добри, или пак дека личноста ја злупотребила својата функција?
Претходнот го споменуваше св.Ирениј, сега сметаш дека учењето потекнува уште од св.Константин? Каков заклучок да изведеме? Учењата потекнуваат од св.Ирениј, или од св.Константин? Нема разлика меѓу учењата на Отците од Соборот, како и оние на св.Ирениј. Но, еве, ако ти знаеш за таква разлика, повели, покажи ја.
Реформистичките движења во католичките земји нема да ги коментирам, иако и таму има што да се каже, но мошне ме интересира за кои движења мислиш во Православната Црква. Дали мислиш за Богомилите? Веќе објаснив за нив, нивните учења, како и борба против политичкиот систем. Ако за тебе тоа е реформа само на верски план, за историјата тоа е и борба за промена на политичкиот систем. Исус Христос прорекна и дека Црквата нема пеколот да ја надвладее, порача да се слуша истата, како и многу други нешта во врска со неговото учење, но тоа не значи дека прорекна дека сите кои се нарекуваат Христијани ќе станат светии. Далеку од тоа. Напротив, прорекна сосема други нешта, а не подобрување.
Дали сите ние правилно го следиме е прашањето. Не е прашање дали фигурираме на попис или во некој список како Христијани, такви или онакви. Тоа е она за кое говореше Исус, а не дали во светот има мал или голем број Христијани. Прашањето е колку од сите нас доследно го следиме тоа учење.
Но, заборави да кажеш, истотака и на Светото Писмо, онакво какво што е. А во однос на другите документи, нема да коментирам, како што кажав, кога ќе видам документи поразлични, ќе ги читам, па ќе ги коментирам. Но, да се провлекуваат некои документи од некои движења, па да се говори како истите не успеале да влезат во рамки на Светото Писмо поради тоа што следбениците не биле наметливи, а во исто време истите да се поврзуваат со паганските обичаи на древните Грци, Платон, Софија е едноставно нереално.
На кој начин сметаш дека се открива таа вистина? Врз свое сопствено расудување. Ако е така, можам да ти кажам, дека голем дел од делата на Отците и не сум ги читал, но моето мислење, за среќа за она кое досега сум го читал, се совпаѓаше со нивното, уште пред и да ги прочитам нивните писанија. |
||||||||
Messenger
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||
Se raboti za odrzhuvanje na konstrukciite na chovekoviot um, za zachuvuvanje na teoloshkite koncepti, se raboti za opstojuvanje na egoto... oti Ljubovta ne poznava nishto od toa, taa ne poznava rasi, nacionalnosti, teoloii, politiki, nauki... Ljubovta nema nikakva vrska so seto toa.
No zatoa so toa ima chovekot. Toj tolku ljubi s'e shto e zemno, duri i koga tvrdi sprotivno, shto e silno vrzan za seto toa, zakachen vo prangii, vlechka nasekade kade shto odi... i zatoa ne mozhe da ja stigne portata i ushte poteshko kje mine niz nea... bidejkji taa e tesna i nema da mu dozvoli da go protne siot toj negov bagazh. Od drugata strana se pominuva samo sogolen i so prazni race, onaka kako shto se pristiga na ovoj svet. Изменето од Messenger - 06.Декември.2010 во 14:34 |
||||||||
|
||||||||
viktorija123
Сениор Nishto Posebno, tuku EDNO Регистриран: 04.Февруари.2010 Статус: Офлајн Поени: 7300 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||
Ljubovta nemozhe da se izgubi, mislam na vechnata (Bozhja Ljubov).
|
||||||||
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||
А што ќе кажеш за стравот од тоа да ја изгубиш љубовта?
|
||||||||
viktorija123
Сениор Nishto Posebno, tuku EDNO Регистриран: 04.Февруари.2010 Статус: Офлајн Поени: 7300 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||
Kakva vrska ima stravot so Ljubovta, so Bog?
Nitu stravot ja sozdava Jjubovta nitu pak Ljubovta go sozdava stravot. Изменето од viktorija123 - 06.Декември.2010 во 14:08 |
||||||||
Џо
Сениор Каубоец Регистриран: 17.Ноември.2009 Статус: Офлајн Поени: 2121 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||
стравот
|
||||||||
sjena je od zastora kula na nebesima u našim je prsima |
||||||||
DragancoLeskoec
Сениор Регистриран: 01.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 984 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||
Не сум религиозен ум, сметам дека нема потреба од религии.
|
||||||||
ahmar1
Сениор Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 712 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||
Благодарам од се срце Ама на вистина!!(не сум воопшто саркастичен).Таква квалификација од таков "религиозен ум" не е ништо друго освен комплимент. |
||||||||
Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++ |
||||||||
ahmar1
Сениор Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 712 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||
јас до сега јас не сум изложил НИКАКВИ факти?! али ок чекај сега да го прашам Мартин Мистерија,штом до сега не си ги прочитал(значи не си ме читал).Може он ќе ми каже нешто што ти ќе прифатиш за факт. Уствари па ја што се чудам..како беше она твоено легендарноно...ја може да тресам шо сакам(без никакви конкретни докази) и да тврдам шо сакам ама тој што ќе каже дека тоа не е точно он треба да докаже дека тоа не е точно, а не тој прв што искача со историски небулози. Изменето од ahmar1 - 05.Декември.2010 во 20:08 |
||||||||
Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++ |
||||||||
DragancoLeskoec
Сениор Регистриран: 01.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 984 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||
Јој православен фанатик збора за догматизиран Исус
|
||||||||
Внеси реплика | страница <1 1213141516 33> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |