|
Кој ја присвојува историјата? |
Внеси реплика | страница <1 129130131132133 147> |
Автор | |||
дуле
Сениор Регистриран: 11.Ноември.2006 Статус: Офлајн Поени: 973 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Влади - не вервам во легендата што прст во уништожуването на книгата има Сарафов. Видно од тука: К. Пелски: Но Б. Сарафов беше идолот на македонскиот народ: и на селаните и на граѓаните. Тој беше претставникот на македонските идеали во странство, со каква што цел ги посетуваше европските престолнини, разговараше со претставниците на европскиот печат и дури ги посетуваше и дипломатските канцеларии. Б. Сарафов беше идеалниот борец за слободата на Македонија. Сепак, каде е споменот за Б. Сарафов? Зошто за него не зборуваат веќе? Зошто тој толку брзо е заборавен и не се споменува сред Бугарите со чувство на признателност кон него? Ботева Бугарите го креваат до небеси, а Б. Сарафова? Впрочем, Сарафова треба да го крева до небеси Македонија, но каде е таа? Таа, благодарејќи на непријателите на Сарафова, е разделена на три дела и поднесува ропство неспоредливо потешко од турското ропство. Б. Сарафов е убиен и физички и морално во престолнината на Бугарија.[7] Софија долго време беше губилиште за идеалите и за борците за тие идеали што ги проповедаше Сарафов. Поточно, во Софија беа трпени „Сарафовците” без „сепаратизмот”, но кога кај „Сарафовците” се разбудуваше „сепаратизмот”, како оној што го гледаме кај Б. Сарафов по 1903 година, тогаш започнува развенчувањето на македонскиот херој; тој во очите и во устите на Бугарите од идеен борец се претвора во авантурист. „Авантуризмот” на Б. Сарафов и на нему сличните и луѓе се состои во тоа што тие неотстапно стојат врз единството и неделивоста на Македонија; тие водат чисто македонска политика што никако не се совпаѓа со бугарската политика. Единството и автономијата на Македонија - ете го , идеалот на Б. Сарафов... === Като гледам: Сарафов и Мисирков имаат слични позиции и нема логика врху Сарафов да биде сипано обвинение за книгата |
|||
Vladimir88
Сениор "Arbeit macht frei" Регистриран: 20.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4349 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Да, да...се однесува културно Дуле.
Тука нема збор. Секоја чест за тоа......со него ми е најинтересно да разговарам Изменето од Vladimir88 - 14.Март.2008 во 19:42 |
|||
kultuzin
Сениор Регистриран: 03.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4903 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Sepak mora da se priznae deka Dule mnogu kulturno se odnesuva, a i koga saka dobro zboruva Makedonski. E sega toa so se koristi so lazni fakti , i falsifikuvani dokumenti za toa on ne e kriv, zivee vo takvo opstestvo. A TOMCE MAKEDONCE E LEGENDA MORAM DA PRIZNAAM MI GO RAZUBAVUVA DENOT SEKOGAS KOGA KE PROCITAM NEKOJ BISER OD NEGO. POZDRAV DO DVAJCATA |
|||
Vladimir88
Сениор "Arbeit macht frei" Регистриран: 20.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4349 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
А мене ме назначија веќе за АКАДЕМИК за ИСТОРИЈАТА НА МАКЕДОНИЈА... Инаку Дуле да го назначат за професор по историја во Македонија, и да слушнам да му вика на некој дека македонските револуционери биле бугарски, и дека Македонија е Западна Бугарија.....ќе го грабнам и има да го здробам......а можеби и во логор ќе го фрлам... Јас се залагам за чиста Македонија......без оние што смрдат на лој.......и без татари.. без срби, без грци(нормално зборам само за Македонија).... |
|||
Vladimir88
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Е јасно де.. Книгата е од Градска библиотека..... Оваа што ја имам де.... Ако не ми веруваш оди провери во градската библиотека на Скопје... И дали треба да цитирам што кажале тие од Санкт Петерсбург уште еднаш???? Документ од РУСКИОТ АРХИВ???? Изменето од Vladimir88 - 14.Март.2008 во 19:25 |
|||
Tome1
Група Регистриран: 28.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 56 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ova e vistinskiot pat-samo vo Europa bez granici. No znaes li-sega e 2008 godina-ne e 1945 godina. Ako nekoj so teror saka da podistka izdigane na bist i pametnik na makedonskiot kral-zabravi Makedonija da vleze vo Europa.Bugaria ke poddrja Makedonija za NATO za da osigori bezbednost.No patot na Makedonija do Obedineta Europa e mnogo long i golem.Samo da kaje Bhgaria-koga Skopie dozvoli izdigane Pametnik na Vance Mihajlov i Todor Aleksandov vo centarot na Skopie ...i se dozvoli slobodno /svobondno/ sekoj bugar da psue srbite -togas ke vi vlezete vo Europa ....inak..... Sakam Skopsko |
|||
дуле
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
До Господина Председателя на
ВЪРХОВНИЯ МАКЕДОНО-ОДРИНСКИ КОМИТЕТ В СОФИЯ Акт Господин Председателю, Известно е вече, че няма българин, който да не се интересува от положението и съдбата на онази страна от отечеството ни, която и до днес стене под игото на тирана. Съзнавайки своя морален и патриотически дълг, ний, група студентки и студенти, решихме на 15 ноември 1900 г. да основем тук в Петербург кръжок1, което удостоверяваме със собственоръчните си подписи и псевдоними. Главната цел на този кръжок ще бъде същата онази, която е предвидена от Статутите на Македоно-одринската организация от 1900 год.2 Като се надяваме, че Върховния македоно-одрински комитет ще ни удостои с доверието си, молим да ни причислите към редът на подчинените му Македоно-одрински дружества. С. Петербург, 28 ноември 1900 г. А. Теодорова Кръсте П. Мисирков студ III к. ист. ф. псевд. Секъль А. Боикикева (Беркова) Сапунаров, Ив. (Гурилов, С.) Р. Стоянова (Ягодинка) Д. (нечетливо) (ЮС) А. Кръстева (Спаса) Д. Кусев (Гроздов) Щ. Илиев (Зографов) ... Караджов (Вълков) НБКМ-БИА, ф. 224, Върховен македоно-одрински комитет, София, а.е. 23, л. 397 За |
|||
дуле
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
а jасно: Книгата на Крсте П. Мисирков „3а Македонцките работа“ издадена од самиот автор во крајот на 1903 год., печатена во Софија - печатница на „Либералниот клуб“, требаше да минат 43 години за да ја види македонската општественост. Вистина каков дар за младите македонски генерации и какво чесно воспоменание на македонскиот историк, публицист, филолог и политик, и това точно на 20-то годишнината од неговата смрт и само неколку дни од 43-годишнината од Илинденската епопеја. Во крајот на 1903 год. од печатницата на „Либералниот клуб“ само по срек’а можеа да излезат некои примерци од оваа ценена книга. Врховистката агентура во Софија, и това лично нејзиниот возглавител Борис Сарафов, брзо разбра за пристигањето на македонскиот општественик и патриот К. П. Мисирков. Врховистите разбраа и за намеренијата на К. П. Мисирков по случај издавањето на книгата и демнеа. Нивните пакосни планови по срек’а наполно не се осаштествија. Оригиналот успеа да го дограбат и уништат, откако беа век’е одпечатени извесен број примерци. По тој случај Крсте П. Мисирков беше принуден да ја напушти Бугарија и да замине за Русија, за да остане жив. ===== Тоа е од второто издание 43 год по доцно ( 1946 г.) Ama ne e verno za Sarafov. Сарафов е врховист ... но и Мисирков е врховист. Не верваш ли@ |
|||
kultuzin
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Tomce nikoj ne vika deka ke pravi granici toa samo po sebe ke si dojde koga MAKEDONIJA ke vleze u EU, me razbiras le TOA sto na nepriroden nacin e oddeleno ke se spoi po priroden pat. A do togas rasprasaj se uste ednas po rodninite sto bil dedo ti. |
|||
kultuzin
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Trkaloto se vrti. |
|||
Vladimir88
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ако се фаќаш, фати се за ДАБ
Него нема албанците ништо да добијат не се секирај |
|||
Tome1
Група Регистриран: 28.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 56 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
A vaka-Vardarska Makedonija ke dadem na albancite-i ke sakate Pirisnka Makeodnija i Egeja.....Imate li nesto vo glavite-koj ke dozvoli delovi od Europskite d'rjavi-Bulgaria i Greece-da se odelat -ova e samo za glavite so bolni mozoci.Nie sme vo Europa-ke jiveem bez granici-vie sakate da pravite novi granici....nema da stane.Ova e scenarij za bolni mozoci Sakam Skopsko |
|||
Vladimir88
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Зошто не е оригиналот Целата книга што ја имам е копија од книгата на Мисирков од 1903 година |
|||
дуле
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
влади, ете оригиналните страници (од 3 до 11) от "Македонцките работи". Зошто не намирам вакав текст? http://www.misirkov.org/predgovor.htm |
|||
Внеси реплика | страница <1 129130131132133 147> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |