IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - ПОСТЕЊЕ
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ПОСТЕЊЕ

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1112131415 50>
Автор
Порака Обратен редослед
makarios Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 20.Октомври.2008
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 1282
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај makarios Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Ноември.2008 во 03:28
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Додека ти одговорат баптистите, да поставам друго прашање:
Зошто и покрај тоа што Господ и апостолите се молеле, зошто православните не се молат?
Зошто ја занемаруваат моќта на молитвата?

газење%20од%20смеењегазење%20од%20смеењегазење%20од%20смеењегазење%20од%20смеењегазење%20од%20смеењегазење%20од%20смеење
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Ноември.2008 во 03:26
Додека ти одговорат баптистите, да поставам друго прашање:
Зошто и покрај тоа што Господ и апостолите се молеле, зошто православните не се молат?
Зошто ја занемаруваат моќта на молитвата?
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Maran Ata Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Август.2008
Поени: 3669
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Ноември.2008 во 03:24
Ајде малку провокативно како што сакате.

Зошто и покрај тоа што Господ и апостолите постеле, изворните баптисти не постат?
Зошто ја занемаруваат улогата на постот?
+ Љубовта покрива многу гревови +
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Ноември.2008 во 02:55
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Originally posted by bratljube bratljube напиша:

Zosto vo pravoslavnata crkva e ublazen Hristijanskiot post? I dali so toa ublazuvanje i vramuvanje vo nekoi kruti ramki, sakame da go stavime Sv. Duh vo kalendarot, pa nie toa mu zakazuvame koga sekoja godina treba da se pojavi? provokativni prasanja za razmisluvanje.

Навистина добри прашања за размислување. Додека ги читав, ме потсети на едно мое гоштевање кај еден православен поп. Тој ме покани да му бидам гостин во петок (кога тој постеше) и кога дојдов во неговиот дом, на трпезата ме пречека со една огромна гозба. Не се ни сеќавам што се имаше на трпезата. Посна погача, посно гравле, посни колачи, посна салата, посни грицки, сокови... колку ти душа сака. Морам да признам дека тоа кркање ми беше едно од ретките во мојот живот. Аххх само кога ќе се присетам, веднаш ми се отвара апетитот среќа

Но сепак, сега ги читам твоите провокативни прашања и се прашувам: Зошто толку е ублажен постот кај православните во споредба со оној кај христијаните?

И уште едно прашање за размислување:

Зошто православните заповедуваат неопходен пост како предуслов за земање причест?

И јас се прашувам зошто вие не постите?
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Ноември.2008 во 02:17
Originally posted by bratljube bratljube напиша:

Zosto vo pravoslavnata crkva e ublazen Hristijanskiot post?

I dali so toa ublazuvanje i vramuvanje vo nekoi kruti ramki, sakame da go stavime Sv. Duh vo kalendarot, pa nie toa mu zakazuvame koga sekoja godina treba da se pojavi?

provokativni prasanja za razmisluvanje.

Навистина добри прашања за размислување. Додека ги читав, ме потсети на едно мое гоштевање кај еден православен поп. Тој ме покани да му бидам гостин во петок (кога тој постеше) и кога дојдов во неговиот дом, на трпезата ме пречека со една огромна гозба. Не се ни сеќавам што се имаше на трпезата. Посна погача, посно гравле, посни колачи, посна салата, посни грицки, сокови... колку ти душа сака. Морам да признам дека тоа кркање ми беше едно од ретките во мојот живот. Аххх само кога ќе се присетам, веднаш ми се отвара апетитот среќа
Но сепак, сега ги читам твоите провокативни прашања и се прашувам: Зошто толку е ублажен постот кај православните во споредба со оној кај христијаните?
И уште едно прашање за размислување:
Зошто православните заповедуваат неопходен пост како предуслов за земање причест?
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Ноември.2008 во 12:43
За почеток можеш прво ти да ни кажеш како вие постите, та потоа ќе расправаме кое зошто е... Ајде, осуди се... или немате пост?

п.с. мислиш дека си провокативен?

Изменето од Maran Ata - 06.Ноември.2008 во 12:52
Кон врв
bratljube Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 27.Јуни.2008
Поени: 147
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bratljube Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Ноември.2008 во 12:03
Zosto vo pravoslavnata crkva e ublazen Hristijanskiot post?

I dali so toa ublazuvanje i vramuvanje vo nekoi kruti ramki, sakame da go stavime Sv. Duh vo kalendarot, pa nie toa mu zakazuvame koga sekoja godina treba da se pojavi?

provokativni prasanja za razmisluvanje.
Кон врв
Majkl Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2008
Поени: 3019
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Октомври.2008 во 21:44
Originally posted by blueprayer blueprayer напиша:

Кога постите, не бидете жалосни како лицемерите,зашто тие си ги прават лицата мрачни,за се покажат пред луѓето дека постат.Вистина ви велам, оти тие ја добиле веќенаградата своја.А ти, ако постиш, помажи ја главата својаи изиј го лицето свое,па да се покажеш дека постиш, не пред луѓето,туку пред Твојот Отец, Кој е во тајност, и Твојот Отец, Кој гледа тајно, ќе те награди јавно.Евангелие според Матеј  6
Одличен цитат. Инаку ова е од делот кој е наречен и Беседа на Гората. Еве како Христос ги објасни овие стихови во откровението примено преку Внатрешната пророчка реч 1989 година:

„...Shvatite: sve što činite - bilo da se molite, postite ili dajete milostinju - ako to ne činite nesebično, nego da bi vas videli vaši bližnji, vi već imate nagradu od ljudi. Bog vas onda neće nagraditi. A ako postite samo zbog prekomerne telesne težine, Duh vašeg Oca u vama neće postati veći. Ali ko uzima hranu u Ime Svevišnjega, ko je umeren i posti s vremena na vreme kako bi opustio svoje telo i pročistio ga, kako bi snaga Božja mogla pravilno da snabdeva sve ćelije i organe, taj će se vežbati i da na ispravan način prihvata i prima život iz Boga i u njemu živi. Istovremeno će u molitvi posvećivati svoj život Bogu, Večnome, kako bi postepeno postajao oživotvorenom molitvom.„

бесплатен линк кон целиот извадок
Кон врв
La Ninja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Регистриран: 13.Јуни.2006
Поени: 1605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Октомври.2008 во 21:04
Кога постите, не бидете жалосни како лицемерите,
зашто тие си ги прават лицата мрачни,
за се покажат пред луѓето дека постат.
Вистина ви велам, оти тие ја добиле веќе
наградата своја.
А ти, ако постиш, помажи ја главата своја
и изиј го лицето свое,
па да се покажеш дека постиш, не пред луѓето,
туку пред Твојот Отец, Кој е во тајност, и
Твојот Отец, Кој гледа тајно, ќе те награди јавно.

Евангелие според Матеј  6
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
Кон врв
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Поени: 4489
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Септември.2008 во 15:57
Шалом побратиме Halid ibn Velid          

Преку Милоста БОЖЈА, преку Милоста АЛЛАХОВА, ти сведочам дека последниот пејгамбер што доаѓа – Тој кој единствен ја има моќта да го уништи шејтанот - е и пред сите, а и после сите вистински пејгамбери.

Сите пејгамбери донеле по нешто што укажува на НЕГО! Но ТОЈ е еден и единствен, без Него сите пејгамбери не би имале ниту можност ниту смисла да постојат!

Тебе побратиме Halid ibn Velid мухамед с.а.в.с.

а мене ВИСТИНСКИОТ Печат и Неговата МИЛОСТ!!

Иншалах! АМИН

Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
Halid ibn Velid Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Јануари.2008
Поени: 1145
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Halid ibn Velid Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Септември.2008 во 15:21
Originally posted by spiros spiros напиша:

Originally posted by Halid ibn Velid Halid ibn Velid напиша:

Originally posted by BUGS BUGS напиша:

A kako toa postel Isus,moze da dobiam odgovor?

Ke si dobiesh,na Sv.Nikad!

Isus si postel 30 dena,Isto ko nas!

Samo Konstantin na Nikeja,si dofrlil uste 10 dena za "Oprostuvanje na negovite grevovi"

I,sega tie si mislaat deka Isus postel taka,40 dena,bez jadenje i Pienje!

Pa,Isus si postel ko nas,do Iftar,i posle toa jadel!

[COLOR=blue]
Шалом алехем на сите што ја сакаат ВИСТИНАТА!

Побратиме Halid ibn Velid,
ти неверуваш и тоа за тебе е во ред!
Тебе побратиме твојата невера а нам нашата вера!

Шалом!

O,spirose!

Jas ne veruvam vo Ona sto ti veruvash!

Jas veruvam vo Allah,i veruvam vo Islamot,Cistata Allahova vera! koj ja propovedal sekoj eden Allahov Pejgamber!

A,Muhammed.s.a..v.s.e Pecatot na site Pejgamberi!

Posledniot Pejgamber,posle kogo nema drugi pejgamberi da bidat ispracani od Boga na zemjava!

Tebe tvojata Nevera,a nam Nasata vera-ISLAM!

ajde..VE ALEJKUM!

Изменето од Halid ibn Velid - 27.Септември.2008 во 15:26
Хасан ел-Басри рекол:О Човече,ти си само збир на Денови,кога денот ќе замине и дел од твоето тело заминуват!!
Кон врв
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Поени: 4489
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2008 во 22:36
Originally posted by Halid ibn Velid Halid ibn Velid напиша:

Ke si dobiesh,na Sv.Nikad!

Isus si postel 30 dena,Isto ko nas!

Samo Konstantin na Nikeja,si dofrlil uste 10 dena za "Oprostuvanje na negovite grevovi"

I,sega tie si mislaat deka Isus postel taka,40 dena,bez jadenje i Pienje!

Pa,Isus si postel ko nas,do Iftar,i posle toa jadel!

Шалом алехем на сите што ја сакаат ВИСТИНАТА!

Побратиме Halid ibn Velid,
ти неверуваш и тоа за тебе е во ред!
Тебе побратиме твојата невера а нам нашата вера!

Шалом!

п.с. Чедата на МИЛОСТИВИОТ ДУХ БОЖЈИ кога држат (таен) пост, тоа го прават од благодарност за ними дадената МИЛОСТ!
Ја приметуваш ли разликата со сите други религии на овој свет, кои се градени врз “човечки или ангелски“ оддадености а не врз ВОЛЈАТА БОЖЈА чиста?   

Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Локација: Macedonia
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2008 во 01:16

Лука 4,2: Четириесет дена Го искушуваше ѓаволот, и ништо не јаде во тие дни,а кога изминаа тие, најпосле огладне.

Ете го одговорот
Кон врв
BUGS Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Февруари.2008
Локација: India
Поени: 268
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај BUGS Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2008 во 01:14
Fala na iscrpniot odgovor,EvAngelos,sega veke te pocituvam.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1112131415 50>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,297 секунди.