IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Рецепти за солени јадења
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Рецепти за солени јадења

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1112131415 30>
Автор
Порака Обратен редослед
Феникс Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
http://www.youtube.com/watch?v=mTCmVSp46

Регистриран: 12.Март.2010
Статус: Офлајн
Поени: 8143
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (1) Благодарам(1)   Цитирај Феникс Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Март.2011 во 12:01
od kade ja najde receptava emile? збунетостova e isprobano li? збунетост
...Ne gledaj nazad so gnev, nitu napred so strav, gledaj naokolu so razbiranje. ...
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (1) Благодарам(1)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Март.2011 во 14:17

Јунешки бут со сенф

Потребно:

* 1 кг јунешки бут
* сол
* 3-4 дафинови листа
* 10 зрна бибер
* 50 г сенф
За гарнир: варени компири

Приготвување: измијте го бутот и ставете го во тенџере да се вари. Потоа додајте ги солта, дафиновите листови и биберот во зрно. Варете го бутот околу два и пол часа. Откако ќе се свари, исчистете го од коските, па премачкајте го со сенфот и послужете го со варените компири.

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (1) Благодарам(1)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Март.2011 во 06:23

Виршли во тесто

Потребно:

* 1 пакување лиснато тесто
* 12 виршли
* 1 јајце
* ким
* малку млеко

Приготвување: расучете го лиснатото тесто во тенка кора, дебела околу половина сантиметар. Исечете 12 парчиња, големи 16 х 10 см. Завиткајте ја виршлата во тестото, премачкајте го со млеко и изматена жолчка, па посипете одозгора со ким. Премачкајте ги страните од тестото со изматената белка за да не се одлепат при печењето. Вака подготвените виршли печете ги околу 15 минути во загреана рерна.

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (1) Благодарам(1)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Март.2011 во 05:39

Лепчиња со пиво

Потребно:

* 4 парчиња тост леб
* 1 лажица маргарин
* сол
* бибер
* 2 жолчки
* 4 лажици пиво
* 200 г ементалер (кашкавал)
* 200 г кравјо сирење

Приготвување: малку потпечете ги парчињата леб во тавче (без масло). Измешајте ги издробеното кравјо сирење и ренданиот кашкавал со пивото, па додајте ги изматените жолчки, биберот и сол по потреба. Премачкајте ги парчињата леб со маргарин, врз нив ставете ја смесата со сирењето, па печете ги околу 15 минути во рерна загреана на средна температура.

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (1) Благодарам(1)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Март.2011 во 12:27

Сендвич со пилешки стек

Потребно:

* 1 парче леб
* 45 г путер
* 1 главица кромид
* 1 чешне лук
* 125 г пилешки стек
* 2 лажици павлака
* 1 лажичка пире од домати
* 2 лажички ситно сечкан кромид
* 1/4 лажичка сенф
* сол
* бибер

Приготвување: парчето леб тенко премачкајте го со путерот, а остатокот загрејте го. Откако ќе се стопи додадете го ситно сечканиот кромид (главицата) и пржете го околу две минути. Потоа додадете ги истолчениот лук и месото исечено на ленти, па сето тоа пржете го додека месото не омекне. Смесата извадете ја од тавата, па во маслото додадете ги павлаката, малку вода, пирето од домати, исечканиот кромид и сенфот, па сето тоа варете го додека не добиете сос. Пред крај ставете ги солта и биберот. Врз парчето леб ставете го месото и кромидот, а одозгора прелијте го со сосот.

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (1) Благодарам(1)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Февруари.2011 во 15:28

Рестован компир

Потребно:

* 1 кг компири
* 50 мл масло
* 70 г кромид
* сол
* бибер
* малку мелен црвен пипер

Приготвување: изберете компири со приближно иста големина, измијте ги и ставете ги во тенџере со вода. Варете ги околу 45 минути. Варени, исцедете ги, изладете ги под млаз студена вода и излупете ги. Во тавче на загреано масло пропржете го ситно сечканиот кромид, па додајте ги компирите исечени на тенки тркалца. По желба, може да додадете сол, бибер и малку мелен црвен пипер. Измешајте го сето тоа и уште кратко пропржете го. Послужете го рестованиот компир како прилог со печена риба.

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (1) Благодарам(1)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Февруари.2011 во 13:18

Волшебни стапчиња

Потребно:

* 500 г лиснато тесто
* 1 јајце
* 1/2 лажичка зачинал
* 60 г рендан пармезан
* 2 лажици семки од тиква

Приготвување: одмрзнатото лиснато тесто расучете го во кора дебела околу 0,5 см. Изматете го јајцето и во него додадете го зачиналот, па со половина количество премачкајте ја кората од тестото. Посипете ја со половина количество од ренданиот пармезан и исечканите семки од тиква. Со остар нож исечете стапчиња широки 2 см и долги околу 10 см и спирално завиткајте ги. Стапчињата редете ги во тавче посипано со брашно. Истата постапка повторете ја и со остатокот од тестото. Стапчињата печете ги околу 15 минути во рерна загреана на 210 степени.

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (1) Благодарам(1)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Февруари.2011 во 21:34

Тиквички полнети со ориз

Потребно:

* 6 тиквички
* 150 г ориз
* магдонос
* сол
* 3 лажици рендан пармезан
За сосот:
* 1 ќесичка готов болоњез сос

Приготвување: тиквичките исечете ги на парчиња долги 6 см, издлабете ги и кратко проварете ги во малку вода и исцедете ги. Потоа полнете ги со смесата од варен ориз измешана со ситно сечканиот магдонос и пармезанот. Наредете ги во сад, прелијте ги со готовиот болоњез сос подготвен според упатството и сето тоа варете го (кратко време) додека тиквичките не омекнат

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (1) Благодарам(1)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Февруари.2011 во 07:37
ТЕ­ТОВ­СКА ТАВА ОРИЗ СО ТЕЛЕШКО ИЛИ СО СВИНСКО

Во земјана тава се реди телешко месо, се ставаат сите видови пипер и од страна се ре­дат компири, морков и свежи печурки. Се става зејтинче, една чаша бело вино и малку вода. Се пече околу 4,5 часа.
Во земјана тава се става свинско месо или коленица, а може и ребро. Се ставаат праз, су­ви пиперки тетовски, една чаша вино, една вода, малку сол, вегета, црн пипер, и се крч­ка 3,5 саати. Кога ќе се извади од рерна, празот внатре веќе е стопен, а пиперките мал­ку скожурени. Се сервира со црвено вино.

ЌАЕ

1 ки­ло брашно
ед­на и пол шолја за кафе зејтин
1 коц­ка квасец, малку сол и шеќер

Се мешаат брашното и зејтинот. На страна се става квасецот и малку солца и ше­ќер­че, 2 лажици брашно и малку вода. Се остава да стаса, па се истура во брашното и се до­да­ва уште 100 грама вода. Се меси, и кога ќе стане смесата хомогена или како што ви­ка­ат во Тетово "ка уште" (како увце), се остава да се одмори. По пет минути се до­ме­су­ва, и во едно чиниче се става зејтин. Се зема од тестото и се прават топчиња, кои се вртат во рака и се мачкаат во зејтинот. Се ставаат во тенџере, кое претходно е на­мач­ка­но со маргарин. Се редат топчињата едно до друго, но да има празен простор ме­ѓу нив за да се исполни кога убаво ке стасаат просторот. Се редат во круг, и врз нив се реди кацкано (сечкано) биено сирење. По три парченца се боцкаат во секое топче. Тес­то­то се остава да стаса, да биде дупла големина, но не да престаса. Приближно "ока­тив­но" (од око). На страна се матат три јајца и се ставаат врз нив, но не треба да се раз­ле­ат меѓу тенџерето и тестото, за да не се залепи. Готова е кога ќе се оддели те­то­то од тенџерето. Се вади од рерна, се остава малку да земе душа, и се јаде.

ТЕ­ТОВ­СКИ ГРАВ

Се зема грав, и тоа мерката е колку луѓе толку "руке" (раце). Може да стои од ве­чер­та во вода, но тоа не е потребно на тетовскиот грав. Се става гравот 5-10 минути да се вари, па се фрла водата. Така се прави во неколку води. Порано старите 5-6 води фр­ла­ле. Зрната од гравот не треба да бидат растропани (разварени) туку цели да сто­јат зрно по зрно. Се тура едно кромитче, може цело, не да се дроби, и 2 чешниња лук. За 40 мити гравот е готов. Пред да се тргне од оган, кромидот се пасира. Се ставаат по желба сол, вегета и зејтинче, но ако е за пост, тогаш без зејтин. Кога е за пости мес­то зејтин, се става и морков. Кој сака запршка, се става само црвен пипер во врело зеј­тин­че. На крај се потпечуваат суви пиперки, за да крцкаат и се ставаат пред да се из­ва­ди гравот.

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (1) Благодарам(1)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Јануари.2011 во 13:39

Златни топчиња од сирење

Потребно:

* 250 г едамер (кашкавал)
* 1 јајце
* 30 г брашно
* бибер
* 1 лажичка зачинал
* масло за пржење
За панирање:
* 1 јајце
* 50 г брашно
* 50 г трошки

Приготвување: едамерот изрендајте го на покрупно ренде. Јајцето изматете го со зачиналот и биберот, па додадете го во едамерот. Смесата посипете ја со брашното и сето тоа добро измешајте го. Од добиената смеса обликувајте топчиња (околу 16 парчиња). Потоа, топчињата испрпелкајте ги во брашното, изматеното јајце и трошките, па пржете ги во поголемо количество загреано масло. Топчињата послужете ги топли со ладен сос од јогурт, павлака и мајонез

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (1) Благодарам(1)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јануари.2011 во 09:38
За да не го поминете денов за одмор во кујна, подготвувајќи ручек, еве еден рецепт за брзо и вкусно доживување за целото семејство.
Потребни состојки:
2 кг компири
сол
црвена пиперка или буковец
сланина
шунка
кашкавал
Компирите ги лупите и ги сечкате на парчиња. Ги ставате да се варат во солена вода од 10 до 15 минути. Потоа, подгответе го тавчето, со тоа што ќе ставите малку масло и сол на дното и ставете ги компирите. Зачинувате со малку биберче и сол по желба, а потоа ставете малку црвена пиперка или буковец, ако сте љубител на лутото. Потоа, исечкајте сланина, шунка и кашкавал на ленти и ставете ги по редослед врз компирите со тоа што кашкавалот би требало да биде последен. Печете на 200 Целзиусови степени од 15 до 20 минути и направете салата или, пак, извадете малку туршија како додаток.
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (1) Благодарам(1)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Јануари.2011 во 21:50

Солени крекери

Потребно:

* 500 г брашно
* 300 г маргарин
* 300 г рендан кашкавал
* 1 сув квасец
* 1 чаша кисела павлака
* 1 жолчка
* ким, сусам

Приготвување: ситно изрендате го кашкавалот, па додајте ги брашното, омекнатиот маргарин, квасецот и павлаката. Замесете тесто од сите состојки и оставете го да стаса на топло место. Потоа, расучете го во кора, исечете го со соодветни модли, распоредете ги крекерите во тавче, премачкајте ги со изматена жолчка, посипете ги со семки од ким или сусам и ставете ги да се печат во загреана рерна. По 15 минути, извадете ги и послужете ги.

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (1) Благодарам(1)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Јануари.2011 во 16:41

Паштета од сирење

Потребно:

* 400 г младо кравјо сирење
* 200 г кисела павлака
* 1 лажичка сол
* 1/4 лажичка бибер
* 30 г рен од тегла
* 70 г младо кромитче
* 1 варено јајце

Приготвување: исцедете го младото кравјо сирење, пенесто изматете го, додајте ги павлаката, ренот, солта и биберот, па добро измешајте г сето тоа. Ситно исечкајте го младото кромитче и додајте го во смесата. Исечете го тврдо вареното јајце на коцкички и посипете го врз смесата од сирење. Послужете ја смесата од сирење со интегрален леб.

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (1) Благодарам(1)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јануари.2011 во 21:54

Топчиња од месо

Потребно:

* 500 г мелено месо
* 40 г трошки
* 100 мл павлака за готвење
* 1 лажица масло
* 50 мл вода
* 100 г кромид
* 1 јајце
* 1 лажица зачинал
* бибер
* масло за пржење

Приготвување: трошките измешајте ги со водата и павлаката, па оставете ги да отстојат околу 10 минути. Во загреаното масло пропржете го ситно сечканиот кромид, малку изладете го, па заедно со биберот, зачиналот, јајцето и трошките додадете ги во месото и добро измешајте го. Од смесата обликувајте топчиња и пржете ги во загреаното масло од секоја страна. Пржените топчиња од месо послужете ги со варени компири и со салата од рендан морков.

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1112131415 30>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,234 секунди.