![]() |
|
Силата на Светците |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 1112131415 21> |
Автор | |||
spiros ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 28.Јули.2008 Локација: На пат Статус: Офлајн Поени: 4489 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
||
Отворено небо, о прекрасна глетка Секоја душа една Христова клетка Некои од ними осветлени, совршено будни Други пак во темна духовна ноќ спијат И само затоа се чудни Дали ние сме воопшто свесни што ГОСПОД за нас направил и секој ден прави!? |
|||
![]() |
|||
zidarski ![]() Сениор ![]() Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
||
Многу интересно е што луѓето се водат од своите општи познавања и некои утврдени предрасуди кога станува збор за оваа тема, и ретко кој се обидува да проучи малку повеќе и да погледне со други очи на работите кои мисли дека ги знае... Не зборувам конкретно за оваа тема, а генерално за целиов под-форум и темата вероисповед.
|
|||
Do what is right, come what may...
|
|||
![]() |
|||
Al_Masih_Qam ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 24.Мај.2008 Статус: Офлајн Поени: 113 |
||
Ја знам многу добро историјата и житијата на овие свети, кои си СИГУРНО никогаш не си ги прочитал. Прочитај ги па ќе правиме муабет... (а до тогаш не пишувај вакви работи, бидејќи има луѓе чии верски чувства можат да бидат повредени со твоиве оценки - моите не, јас сум огуглан ![]() |
|||
AL MASIH QAM! HAQQAN QAM!
ВОИСТИНУ ВОСКРЕСЕ ХРИСТОС БОГ! |
|||
![]() |
|||
Majkl ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3019 |
||
Не судам. Само ги препознавам според плодовите(делата), соодветно предупредувањето кое Христос им го дал на апостолите. А делата и она за кое тие се залагале на претходно спомнатите светци се повеќе од крвави. Проучете малце историја... Изменето од Majkl - 17.Јули.2008 во 16:51 |
|||
![]() |
|||
Al_Masih_Qam ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 24.Мај.2008 Статус: Офлајн Поени: 113 |
||
Од каде знаеш бре ти што имало во срцата на свети Константин и Елена или на свети Сава? Не суди, за да не бидеш осуден... |
|||
|||
![]() |
|||
Majkl ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3019 |
||
Според оваа дефиниција многу светци од православната и католичката црква(на локално и глобално ниво) би требало тогаш експресно да бидат исфрлени. На пр. Св.Константин и Елена, Св. Сава...итн. |
|||
![]() |
|||
fileo ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 08.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 165 |
||
Бог им дал на светците сила да исцелуваат бидејки тие биле верни и предани со цело срце на Бог. го сакаа Бог со цело срце, беа послушни на Него и живееле според неговите заповеди.
ова може да се рече дека е дефиниција за светец |
|||
![]() |
|||
||
Габи е фаца! Ово нема ни у Београду ![]() |
|||
|||
![]() |
|||
zidarski ![]() Сениор ![]() Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
||
Опа... станува густо...
![]() Ајде, смирете сите тензии и вратете се на темата... |
|||
Do what is right, come what may...
|
|||
![]() |
|||
Templarius ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 12.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2754 |
||
Ne se sl*gam so tvoeto veruvanje no go pocituvam, veruvaj si vo nego i cool.
No te molam aj prestani da gi napadjas Svetcite koi jas gi pocituvam mozebi povece nego li sto ti ja pocituvas taa Gabriele ... nemoj sega da pravime sporedba....Ostavi gi Svetcite na mira veruvaj vo se sto sakas samo mi kazi koga taa Gabriele ce sobere povece od 20 iljadi ludje vo nejziniot dvor da go slavat imeto Hristovo, koga taa gabriele ce naprvi da se izgradi bozja crkva. koga taa gabriele ce socuva barem del od Makedonskata samobitnost, koga taa gabriele ce go sploti Makedonskiot narod vo pravenje na dobri dela...togas pisi ce dikutirame do togas ne mi gi diraj Svetcite na moite pra pra pradedovci i mojata Krsna Slava i mojata pravoslavna hristijanska vera ... tie nisto loso ne ti napravile i nema da ti napravat...nemas nikakvo pravo da gi omlaovazuvas zasto tie so vekovi mu pomagaat na narodot i se so narodot ... zatoa ti se molam nemoj....Ostavi gi Svetcite na mira, kade bea site tie grabrieli i monalizi i sto jazs zanm koi se bre kleopatri i milani kade bea niz vekovite koga na narodot mu bese tesko, ili go ostavija Hristijanstvoto da go iznese tovarot na civilizacijata za da mozat site tie bas poradi toa Hristijanstvo da se pojavat i da plukaat na nego, a ti ce mi kazuvas patot na vistinata zasrami se be, kako ne te e sram od tradicijata kako ne te e sram od pradedovcite koi sigurno vo grob se prevrtuvaat sega koga te slusaat kako ti veruvas vo gabriele pa na kraj veruvaj si kolku sakas ete ti ja i gabriele i kleopatra gratis so nea ama nemoj bre tuka da mi se pravis nekoj i da mi gi diras Svecite (eve ti eden ubav narodski, prostacki, seljacki no ISKREN odgvor) ....moreeeeeeeeeeeeeeee................ Изменето од Templarius - 14.Јули.2008 во 00:08 |
|||
Give me your secrets
Bring me a sign Give me a reason To walk the fire See another dawn Through our son's eyes You give me a reason To walk the fire. |
|||
![]() |
|||
||
Секој има право во што ќе верува, но би сакал да ми дозволите да дадам една исправка во врска со пророчицата од Германија(ќе се осврнам и кон темата). Габриеле од Вирцбург не вели дека таа е нешто како Христос, напротив таа вели дека Христос единствениот небесен Избавител и Спасител на сите луѓе и души како и Бог Отец и други високи духовни битија се објавуваат повремено преку нејзе, користејќи ја како инструмент - една споредба во слики: како што пијанистот свири на пијаното или како што говорникот зборувајќи во микрофон се слуша неговиот глас преку звучникот - но тоа незначи дека звучникот е говорникот. Бог нам постојано ни зборува на многу начини но за да директно го чуеме и разбереме неговиот глас кој е светлосен треба да ги прочистиме нашите души и подсвеста од човечки представи, сфаќања, омраза, завист, и тн... и го достигнеме 4-иот(од седумте)степени на патот кон Бога, степенот на божествената Сериозност. Бидејќи човештвото оддамна не е во состојба да го чуе Бога кој Говори ниту да ги разбере светлосните импулси, Бог во сите времиња праќал пророци - праведни мажи и жени кои го слушале гласот на вечниот и имале налог да го пренесуваат понатака. Претежно тие биле исмевани(Сведенборг), прогонувани па дури и убивани(на пр.Џордано Бруно, Савонарола итн.)бидејќи тоа што Бог го порачувал и им го порачува на луѓето не било секогаш тоа што тие сакале да го чујат и прифатат. Кон темата СВЕТЦИ, преку нејзе(Габриеле, од Вирцбург) е кажано дека само БОГ може да биде Свет, но постојат блажени битија кои живеат во Бога кои додека биле луѓе му служеле Нему, но тие ги напуштиле своите физички тела(починале) кога дошло време и оттаму не делуваат преку своите телесни останки. Во една прилика се објавил серафимот(според ставот кој го изнесувам: серафимите се женски принципи и се дуали т.е. духовни парови на херувимите кои се машки принципи) на Божественото Милосрдие која беше присутна на земјата како Марија, телесната мајка на Исус. Таа објасни дека својата мисија ја исполнила пред 2000год. и замоли луѓето да не и упатуваат молитви бидејќи она не е Бог ниту пак е ко-регентот на Небесата, Христос кој е задолжен за враќање на сите луѓе и души повторно кај Бога. Вистинските пророци само укажуваат на Христа кој е ПАТОТ, ВИСТИНАТА и ЖИВОТОТ но тоа не ги прави нив светци, па макар група луѓе демократски така да се договори. Изменето од Majkl - 12.Јули.2008 во 18:30 |
|||
![]() |
|||
AlDra ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 06.Јули.2008 Статус: Офлајн Поени: 823 |
||
Да Темплариус во секој од нас има едно тивко гласче кое постојано ни вели што треба да правиме. Некои тоа го нарекуваат совест. Но зар не зависи совеста од домашното воспитување, друштвото, образовно-воспитниот процес и просто речено- сиот тој сложен процес на социјализација на личноста? Некој не може да спие затоа што некого навредил. Друг пак убива човек и ладнокрвно си оди дома и седнува да јаде, потоа си легнува и спие како бебенце.
Да замислиме што му вели совеста на еден исламски фундаменталист со динамит нареден околу неговото тело: ,,Се што треба да направиш е да го запалиш фитилот’’. На тоа овој одговара:,, Да да така е на тоа ме учеа уште од мал. За овој миг се подготвував цел живот. Чекај ме Боже доаѓам!’’. Резултатот? Десетина мртви и уште толку тешко повредени. Совеста е релативен поим. Може да доживее безброј модификации. Но, со верните Христијани тоа не треба да биде така. Божјата Реч и Неговата волја треба да биде локомотивата во нашиот живот. |
|||
![]() |
|||
Templarius ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 12.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2754 |
||
Vo red mozebi si vo pravo ![]() No ako Bog na sekoj od nas mu veli kako da ziveeme odnosno mu sugerira i ako site nie ziveeme odnosno se trudime da ziveeme taka togas neli e logicno deka niz nas bog zboruva.....? Kako i da e Silata na Svetcite e golema da se vratam nazad na tema, imeno nenzma nkoj na forumot majkl ili nekoj drug rece deka postoela nekoja prorocica vo germanija koja tie ja smetaat za glasnik na boga nesto kako Hristos - ne mi e jasno kako nekoj moze da poveruva deka nekoja tamu zena e glasnik na boga a da ne veruva vo Svetcite Svetcite za zivotot a i posle smrta pravele cuda lecele i pomagale na narodot a taa sto napravila i ne samo taa mnogu takvi slicni (ne sakam da navredam nikogo)... |
|||
Give me your secrets
Bring me a sign Give me a reason To walk the fire See another dawn Through our son's eyes You give me a reason To walk the fire. |
|||
![]() |
|||
maria_magdalena ![]() Сениор ![]() ![]() trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
||
Moшне арогантен начин на реплицирање-несоодветен на твоите како што наведуваш “hristijanski prava i dolzhnosti“кои ги поседуваш.
Не ми е јасно зошто толку лично ја доживеа репликата?
Пред се, со параболата за митникот и фарисејот јас воопшто не алаудирав на нечија набожност, никогаш не би се осудила да го сторам тоа, а најмалку на твојата (не те ни познавам) па незнам зошто толку лично си го сфатил-а тоа, со истата настапив во прилог на тоа зошто Исус ги мразел фарисеите.
Обвинувајќи за фарисејство некој кој не го познаваш-исто така не оди во прилог на правата и должностите на еден вистински христијанин, како ни ГОРДЕЛИВОСТА.
|
|||
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
|||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 1112131415 21> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |