|
Музиката во исламот |
Внеси реплика | страница <1 1112131415 16> |
Автор | |
zidarski
Сениор Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Еве и според Мустафа Сабри (еден од најбитните исламски учени на 20тиот век):
Firstly, music is a useless activity which in fact, is a state of passiveness. As we will explain in another article about gambling, the fact that such an inactivity, which is inherent in those so called professions, did not escape the attention of our religion. Secondly, the benefit and pleasure taken from music involves a meaning of deep slavery in passion. Since Islam is the only enemy of passiveness and slavery in passion, an important duty of Islam is to search their traces in unexpected hide-outs. Според Sheikh Ahmad Kutty, учен од Исламскиот Институт во Торонто, пеењето не е забрането, затоа што дури и Пророкот уживал во него, но самиот вели, дека во исламот има доста спротивставени погледи во однос на музиката (музичките инструменти), освен тамбурата и тоа само кога се користи на свадби. |
|
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ОК... ајде да одиме според книгите...
Прво - Букхари вели вака: Hadith - Bukhari 7:494 Narrated Abu 'Amir or Abu Malik Al-Ash'ari that he heard the Prophet saying, "From among my followers there will be some people who will consider illegal sexual intercourse, the wearing of silk, the drinking of alcoholic drinks, and the use of musical instruments as lawful. And (from them), there will be some who will stay near the side of a mountain, and in the evening their shepherd will come to them with their sheep and ask them for something, but they will say to him, 'Return to us tomorrow.' Allah will destroy them during the night and will let the mountain fall on them, and Allah will transform the rest of them into monkeys and pigs and they will remain so till the Day of Resurrection." Од што следи - дека според Пророкот - употребата на музички инструменти е незаконска. Понатаму - има многу текстови кои велат дека слушањето на музиката одвлекува од слушањето на к*ранот и дека тоа ја слабее верата. Никаде не е прецизирано во овој Хадис од Букхари, кој ги пренесува зборовите на Пророкот, дали се однесува на музика која е позитивна или негативна, а едноставно се однесува на музички инструменти. Дали можете да дадете мислење според к*ранот или Хадисите, каде што се вели дека една музика е дозволена, а друга не? Освен тоа - кој решава која музика е корисна и просветлувачка, а која не? Според едни, Моцарт е гениј и твори Божествена музика, според други е дело на ѓаволот (уште во негово време ја имало таа дискусија)... Како еден муслиман ќе знае што смее, а што не смее да слуша (ако воопшто му е дозволена музика произведена од музички инструменти, затоа што според хадисот, не сум сигурен во тоа). |
|
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Mnogu dobro objasneto Omer!
Sega, nekako se ushte ne mi e jasno - dali muzikata i peenjeeto, vo generalna smisla, se zabraneti ili ne se zabraneti spored k*ranot (ne prashuvam za interpretacii od sveshtenici, nauchnici i bilo kakvi drugi lugje) ? |
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
Omer El Faruk
Сениор Регистриран: 31.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 997 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Музиката и песната се израз на убавото и племенитотo, ако се употребуваат за таа цел.Како средство за оплеменување и развивање на повисоките чувства не само што се дозволени туку и препорачливи.Тие како такви без сомнение и настанале и тие исполнуваат една потреба на човечкиот дух.Го пратат на човекот од неговите први денови, се модифицираат во одговорителни форми,барајќи го најсовршениот израз. Употребата на музика и песна со цел за распалување на човечките страсти и доаѓање до израз на она негативното што е во човекот ,представува злоупотреба.Користењето на музиката и песната за вакви цели Исламот најстрого ги забранува. Но,погрешно е меѓутоа, музката и песната поради потенцијалната можност од нивна злоупотреба,да бидат забранети и за муслиманите недозволени.Можна е злоупотреба на се и сешто.Денеска се врши најгруба злоупотреба на науката и техниката,па сепак никој паметен не може да бара нивно забранување.Треба да се спречи злоупотребата.Науката,техниката,музиката,уметноста и другото,воопшто не се виновни за својата злоупотреба.Виновен е човекот кој што ги злоупотребува.Решението значи треба да се бара во човекот,а не во нештата. Некогаш немало ниту штампа,радио,телевизор,телефон и други технички достигнувања кои што овозможуваат полесен и поубав живот.Кој може денеска да ја порекне потребата и користа од овие средства.Така е и со музиката и со песната и со филмот и со уметноста и со се останатото.Сите тие се дозволени кога служат за вистинската цел:духовно закрепување и оплеменување на душата. Преку музичкиот израз може да се каже многу повеќе отколку преку некој друг.Музиката е уметност која со помошта на звуците,нотите,тоновите непосредно и надвор од просторот изразува различни емоционални и други расположениа,и рефлектира одредени моменти на самата реалност.Без сомнение дека музиката го освежува духот,ги оплеменува душата и срцето,ако со таа намера се користи. А ако се работи за недолична музика,недолични текстови на песни,недолични филмови,театарски представи итн,кога сите овие работи се завртени кон она животинското,кога сите овие работи ги распламнуваат деструктивните елементи на човекот,тогаш кратко и јасно Исламот како такви ги забранува. Да спомнам дека и к*р,анот има своја музика-а таа е неговото мелодично учење или мекам на арапски. И на крајот ќе цитирам изјава од еден исламски научник Хасан Атар кој рекол: “Ko ne osjeti ljepotu pjesme,koja se izvodi na struni u hladovini drveca na obali rijeke,taj ima vrlo sirovu magarecju prirodu!” Изменето од Omer El Faruk - 01.Мај.2008 во 12:09 |
|
butel2
Сениор Регистриран: 26.Јули.2005 Статус: Офлајн Поени: 4138 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Koga vcera ja procitav ovaa tema, navistina bev mnogu iznenadena i cekav komentari i objasnuvanja od muslimanite, prvo zatoa sto nesvatlivo mi e muzikata da e zabraneta, a vtoro zatoa sto ne postoi musliman koj ne slusa muzika.
ne procitav nisto sto bi bil vistinski odgovor. odgovorot deka nekoja muzika e dozvolena a nekoja ne ednostavno ne drzi voopsto, i ako toj odgovor se sfati vaka poozbilno i deka vistinskite i moralni muslimani ne slusaat rok ( ili svirat ) , da prasam , misli li nekoj deka Beni Sakiri e togas obzemen od gjavolot?? Ako nekoj ima los zbor za nego poradi muzikata.... Ljubovna poezija samo megju sopruznicite.... ? ni ova ne go svakam. Poetite pisuvaat koga ke dobijat inspiracija i toa e posebna darba....a nivnata poezija ja citaat ljubitelite na poezija... sepak se nadevam deka ke gi procitam ovde mislenjata na onie muslimani cii mislenja gi pocituvam |
|
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Od site zhivi sushtestva na planetava samo chovekot sozdava muzika, tancuva, pravi likovni i pishuvani dela. Toa e refleksija od negoviot duh i um koi mu se dareni od Kreatorot za da se razlikuva od zhivotnite.
Da se kritikuva i da se zabranuva taa negova duhovna kreativnost e neshto nepojmlivo, bez obzir od kade doagja i od kogo e kazhano. Kreatvnosta od bilo koja forma ne smee da se zabrani samo zatoa sto nekoi dela se destruktivni. Slobodata ne se zabranuva zatoa sto nekoi lugje se anarhisti, a pismoto ne se brishi zatoa sto nekoi lugje pcujat. Koristete ja svojata svest koja vi e darena od Boga i ne odete slepo po nekakvi zakoni i propisi samo zatoa sto nekakov avtoritet nekogash go rekol toa. |
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Да, да... затоа прашањето е во два дела. Прво за музиката, потоа за останатите видови на уметност.
|
|
Templarius
Сениор Регистриран: 12.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2754 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Da bas taka Aisha |
|
Give me your secrets
Bring me a sign Give me a reason To walk the fire See another dawn Through our son's eyes You give me a reason To walk the fire. |
|
Templarius
Сениор Регистриран: 12.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2754 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Cekaj zidarski, so seta pocit kon tebe a i kon konstruktivnosta na temata da ne ja ripame muzikata zasto tuka se uste nikoj ne odgovori kako treba.... |
|
Give me your secrets
Bring me a sign Give me a reason To walk the fire See another dawn Through our son's eyes You give me a reason To walk the fire. |
|
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Благодарам на оние кои беа конструктивни во оваа дискусија, а Гоор - за тебе една опомена за бегање од темата...
Имам едно прашање во врска со ова... Зошто не се почитува тогаш забраната за музика (или поточно забраната за музика која не е посветена на Бога)?! Дури и во земји кои се најблиску до шеријатот како Иран (иако се шиити) или Саудиска Арабија (сунити), има музика - и тоа имам слушано музика како саундтрак на филмови од овие две земји... Каков е ставот за било кој друг вид на забава тогаш? Дали под ова се регулираат и останатите начини или се однесува стриктно само на музиката (сепак - во времето на Мухамед, музиката била единствен вид на забава, а денес имаме филм, театар и слично)... Каков е ставот на исламот во врска со останатите уметности, доколку не се директно посветени на Алах? |
|
Templarius
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ilahii i kasidi stvarno ubava muzika slusate ako ne se zeme vo obzir tekstovite a i slikite koi odat vo pozadina sekoja cest ......
|
|
Give me your secrets
|
Templarius
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ne jas ne slusam takva muzika,,,, no sepak ce prasam kako moze da se narece slusanjeto muzika haram koga muzika vo prava smisla ne postoela koga izlegol k*ranot??, nemalo muzicki pravci ako se odi po onaa sto go kaza Noor4ever znaci deka togas generalizirano muzikata e zabraneta, ti go potvrdi toa a pota mi velis deka sepak ima nekoja muzika koja moze da se slusa ??? Potoa lady veli deka moze i nemoze da se slusa muzika, jas prasuvam koj e toj sto vi kazuva koja muzika moze da se slusa ??????? |
|
Give me your secrets
|
Templarius
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Noor4ever veli deka e zabraneto
Aisha veli deka e zabraneto Aisha potoa veli deka ne e zabraneto Lady veli deka e zabraneto i nezabraneto ___________________________________________ Sumary = you do the math |
|
Give me your secrets
|
Fantastic Lady
Сениор Регистриран: 29.Јануари.2008 Локација: United States Статус: Офлајн Поени: 169 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
goor,,,ne se zamaraj mnogu...
razumot odreduva koja muzika treba da se slusha koja ne,,, pametnite lugje sami si gi znaat svoite limiti...i znaat shto mozhe da gi natera da ja loose samokontrolata..a shto ne... znachi se e relativno,,,slobodno mozhesh da slushnesh shto sakash,,se dodeka ne ja cross red line... |
|
Write your name in kindness, love,nd mercy,nd leave behind you a monument of virtue that the storms of time can never destroy.
|
|
Внеси реплика | страница <1 1112131415 16> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |