IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Образование
  Активни теми Активни теми RSS - Дали е потребен штрајк во образованието
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Дали е потребен штрајк во образованието

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1112131415 35>
Автор
Порака Обратен редослед
Andjelina Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Miss High Hill’s

Регистриран: 07.Ноември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 14129
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Andjelina Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Ноември.2008 во 13:37
No zarem e toa sega najbitno???
Najbitno e sto site koi se protiv strajkot, se protiv poradi STRAV. Oti kako sungeri sme se nacicale so STRAV od PROMENI, i toa navleglo dlaboko vo nasite pori sto ne sme svesni deka pravime muabet od STRAV ( a kako decata kje nadomestat, kako ova, kako ona, itn itn) Vo nitu eden segment od naseto ziveenje nie ne PRIFAKJAME PROMENI i preispituvanje, zatoa seuste tapkame vo mesto kako narod, birame losi vodaci i go osuduvame sekoj obid za nesto razlicno. Toa zboruva samo deka nam ni e OK da ziveeme vaka haoticno i jadno kako sto ziveeme. Inaku, zasto bi ni se slucuvalo ova sto ni se slucuva? Zosto bi imale vlada koja vladee despotski i ne tretira kako debili?
мило ми е кога го читам ова...значи почнуваме да се освестуваме!
не така одамна сите кои укажувавме дека темелите на политиката која ја води вмро се трули и еден ден тоа ќе резултира со незадоволства и немири бевме нарекувани КОМУЊАРИ и НЕПАТРИОТИ
Е ПА ПАТРИОТИ НЕКА ВИ Е НА ЗДРАВЈЕ
Никогаш не научив дали е подобро да носиш патики или штикли кога ќе тргнеш во потрага по делот од душата кој ти недостасува

Кон врв
Kali Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Storyteller

Регистриран: 30.Ноември.2007
Поени: 4947
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kali Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Ноември.2008 во 12:28
Zajcef, zaslugata za koja zboris i parazitstvoto odi podaleku od samite nastavnici: visokiot obrazoven sistem e odgovoren za istoto, kako i onie koi gi angaziraat nastavnicite: da ne recam, vlastite.
Oti na vremeto, daskal bese poim za respekt, stozer i dvizecka sila na opstestvoto. Sega vreminjata se smenija i na pedagoski fakultet odat deca koi ne se pokazale za jaki ucenici vo sredno- toa e fakt, i fakultetot ne im e osobeno jak. Kako posledica na toa, i decata koi izleguvaat od uciliste nemaat nadgradeni kvaliteti i licnosti kako porano, shodno na toa se osiromasuva i celoto opstestvo.
Inaku, ako se prasuvam jas, celokupnata administracija koja zivee od budget bi ja svela na 30000 namesto 300000.

No zarem e toa sega najbitno???
Najbitno e sto site koi se protiv strajkot, se protiv poradi STRAV. Oti kako sungeri sme se nacicale so STRAV od PROMENI, i toa navleglo dlaboko vo nasite pori sto ne sme svesni deka pravime muabet od STRAV ( a kako decata kje nadomestat, kako ova, kako ona, itn itn) Vo nitu eden segment od naseto ziveenje nie ne PRIFAKJAME PROMENI i preispituvanje, zatoa seuste tapkame vo mesto kako narod, birame losi vodaci i go osuduvame sekoj obid za nesto razlicno. Toa zboruva samo deka nam ni e OK da ziveeme vaka haoticno i jadno kako sto ziveeme. Inaku, zasto bi ni se slucuvalo ova sto ni se slucuva? Zosto bi imale vlada koja vladee despotski i ne tretira kako debili?

Изменето од Kali - 28.Ноември.2008 во 12:33
Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Ноември.2008 во 12:26
Originally posted by Zajcef Zajcef напиша:

Originally posted by mamamd mamamd напиша:

[QUOTE=zbunet] Kolku sum zabelezil revoluciite gi poveduva inteligencijata, sto mozebi znaci i eden paradoks t.e. kadrite vo obrazovanieto da go osvestat narodot i nadvor od rezervatite t.e. instituciite

.ova e mnogu interesno razmisluvanje... sindrom JAS...MENE...... site okolu se glupi...tupi.... slepci... sebicni... dobro e shto ima nekoj koj im ukazuva na toa... a se stremi da go dostigne tokmu toa...

Да де така нејлесно е ќе ме обвините дека сум егоист,исфрустриран и имам трауми од одредени професори и затоа генерализирам и не мора да изнесуваш аргумени...
Јас во постот не кажав ништо лошо во тој народ на слепци спаѓам и јас и не ве обвинувам само вас-туку сите нас!Затоа што сите сме слепци кога дозволуваме да ни се случува ова што ни се случува последниве 18години.
Нормално дека ќе наречам слепец некој што од носот подалеку не гледа!Па цел народ сме слепци-само нас на газот кога ќе ни дожежи тогаш буни креваме а кога други се бунат ние плукаме по нив!Во образованието треба да се воведат начини на оценување и за професорите-но оценките да ги даваат учениците,па кој заслужил не 20илјади-50 нека му дадат!А вака на еден заслужен има пет паразити кои не си ја вршат работата како што треба и џабе го цицаат буџетот...

... normalno deka sekoj rabotnik koj si gi izvrshuva svoite rabotni zadaci kvalitetno...se zalaga toa i da mu bide plateno... kontrola na rabotata vrshi rabotodavecot...shto znaci deka rabotodavecot treba da bide pokvalitetten vo domenot vo koj shto rakovodi...da ima priznanija za svoite dostiganja...kaj nas edinstven kriterium beshe/  e/ i kje bide partiskata knishka.
Кон врв
Zajcef Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
TOTENKOPF

Регистриран: 16.Јануари.2008
Поени: 1252
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zajcef Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Ноември.2008 во 12:18
Originally posted by Gorazd777 Gorazd777 напиша:

Еј исфрустрирани дечишта.ај малку нафлете се на судските,полициските,министерските и останатите џабелебарошки плати и останати бенефиции,ај побарајте се и основни приватни училишта за тоа имате право па купувајте си наставници,професори,куќни помошнички и завртете се малку не е само скопје,има и други градови и луѓе кои треба да живеат.

А значи признаваш(те)дека и вие спаѓате во таа багра џаболебари?А иначе добар ти е предлогов и го поддржувам(озбилно)треба да се свртиме против сите кој земаат плати од потта на народот а не си ја вршат работата како што треба.
А за приватното образование нема проблем народот како така ќе се снајде ќе зема кредити само леб ќе јаде ама ќе си ги школува децата ама каде ќе одите вие?Зошто јас гледам вие дека не сте го сватиле основното-вие живеете од народот а не тој од вас!Знам дека е тешко да се соочи човек со реалноста ама така е вие не сте центар-и затоа крајно време е да сватите дека сте слуги(не буквално)на народот затоа што тој ве плаќа а не оваа мочана држава.Пола македонија со 5.000ден.го врви месецот и пак сите даноци плаќаат на државата,оџачарина,плаќаат за сите глупости кои оваа влада му ги наметна на народот за да може да оствари буџет од 2милијарди евра од кои три четвртини ќе му даде на администрацијата и другите буџетари...
Кога неправдата станува закон,отпорот станува должност....
Кон врв
Zajcef Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
TOTENKOPF

Регистриран: 16.Јануари.2008
Поени: 1252
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zajcef Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Ноември.2008 во 12:00
Originally posted by mamamd mamamd напиша:

Originally posted by zbunet zbunet напиша:

Kolku sum zabelezil revoluciite gi poveduva inteligencijata, sto mozebi znaci i eden paradoks t.e. kadrite vo obrazovanieto da go osvestat narodot i nadvor od rezervatite t.e. instituciite

Е тоа богами фешти ќе биде-слеп слепци води!
Обично револуциите ги прават пожртвувани луѓе на кој важно им е општото добро...
Професорите од друга страна(овој штрајк е доказ)ич не им е гајле за никого освен самите себе-администрацијата земала големи плати па тие да не останеле покусо.А дека и тие и администрацијата плата од потта на обичниот работник земаат не им е важно.Во Македонија збунет нема да има револуција се додека сите не почнеме да размислуваме за општото добро а не само за својот газ...
П.С.Нивната титула не ги прави интелегенција-тоа не се учи на факултет...
...ova e mnogu interesno razmisluvanje... sindrom JAS...MENE...... site okolu se glupi...tupi.... slepci... sebicni... dobro e shto ima nekoj koj im ukazuva na toa... a se stremi da go dostigne tokmu toa...

Да де така нејлесно е ќе ме обвините дека сум егоист,исфрустриран и имам трауми од одредени професори и затоа генерализирам и не мора да изнесуваш аргумени...
Јас во постот не кажав ништо лошо во тој народ на слепци спаѓам и јас и не ве обвинувам само вас-туку сите нас!Затоа што сите сме слепци кога дозволуваме да ни се случува ова што ни се случува последниве 18години.
Нормално дека ќе наречам слепец некој што од носот подалеку не гледа!Па цел народ сме слепци-само нас на газот кога ќе ни дожежи тогаш буни креваме а кога други се бунат ние плукаме по нив!Во образованието треба да се воведат начини на оценување и за професорите-но оценките да ги даваат учениците,па кој заслужил не 20илјади-50 нека му дадат!А вака на еден заслужен има пет паразити кои не си ја вршат работата како што треба и џабе го цицаат буџетот...
Кога неправдата станува закон,отпорот станува должност....
Кон врв
Паланчански Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Декември.2007
Локација: Dubrovnik
Поени: 1655
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Паланчански Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Ноември.2008 во 11:49
Ајде тогаш сите да штрајкуваме.
Дали учениците имаат право да штрајкуваат?
Како ќе ги надополнат изгубените денови?
Далии мораат да учат сабота и недела или полугодието ќе продолжи и по Нова Година????
Наставниците нека одат малку да работат во некој рудник, да видат како се работи за 20000 денари.
За оваа нивна работа јас не би им дал ни 10000. (Чест на исклучоци).
Наставник по физика не знае да претвори 500 mA во ампери.
Уште бара повисока плата.
Мора само за овчар е.
Се разбира, ако знае да ги брои овците.
Не знаев што е среќа, додека не се оженив. Но сега веќе е доцна.
Кон врв
Kali Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Storyteller

Регистриран: 30.Ноември.2007
Поени: 4947
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kali Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Ноември.2008 во 10:47
Potreben e!
Ne samo vo obrazovanieto, tuku vo site sektori od ova opstestvo!

Preku glava mi dojde od ovaa vlast!
Glasav ZA niv, sega glasam PROTIV.
I toa PROTIV site reklami i soopstenija koi sekojdnevno ja navreduvaat nasata inteligencija. Iskreno da vi kazam, koga kje vidam -Otvori go srceto-, -Ti si Makedonija-, drn drn....se cuvstvuvam kako posleden debil.

Da ne smee nekoj da pomisli deka mozebi vladata gressi! Ne daj boze da mu tekne da izleze javno da go kaze toa! Cuvaj boze! Nasata vlada e najdobra, bleskava, najmudra i naj vo pravo, sto treba covek da se zasrami ako slucajno pomisli a ne pak da kaze deka mozebi i ne e taka. Ma nemojte, ve molam!

Znam kako ministestvata funkcioniraat. Prvite sovetnici ne se informirani za osnovni nesta koi gi zasegaat, pa vrtat telefoni do UNICEF, nevladini, itn, za informacii. Postojat nekolku lugje koi odlucuvaat, drugite imaat uloga na dekor. I zatoa devetoletkata zapocnuva so improvizacii, decata nemaat ni ucebnici. Ucenjeto im pretstavuva stres namesto zadovolstvo.
Studentite spijat po studentski domovi koi se vsusnost podrumi i baraki, so zelezni kreveti i so gluvci po kjosovite.
Daskalite mozebi ne se vekje ona sto bea porano, no i naseto pocituvanje za nivnata rabota ne e ona sto bese porano. Ako daskalot go smetame za marginalec vo ova opstestvo, sto ocekuvame ponatamu?

Bez razlika dali nie smetame deka strajkot e vo dobro vreme ili ne, dali e opravdan ili ne, tie imaat ustavno pravo da strajkuvaat. I vladata ima obvrska da go zeme toa predvid, a ne da ucenuva i da opstruira.
Na krajot na kraistata, ona sto go baraat e sosema fer.

P. S. Go pametam profesorot po biologija od petto do osmo. Toj bese legenda vo ucilisteto. Mislam deka nemase drug nastavnik kogo povekje go pocituvaa decata, kolegite i roditelite zaedno. Go obozavaa i mu se vosh*tuvaa bagabontite bidejki bese principielen i strog, a i mirnite bidejki bese inspirativen, mokjen predavac. 5kata od nego imase posebno znacenje, pogolemo dozivuvanje za svojot uspeh i samopocituvanje ne sme pocuvstvuvale od nikoj drug.
Se nadevam deka i toj bese ispolnet od svojata rabota.
Bi sakala i moite deca da imaat takvi profesori i uciteli koi kje im dadat znaenje, odgovornost i vrednosti.

Изменето од Kali - 29.Ноември.2008 во 09:11
Кон врв
lilica Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Август.2008
Локација: Macedonia
Поени: 548
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај lilica Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Ноември.2008 во 10:33
Originally posted by ^italina ^italina напиша:

Originally posted by Vladimir88 Vladimir88 напиша:

А бре луѓе секое работно место си има своја тежина и треба да е платено според таа тежина.Е сега што живееме во време во кое сите вредности се изместени, тоа е друго.
Просветните работници се на дното според (не)почитта која им ја даваат и родителите и учениците.
Читајќи ги коментариве,сфатив дека многу луѓе мислат дека тие треба да земаат 5000 и да се срекни што и толку земаат а завршиле високо образование?!
За потсетување-сите овде кои очигледно знаете да пишувате, ги знаете буквите-сте поминале низ рацете на некој наставник-и затоа и можете да напишете сешто за нив.

Е аман бе, незнам за другите јас не сметам дека професорите треба да земаат плата од 5000 денари....но исто така сметам дека и оваа плата што ја земаат доволна им е, прво и прво нема за што да се бунат, ги имаат сите привилегии, им тече стаж, хранарина имаат, превоз платен, редовна и убава плата според мене, празник-делник не работите, саботи и недели ви се слободни...што сакате повеќе од тоа?
Па одете ако не ви се допаѓа толку работата, да работите малку приватно да видите како е, секогаш постоела алтернатива на крај крајава..
Ќе работиш за 160 евра, од кои ти се 5000 чисти пари(како што рече ти погоре), без слободен ден некаде а некаде пак слободен ден на секоја 2 недела(и тоа еден), за време на празници обавезно се работи, некогаш те задржуваат и повеќе од оние 8 саати што си на работа....
Што сакате вие повеќе од тоа јас не разбирам..
Вие треба да си го цените исто така денарот(парите) што ги земате, зошто колку професори има во образованието...вие сте доволно привилегирани, ставете се во ситуацијата на другите, да отидете приватно да работите некаде нема да зборите така..
А реков и ќе кажам, ако толку не ви се допаѓа, напуштете и готово, има еден куп без работа, а имаат диплома за таа работа што ја имате вие....одма ќе ве заменат.

Е стварно што не се изнаслушав-после вакви 20тина страници на форумот ставрно се мислам дали јас глупава сум што работам како наставник-па сите биле подобри од мене, а сите посиромаси, сите победни. Сите работат за 6000 илјади, затоа во цело Скопје нема 101 или фиќо, затоа сите имаат пари да школуваат деца на приватни факултети, а наставнициве.. тие со тие мочани(ќе ме извините) 15 илјадарки(нека не ве лажат дека се повеќе) ќе си ги пратат децата на државен за и тие да станат наставници некој ден...

Кои сите тие?? Оние со партиски книшки или што се државни функционери, или пак можеби луѓе како Бајруш Сејдиу.....
Знам за тие нема потреба да ми кажуваш, зборам за тие што си го вадат лебот чесно!

Ако си ти еден од тие што земаат 6000 чесно, нема што да коментираш, а ако си се пронашол во тие со скапите коли тогаш тоа е твоја работа.Знам само едно-никаде, баш никаде, во ниедна држава освен нашава, просветните работници не се на толку ниско ниво на почит-по нив плукаат и родители и деца, па макар какви и да се. Ако има 1 во дневник ти доаѓаат со секакви врски, а кога ќе излезе дека ништо не научиле-тогаш наставниците се криви.
Која професија е повеке ценета во РМ? НИЕДНА!!!Сите сме на ниски гранки.Градежен инжинер работи за 13.000 ден. по 12 до 13 часа дневно.Нема време за штрајк.Ама редовно сите си плаќаме давачките-даноците за да се даде на буџетарите(мегу нив и даскалите).А тие..не ги прифакаат децата ...штрајк!А колку не чини сега од бедната плата да платиме некој да ни ги причува малите, или треба одмор или неплатено да земе родителот ризикувајки да добие отказ!И сега кој е ценет?Ако продолжи штракјот на овој начин дефинитивно даскалите ке докажат дека се себични,вообразени надуенковци.И тие ке ги разбуделе и поведеле другите???Па кој ке тргне по такви?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Ноември.2008 во 06:09

Баш напротив, има зошто и да коментирам затоа што баш јас како работник кој работи под приватна капа, знам како е надвор, и затоа сметам дека повеќе треба да си го цените она што ви е дадено, а по се изгледа ти незнаеш како е да работиш под приватна капа.[/QUOTE]
...  Prvo i osnovno niti nam...niti nikomu vo drzavata ne mu e neshto dadeno (so isklucok na onie ogromni honorari pokraj platata za rabotnite zadaci koi se ednash plateni, ucestvoto vo komisii i upravni odbori na prvo i vtoro eshaloncite -funkioneri koi ni kazuvaat deka treba da pocekame, ama tie ne cekaat tuku razgrabuvaat kolku mozat i se shto mozat)  tuku sekoj vo ramkite na svoite rabotni zadaci go zarabotuva. Nikoj ne negira deka na vrabotenite vo privatnite sektori ne im e teshko. Teshko im e zatoa shto se rascepkani mali grupicki koi po nikoj osnov, na nikakov nacin ne mozat da se izborat za svoite prava, zaradi krshenje na zakonitosta od site vladi dosega. Privatnite rabotodavci NIKOGASH nema da gi pocituvaat zakonite ...odnosno nema da gi pocituvaat se do togash koga toa nema da pocne da go pravi vladata...
Vo april 2008 Vrhovniot sud presudi vo korist na vrabotenite na obrazovanie, odnosno donese odluka vladata da im isplakja ZAKONSKI zagarantiraniot 20% dodatok za hrana i prevoz. Vladata 9 meseci ne najde za shodno da  sprovede sudska odluka a bara toa da go pravat drugite. Ako sega se zboruva za potreba od spas od svetska kriza pred 9 meseci nemavme svetska kriza, naprotiv med i mleko teceshe po ulicite.  Licemerno e da se bara od vrabotenite vo obrazovanie da pocekaat do 2010. Licemerno e reklamira 40% pokacuvanje koi KJE se dobie. Se dodeka vladata ne se nafati da raboti zakonski i koga ne se plashi od pritisok na 36000 lugje, zarem mislite deka kje se plashat rabotodavcite pred pritisok od 2...5...50 ...100 vraboteni. Se zalazuvame site nie i samo se zakrvuvame i polnime so omraza napagjajki gi onie koi si go baraat zakonskoto a gi branime onie koi gi izbravme da sproveduvaat zakoni i da kaznuvaat prekrsh*teli na zakon. redno e da pocnat od sebe.

Изменето од mamamd - 28.Ноември.2008 во 06:11
Кон врв
Vladimir88 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"Arbeit macht frei"

Регистриран: 20.Декември.2007
Поени: 4349
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vladimir88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Ноември.2008 во 04:55

А бре луѓе секое работно место си има своја тежина и треба да е платено според таа тежина.Е сега што живееме во време во кое сите вредности се изместени, тоа е друго.
Просветните работници се на дното според (не)почитта која им ја даваат и родителите и учениците.
Читајќи ги коментариве,сфатив дека многу луѓе мислат дека тие треба да земаат 5000 и да се срекни што и толку земаат а завршиле високо образование?!
За потсетување-сите овде кои очигледно знаете да пишувате, ги знаете буквите-сте поминале низ рацете на некој наставник-и затоа и можете да напишете сешто за нив.

Е аман бе, незнам за другите јас не сметам дека професорите треба да земаат плата од 5000 денари....но исто така сметам дека и оваа плата што ја земаат доволна им е, прво и прво нема за што да се бунат, ги имаат сите привилегии, им тече стаж, хранарина имаат, превоз платен, редовна и убава плата според мене, празник-делник не работите, саботи и недели ви се слободни...што сакате повеќе од тоа?
Па одете ако не ви се допаѓа толку работата, да работите малку приватно да видите како е, секогаш постоела алтернатива на крај крајава..
Ќе работиш за 160 евра, од кои ти се 5000 чисти пари(како што рече ти погоре), без слободен ден некаде а некаде пак слободен ден на секоја 2 недела(и тоа еден), за време на празници обавезно се работи, некогаш те задржуваат и повеќе од оние 8 саати што си на работа....
Вие треба да си го цените исто така денарот(парите) што ги земате, зошто колку професори има во образованието...вие сте доволно привилегирани, ставете се во ситуацијата на другите, да отидете приватно да работите некаде нема да зборите така..
А реков и ќе кажам, ако толку не ви се допаѓа, напуштете и готово, има еден куп без работа, а имаат диплома за таа работа што ја имате вие....одма ќе ве заменат.

Е стварно што не се изнаслушав-после вакви 20тина страници на форумот ставрно се мислам дали јас глупава сум што работам како наставник-па сите биле подобри од мене, а сите посиромаси, сите победни. Сите работат за 6000 илјади, затоа во цело Скопје нема 101 или фиќо, затоа сите имаат пари да школуваат деца на приватни факултети, а наставнициве.. тие со тие мочани(ќе ме извините) 15 илјадарки(нека не ве лажат дека се повеќе) ќе си ги пратат децата на државен за и тие да станат наставници некој ден...

Кои сите тие?? Оние со партиски книшки или што се државни функционери, или пак можеби луѓе како Бајруш Сејдиу.....
Знам за тие нема потреба да ми кажуваш, зборам за тие што си го вадат лебот чесно!

Ако си ти еден од тие што земаат 6000 чесно, нема што да коментираш, а ако си се пронашол во тие со скапите коли тогаш тоа е твоја работа.Знам само едно-никаде, баш никаде, во ниедна држава освен нашава, просветните работници не се на толку ниско ниво на почит-по нив плукаат и родители и деца, па макар какви и да се. Ако има 1 во дневник ти доаѓаат со секакви врски, а кога ќе излезе дека ништо не научиле-тогаш наставниците се криви.

Баш напротив, има зошто и да коментирам затоа што баш јас како работник кој работи под приватна капа, знам како е надвор, и затоа сметам дека повеќе треба да си го цените она што ви е дадено, а по се изгледа ти незнаеш како е да работиш под приватна капа.

Изменето од Vladimir88 - 28.Ноември.2008 во 06:02
Кон врв
^italina Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 11.Август.2008
Поени: 144
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ^italina Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Ноември.2008 во 23:48

A closed mouth catches no flies
Кон врв
Andjelina Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Miss High Hill’s

Регистриран: 07.Ноември.2007
Поени: 14129
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Andjelina Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Ноември.2008 во 21:43

Originally posted by zbunet zbunet напиша:

Kolku sum zabelezil revoluciite gi poveduva inteligencijata, sto mozebi znaci i eden paradoks t.e. kadrite vo obrazovanieto da go osvestat narodot i nadvor od rezervatite t.e. instituciite

Е тоа богами фешти ќе биде-слеп слепци води!
Обично револуциите ги прават пожртвувани луѓе на кој важно им е општото добро...
Професорите од друга страна(овој штрајк е доказ)ич не им е гајле за никого освен самите себе-администрацијата земала големи плати па тие да не останеле покусо.А дека и тие и администрацијата плата од потта на обичниот работник земаат не им е важно.Во Македонија збунет нема да има револуција се додека сите не почнеме да размислуваме за општото добро а не само за својот газ...
П.С.Нивната титула не ги прави интелегенција-тоа не се учи на факултет...
Зајцеф олабави малку...кога има пари за едните буџетари,нека има за сите
и заради тоа што си изреволтиран од постапките на некои професори не ти дава за право да ги ставаш сите во ист кошнека%20ти%20е%20срам
Никогаш не научив дали е подобро да носиш патики или штикли кога ќе тргнеш во потрага по делот од душата кој ти недостасува

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Ноември.2008 во 20:43
...se zboruva za politizacija...se udira po sovesta.. zloupotreba na decata... pa duri i unijata na srednoshkolskata mladina izleze da drzi pres...a kolku do vcera shetaa po mitinzi... gubea casovi... naednash mnogu im s epriuci... 
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Ноември.2008 во 20:40
..ima i direktori koi ne im znaci foteljata i koi ne zaboravaat od kade poteknuvaat...

Од оние малку училишта што работеа беше основното училиште „Братство“ во скопската населба Тафталиџе, но оттаму најавија дека и тие од денеска ќе почнат да штрајкуваат. Професорите велат дека од првиот ден не биле сите одлучни да штрајкуваат, но откако слушнале на какви притисоци биле изложени нивните колеги во другите училишта, решиле и тие да се приклучат. Дополнително биле изреволтирани и откако Владата на некои медиуми објавила дека платите на просветарите се зголемени за 40 отсто и изнесувала околу 18 илјади денари.

„Тоа е една голема лага, затоа што платите во нашето училиште се движат од 13 до 15 илјади денари, а на техничкиот персонал е 6 илјади денари“, вели Петар Крстевски, претседател на училишниот синдикат. Директорот на училиштето, Мустафа Фетау, вели дека тој воопшто не влијаел на одлуката да не се штрајкува, туку дека ќе застане на нивна страна и кога ќе почнат да штрајкуваат.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1112131415 35>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,141 секунди.