|
Посни јадења |
Внеси реплика | страница <1 1011121314> |
Автор | |
Valeta
Сениор Регистриран: 03.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 24220 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Чорба од соја
250 гр. соини парчиња 150 гр. свежи шампињони 1 главица кромид, 1 лимон, 100 гр. масло за јадење, 1 лажица вегета, магдонос црн пипер. Се прелеваат со топла вода соините парчиња,и отстојуваат,кромидот се сецка и се пржи со маслото, се додаваат исецканит ешампињони. Соините парчиња се цедат се додаваат во кромидот и печурките, се динста поклопено.За време на динстањето додаваме од водата во која киснеа парчињата соја. Зачинуваме со вегета, црн пипер. Се вари на тивко околу 40 мин. На крај додаваме сецкан магдонос и сок од лимон. |
|
Вистината е нашата најценета сопственост. Затоа ја употребуваме толку штедливо.
|
|
Delfin
Сениор Регистриран: 29.Јуни.2005 Статус: Офлајн Поени: 15178 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Пожавче да пише некој посен рецепт |
|
polzavce
Сениор Регистриран: 14.Октомври.2008 Локација: Angola Статус: Офлајн Поени: 1325 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Еве луѓе вака јадам јас сега кога постам..............а и кога не постам....... Рецептите се едноставни, обични, како нашата традиционална кујна само без месо.......... Ќе ви пишам и други рецепти понатаму...ако пројавите интерес......... |
|
polzavce
Сениор Регистриран: 14.Октомври.2008 Локација: Angola Статус: Офлајн Поени: 1325 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Супа со интегрално просо Ситно се сечка лук, кромид, многу морков, брокула, карфиол целер (или други зеленчуци по желба) и се ставаат во млака вода. Кога ќе омекнат се додава рендан компир кој ќе ја згусне супата (или се може убаво да се изблендира и да се добие крем супа). Потоа се додава интегралното просо и си крчка сето тоа на тивко. Се ставаат малку сол и многу бибер. Откога ќе се тргне од шпоретот се става сув или свеж магдонос. Потоа секој во чинијата си става по една лажица маслиново масло и лимон или јаболков оцет ( по желба) П.С Посно, здраво, ептен вкусно |
|
polzavce
Сениор Регистриран: 14.Октомври.2008 Локација: Angola Статус: Офлајн Поени: 1325 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Полнети пиперки со соја трошки Се попаруваат трошките со врела вода. Стојат така десетина минути и се цедат. Им се додава сенф и маслиново масло и стојат така уште десетина минути. Во меѓувреме се пржи лук, кромид, морков, целер,спанаќ, карфиол, брокула ( сите ситно сецкани). Се додаваат соја трошките и варен интегрален ориз.Зачини по вкус. Сето тоа се пржи на тивок оган и потоа со смесата се полнат пиперките. П.С Со оваа смеса можат да се наполнат свежи или суви црвени пиперки, листови од свежа или кисела зелка ( во форма на сарма), со компири да се направи мусака и слично |
|
polzavce
Сениор Регистриран: 14.Октомври.2008 Локација: Angola Статус: Офлајн Поени: 1325 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Пржени буковки во сос од лук Ситно сецкан лук се пржи на маслиново масло на тивок оган. Се додаваат печурките буковки (свежи) и се пржи кратко време. Потоа се додава малку бело вино и вода (може и млеко од соја по желба). Се крчка на сосема тивок оган додека сосот стане густ. Ако го сакате погуст може да додадете разматена смеса од малку интегрално брашно и вода. Зачини нормално по желба: сол, вагета, бибер и сл........... |
|
polzavce
Сениор Регистриран: 14.Октомври.2008 Локација: Angola Статус: Офлајн Поени: 1325 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Салата од леќа Леќата се вари, па во неа се додава варен зеленчук по желба (морков, грашок, пченка, боранија, брокула и сл).Се зачинува со маслиново масло, сол, соја сос, бибер......... |
|
polzavce
Сениор Регистриран: 14.Октомври.2008 Локација: Angola Статус: Офлајн Поени: 1325 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Салата од макарони Се варат макароните ( посни без јајца во нив). Се мешаат со моркови,краставички и карфиол од туршија сецкани на коцки и сето тоа се меша со посен мајонез.............исто така убаво........ |
|
polzavce
Сениор Регистриран: 14.Октомври.2008 Локација: Angola Статус: Офлајн Поени: 1325 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Туна слалата Туна од конзерва се меша со ситно сецкан свеж спанаќ, ситно сецкана марула,младо кромитче, морковчиња сецкани на коцки (од туршија), соја сос, малку на врв на прст оригано и сето се полева со маслиново масло............уффффффф, прсти да излижеш |
|
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
..posna sarma..posno gravce... crveno pire...
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
So ogled na toa deka postam vo sreda i petok
si imam lista so posni jadenja..
Sendvic so tuna i pita so kompir
Mi se omileni...
|
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Enigma
Сениор Регистриран: 11.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 9984 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
gi sakam site posni jadenja
|
|
Mojata dusha ne e pateka,da minesh i da zaminesh,mojata dusha ne e kamin da se zgreesh i da zaminesh,mojata dusha e bozji hram-vleguvash i ostanuvash tamu
|
|
Kali
Сениор Storyteller Регистриран: 30.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4947 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Mi doagja slava i sum vo planovi sto da spremam...pa ajde da ja osvezime temava!
Eve eden recept od emisijata -Kod Ane, na NOVA TV, cesto spremam nejzini recepti i mnogu se vkusni. Ova ne sum go probala, no bidejki e posno kje go stavam tuka: Komiska pogaca ( POSNO) Priprema: 400 ml vode na sobnoj temperaturi (oko 20 oC) Napravite nadjev Sastojci: Tijesto: Nadjev: Kolache/lepce od orevi ( za celoto
semejstvo) -
-
8 polni fildzani
brashno, ednа ванила i pola lazhichka soda bikarbona se promeshuvaat i
postepeno se dodavaat vo prvata smesa. Se dodavaat seckani orevi- kolichinata po zhelba,
i se mesha. -
Se posipuva so
shekjer pred da se stavi za pechenje- za da dobie sjajna korichka, i so seckani
orevi. -
Se peche polovina chas do 40 min. Tavcheto se
stava vo prethodno zagreana rerna na 200C, a posle 10tina minuti pechenje se
namaluva na 140-150C. Изменето од Kali - 28.Ноември.2008 во 17:33 |
|
La Ninja
Сениор She Hulk Регистриран: 13.Јуни.2006 Статус: Офлајн Поени: 1605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Посни јадења
Постите многу благотворно делуваат на човечкиот организам, околу што се сложуваат и научниците и свештениците, диетичарите и гурманите, верниците и атеистите. Луѓето тоа го знаат од многу одамна: уште старогрчките лекари советувале воздржување од храната како превентива од многуте болести, но и како лек. Денес скоро сите религии препорачуваат некаков облик на пост и воздржување. Христијанството познава неколку различни пости, од еднодневни до оние кои траат по 40 дена. Освен воздржувањето од алкохол, од храна од животинско потекло и пороци, овие пости подразбираат и воздржување од лоши мисли и лоши постапки. Кога на постовите гледате од тој аспект, очигледно е дека таквата пракса соодветствува со тоа што често го говорат лекарите и нутриционистите. Помалку нервоза, помалку кафе, цигари и мрснотија. Без оглед на тоа поради што постите, бидете сигурни дека го правите најдоброто нешто за своето тело. Организмот за време на постот се чисти од натрупаните отрови, кои ги внесуваме со индустриската, неквалитетна и премногу мрсна храна, која повеќето од нас несвесно ја конзумираме во поголемиот дел од годината. Велигденските пости се особено значајни затоа што доаѓаат по зимскиот период, кога сме физички помалку активни и кога традиционално конзумираме повеќе калории отколку што на организмот му е потребно. Всушност Велигденските пости претставуваат вистинко време за чистење на организмот. ЗОШТО ПОСТИМЕ? СОВЕТИ ПРИ ПОСТЕЊЕ
СО ПОСТОТ ДО ЗДРАВЈЕ, УБАВИНА И ЗАДОВОЛСТВО Постот одамнина му е познат на човечкиот род. Со векови луѓето постеле поради религиски, но и поради здравствени причини. Луѓето апстинирале од храната за да преку медитација ја ,, прочистат,, својата душа, да се пронајдат себе си и да се приближат до Господ, но и за да ги елиминираат шетните материи од телото и да го зачуваат своето здравје. Постот претставува една од најстарите методи на лечење и зачувување на здравјето. И самиот Хипокрит ги советувал болните наместо лекови своето тело и душа да ги лекуваат со постење, со умерена физичка активност и свеж воздух. Во услови на современиот начин на живеење, при што секојдневно сме изложени на разни психички проблеми, додавајќи ја нередовната исхрана, чистењето од отровните материи наталожени во нашиот организам, станува поактуелно од било кога. Притоа треба да се знае дека постот нема апсолутно никаква врска со диетите, на кои целта им е исклучиво намалување на килограмите. Постот не се темели на изгладнување. Со апстинирањето од одредени видови на храна, го прочистуваме и го регенерираме како системот за варење, така и целиот организам, освежувајќи го, обновувајќи го и подмладувајќи го. Преку постот целиот организам, сите органи и клетки се чистат од штетните материи и се обновуваат и затоа не треба да не чуди што луѓето по постот се чувствуваат како повторно родени. Се разбира преку постот нашиот организам се ослобидува не само од физиолошкиот, туку и од психичката баласт. За време на постот што повеќе угодувајте им на телото и душата. Што повеќе одморајте се, поминувајте повеќе време во прошетки во природа и занимавајте се со рекреациски активности. Притоа слушајте го своето тело и почитувајте ги неговите психички и физички реакции. Натаму, конзумирајте што повеќе течности, со што ќе го подобрите прочистувањето на организмот, особено на системот за варење и ќе го спречите сушењето на кожата. За време на постот конзумирајте што повеќе овошје и сиров или динстан зеленчук. Зеленчукот зачинете го само со малку сол, или уште подобро со растителни зачини како босилек, тимијан, лук и маслиново масло. Во однос на изборот на зеленчукот може да се раководите и од формулата црвено, зелено, жолто како во вашите оброци би биле застапени сите видови на хранливи состојки. Што се однесува до количината, јадете што помалку, но онолку колку што ви е потребно. Бидејќи сировата храна значително го оптоварува системот за варење, доколку имате чувствителен желудник избегнувајте свежо овошје и зеленчук во попладневните часови. Во тој периот јадете само варен зеленчук или овошје. Во текот на денот конзумирајте 3-6 литри течност, најдобро негазирана природна минерална вода, свежо исцедени овошни сокови и растителни чаеви. По 18 часот избегнувајте да внесувате храна во организмот. Обидете се за време на постот да не конзумирате кафе, црн чај, алкохол, слатки и газирани пијалоци, и секако заборавете ги цигарите. За време на постот неопходната храна за нашето функционирање наместо од намирниците, значи ,,однадвор,, се обезбедува од внатрешните резерви на нашиот организам. Поради тоа што своите потреби организмот ги задоволува од внатрешните енергетски резерви, човекот не се чувствува гладен, туку напротив, здрав, задоволен, полетен и моќен. |
|
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
|
|
Внеси реплика | страница <1 1011121314> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |