![]() |
|
Албанците и нивните права |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 1011121314 16> |
Автор | |||
Kali ![]() Сениор ![]() ![]() Storyteller Регистриран: 30.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4947 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
||
Tokmu vo toa lezi problemot: Albancite ne pokazuvaat volja da ja pocuvstvuvaat ovaa zemja za svoja, potocno povekje bi da ja cuvstvuvaat zemjava za albanska. I vozot trgna, so izmenata na ustavot. Oni ne gledaat zasto da ucat makedonski od prvo odd, uste se diskriminirani bidejki, zasto i makedoncite, i tie da ne ucat albanski od prvo?? I vo Francija Arapite mozat da si go neguvaat svojot majcin jazik i obicai, da go ucat i sl, ama nemaat Univerzitet na arapski. Duri i megju sebe na ulica zboruvaat francuski. Tie se borat da si go najdat svoeto mesto vo Francija kako Francuzi, da bidat priznaeni za Francuzi, so arapsko poteklo. A kakva e prikaznata kaj nas?
Nemam jas nisto protiv muslimanite i protiv multikulti zemja, duri edna moja ljubov bese musliman. Imam protiv toa sto nasite sistemi, mk i albanskiot sistem na funkcioniranje nikogas nema da se spojat. Albanskiot kod na ziveenje, razmisluvanje se sosema razlicni, kaj niv e voljata na avtoritetot, a avtoritetot gi indoktrinira deka nemaat prava i deka samo toa treba da gi interesira, nivniot interes, a ne zaednickiot. Dzabe tolku pari se davaat za ucenje sozivot i slicno. Poentata e sto nie sme gubitnicite, nasiot kod veli, popusti, davaj. Od zapad ni se injektira cuvstvo na vina, nie sme diskriminatori i ugnetuvaci na prava. Sto kje pravime so seto toa, e prasanjeto. Kako kje napreduvame, koga nemame edinstvo od vnatre? |
|||
![]() |
|||
Buggyman ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 26.Јуни.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1308 |
||
Убаво е да се развива темата но за жал нема ниту еден Албанец кој ке учествува и да сподели и свое мнение околу оваа тематика.
КИНГ ДАВИД е во право, за многу делови кој ги кажува потполно се слагам со неговото мислење дека хартијата трпи се, додека на дело е сосема друго.... Дружењето на етничка основа не би требало да биде некаква си рамковна обврска ако немаат заеднички теми од животот а посебно да се отвараат политички, односно етнички прашања. Ова го велам од проста причина, за таква тема треба да се има како прво взаемно почитување и интелект за да се разбере другиот. Ајде да почнеме да го анализираме називот на темата која е поставена: 1. Име на една етничка група 2. Нешто што во една цивилизирана земја не се ни поставува. Зарем право на една индивидуа/етникум треба да биде тема на расправа? |
|||
Homo homini lupus est...
|
|||
![]() |
|||
KINGDAVID ![]() Сениор ![]() ![]() Solomon's father Регистриран: 09.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 9425 |
||
Za poslednoto se soglasuvam so tebe vo potpolnost, taka e vo demokratskite zemji , taka treba da bide i vo Makedonija. Sekoj graganin na Makedonija treba dobro da go poznava makedonskiot jazik. Pozdrav do tebe ! |
|||
![]() |
|||
KINGDAVID ![]() Сениор ![]() ![]() Solomon's father Регистриран: 09.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 9425 |
||
Ne se zezam prijatele. |
|||
![]() |
|||
zabegan ![]() Модератор ![]() ![]() Другарот на Мона Лиза Регистриран: 06.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 9774 |
||
|
|||
размисли пред да напишеш глупост
|
|||
![]() |
|||
zabegan ![]() Модератор ![]() ![]() Другарот на Мона Лиза Регистриран: 06.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 9774 |
||
КИНГДАВИД
зошто немам другари албанци? затоа што секојпат кога група албанци на моја возраст ќе ме видат со друштвото македонци, сакаат да не затепаат! (јебига баксуз сум ![]() ако баш те интересира, имам другар албанец од моето школо, и имам запознаено уште неколку албанци, и се многу фини, но тоа се индивидуи, што ги има насекаде, но друго е кога некој со сила прави проблеми каде што ги нема! што се однесаува до јазикот, на албанците кои живеат во македонија им е должност да го научат македонскиот, не треба тука да имаат избор, тоа им е ОБВРСКА како жители на државава, така е во секоја демократска држава, треба ли да се нацрта, каде сакате проверете, додека јас можам да го научам албанскиот само по сопствена желба |
|||
размисли пред да напишеш глупост
|
|||
![]() |
|||
Zlatnik ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 23.Август.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2605 |
||
Ајде да направиме една паралела!
Да тргнам од себе. Пораснав во маало каде има турци. Израснав што се вели со нив. И до ден денес еден од нив ми е да не речам како брат... Уште од школските денови во основно имав другар турчин ... Подоцна, како средношколец, кога се формираат оние прави другари, имав двајца турци ... Во целата оваа ситуација никој ниту ме терал ниту ме силел да учам турски, ама ете јас знам доволно за да се разберам со нив. Во друштвата секој од нас помалку или повеќе имал по некој припадник од малцинствата, турци, срби, власи ... Колку од вас можат да кажат дека имале другар албанец? Колку од вас го знаат албанскиот јазик (макар и минимално)? Претпоставувам многу малку (да не речам - никој)! А зшто е тоа така? Поради нетолерантноста на македонците? Како спрема сите можеме да бидеме толерантни, да ги прифаќаме како „свои“, а тоа да не е случај со албанците? По сеизгледа не ќе да е до нас! |
|||
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
|
|||
![]() |
|||
Македон ![]() Сениор ![]() Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
||
Да, немам ниту еден пријател Албанец. Зошто мислиш дека станува збор за предрасуди? ![]() Не омаловажувам никого, не постапувам против никого, не дискриминирам никого.
Не си во право. Во поранешна Југославија на Косово албанскиот беше службен јазик, сите документи беа двојазични, ден-денес стојат патокази таму кои се од поранешната СФРЈ, а се двојазични. Во Македонија немаа толку права, ама и во Уставот на СР Македонија од 1974 година Македонија е дефинирана како држава на македонскиот народ, албанското и турското малцинство, па дури и беше дозволено истакнување на албанското знаме заедно со македонското при прослави и слично. |
|||
![]() |
|||
||
1)Makedon, dali e mozno da nemas prijateli Albanci? Neli se toa predrasudi? Nemas ni eden? Toa moze da e skriena netolerancija. Ignoriranjeto ponekogas povekje boli i od otvorenoto neprijatelstvo. 2) Rekov na hartija Albancite imaa prava, a vo realnosta ne mnogu. 3)Isto sakam da kazam i za Albancite, deka i megju niv ima nacionalisti i ne sakaat da se druzat so Makedonci. Morame da se otvorime povekje edni kon drugi. Taka Makedonija a i nie site nejzini gragjani ke odime napred. |
|||
![]() |
|||
Македон ![]() Сениор ![]() Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
||
Жалам, ама не се согласувам. Дружбата не е знак за толерантност, туку почитувањето и воздржувањето од навреди е. Што ако јас почитувам еден народ, ама немам другари од тој народ? Зарем правам нешто против нив?
Не си во право воопшто. Доволно е да те потсетам на Уставот на СФРЈ од 1974 година, а и не само тоа, да ги споменеме паралелките на албански јазик, толеранцијата при разни провокаторски акти како т.н. референдум од 1992 година итн.
Да, ова е знак да нетолеранција, повеќе од јасно е. |
|||
![]() |
|||
||
Nie mislime deka sme tolerantni, no ne e taka. Kolkumina od nas imaat prijateli Albanci? Dali se druzime so niv? Ili Albancite, zosto ne se druzat povekje so Makedoncite? Sto se odnesuva do pravat, Albancite imaa prava samo na hartija pred Ramkovniot dogovor. Sega e veke podruga rabota. Ako sme tolerantni edni kon drugi, zosto togas citame izjavi od tipot: Samo mrtov siptar e dobar siptar, ili : "Siptari vo gasna komora". Kako vrv na se e pesnata na navivacite koga igra reprezentacijata na Makedonija : "Neka razberat kletite siptari, makedonsko ime, nema da zagine." Imam eden prijatel Albanec koj otisol da naviva za Makedonija na Gradskiot stadion i koga ja slusnal ovaa pesna si otisol od stadionot na sred utakmica so gorcina vo srceto. Mislam deka go razbiram covekot. Treba malku da se stavime vo kozata na drugiot i da razbereme kako se cuvstvuva. Pozdrav do site dobri lugje so dobra volja, posebno pozdrav do Albaneso, da zivee Makedonija! ![]() |
|||
![]() |
|||
Vercingetorix ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 12.Јули.2009 Статус: Офлајн Поени: 421 |
||
|
|||
![]() |
|||
AcaRank. ![]() Група ![]() ![]() Регистриран: 17.Октомври.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 91 |
||
И пред и со Рамковниот имаа и иматправа колку им душа сака, дури повеќе од амите македонци кои се мнозинство во оваа држава.
|
|||
Toa shto ne se postigna vo 1966 da go npravime sega....
|
|||
![]() |
|||
aLbaneso ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор ![]() ![]() Регистриран: 27.Септември.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 933 |
||
|
|||
Љаеш НЕ касаш !
|
|||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 1011121314 16> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |