|
Крштевање на мали деца? |
Внеси реплика | страница <1 1011121314> |
Автор | |||
ahmar1
Сениор Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 712 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Честитки евангелосе солиден одговор.Иако начално не сакам да користам сарказам кога пишувам а ниту кога ми се обраќаат но ти нели тешко се воздржуваш.И нема потреба да ми болдираш и боиш зборови,не сум слеп(тоа болдирањето во конверзација во живо би била нешто како дерење ако не се лажам)
Но нејсе.нека ти биде. Него мене нешто друго ме заинтригира во твојот одговор а тоа е кога велиш дека апостол Петар бил ученик на Св.Јован Крстител.
Каде пишува во евангелието дека Петар му бил ученик на Свети Јован Крстител?Мене барем не ми текнува за такво нешто. Јас колку што знам братот на Петар бил ученик на Крстителот,и тој тргнал по Исус а потоа дошол да го викне брат му.Е сега што е заклучокот. Ако нигде не е наведено во евангелието дека петар бил ученик на крстителот,а ти тоа го наведуваш погоре,призлегуваат две можности: 1.Или баптистите имаат Предание 2.или тоа баптистите си претпоставуваат како ќе им текне и своите претпоставки ги земаат за вистинити. Светата Црква го цени исто и Светото писмо и светото предание(од кое и произлегло светото писмо)но те прашувам ова зашто Вие не признавате никаво свето предание па сега ме збунувате со ова ваше "прeдание". Сега имате или немате? А што се однесува на твоето т.н "прашање" не му ја гледам смислата а башка што содомијaта не ми е којзнае колку омилена тема за дискусија.Не за друго не сакам да си ја валкам устата со правење муабет за таква тема. Додека за тие невистини за тоа дека Цар Константин го измислил Крштевањето на деца мислам дека и сам си свесен дека лажеш. Твоите духовни претци(анабаптистите) повеќе за тоа го обвинуваат Ориген,но и тие и ти забораваш дека тоа го споменува уште и тертулијан (кој нели живеел побајаги пред Св.Константин). Ти го спомувам него зашто од светото предание знаеме дека тоа така се правело уште од апостолско време но бидејќи вие не го признаватае тоа морам сега да вадам историски извори како доказ дека таа пракса била позната уште тогаш. Изменето од ahmar1 - 13.Август.2009 во 13:12 |
|||
Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++ |
|||
DDarko
Сениор Миротворец Регистриран: 14.Мај.2009 Статус: Офлајн Поени: 4356 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ne mi e jasno toa prashanje ednostavno nema logjika.
|
|||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
ahmar1 неколку пати ја ѕирна темава денес и не одговори на прашањето. Зарем е толку тешко и комплицирано да се одговори на ова прашање? Ајде, ако не си сигурен слободно повикај пријател Или публика... или 50:50
|
|||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
|||
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Fala ti za ubavite zborovi DDarko.Od tvoite usta vo Boziite usi
|
|||
DDarko
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Naj vazhno e da se zhivi i zdravi. A veruvaj mi deka krstenjeto kje pomogne vo toa i kje bidat Blagostvoveni od Gospoda. |
|||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Твоето прашање беше надвор од темава и затоа го прескокнав, за да не се замати дискусијата во правец надвор од темата.
Но ајде, ќе претпоставиме дека и двајцата имаме некоја поента зад овие прашања и храбро ќе одговориме. Еве јас ќе одговорам прв на твоето прашање, а се надевам дека и ти ќе имаш доблест да одговориш за моето едноставно прашање погоре колку глупаво и да ти изгледа.
Значи, твоето прашање беше:
Воопшто не ми е тешко да одговорам се додека го задржиш кyрсот на темата.
Бидејќи стануваш збор сеуште за стариот завет, апостолите сеуште немале извршено новозаветно крштевање. Горната дискусија Исус ја правел со Јован и Јаков. Бидејќи Јован и Јаков биле пријатели на Петар, кој пак бил ученик на Јован Крстител (пред да го сретнат Исус), веројатно сите тие биле крштевани со Јовановото покајничко крштевање.
Исус во горната дискусија збори за крштевање во страдање. Едно од значењата на зборот "крштевање" (на коине грчки: баптиѕо) e да се спушти (некој или нешто) долу, во некоја длабочина, во длабока вода, или во некоја стрмна долина, но Исус погоре фигуративно се изразува велејќи да се спушти некаде ниско во некоја длабока невоља/страдање. Тоа го направил Исус крштеваќи се на Голгота (во Голготските страдања), тоа го направија и браќата Јаков и Јован крштеваќи се првиот со маченичка смрт, а вториот со прогонството на островот Патмос.
Ете, ти одговорив на твоето се надевам он-топик прашање.
А сега ќе те замолам и ти да одговориш на моето далеку поедноставно, појасно и пократко прашање:
Дали едно бебе може сексуално да силува маж?
Чекам... |
|||
|
|||
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Jас кога ги крстим моите деца ке биде во православната вера.Се надам да су су буквите И и Ц .Мислим да се зоват Цветелина за женско и Иван за машко.Ама ке видиме маjката штоке каже
Изменето од емил - 11.Август.2009 во 22:02 |
|||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Site ste stari chlenovi na forumov, pa ne si dozvoluvajte nekorektnost vo odnesuvanjeto megju sebe.
|
|||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||
ahmar1
Сениор Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 712 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Се надминуваш себе си со...
... Додека за моето прашање од евангелието не одговори ништо туку го напиша оваа..незнам како да го наречам... [QUOTE=EvAngelos] ahmar1, одговори ми, дали може едно бебе сексуално да силува еден маж?
Editirano od Messenger. Изменето од Messenger - 11.Август.2009 во 21:22 |
|||
Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++ |
|||
Majkl
Сениор Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3019 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
|
|||
DDarko
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Pa toa vo sredinata, da ama toa vo agolot ne znam...
|
|||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
абе Даре ќе ме засркнеше со сликава (јадам моментално). Таа слика е раѓањето на Исус Христос |
|||
|
|||
DDarko
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ne znam kolku smeam da ja stavam ikonata na temava, no se reshiv samo da vi pokazham deka krshtevanjeto na deca ne e neshto novo, eve videte vo desniot agol dolu, samo ovde se javuva prashanja, go krstat ili go banjat, vashe mislenje? |
|||
DDarko
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Баптизам значи крштевање, а дури и Баптистите крштеваат како големи, но тие крштеваат во името на Отецот, Синот и Светиот Дух, како што е правилно, додека Евангелистите, Конгрешаните и Пентакосталците, крштеваат само во името на Светиот Дух кое е наречено Огнено Крштевање, и во името на Отецот, Синот и Светиот Дух. |
|||
Внеси реплика | страница <1 1011121314> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |