![]() |
|
ЗОШТО СУМ АТЕИСТ? |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 910111213 30> |
Автор | |||
brza ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
||
i,... gospod ti gi pravi,a?,...a,ne se prashuvash li ,..ako veke toj ti go kontrolira nivniot broj,...zoshto voopshto i postojat?(komarcite),....ili nekoj drug tniv gi napravil,...a,toj samo kontrolira,.a?,...a.be ajde,...zarem treba mnogu pamet,...pa da zakluchish kako shto e,...i koj shto pravi,...i zoshto ,..
|
|||
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
![]() |
|||
![]() |
|||
khaleefah ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор ![]() ![]() "The Khilafah is Coming..." Регистриран: 25.Септември.2006 Статус: Офлајн Поени: 1115 |
||
Eve uste edno interesno prasanje za vas sto sum go razmisluval dolgo vreme....
Aj da receme deka se nastanalo po pat na evolucija. Site naucnici bilo ateisti ili teisti se slozeni deka prirodata raboti spored sovrsen zakon. Mene me interesira sto e toa sto ja pravi tolku sovrsena. Da zememe primer so komarcite.Ako i tie se del od nekoj evolucionen proces togas me interesira sto ke se slucese ako nivniot broj i natamu rastese. Fakt e deka nivnoto nekontrolirano razmnozuvanje bi dovelo do istrebuvanje na coveckata rasa. Sega prasanjevo e koj e toj sto go kontrolira nivniot broj? Koj e toj sto gi pravi da bidat prisutni vo ogranicen broj ,nesteten za covekot? Sto bi se slucilo ako i slonovite ili zmiite se razmnozuvaa nekontrolirano.... Aj nekoj pameten da go objasni toa! ![]() |
|||
![]() |
|||
EvAngelos ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор ![]() ![]() Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
||
Во твојата оскудница на аргументи и неможноста да одговориш на мојот предизвик погоре почна да бладаш пријателе...
Никаде "според мене" јас не тврдам дека ти веруваш, а јас не. Цело време држам еден постојан став дека и јас и ти, и теистите и атеистие се РАМНОПРАВНИ ВЕРНИЦИ. Едните веруваат дека Бог постои, а другите исто така веруваат дека Бог не постои. И едните и другите ВЕРУВААТ. Што е тука нејасно?
Никој нема апсолутен математички доказ за своето убедување, но и од двете групи се очекува да имаат аргументи зошто веруваат во тоа што веруваат во тоа што веруваат. Јас замолив за аргументи, но секогаш кога ќе го побарам тоа наидувам на остри критики и отпор. Зошто? Зарем не е тоа темата тука? Како и да е, не планирам да се врткав во круг околу ова, за разумни луѓе ова треба да е доволно.
Поздрав!
|
|||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
|||
![]() |
|||
EvAngelos ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор ![]() ![]() Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
||
Потполно се согласувам со тебе факлон. Скоро секој (ако не и сите) атеистички аргумент кога ќе се изложи на критика и на анализа произлегува дека тој не е аргумент против Божјото постоење туку засега некои атрибути или карактеристики на Бог.
Пример:
Ако Бог постои, зошто дозволува зло?
- Ова не е аргумент против постоењето на Бог, туку во најмала рака (хипотетички гледано) дека Бог е лош.
Ако Бог постои, зошто не го гледаме?
- Затоа што поради некоја причина не сака да Го видиме, затоа што е Бог е Дух, а не материја која рефлектира светлина и сл.
Итн.
|
|||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
|||
![]() |
|||
khaleefah ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор ![]() ![]() "The Khilafah is Coming..." Регистриран: 25.Септември.2006 Статус: Офлајн Поени: 1115 |
||
Epa brate anakine ke ti kazam deka imalo momenti koga radi Allah ne sum jadel,piel ili spiel. Znaci pak se vrakame na pocetok. Isto kako i ljubovta taka e i postoenjeto na Allah,toa ne se gleda no se cuvstvuva.Jas ne veruvam radi prikaskite i bajkite (spored vas) za Boga,nego veruvam zatoa sto go osekam negovoto postoenje. Eve sekoj den, vo sekoja slucka vo mojot zivot go osekam bozjoto prisustvo. Kako toa anakine dragi koga ke napravam nesto loso odma mi se vraka . Koj toa go pravi? Prirodata mi vraka zatoa sto sum bil los? Ili bogovite tvoi na Olimp? Koj toa pravi da se osekam tolku ispolneto i ubavo koga rabotam nesto dobro? Koj toa pravi da osekam deka otsekade me opsipala milost koga cvrsto veruvam vo Boga i rabotam dobro. Sto e toa sto me pravi optimist vo vreme na pesimizam? Nisto drugo brate osven Bog! E nemoze samo od veruvanje vo prazno da se oseka takvo nesto ako nema nikakov efekt vo zivotot. |
|||
![]() |
|||
Izzi ![]() Сениор ![]() ![]() BRAINIAC Регистриран: 18.Септември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4475 |
||
Зарем и мајтап си играме сега...а ова со свињите...ке тркнам до кај прадедо ми на село и баш ке пробам...а ако се вратам здрав и жив...
![]() ![]() ![]() Изменето од Izzie - 02.Октомври.2007 во 10:39 |
|||
![]() |
|||
![]() |
|||
Sektas ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 14.Август.2007 Статус: Офлајн Поени: 175 |
||
Па има црвена линија.Нормално дека на секој ке му сведочиш за верата и за спасението кое го добиваме со жртвата на нашиот Господ И Спасител Исус Христос,но кога ќе видиш дека се мајтапат со твојата вера,тука завршува твоето сведочење.
|
|||
.............Тој е челник на назаретската секта. Дела 24:5
|
|||
![]() |
|||
butel2 ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 26.Јули.2005 Статус: Офлајн Поени: 4138 |
||
zosto togas voopsto razgovaras so ateisti, ako ne mozes da razgovaras so niv?
i so ovoj post ti samiot si pokazuvas kolku e ozbilen tvojot pristap kon verata tvoja... |
|||
![]() |
|||
Sektas ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 14.Август.2007 Статус: Офлајн Поени: 175 |
||
Па не можеш со атеисти да зборуваш озбилно за вера кога тие на секој твој збор се зезаат.
Христос рекол да не истураме бисери пред свињи зашто ке се свртат и ке не раскинат.
![]() |
|||
|
|||
![]() |
|||
butel2 ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 26.Јули.2005 Статус: Офлајн Поени: 4138 |
||
ne znaev deka veroispoved e mesto za salenje, sorry
|
|||
![]() |
|||
||
Бутел ти разбираш што е шала?
|
|||
|
|||
![]() |
|||
||
i nesto von tema, moze i da me izbrisat posle, vodote evidencija koj kolku e na forum? kolku vreme ste vie tuka za da ja vodite taa evidencija , 48 casa dnevno?
|
|||
![]() |
|||
marco_antony ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 17.Јули.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 11062 |
||
zdravo anakin ... prijaten i uspesen den ... !!! se slozuvam so tebe ... sepak treba da se stvara sto poveke i poveke ... a ne verbalno da sme vo krug ... ![]() ![]() ![]() Изменето од ACELERA - 02.Октомври.2007 во 10:09 |
|||
![]() |
|||
![]() |
|||
||
mnogu ste iznapisale i sekogas edno isto...
Barem zazemete si nekoj stav i stojte na nego, a ne na edno mesto vaka, na drugo onaka i zapagjate vo kontradiktornisti ili izleguvate smesni... Najsmesno od se e sto verojatno si zamisluvate deka imate mokj da vlezete vo dusite na drugi lugje i koga ke pocnete ovde da davate karakteristiki ili kako se cuvstvuvaat.... |
|||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 910111213 30> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |