IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - РАЗГОВОРИ ЗА РЕЛИГИИТЕ - ОПШТО И НЕВРЗАНО
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

РАЗГОВОРИ ЗА РЕЛИГИИТЕ - ОПШТО И НЕВРЗАНО

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 910111213 242>
Автор
Порака Обратен редослед
Maran Ata Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Август.2008
Статус: Офлајн
Поени: 3669
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Ноември.2009 во 01:55
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Пред неколку месеци на улица ме запре една жена и ми даде Библија. Ја прашав од чија црква е а таа ми одговори (на англиски) дека е од христоделфиска црква.Сте чуле ли за оваа црква/организација, кој се, што се, кој стои зад нив,во што веруваат/не веруваат.
Црквата на Messenger e регистирана како христоделфијанска. Прашај го него за повеќе информации.

Podnesi fakti - adresa, registracija, fotografii... inaku sledat strogi moderatoski sankcii.

Немој, Месси, ќе си добиеш и ти епитет „плачко“
+ Љубовта покрива многу гревови +
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Ноември.2009 во 01:53

Пред неколку месеци на улица ме запре една жена и ми даде Библија. Ја прашав од чија црква е а таа ми одговори (на англиски) дека е од христоделфиска црква.Сте чуле ли за оваа црква/организација, кој се, што се, кој стои зад нив,во што веруваат/не веруваат.
Црквата на Messenger e регистирана како христоделфијанска. Прашај го него за повеќе информации.

Podnesi fakti - adresa, registracija, fotografii... inaku sledat strogi moderatoski sankcii.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Maran Ata Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Август.2008
Поени: 3669
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Ноември.2009 во 01:53

Некои деца, едноставно, изгледа нема никогаш да пораснат...
+ Љубовта покрива многу гревови +
Кон врв
Isis Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

CATALYST

Регистриран: 19.Јануари.2007
Поени: 5871
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Isis Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Ноември.2009 во 01:50
\

Изменето од ACELERA - 27.Јануари.2010 во 03:52
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Ноември.2009 во 01:45

Пред неколку месеци на улица ме запре една жена и ми даде Библија. Ја прашав од чија црква е а таа ми одговори (на англиски) дека е од христоделфиска црква.

Сте чуле ли за оваа црква/организација, кој се, што се, кој стои зад нив,во што веруваат/не веруваат.

Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Tetratka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Септември.2008
Локација: дрвара
Поени: 5153
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tetratka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Ноември.2009 во 23:01
Originally posted by ACELERA ACELERA напиша:

Нема само во христијанството фракции, и тоа е интересно - да се гледа како варира верувањето од деноминација во деноминација (бар мене ми е интересно), како се интерпретира истата работа ваму а како кај другитесреќаКолку пати сум се запрашала дали може воопшто да стане збор за некакво унифицирање...

Ако има историја и традиција... тогаш нормално е да има унификацијаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголемо%20гушкање
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!

Кон врв
Сениор
Сениор

CATALYST

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Isis Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Ноември.2009 во 23:00
\

Изменето од ACELERA - 27.Јануари.2010 во 03:54
Кон врв
Rita.MD Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Јули.2009
Поени: 719
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Rita.MD Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Ноември.2009 во 22:53
Originally posted by Marko sk Marko sk напиша:

Зарем и доколку би се држеле сите до Библијата ПАК би имало разлики? голема%20насмевка

Million posto, ...ne treba da bidesh golem bibliski struchnak za da od prva ( shto se veli kaj mene u maaalo) se voochat mozhnostite za nejzinoto polivalentno tolkuvanje....ajde bonus pomosh:

Indikativen e samiot pochetok na Biblijata, vo prviot den e sozadaena Zemjata, pa duri tretiot den Sonceto, i kako toa Zemjata pochala da rotira okolu nego, ili pak prvite dva dena kako se merele, ili kolku trael denot i nokjta do tertiot den koga Sonceto bilo sozdadeno...mozhnosti za tolkuvanje ala sakash, logichko verski, atipichno lkogichni, logichni preku vberata, metafizichki, mudri, polumudri...se do , ok, da ne navredam bibliski chuvstva, stop, ... taka da i ovde vazhi ona nad biblisko pravilo:

Variety is a spice of the life .

Ianku za pojasnuvanje na ovaa problematika, kako i mnogu poshiroko, na podforumot filosofija, vidi go topicot za Gromobranite...

Четвртиот ден се создадени. Малкуцка утна.

Кога Сонцето е создадено, заедно со другите небесни светила, тогаш Бог одредува дека ќе бидат знаци за деновите, годините и времињата. Преходно, денот и ноќта постојат како појави, постојат светлина и темнина, а небесните тела се мерилата со кои НИЕ ќе осознаваме, а не БОГ.
A religion that gives nothing, costs nothing, and suffers nothing, is worth nothing. - M. Luther
Кон врв
Tetratka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Септември.2008
Локација: дрвара
Поени: 5153
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tetratka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Ноември.2009 во 22:40
Многу пати до сега се обидуваме да ја дефинираме Библијата... Не знам кој како што ... ела да те видам испиј го целото море...
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!

Кон врв
Marko sk Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 08.Ноември.2008
Поени: 887
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Marko sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Ноември.2009 во 22:36

Зарем и доколку би се држеле сите до Библијата ПАК би имало разлики? голема%20насмевка

Million posto, ...ne treba da bidesh golem bibliski struchnak za da od prva ( shto se veli kaj mene u maaalo) se voochat mozhnostite za nejzinoto polivalentno tolkuvanje....ajde bonus pomosh:

Indikativen e samiot pochetok na Biblijata, vo prviot den e sozadaena Zemjata, pa duri tretiot den Sonceto, i kako toa Zemjata pochala da rotira okolu nego, ili pak prvite dva dena kako se merele, ili kolku trael denot i nokjta do tertiot den koga Sonceto bilo sozdadeno...mozhnosti za tolkuvanje ala sakash, logichko verski, atipichno lkogichni, logichni preku vberata, metafizichki, mudri, polumudri...se do , ok, da ne navredam bibliski chuvstva, stop, ...

Ianku za pojasnuvanje na ovaa problematika, kako i mnogu poshiroko, na podforumot filosofija, vidi go topicot za Gromobranite...

Изменето од Marko sk - 25.Ноември.2009 во 22:54
Кон врв
Glenn Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Тата-Мата

Регистриран: 14.Јануари.2008
Поени: 3166
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Glenn Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Ноември.2009 во 22:06

Originally posted by GlenKlouz GlenKlouz напиша:

Едно не ми е јасно, како може толку многу различни интрепретации на Библијата да има.

Не се работи за интерпретации на Библијата, туку за повикување на други вонбиблиски книги и нивно изедначување со Библијата.
Православните на пример, тие на пример не се држат само до Божјата објава во Библијата. Тие велат: Библијата да, АМА и житијата на ткн. „свети отци“, делата нивни, одлуките на вселенските собори итн.
Слично е и со Католиците, Адвентистите (Библијата + Елена Вајт), Јеховините Сведоци (Библијата + водечкото тело Стражарска Кула) итн.
Ете тоа „АМА“ е најголемата причина што ги разделува христијанските деноминации. Доколку сите би се држеле до Библијата и само до Библијата, разликите ќе бидат минорни, небитни.

Добро Евангелос, познати ми се твоите ставови за останатите деноминации .
Beauty fades, dumb is forever
Кон врв
Сениор
Сениор

CATALYST

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Isis Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Ноември.2009 во 22:04
\

Изменето од ACELERA - 27.Јануари.2010 во 03:54
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Ноември.2009 во 21:59
Originally posted by GlenKlouz GlenKlouz напиша:

Едно не ми е јасно, како може толку многу различни интрепретации на Библијата да има.

Не се работи за интерпретации на Библијата, туку за повикување на други вонбиблиски книги и нивно изедначување со Библијата.
Православните на пример, тие на пример не се држат само до Божјата објава во Библијата. Тие велат: Библијата да, АМА и житијата на ткн. „свети отци“, делата нивни, одлуките на вселенските собори итн.
Слично е и со Католиците, Адвентистите (Библијата + Елена Вајт), Јеховините Сведоци (Библијата + водечкото тело Стражарска Кула) итн.
Ете тоа „АМА“ е најголемата причина што ги разделува христијанските деноминации. Доколку сите би се држеле до Библијата и само до Библијата, разликите ќе бидат минорни, небитни.

Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Glenn Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Тата-Мата

Регистриран: 14.Јануари.2008
Поени: 3166
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Glenn Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Ноември.2009 во 21:49

Пред неколку месеци на улица ме запре една жена и ми даде Библија. Ја прашав од чија црква е а таа ми одговори (на англиски) дека е од христоделфиска црква.

Сте чуле ли за оваа црква/организација, кој се, што се, кој стои зад нив,во што веруваат/не веруваат.

Боже, боже што све нема да се изроди од Христијанството.
Никад чула за овие.
Beauty fades, dumb is forever
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 910111213 242>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,359 секунди.