IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Посни јадења
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Посни јадења

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 910111213 14>
Автор
Порака Обратен редослед
polzavce Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Октомври.2008
Локација: Angola
Статус: Офлајн
Поени: 1325
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај polzavce Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Март.2009 во 02:59

Пинџур.......

Пиперки дробени од фрижидер (или свежи- ама сеуште се скапи ) се пржат. Потоа се додава салце од патлиџани. Сето полека си крчка и пред да се тргне од оган се става малку ситно сецкан лук и магдонос......
МИР со сите
Кон врв
polzavce Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Октомври.2008
Локација: Angola
Статус: Офлајн
Поени: 1325
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај polzavce Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Март.2009 во 02:55

Еве ви уште еден предлог......

ориз со спанаќ......рецептата ви е позната.......100% сум сигурна.....

Наместо кисело млеко употребете кечап на крај.......ако сакате киселкаст вкус.....

Изменето од polzavce - 12.Март.2009 во 02:56
МИР со сите
Кон врв
polzavce Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Октомври.2008
Локација: Angola
Статус: Офлајн
Поени: 1325
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај polzavce Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Март.2009 во 02:54

Риба со зеленчук......

Се сецкаат компири, моркови, брокула, лук, кромид, праз, пашканат и се запржуваат на маслиново масло. Се додава вода (топла)и зачини и се ставаат во рерна. Пред да биде готово тавата се вади од рерна и се става претходно варената риба да се запече......


МИР со сите
Кон врв
polzavce Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Октомври.2008
Локација: Angola
Статус: Офлајн
Поени: 1325
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај polzavce Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Март.2009 во 02:49

За оние кои сакаат нормално посно јадење еве ја вашата омилена пица......

Тестото се премачкува со кечап, се редат печурките, сецканите маслинки, растителниот кашкавал, се става оригано, се пече и готово јадење за час........
МИР со сите
Кон врв
polzavce Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Октомври.2008
Локација: Angola
Статус: Офлајн
Поени: 1325
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај polzavce Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Март.2009 во 02:47

Пита со готови кори......

Се премачкуваат корите со зејтин и кисела вода. Се става од филот кој може да биде различен и се пече питата...На врвот може да се стави интегрален сусам, ленено семе, овесни снегулки и сл......

Фил:

Пржен праз....
Пржени парчиња соја со растителен кашкавал.....
Пржен спанаќ со малку кромид.....
МИР со сите
Кон врв
polzavce Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Октомври.2008
Локација: Angola
Статус: Офлајн
Поени: 1325
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај polzavce Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Март.2009 во 02:44

Палента со зеленчук.......

Палентата се вари во врела вода две минути.......Се додава во неа маргарин, маслиново масло, соја сос, сенф, вагета, сол и претходно варен зелечук (грашок, боранија, бролула....и сл)

Готово е јадењето.......
МИР со сите
Кон врв
Sunny Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Fantasy girl

Регистриран: 01.Октомври.2008
Статус: Офлајн
Поени: 19874
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Sunny Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Март.2009 во 23:00
Karamel torta (mojata omilena posna torta среќа)
2 casi seker,
2 casi voda,
1 casa malso,
posno cokoladno za gotvenje,
4 casi brasno
1 casa meleni orevi,
1 casa kokos,
100 gr seckano zele ili suvo grozje,
2 vanili i
pecivo

sekerot se karamelizira, se dodava vodata, koga ke se stopi karamelot se ostava da se ladi, potoa se dodavaat ostanatite sostojki i se pece. среќа 
Пријателите се како ѕвездите. Не ги гледаш секогаш, но знаеш дека се тука некаде!    
Кон врв
Valeta Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Декември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 24220
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valeta Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Март.2009 во 22:30
ЌОФТИЊА ОД ЛЕЌА

леќа, хељда, морков во ист сооднос (на пр. по ½ шолја од сите)
средината од 2-3 парчиња стар леб
по желба праз/кромид/лук/магдонос
сол, бибер, кари, вегета

Леќата се вари околу 30 мин. (да биде цврсто зрното) и се цеди. Хељдата се мие, се вари во малку вода (колку да ја покрие), првата вода се фрла; во втората вода се додава сол; кога ќе ја впие целата вода тогаш е сварена. Морковот се бари на пареа или се вари (ако се употребува праз истата постапка како за морковот). Зеленчукот се сечка на ситно, се меша со леќата и хељдата (ако нема хељда, може ориз или просо), се додава сув леб и се зачинува по вкус. Смесата се меша убаво, се остава да отстои за да го впие вишокот течност, се обликуваат ќофтиња (или ќебапи). Се редат во тавче посипано со брашно (може палента или презла место брашно) и се печат во претходно загреана рерна до 200°С околу 40 минути до 1 час.
Вистината е нашата најценета сопственост. Затоа ја употребуваме толку штедливо.
Кон врв
Valeta Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Декември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 24220
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valeta Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Март.2009 во 22:23

Салата со грав

2 зелени салати(марули)
главица кромид
поголема чаша варен грав
сол
црн бибер
оцет
масло

Подготовка: Измијте и иситнете ги листовите зелена салата, па додајте ги варениот грав и кромидот исечен на тркалца, па се прелијте со мешавина од оцет, масло, сол и црн пипер и измешајте.
Вистината е нашата најценета сопственост. Затоа ја употребуваме толку штедливо.
Кон врв
Valeta Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Декември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 24220
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valeta Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Март.2009 во 22:05
ПОСНИ КОЛАЧИ

Бомбички од компир
Потребно:
250 г компири (или еден поголем)
250 г шеќер
250 г мелени ореви
Друг потребен материјал:
шеќер во прав
вода
Подготовка: Компирот измијте го и ставете во солена вода да се вари. Додека е врел излупете го и испасирајте го. Шеќерот залијте го со 200 мл вода и ставете го да се шпинува, околу 6-7 минути т.е. додека не почне да се лепи за ѕидовите на садот. Потоа во него додадете ги мелените ореви, испасираниот компир и масата убаво измешајте ја да се изедначи. Оставете малку да се олади, па кинете мали парчиња (колку половина од орев) и од нив обликувајте топчиња - бомбички, што потоа ќе ги валкате во шеќер во прав. Така подготвените бомбички, ставени во хартиени кошнички оставете ги 1 до 2 часа на воздух да се засушат.
Вистината е нашата најценета сопственост. Затоа ја употребуваме толку штедливо.
Кон врв
Eli Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Ноември.2007
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 1968
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Eli Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Март.2009 во 15:24
Originally posted by polzavce polzavce напиша:


Туна слалата

Туна од конзерва се меша со ситно сецкан свеж спанаќ, ситно сецкана марула,младо кромитче, морковчиња сецкани на коцки (од туршија), соја сос, малку на врв на прст оригано и сето се полева со маслиново масло............уффффффф, прсти да излижеш


Ova e stvarno mnogu vkusno..
Човекот секогаш треба да остане човек,без разлика со што се бави и каков успех има..
Кон врв
Delfin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Јуни.2005
Статус: Офлајн
Поени: 15178
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Delfin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Март.2009 во 14:12

хм... супер ...ете идеи ...тенкссреќа

Кон врв
Valeta Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Декември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 24220
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valeta Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Март.2009 во 13:43
И нешто благо
Посна торта со јаболка
2 јаболки
150 гр.сецкани ореви
50гр. суво грозје
1 мала лажичка сода бикарбона
2 лажици мармалад
150 мл. масло за јадење
150 гр. шеќер, 150 мл. вода.
Во тенџере на оган ја ставаме водата,во садот ги додаваме шеќерот и маслото, и мешаме. потоа ги додаваме сувото грозје, оревите и мармаладот. Содата ја мешаме со брашното и ја додаваме во тенџерето , го рендаме едното јаболко на покрупната страна од рендето и мешаме.Тркалезниот калап за печење го намрсуваме со маргарин, и ја истураме содржината.Печеме на температура од 170 степени 40 мин.Ја вадиме тортата во чинија. Преостанатото јаболко го сечеме на тенки полукругови, и ги прелеваме со сок од лимон да не потемнат, ги редиме во форма на венец врз тортата, непокриената површина на тортата ја наросуваме со шеќер во прав.
Вистината е нашата најценета сопственост. Затоа ја употребуваме толку штедливо.
Кон врв
Valeta Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Декември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 24220
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valeta Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Март.2009 во 13:23
Чорба „сваштара“
2 моркови
1 тиквичка
250 гр. грав
2 излупени компира
2 домата, корен од целер.
главица кромид,100 гр. ориз
масло за јадење, сол и црн пипер.
Во тенџере на оган се вари гравот,компирите,морковите и целерот се сецкаат на коцки. По 30 минути гравот го тргаме од оганот и го цедиме. Во тенџере се додава маслото,кромидот и се запржува, се додаваат парчињата целер,морковите и компирите, исцедениот грав, тиквичката и излупени и исецкани домати. се налева вода околу 2 л. Вариме на тивко 1 час.Потоа во чорбата го додаваме оризот Се додава црн пипер и вегета. Чорбата се вари уште 20 мин.
Вистината е нашата најценета сопственост. Затоа ја употребуваме толку штедливо.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 910111213 14>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,203 секунди.