IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Рецепти за торти и други благи работи
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Рецепти за торти и други благи работи

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 910111213 56>
Автор
Порака Обратен редослед
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Декември.2014 во 09:47

Розови и вкусни: Англиски колачиња со „весела“ глазура


Англичаните си гo сакаат чајот и колачите кои се служат со него. Тоа е неоспорно. Поради таа љубов кон слатките, колачите и бисквитите кои ги пијат во времето за чај, тие секоја година стануваат поиновативни во подготвувањето на истите. 

Ви претставуваме одличен рецепт за брзи, вкусни и колоритни колачи кои ќе ги обожаваат не само децата, туку и возрасните.

Состојки: 

За колачите:

  • 3 шолји брашно
  • 1 пакетче прашок за печиво
  • ½ шолја путер на собна температура
  • 1 шолја шеќер
  • 2 јајца на собна температура
  • 1 лажичка ванила екстракт
  • ¼ шолја слатка павлака


За глазурата:

  • ½ шолја омекнат путер на собна температура
  • 3 шолји шеќер во прав
  • 1 лажичка екстракт од ванила
  • Млеко по потреба за конзистентноста која сакате да ја добиете од глазурата
  • Боја за колачи
  • Трошки во боја

Смесата е доволна за 25 колачи

Инструкции за подготвување на колачите:

Во еден сат измешајте ги брашното и прашокот за печиво, а во друг со миксер изматете ги путерот и шеќерот додека не стане смесата пенеста и лесна. Во садот со путерот додадете ги јајцата едно по едно и миксајте додека не се соединат со смесата, а за крај додадете ги ванилата и слатката павлака па добро измиксајте повторно.

На крај додадете го брашното и прашокот за печиво од првиот сад и добро измешајте. Тестото кое ќе го добиете ќе биде многу лепливо, па за подобро да се расука ставете го во целофан, па во фрижидер неколку часа (дури и преку ноќ ако можете), но ако не можете подолго време да го држите во фрижидер, тогаш оставете го во фрижидер за длабоко замрзнување околу 1 час.

Откако ќе бидете подготвени за расукување, набрашнете ја масата и расукајте го тестото со дебелина од половина сантиметар и со калап (а ако немате тркалезен калап, послужете се со чаша) извадете тркалезни колачи и ставете ги во тавче обложено со хартија за печење. 

Печете ги колачите на 220 степени целзиусови 6-7 минути. Важно е да не ги печете повеќе од тоа, и покрај тоа што ќе изгледаат бели одозгора а заруменети од рабовите, тие ќе бидат совршено испечени со текстура како бисквити. 

Извадете ги од рерната и оставете добро да се изладат. 

Инструкции за подготвување на глазурата:

Изматете го путерот и шеќерот во прав и лажица по лажица додавајте од млекото додека не ја добите посакуваната текстура на глаузрата. Нека не биде премногу течна и не премногу цврста бидејќи нема да можете да ја размачкате врз колачите и во двата случаи. На крај додадете ја бојата за колачите која ќе ја одберете. Можете да ја поделите глазурата на повеќе дела и да експериментирате со повеќе бои. Розе, сина, зелена, жолта... Изборот е ваш.

Премачкајте ги оладените колачиња со готовата глазура и ставете трошки во боја одозгора.

Bon appétit !!!

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Декември.2014 во 16:05

НУТЕЛА ТОРТА СО ОРЕВИ

13

Состојки:

За тесто:

4 јајца

4 лажици шеќер

4 лажици мелени ореви

4 лажици чоколадо во прав

4 лажици брашно

½ пакетче прашак за пециво

Крем:

6 жолчки

500 гр шеќер во прав

350 гр маргарин

300 гр нутела

16 лажици ореви

2 пакетчиња ванилин шеќер

Останато:

50 гр чоколада за готвење

3 лажици масло за јадење

Начин на подготовка:

1.    Изматете ги јајцата заедно со шеќерот, чоколадата во прав, оревите, брашното и прашокот за пециво. Тестото поделте го на 3 дела и еден по еден поставете ги во плех поросен со брашно и печете на 200 степени 25-30 минути.

2.    Жолчките изматете ги на пареа заедно со шеќерот и ванилиниот шеќер, додадете го маргаринот, нутелата, оревите и поделете ја смесата на 3 дела.

3.    Поставувањето оди по следниот редослед: кора-крем-кора-крем-кора-кремот да биде најгоре. Стопете ја чоколадата заедно со маслото и внимателно премачкајте го кремот од горе. Ставете ја тортата во фрижидер неклоку часа пред сервирање.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Декември.2014 во 08:10

Подгответе: Сочна чоколадна торта


За сите вљубеници во чоколадото, а и за оние кои мислат дека можат да одолеат, оваа торта ќе сакате да ја изедете цела.

socna-cokoladna-torta-01

Вкусна, сочна, чоколадна и неодолива. Сигурно можете да одвоите малку време и да ја подготвите само за вас или и за вашите пријатели.

Потребни состојки:

Тесто:

  • 220 g брашно
  • 400 g шеќер
  • 80 g какао
  • 2 лажички прашок за печиво
  • 220 g путер
  • 250 ml кафе

Фил:

  • 250 g шеќер
  • 400 ml павлака за готвење
  • 300 ml млеко
  • 200 g чоколадо со 70 % какао
  • 35 g густин

socna-cokoladna-torta-1.JPG

Подготовка:

Во еден сад сипете го брашното за тесто, какаото, сода бикарбоната и прашокот за печиво. Додајте го стопениот путер, шеќерот и кафето, па изматете го добро. Печете во рерна загреана на 180 степени околу 1 час. Оставете да се излади.

За филот, на тивок оган ставете ја павлаката за готвење, шеќерот, млекото и густинот. Додајте го чоколадото и мешајте додека се згусне. Оставете го филот да се излади, па ставете го во фрижидер за да се стегне.

Пандишпанот од тесто преполовете го и премачкајте ја едната половина со филот. Одозгора ставете ја втората половина и целата торта премачкајте ја со останатиот фил.

Нема да успеете да издржите, а да не ја пробате веднаш!

socna-cokoladna-torta-2.jpg

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Ноември.2014 во 12:08

ТРИАГОЛНИЦИ СО ЛЕШНИЦИ


   

Тријаголници со лешници

Триаголници со лешници



  1. 1.Брашното измешајте го заедно со омекнатиот магарин, додадете шеќер, ванилин шеќер, јајца и прашок за пециво. Се добро иаматете.
  2. 2.Со миксер, белките изматете ги заедно со шеќерот. Внимателно и мешајќи до лажица, додадете ги мелените и сечканите лешници.
  3. 3.Тавата за печење намастете ја и ставете хартија за печење. Истурете тестото, израмнете а одозгора ставете го филот.
  4. 4.Печете на 170 степени, околу 30 минути. Додека е сеуште топло, исече го колачот на триголници. На крај украсете со чоколадо.



Изменето од Valerija - 01.Декември.2014 во 08:11
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Ноември.2014 во 11:58

КОЛАЧИЊАТА НА БАБА МИ


  

Колачињата на баба ми

Колачињата на баба ми



    1. 1.Од сите состојки се замесува тесто, а брашно се додава додека да се добие нелепливо тесто, како за леб.
    2. 2.Се формираат топчиња, а од нив се формираат долгнавести црева, како сукало, со дебелина колку прст. Се поставуваат 2 такви долгнавести форми едно до друго и со остар нож се сечат по 2 колачиња со должина околу 5 см. Секој пар од така пресечените колачиња, се реди на намрсено тавче и тоа така како што се сечени,секој пар кој е заедно сечен, едно до друго на мало растојание. Се печат на 180 степени. Веднаш по печењето, тавчето се затресува за да се пододлепат, бидејќи ако се остават така да се оладат стануваат кршливи.
    3. 3.Секој пар од колачињата се поврзува со мармалад по сопствен избор или некој чоколаден крем.
    4. 4.Залепените колачиња се потопуваат до половина во чоколадна глазура, а потоа тоа делче се валка во кокос или (малку потпечени,а потоа мелени) ореви, бадеми, лешници.
    5. 5.За глазурата се варат сите состојки, пасе остава сосема малку да се олади.


    Изменето од Valerija - 30.Ноември.2014 во 12:09
    Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
    Кон врв
    evangeline Кликни и види ги опциите
    Модератор
    Модератор
    Лик (аватар)

    Регистриран: 22.Август.2011
    Локација: Naxos
    Статус: Офлајн
    Поени: 6759
    Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај evangeline Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Ноември.2014 во 16:50

    БИСКВИТ ТОРТА СО ОРЕВИ


    14

    Потребни намирници:

    3 пакетчиња бисквити

    200 мл млеко

    100 гр ореви

    750 мл млеко

    200 гр шеќер

    2 јајца

    2 супени лажици брашно

    1 пакетче ванилин шеќер

    Млекото (750мл) треба да зоврие. Се додава шеќерот и се меша додека се раствори. Брашното се меша со јајцата (2) и ванилиниот шеќер. Во тоа се додава и млекото со шеќерот и се меша постојано додека се добие крем. Бисквитите се кршат и со нив се покрива дното на садот за печење. Се поливаат со млекото (200мл) и со кремот се прави втор слој. Потоа повторно еден ред кршени бисквити, па слој од кремот се додека имате материјал.

    На крај се завршува со слој крем и мелени ореви.

    Внимавај кому му веруваш.
    И ѓаволот еднаш беше ангел.


    Being RICH
    is not about how much you have,
    BUT about how much you GIVE

    Кон врв
    evangeline Кликни и види ги опциите
    Модератор
    Модератор
    Лик (аватар)

    Регистриран: 22.Август.2011
    Локација: Naxos
    Статус: Офлајн
    Поени: 6759
    Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај evangeline Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Ноември.2014 во 16:45

    ДИЕТАЛЕН МАК КОЛАЧ


    24

    ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

    За 4 лица:

    200 грама интегрално пченично брашно

    2 лажици маслиново масло

    2 лажици мак

    2 јајца

    80 грама кафеав шеќер

    1 прашок за печиво

    НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:

    Пенасто изматете го шеќерот и маслото, додадете го брашното и продолжете да матите. По 2 минути матење со миксерот додадете ги јајцата, прашокот за печиво и макот и се убаво соединете. Добиената смеса сипете ја во подмачкан и побрашнет калап за печење.

    Печете на загреана рерна на 200 степени, 30 минути.

    Уживајте во вкусот!!!

    Внимавај кому му веруваш.
    И ѓаволот еднаш беше ангел.


    Being RICH
    is not about how much you have,
    BUT about how much you GIVE

    Кон врв
    evangeline Кликни и види ги опциите
    Модератор
    Модератор
    Лик (аватар)

    Регистриран: 22.Август.2011
    Локација: Naxos
    Статус: Офлајн
    Поени: 6759
    Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај evangeline Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Ноември.2014 во 16:44

    МЛЕЧНА КИНДЕР ТОРТА


    25

    ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

    За пандишпан:

    5 јајца

    5 лажици шеќер

    5 лажици брашно

    5 лажици какао

    1 ванилин шеќер

    1 лажичка прашок за пециво

    За фил:

    200 ml слатка павлака

    2 лажици мед

    ½ ќесичка желатин

    4 лажици вода

    За глазура:

    50 грама чоколадо за готвење

    2-3 лажици млеко

    2-3 лажици зејтин

    ПОДГОТОВКА:

    Се матат жолчки, шеќер и ванилин шеќер. На тоа се додаваат брашното, какаото и прашокот за пециво. Белките се матат посебно и двете густи смеси се спојуваат. Смесата се става на обложен плех со хартија и сето тоа се пече 15 минути на 180 степени. Кога кората ќе се олади, се преполовува. Се мати слатката павлака, на која се додава 1 лажица мед. Желатинот со 4 лажици вода се вари додека не зоврие и сето тоа се додава на смесата со слатката павлака. Филот се нанесува на кората и тоа се поклопува со другата половина. По желба, колачот се прелива со глазура, која веднаш по варењето на чоколадото, млекото и зејтинот, се мачка врз кората. Кога ќе се олади, се сече на коцки…

    Децата уживаат во овој колач…Израдувајте ги ! а Вие…

    Уживајте!!!

    Внимавај кому му веруваш.
    И ѓаволот еднаш беше ангел.


    Being RICH
    is not about how much you have,
    BUT about how much you GIVE

    Кон врв
    Valerija Кликни и види ги опциите
    Модератор
    Модератор
    Лик (аватар)

    Регистриран: 07.Ноември.2005
    Статус: Офлајн
    Поени: 105588
    Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Ноември.2014 во 20:46

    РУЖИЦИ

    12

    Состојки:

    • јајца
    • 2 лажици шеќер
    • 240 мл масло за готвење
    • 240 мл млеко (млако)
    • 1 пакетче сув квасец
    • 1 пакетче прашок за пециво
    • 500 г брашно
    • 1-2 лажички какао во прав
    • 1 кг шеќер (за шербет)
    • 500 мл вода (за шербет)

    Подготовка:

    1. Подготовка на тестото Јајцата измешајте ги со шеќерот. Додадете млеко и масло за готвење и добро изматете. Брашното измешајте го со сувиот квасец и прашокот за пециво и додадете го во смесата.
    2. Делење на два дела Месете се додека не добиете хомогена и мазна смеса, тесто кое не е премногу тврдо. Поделете го на два дела.
    3. Додавање на какао во тестото Во едниот дел од тестото додадете какао во прав и добро измесете го.
    4. Сукање на белата кора На набрашнета површина, белото тесто исукајте го тенко и во форма на правоаголник.
    5. Сукање на црната кора И црното тесто исукајте го со иста големина како и белото тесто.
    6. Ролување на корите Тестата ставете ги едно врз друго и од нив формирајте ролат.
    7. Сечење на ролатот на тенки парчиња Исечете го ролатот на тенки парчиња.
    8. Спремни за стоење Тавата за печење намачкајте ја со масло за готвење. Ружиците наредете го со поголемо растојание и оставете ги околу 45 минути да отстојат и малку да нараснат.
    9. Испечени ружици Печете на 190 степени, околу 15 мунити или се додека малку не потемнат.
    10. Налевање со шербет Сварете 500 мл вода и додадете го шеќерот. Варете го околу 7-8 минути, додадете малку лимон и истурете го врз малку подоладените ружици.
    11. Сервирани ружици Оставете ружици целосно да го упијат шербетот и да се оладат, па сервирајте ги. Добар апетит!
    Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
    Кон врв
    Valerija Кликни и види ги опциите
    Модератор
    Модератор
    Лик (аватар)

    Регистриран: 07.Ноември.2005
    Статус: Офлајн
    Поени: 105588
    Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Ноември.2014 во 16:55

    Вкусни и поинакви чоколадни коцки


    Збогатете ја вашата трпеза или пак изненадете ги вашите блиски со неодоливи костен коцки. 

    Потребни состојки:

    • 250 гр. путер
    • 250 гр. шеќер во прав
    • 500 гр. пире од костен
    • 150 гр. чоколадо

    Подготовка:

    1. Измешајте го добро путерот со шеќерот во прав и додадете лажица по лажица од пирето од костен. Изматете се миксер додека не добиете пенеста смеса. 

    2. Изматената смеса поделете ја на два дела, па во едниот ставете 100 гр. растопено чоколадо. Добро измешајте ги потоа заедно.

    3. По желба, смесата можете да ја поделите на четири дела, па повторно да ја соедините. Формирајте ролат или пак развлечете ја како за коцки, прилијте го колачот, па кога сетоа тоа ќе се стегне исечете на коцки. Оставаме на вашата фантазија за тоа како ќе изгледа овој вкусен колач.



    Пријатен апетит!

    Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
    Кон врв
    Valerija Кликни и види ги опциите
    Модератор
    Модератор
    Лик (аватар)

    Регистриран: 07.Ноември.2005
    Статус: Офлајн
    Поени: 105588
    Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Ноември.2014 во 21:47
    1

    Манчмелоу торта


    Категорија: десрти
    Време на подготовка: 95 минути
    Тип на кујна: македонска
    Состојки:
    Кекси 200 гр
    Млеко 2 л
    Јафа кекси 400 гр
    Манчмелоу 6 мини пакувања
    Маргарин 2
    Шеќер 16 лажици
    Шлаг 4 кесички
    Пудинг од ванила 4 кесички
    Шеќер во прав 200 гр
    Упатство за подготовка:
    Во 1 литар млеко ставете 8 лажици шеќер и 4 пудинга од ванила. Згответе ги и оставете ги да се оладат. Во друг литар млеко ставете 8 лажици шеќер и згответе пудинг од чоколадо. Посебно заматете 1 маргарин со 100 гр шеќер во прав па соединете ги со пудингот од чоколадо. Посебно заматете го вториот маргарин со 100 гр шеќер па соединете го со пудингот од ванила. Начин на редење: наредете кекс во послужавник, половина црн крем, јафа кекс, половина жолт крем, манчелоу, втората половина на жолтиот крем, втората половина на црниот крем и одозгора шлагот изматен со вода.


    Изменето од Valerija - 13.Ноември.2014 во 21:47
    Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
    Кон врв
    Valerija Кликни и види ги опциите
    Модератор
    Модератор
    Лик (аватар)

    Регистриран: 07.Ноември.2005
    Статус: Офлајн
    Поени: 105588
    Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Ноември.2014 во 21:19

    ПАРЕН КОЛАЧ

    10

    Состојки

    • јајца
    • 4 лажици шеќер
    • 4 лажици брашно
    • 4 лажици гриз
    • 1 пакетче прашок за пециво
    • 400 мл млеко (за преливање)
    • 150 г шеќер (за преливање)
    • 1 пакетче ванила (за преливање)

    Подготовка

    1. Матење на белката со шеќерот Во сад, со помош на миксер, изматете ги белките заедно со шеќерот се додека не добиете црвст шлаг.
    2. Додавање на жолчка во смесата Постепено додавајте ги жолчките, притоа константно мешајќи со миксер.
    3. Додавање на брашно во смесата Измешајте го брашното со гризот и прашокот за пециво и додадете го во смесата. Мешајте со силиконска лажица се додека сместа не стане хомогена.
    4. Истурање на смесата во плех за печење Тавата за печење намачкајте ја со маргарин или путер и смесата истурете ја во неа.
    5. Испечен парен колач Печете на 180 степени, во загреана рерна, околу 15 до 20 минути. Проверете со чечкалица дали колачот е испечен.
    6. Истурање на млекот врз ладниот колач Сварете го млекото, додадете шеќерот и ванилата и со постојано мешање, варете околу 10 минути. Смесата за попарување истурете ја врз оладениот колач (но истурајте внимателно бидејќи површината на колачот е нежна).
    7. Парен колач Оставете колач да се олади, исечете го на коцки, наросете малку ореви и сервијате го. Добар апетит!
    Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
    Кон врв
    Valerija Кликни и види ги опциите
    Модератор
    Модератор
    Лик (аватар)

    Регистриран: 07.Ноември.2005
    Статус: Офлајн
    Поени: 105588
    Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Ноември.2014 во 17:27

    ДОМАШНИ ФЕРЕРО РОШЕР

    2

    СОСТОЈКИ

    • 100 гр наполитанки (од лешник или чоколадни)
    • 100 гр лешници
    • 200 гр нутела
    • 150 гр чоколадо за готвење (може и млечно)
    • 4-5 супени лажици масло за готвење

    ПОДГОТОВКА

    1. Распоредете ги лешниците во тава за печење, а потоа ставете ги да се печат околу 8-10 минути во загреана рерна на 180 степени.
    2. Извадете ги и оставете да се оладат, а потоа излупете ги и ситно исецкајте ги или издробете ги во блендер.
    3. Грубо искршете ги наполитанките (моето искуство вели дека најдобри и најсвежи се секогаш наполитанките на Европа) во подлабок сад, а потоа додадете ги издробените лешници и нутелата и измешајте добро.
    4. Од смесата вадете со една мала лажичка и со дланките обликувајте топчиња. Ако смесата ви е премногу мека, па обликувањето оди тешко, ставете го садот во фрижидер околу 30 минути да се олади, а потоа правете ги топчињата. На крајот ставете ги топчињата во фрижидер најмалку 1 час за убаво да се стврднат.
    5. На пареа растопете го чоколадото и додадете го маслото, а потоа секое топче потопете го во смесата и вратете го во фрижидер да се стврдне уште еднаш.
    6. Кога глазурата убаво ќе се олади, секе топче ставете го во украсна корп**ка.
    Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
    Кон врв
    Valerija Кликни и види ги опциите
    Модератор
    Модератор
    Лик (аватар)

    Регистриран: 07.Ноември.2005
    Статус: Офлајн
    Поени: 105588
    Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Ноември.2014 во 21:48

    КАРАМЕЛ ПЛАЗМА КОЛАЧИЊА

    26

    Состојки

    • 300 г мелени бисквити 
    • 100 мл вода
    • 100 г путер
    • 50 г шеќер (состојки за карамел крем)
    • 10 г путер (состојки за карамел крем)
    • 50 мл слатка павлака (состојки за карамел крем)
    • 1 кесичка шлаг крем од ванила (состојки за фил)
    • 125 мл ладно млеко (состојки за фил)
    • 80 г мелени бисквити (состојки за фил)
    • малку чоколадо (рендано)

    Подготовка

    1. Подготовка на тестото од бисквити Во блендер, ги мелеме бисквитите. Додаваме вода и растопен путер и мешаме се додека не добиеме хомогена смеса.
    2. Спремно тесто од бисквити Доколку тестото ви се распаѓа, додадете уште малку вода и повторно добро измешајте го тестото од бисквити.
    3. Калапчиња намачкани со путер Калапчињата во кој ќе ги печете колачињата добро намачкајте ги со путер.
    4. Тесто од бисквити врз калапчињата Ставете од тестото од бисквити во калапчињата и со прсти подеднакво распоредете го.
    5. Испечени колачиња Печете ги во загреана рерна, на 180 степени, околу 7-10 минути или се додека не се исуши тестото и станат малку крцкави.
    6. Крем од ванила Во меѓувреме, подгответе го кремот од ванила. Со миксер, прашакот за подготовка на крем изматете го со 125 мл ладно млеко.
    7. Додавање на мелени бисквити Во готовиот крем од ванила, додадете мелени бисквити и со лажица измешајте.
    8. Карамел Карамел крем: растопете го путерот, па додадете го шеќерот. Гответе го на умерен оган, со констатно мешање, се додека не се растопи шеќерот и добие кафена боја.
    9. Карамел Слатката павлака стоплете ја (но не да зоврие). Садот со шеќер тргнете го од оган и постепено, со константно мешање, додавајте од павлаката. Вратете го на оган само уште една минути и потоа карамелот е готов.
    10. Полнење на колачињата со крем Ванила кремот ставетего во шриц и наполнете ги колачињата.
    11. Карамел врз колачињата Одозгора сипете од подготвениот карамел.
    12. Карамел плазма колачиња Пред сервирање, врз колачињата, наросете малку рендано чоколадо. Добар апетит!
    Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
    Кон врв
     Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 910111213 56>
      Сподели тема   

    Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

    Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
    Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

    Страницата е генерирана за 0,407 секунди.