|
КАКО ГО ЗАМИСЛУВАМЕ БОГ ВО ЛИК И ФОРМА |
Внеси реплика | страница <1 89101112> |
Автор | |
khaleefah
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор "The Khilafah is Coming..." Регистриран: 25.Септември.2006 Статус: Офлајн Поени: 1115 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Veke kazav ednas poradi sto. Allah nema ni ednina ni mnozina.
A nema ni rod. Koga recam Allah toa direktno aludira na Teuhidot(Obozavanjeto eden edinstven Bog) ,a Bog ima mnozina i Bogovi. Ima i rod Bog -Bozica itn... Kapito? |
|
аџија
Сениор Регистриран: 25.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 5474 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ако е така, шо не викаш Бог, а не алах? |
|
аџија
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Бог ЗНЕШЕ на кое ниво да ни ја покаже љубовта. И не само што ни кажа, туку и ни ПОКАЖА И ДОКАЖА, со тоа што не се поштеди себеси за нас. Што повеќе не вреднуваше нас, од својот Престол во Висината, па слезе од него за да биде помеѓу нас.
И КАКО ДА НЕ САКАШ ТАКОВ БОГ ајде кажи ми? |
|
khaleefah
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор "The Khilafah is Coming..." Регистриран: 25.Септември.2006 Статус: Офлајн Поени: 1115 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Adzo svesen si sto pisuvas? Znaci Bog ne znaese na kakov nacin da ni ja pokaze negovata ljubov pa morase da se spusta na tolku nisko nivo pa samiot da sleze na zemjata vo covecki lik i so covecki svojstva. Go koristes li ti voopsto pametot adzo koga veruvas? |
|
khaleefah
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Allah =Bog na arapski.
Koga vikam Allah ,zboram i za Bog. Kakva neinformiranot i nepismenost! |
|
аџија
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Точно.
На луѓето им треба име, бидејќи не има 6 милијарди. А што ќе му е име на Сонцето? Или на месечината? ИЛИ НЕ ДАЈ БОЖЕ - НА БОГ? Смешно и трагично во исто време колку ирационализма тлее во исламот. |
|
Gideon
Сениор Регистриран: 29.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 302 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
I kakov e toj bog sto ima ime I toa Allah,heh...
Zvuci cudno i besmisleno neli,,Veruvam vo Allah,Veruvam Vo Samir,Vo Nevzar,Vo Berat Shaban i slicno..Se nadevam mi ja svakjata poentata!Nema smilsla bre,Se veruva Vo Bog!I samo vo Bog toa e imeto Negovo!!!
|
|
In God we Trust!
God Bless our Land! |
|
аџија
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
фактот што Бог се подложи на прифаќање на облик и ограничување на човековото тело, во ликот на Исус Христос, е за нас христијаните баш знак на Неговата слава, на Неговата способност, на Неговиот КАРАКТЕР НА ЉУБОВ, БАШ заради кој карактер ВРЕДИ ДА БИДЕ САКАН И СЛАВЕН!
А со што заслужил „алах“ да биде славен? Па јас не ни сакам да славам бог кој е најголемиот диктатор, како што убаво објасни брза. Ништо не направил за нас, па за да биде славен, а уште помалце и сакан. |
|
khaleefah
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Tokmu toa e problemot vo Hristijanstvoto. Bog koj se zamara pa mu treba odmor, koj se nervira pa mu treba relaksacija, koj ozednuva pa mu treba tecnost, koj se poboluva pa mu treba lek se jasni dokazi deka Hristijanskiot Bog e zavisen i nema apsolutna mok vrz sve sto postoi ,zatoa i ne zasluzuva da bide obozavan. Zasto vikame deka covekot e tolku slab i nemoken. Zatoa sto se poboluva,zatoa sto taguva,zatoa sto se umoruva .Pa nemoze nekoj koj e stvorirel na univerzumot i sve sto e vonego da ima tolku losi svojstva koi ne mu dolikuvaat. Zatoa i jasno mi bese zasto si poigruvate i se ismevate so Bog.Mi stana jasno zasto go zamisluvate Bog kako Gorgi Kolozov, kako nekoj star dedo i slicno... Denesniot Hristijanski svet jasno ja gleda zabludata na crkvata vo nivniot koncept za Boga i sledejki go svojot pamet se odrekuvaat od takvoto veruvanje, no ona sto mene najmnogu me boli e deka tie luge koi se razocarani od Hristijanskata pretstava na Boga stanuvaat Ateisti i poloso od toa. Iskreno se nadevam deka Hristijanite ke dojdat vo dopir so Muslimanskiot nacin na obozavanje na Boga,koj spored mnogumina neutralni vo svetot e Edinstveno logicki prifaten, odnosno vikaat: Ako postoi Bog, togas treba da bide obozavan onaka kako sto e opisan vo Islamot, i voopsto nema somnez vo toa. Vprocem hristijanite nikogas ne zboruvaat za islamskoro veruvanje vo Boga,nego celo vreme se sluzat so lagite izmisleni za Pejgamberot i negoviot zivot. Tokmu radi toa tvrdam deka sekoj Hristijanin koj e zapoznat so Islam ne go prifaka radi ogromnata propaganda sto se pravi protiv Isamot,a nikogas poradi toa sto naogaat somnez vo Islamskoto veurvanje. |
|
аџија
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Веројатно, Евангелос, замислуваат некој келнер, потрчко, некој трчи-праи, што они ќе му издаваат наредби, од типот ај сега загрми, ај сеа пушти дожд, ај сеа сонце, итн., за да поверуваат...
А колку ли може човекот да е заблуден и нарцисоиден, да си помисли бар и за момент дека Бог нему треба да му е слуга, а не обратно! |
|
sensei
Сениор Регистриран: 31.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 2005 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Не го замислувам бог во физичка форма, туку во форма на дух, мисла, идеја. Говорам за христијанскиот бог.
|
|
Gods Creative Force enters humanity through a mans love for his wife and desire to raise his family in a wholesome environment. It is reciprocated by a woman receiving his seed-spirit and nurturing it
|
|
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Атеистите најчество велат: "Да го видам Господ, па ќе поверувам."
Да претпоставиме дека Господ ќе им ја исполни оваа желба и ќе им се појави.
Што очекувате да видите?
Дали доколку видите некој стар човек со бела брада како лебди на височина од 50м над земјата ќе речете: "Доволно, видов и еве од сега верувам." или можеби не е доволно?
Што очекувате да видите за да ви биде доволно?
|
|
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
|
аџија
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Силата е Божја. А твоја е Господе и љубовта. (псалм 62) |
|
elshadai
Група Регистриран: 06.Август.2007 Локација: United Kingdom Статус: Офлајн Поени: 52 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
[QUOTE=khaleefah] Ke ti odgovoram od Islamski aspekt. Allah vo Quranot vika " Nisto ne e slicno na nego"Toa znaci deka na Bog mu pripagaat samo najsovrsenite svojstva,i voopsto ne e slicen na covekot. Od veruvanjata na Muslimanot e i toadeka Allah e socuvan od sekakvi negativni svojstva kako sto se :Bolka,taga,glad,plac itn...Formata na Bog nikogas ne ni e jasna i razmisluvanjeto okolu toa ni e zabraneto . Pejgamberot rekol " Razmisluvajte okolu ona sto e stvoreno a ne okolu Stvoritelot"Znaci treba da razmisluvame za neboto,zemjata,vodite,planinite ,i kolkava mok ,kreativnost,preciznost e potrebna za nivno stvaranje.Ottuka ja gledame i silata na Svevisniot. I nekoj koj e moken seto toa da go napravi sigurno ne izgleda kako covek zatoa sto coveckite moznosti gi znaeme. Znaci formata na Bog spaga vo "ilmul gayb" t.e "Nepoznatoto".Mora da veruvame vo negovoto postoenje a da ne razmisluvame za negovata forma .
[/QUOTE Многу добар опис или поимање за Бог (Аллах), Библијта го дава истиот опис. Основна разлика помеѓу Христијанското поимање на Бог и Муслиманското поимање е искажувањето на емпатијата, во муслиманството емпатијата е етикетирана како негативна страна,(под емпатија подразбирам, болка, тага, плач итн.). Библијата го опишува Бог карактерно, дека Тој е праведен, но и милостив, тој се радува на правда, и тагува на неправда, сочуствителен е кон човекот, архаично кажано „Бог има срце“ или “Бог е љубов“ или AGAPE, тука е клучната разлика, бидејќи љубовта како поим за муслиманите е израз на слабост кај човекот и Бог кој е совршен, ослободен е од овој атрибут. Извинете што ова е малку надвор од дадената тема. Љубов без праведност е лигавеш, но и праведност без љубов е диктаторство. Ако го опишувам Бог како некој кул хипик, со цветчиња во косата и нежни гулапчиња окулу него, до душа таквите и ги нема веќе, а можеби и се лажам, го исмејуваат ликот Божји, ако пак го опишувам Бог како некој до смрт закоравен и предаден на својата доктрина, кој без пардон пали и гаси, исто така го имејува Бог, и двата случаја го исмејуваат Бог и предизвикуваат згрозеност и одвратност. |
|
Внеси реплика | страница <1 89101112> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |