|
Приватни или Државни факултети? |
Внеси реплика | страница <1 89101112 31> |
Автор | |
Renatax
Сениор Регистриран: 27.Декември.2008 Статус: Офлајн Поени: 11613 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
И мојот став е ваков
|
|
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.
|
|
Cinderella
Нов член Регистриран: 10.Јули.2008 Статус: Офлајн Поени: 2 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Plati poveke uci pomalku , takvi ti se privatnite fakulteti ... znam mnogu drugari/ki koi studirat na privatni i vikat polesno tamu nego na sredno, koi gi polozile ispitite bez da fakat kniga so raka...
no i vo drzavnite se zemat diplomi so vrska no koj nema ke treba da uci a vo privaten toa ne se slucuva .. ;) Изменето од Cinderella - 21.Март.2010 во 23:14 |
|
MyWay
Сениор Антиталенат на годината Регистриран: 05.Септември.2008 Локација: Aruba Статус: Офлајн Поени: 23914 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Јас не сум против, ниту државните ниту приватните, само сакам да кажам факт е дека на приватен е многу полесно, плаќаш повеќе и нормално нив таму целта им е да завршат сите студенти.
Знам дека на приватните фак, учат и имаат исто големи книги меѓутоа сигурно не се случува да полагаат 150 души и на крајот кога ќе ги обајават резултатите на огласна табла да пишува “ИСПИТОТ НЕ ГО ПОЛОЖИ НИТУ ЕДЕН КАНДИДАТ“..е тоа се случува на државните. Од 150 студенти кои полагаат ниту еден да не може да положи со 6, !!!сум била сведок многу пати.......и кој овде не е во ред....??? Сега мислам во последните неколку години сепак е полесно секаде, со кредит транфер систем, со дисперзирани студии лесно може да се заврши факултет и тоа е баш во ред, кој колку научил научил, понатаму со пракса ќе се стенке знаењето комплетно и тогаш ќе утврдиме на кој колку му фаќа главата и кој за каде е... |
|
Како изгледа совршен маж..Он не изгледа..Он се понаша ...... |
|
гоcтин
Гостин Регистриран: 24.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 1797 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
мај..немора да значи дека на сите државни учат од толкави книги..
еве јас сум на приватен...книгата по вовед во право ми е 600 страни...од тие 600 стр. ни скратија 50-60 стр. другото се мора да го учиме... другите книги ми се по 400-430 страни и не ни кратат ништо...разработуваме многу примери од секојдневниот живот и како да постапуваме во одредени случаи..имаме пракса на крајот од годината и тоа мислам дека е пресудно за студиите...не е се во книгите...да научиш на памет да одиш да полагаш и ништо да незнаеш да примениш во пракса... |
|
MyWay
Сениор Антиталенат на годината Регистриран: 05.Септември.2008 Локација: Aruba Статус: Офлајн Поени: 23914 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Koj saka da zavrsi fakultet bez maka, bez nervozi i bez ucenje neka se zapise na privaten, a koj saka da uci da se tupi i da si gi ostavi zivcite na fakultet neka se zapise na drzaven.Sve si ima svoja prednost, da bi trebalo sega pak da se zapisuvam sigurno ke odev na privaten.
Sepak koga ke razmislime podobro se vo zivot se uci so praksa taka da dali privaten ili drzaven isto e. Jas bev na drzaven i nikogas nemavme nekoja praksa samo teorija bubavme napamet po 500, 1000 stranici, bevme mnogu studenti pa nikoj ni vnimanie ne ni posvetuvase. Mislam deka nasite drzavni fakulteti i ne se nekoja ustanova od koja ke izlezis so golemo znaenje i spremen za rabota. |
|
Како изгледа совршен маж..Он не изгледа..Он се понаша ...... |
|
aLbaneso
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 27.Септември.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 933 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
Љаеш НЕ касаш !
|
|
zabegan
Модератор Другарот на Мона Лиза Регистриран: 06.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 9774 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
доколку некој сака да си купи диплома и да му ја признаваат нека оди на приватен, кој сака да се образува, да има поголемо знаење и да не му ја признаваат дипломата, нека оди на државен
|
|
размисли пред да напишеш глупост
|
|
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Жалосно е кога непозтизмот владее и на факултетите, кога студентите кои се запишуваат на факултет имаат дилема кој е подобар и кој нуди подобри услови. Секој има амбиција да се запише, да фати поголем просек и нормално многумина размислуваат како и на кој начин да останат на самите факултети и да дадат свој придонес во подобрување на квалитетот на нашите факултети. Имаат ли сите подеднакви шански?
Семејство го запоседна ПМФ За жал многу често родителите (професори) сакајки да им помогнат излегува дека им одмагаат на своите деца. Случајов со младиов асистент кој според мајката има висок просек е еден таков случај каде самиот прием е ставен под лупа и изложен на шпекулации и реакции. Вистината ја знаат само чинителите. Затоа и постои дилемата, приватен или државен?! |
|
EKCTPA
Сениор Регистриран: 13.Октомври.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 448 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
invalidski ili drzavni fakulteti taka e prashanjeto neli?
|
|
Немој да правиш мали планови, во нив нема магија...
Прави големи планови, цели високо во надежта и работата. |
|
zbunet
Сениор Претседник Зеленковски Регистриран: 24.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 15549 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
tamara1990
Сениор Регистриран: 04.Септември.2008 Статус: Офлајн Поени: 293 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Nema vrska dali si na privaten ili na drzaven fakultet,vaznoto e toa zosto si se zapisal vsusnost na fakultet...Edno e da otides nastrana od gradot i da studiras vo nekoj drug grad ako idejata i planot ti e setanje ...Ima i vakvi slucai.Znaci,ako licnosta odi i se zapise na fakultet so namera da uci i da postigne nesto vo zivotot,nema vrska dal ke se zapise na drzaven ili privaten, taa sekade ke uci...Znaci,spored moeto mislenje,se e do karakterot i namerata na covekot.Se uci mnogu na drzavnite,no se uci mnogu ii na privatnite fakulteti...Materijalot e obemen i tamu i vamu,prasanje e dali studentot e ambiciozen..I ne mi e jasno zosto sekogas postoi karanica koga se sporeduvaat drzavniot i privatniot fakultet.I ne mi e jasno zosto tolku se napagja univerzitetot Fon, koga tamu nastavniot kadar e fenomenalen.A sto e uste pointeresno,istite profesori predavaat i na drzavnite fakulteti .Imam prijateli koi studiraat na drzaven, vo Skopje, vo Bitola, vo Prilep...No imam i prijateli koi studiraat i na privaten..Ne mi e sram, naprotiv, so gordost ke kazam,i jas studiram na Fon..Sme razgovarale mnogu pati i na taa tema.Ne e vazno dali si na privaten ili drzaven,ako imas zelba da ucis ke ucis i ne znam kade...Imam kolegi od Fon,sto mislat i se nadevaat deka ke pominat bez ucenje,naprotiv ne mozat ni so 6 da pominat i nivnata izjava e``Ejjjj se zapisav tuka, mislev deka taka ke si minam i ke si ja zemam diplomata,no se zeznav,sfativ deka treba da fatam kniga`` Imam prijateli sto se na drzavniot koi voopsto ne se pojavuvaat na predavanja no sepak pominuvaat so 6 ili normalno,ako ne procitaat malku,nema da pominat...I da ne parafraziram,ona sto sakav da go kazam i onaa slika sto sakav da ja dolovam bese toa-koj uci,sekade ke uci
|
|
MySelfme
Сениор Регистриран: 26.Јануари.2010 Статус: Офлајн Поени: 135 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Sekade se bara ucenje, bilo da e toa drzaven ili privaten fakultet...Jas licno sum na drzaven, no nemam nikakvi predrasudi kon privatnite..
|
|
NOTHING NEVER ENDS...
Kakov paradoks!!!Sovrsenata ljubov e onaa sto ne pravi nesrecni. |
|
AleksandarSl
Нов член Регистриран: 09.Ноември.2009 Статус: Офлајн Поени: 7 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ma4kica, ne si ti edinstvenata na koja i se sluchilo toa, na pochetok ili pokasno, site uviduvaat deka ne vredi voopshto mlad chovek da zbori so takvi nedostoinstveni gjubrinja, kako profesortite na drzhavnite Uni, i zatoa drzhavnite Uni gi izgubija studentite.
Kako fakt, koga vo 1999g jas se zapishuvav na Biologija, PMF imashe takva konk*rencija da od 180 kandidati primija vkupno 35 (drzavna i privatna kvota). Ovaa upisna godina profesorite odea kako Tikvari i moljakaa da im se zapishuvaat oti nema od kade da zemaat plata. Taka i im treba, koga se izzhivuvaa vrz studentite, im beshe arno, sega neka brkaat u pesokta i neka sedat po kafani, poshto samo toa im ostanuva, i taka za drugo ne gi ni biduva... pozz |
|
гоcтин
Гостин Регистриран: 24.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 1797 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
јас сум на приватен па не е толку лесно како што сите мислат..и јас морам да одам на настава,да полагам и тоа не со заокружување туку со раскажување и јас морам да направам семинарска и ако не сум присутна нема поени од активност и присуство...исто како и тие на државен
се запишав на државен и уште пред да почнеме се префрлив на приватен...таа од студентски на еден од факултетите на УКИМ почна да ми се дере како јас да сум и крива за се тој ден..и и реков дај ми ги документите и несакам веќе никогаш да стапнам на факултетов...а нејзиниот коментар после ова не ни вреди да се кажува...ете тоа е разликата..на државен мене ме истретираа како животно,а тука кај што сум ме третираат како универзитетот да им зависи од мене... |
|
Внеси реплика | страница <1 89101112 31> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |