IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Посни јадења
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Посни јадења

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 89101112 14>
Автор
Порака Обратен редослед
Pear Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 16.Март.2009
Статус: Офлајн
Поени: 1071
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pear Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Март.2009 во 01:02
eve edno posno jadenje,kolicinata na sostojkite sami ja odreduvate vo zavisnost od toa za kolku lugje spremate
OSNOVNI SOSTOJKI SE:RIBA I KROMID
ribata se cisti dodeka e mrzla se sece na parcinja isto kako za przenje se posoluva se valka vo brashno i se przi,koga ke bide isprzena ribata preminuvate na kromidot,se cisti kromidot se secka ne mnogu sitno i se proprzuva vo zejtin,potoa taka proprzeniot kromid se stava vo tava za pecenje,moze zemjena tava povkusno e i odlzgora vrz kromidot se redat parcinjata przena riba,se poleva so dve cashi belo vino i ushte malku maslo se dodava,se stava vo rerna da se potpece.Se pece dodeka da ispari vinoto i da zarumeni kromidot.Vo ovaa jadenje dodavate vegeta biber i drugi zacini koj shto saka po vkus.(ne stedete na kromid,bidejki otkako ke se proprzi pa se pece go snemuva ,a i nema da mirisa,bidejki se pece so vino)
Кон врв
lexus Кликни и види ги опциите
Група
Група


Регистриран: 05.Март.2009
Статус: Офлајн
Поени: 71
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај lexus Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Март.2009 во 19:07
pita so zelka
Кон врв
ANITA11 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 04.Јануари.2009
Статус: Офлајн
Поени: 21488
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ANITA11 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Март.2009 во 15:48
ne gi obozavam
Кон врв
Delicia Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
*dream catcher*

Регистриран: 20.Ноември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 10984
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Delicia Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Март.2009 во 18:43
Originally posted by marija1000 marija1000 напиша:

.....moram da ja najdam se natokmiv uste taa mi faliсреќа
 
......ja najdovvvvvvvзабава...dodeka se topli relnata eve da ja otkucam:
- 15 fildzani brasno
- 5 fildzani zejtin(masli za jadenje)
- 3 fildzani pivo
- 1 vanilin seker
- 1 prasak za pecivo
 
Brasnoto se mesa so êcivoto i vanilata vo dlabok sadi se zamesuva so zejtinot i pivoto,Ke dobiete testo sto se dvoi,no negrizete se....treba da bide takvoголема%20насмевка
Se pravat mali topçinja kako za kifliçki ,ama jas rasukuvam kora ,i ja seçam na trijagolniçinja....koi se polnat po vkus.orevi so cimet ,marmelad......ili jas momentalno imam slatko od kapini od kaj mamaцрвенеење....Se peçat 15 min. na 180°C ,no da ostanat beli i uste topli se valkaat vo prav seker.
......a sega zavratete rakavite i sakam komentariголемо%20гушкање
...It just takes a second to realize how wrong you are, about... everything...
Кон врв
Delicia Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
*dream catcher*

Регистриран: 20.Ноември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 10984
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Delicia Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Март.2009 во 18:31
.....moram da ja najdam se natokmiv uste taa mi faliсреќа
...It just takes a second to realize how wrong you are, about... everything...
Кон врв
Biba_G Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Непоправлив оптимист

Регистриран: 18.Јануари.2008
Статус: Офлајн
Поени: 13718
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Biba_G Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Март.2009 во 18:30
Марија, МОРАШ да ја најдеш!!!
И да ја израпортираш овде...Ги обожавам тие колачиња ама никако да најдам рецепт за нив
Кон врв
Delicia Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
*dream catcher*

Регистриран: 20.Ноември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 10984
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Delicia Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Март.2009 во 18:28
.....imav recepta od posni kolaçinja so pivo ,prah seker,ama nemozam da ja najdamплачење
...It just takes a second to realize how wrong you are, about... everything...
Кон врв
polzavce Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Октомври.2008
Локација: Angola
Статус: Офлајн
Поени: 1325
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај polzavce Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Март.2009 во 15:31
Originally posted by Valeta Valeta напиша:

ЌОФТИЊА ОД ЛЕЌА

леќа, хељда, морков во ист сооднос (на пр. по ½ шолја од сите)
средината од 2-3 парчиња стар леб
по желба праз/кромид/лук/магдонос
сол, бибер, кари, вегета

Леќата се вари околу 30 мин. (да биде цврсто зрното) и се цеди. Хељдата се мие, се вари во малку вода (колку да ја покрие), првата вода се фрла; во втората вода се додава сол; кога ќе ја впие целата вода тогаш е сварена. Морковот се бари на пареа или се вари (ако се употребува праз истата постапка како за морковот). Зеленчукот се сечка на ситно, се меша со леќата и хељдата (ако нема хељда, може ориз или просо), се додава сув леб и се зачинува по вкус. Смесата се меша убаво, се остава да отстои за да го впие вишокот течност, се обликуваат ќофтиња (или ќебапи). Се редат во тавче посипано со брашно (може палента или презла место брашно) и се печат во претходно загреана рерна до 200°С околу 40 минути до 1 час.



Ја пробав рецептава.......наместо хељда ставив интегрален ориз......

Со оглед на тоа дека обожавам леќа........превкусни беа......

Изменето од polzavce - 21.Март.2009 во 00:19
МИР со сите
Кон врв
Valeta Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Декември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 24220
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valeta Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Март.2009 во 16:38
Посни солени топчиња
Пола маргарин(125гр.)
2 конзерви ситна туна
2 чешниња лук
сецкан магдонос
сенф
малку кечап
сол, црн бибер, и сусам.

Подготовка:
Маргаринот се омекнува и се мати.
се додава исцедената туна.
се додаваат сите состојки(освен сусамот)се зачинува по вкус.
Се формираат топчиња
Секое топче се валка во претходно запржен сусам, се редат на хартија и се ставаат во фижидер да се стегнат.
Вистината е нашата најценета сопственост. Затоа ја употребуваме толку штедливо.
Кон врв
polzavce Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Октомври.2008
Локација: Angola
Статус: Офлајн
Поени: 1325
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај polzavce Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Март.2009 во 16:59
Originally posted by mamamd mamamd напиша:

Де де луѓе..тага Ај нешто посно...ама со месоголема%20насмевка



може бе со сејтан........исто како месо е.......
МИР со сите
Кон врв
polzavce Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Октомври.2008
Локација: Angola
Статус: Офлајн
Поени: 1325
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај polzavce Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Март.2009 во 16:36

може и со свежо морковче, а може и без морковче.......
МИР со сите
Кон врв
Kali Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Storyteller

Регистриран: 30.Ноември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 4947
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kali Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Март.2009 во 13:20
Originally posted by polzavce polzavce напиша:


Туна слалата

Туна од конзерва се меша со ситно сецкан свеж спанаќ, ситно сецкана марула,младо кромитче, морковчиња сецкани на коцки (од туршија), соја сос, малку на врв на прст оригано и сето се полева со маслиново масло............уффффффф, прсти да излижеш


A sto mi zavrsi tursijata:))) moze svezo morkovce da odi?
Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Март.2009 во 06:25
Де де луѓе..тага Ај нешто посно...ама со месоголема%20насмевка
Кон врв
polzavce Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Октомври.2008
Локација: Angola
Статус: Офлајн
Поени: 1325
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај polzavce Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Март.2009 во 03:01
Еве уште некој предлог: Тава ориз со грашок, Тава ориз со леќа, Тава грашок со компири и сејтан, Турли тава посна без месо........и разни други тави......
МИР со сите
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 89101112 14>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,188 секунди.