IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - КОЈА РЕЛИГИЈА Е ВИСТИНСКА?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

КОЈА РЕЛИГИЈА Е ВИСТИНСКА?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 89101112 55>
Автор
Порака Обратен редослед
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Статус: Офлајн
Поени: 4490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Февруари.2015 во 14:45
Originally posted by Zlatnik Zlatnik напиша:

...
На почетокот на библијата се вели дека бог ја создал светлината.
И сега што?
...

Совршената Светлина = Совршена Вистина!

Ако внимателно се прочита тоа место во Библијата, засигурно ќе може да се согледа, дека тука се зборува за создадената (иманентната) светлината, а не за Трансцедентната Светлина - имено, Божјото вечно Слово - Која/Кое е пред секое создание, а е основата и целтта на секое постоење!

Науката, човековиот ум, разум, технологија, теологија, ... како и секое друго сознание или логија, има потреба и неопходност од развој, сѐ додека потполно се разбуди за сопствената основа и цел, додека Вечната Светлина - Која иако ни е поблиска од нашиот пулс и здив - нема потреба од развој, бидејќи Таа е одсекогаш Совршена!

Во почетокот беше Словото, и Словото беше во Бога,
и (едно со) Бог беше Словото.
Тоа во почетокот беше во Бога.
Сè стана преку Него и без Него ништо не стана, што стана.

...

И Словото стана Тело и се всели помеѓу нас, полно со благодат и вистина;
и ние ја видовме Неговата слава, слава како на Единороден од Отецот.

Ев. Јован 1:1-3+14

Сите вистински патишта се влеваат во Совршениот Пат
Во Него Бог е Отецот (и Мајката), а секој секому сестра или брат!    

Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
ANA_MARIJA Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 09.Декември.2011
Поени: 1275
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ANA_MARIJA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Декември.2014 во 19:03

Изменето од Messenger - 31.Декември.2014 во 19:10
Mи е гајле
И за универзумот и законите кои го движат,
Гајле ми е ако утре запре светов
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Декември.2014 во 18:59
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
ZeZnAtA Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Power

Регистриран: 26.Мај.2007
Поени: 19172
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ZeZnAtA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Декември.2014 во 11:04
да a bas tie odgovori gi spojuva site religii среќа
Љубовта владее без меч и врзува без јаже!
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Декември.2014 во 06:36
Заедничка слабост на СИТЕ религии е фактот дека НИТУ ЕДНА нема доблест да признае дека не знае с'е за Бога и нема одговор на секое прашање.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Zlatnik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Август.2005
Локација: Macedonia
Поени: 2605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Август.2014 во 10:10
Со постот во кој Меси направи паралела помеѓу науката и религијата малку ќе забегаме од темата, но секако, не е на одмет накратко да се продискутира и за тоа.
Од пишувањето на АлДра гледам (т.е. сфаќам) дека не ја прифаќа науката. Но, ако не беше таа наука, ние немаше да комуницираме на овој начин како што тоа го правиме денес.
Токму љубопитноста, скептицизмот, желбата за откривање нови работи, потребата за објаснување на природните појави, механизмот на нивното дејствување ... се атрибутите на науката кои всушност се производи на човечкиот ум кој човекот го диференцира од другиот жив свет. Тој (умот) е движечката сила која преку науката го води напред во нови откритија, изуми, усовршувања ...
Бидејќи АлДра ја спомна светлината како аргумент со кој (на некој начин) се обидува да ја негира науката, би сакал токму преку неа да му се спротивставам со мое видување.
На почетокот на библијата се вели дека бог ја создал светлината.
И сега што?
Некои (кои се бедни по дух, бидејќи сакаат да бидат блажени) си се помируваат, па без поговор го прифаќаат тоа кажување и, толку! Нема што понатаму да мисли. И не смее, оти се палши од казната на милозливиот бог.
Но, има некои кои се запрашуваат, па ќе си речат: „Чекај бе, што е тоа светлина? Како може таа да се создаде? Од што е создадена ... ? “ И редица други најразлични прашања.
Најдоброто во сето ова кај човекот е токму ова, примарното - тој размислува и се’ прашува!
Почнува да изнаоѓа разни објаснувања, потврдувања, почнува да експериментира и да докажува одредени работи. Точно е дека после некое време, тој или некој друг, ќе најде друго објаснување со кое го побива претходното, кое било нецелосно, кое имало некакви фалинки и не давало целосно објаснување за одредената појава.
Па така и за светлината. Се вели дека таа има дуална (двојна) природа бидјќи од една страна се однесува како корпускула (честичка), а од друга страна се однесува како електромагнетен бран.
И, што треба сега да прави разумот?
Кога сеуште неможе да се утврди за што станува збор, треба ли да дигне раце и да се помири со предизвикот? Ете, неможе да се открие што е и - готово. Божја работа е тоа! Кај може човек тоа да го открие?
А разните свештенослужители токму тоа и го бараат, луѓето да не мислат со своја глава, бидејќи на тој начин ќе им се спротивставуваат и не ќе можат да делуваат врз нив т.е. не ќе можат да владеат со нив и да ги искористуваат.
Ако се размислувало како што вели АлДра, човекот ќе си останел во периодот пред да ја измисли камената секира.
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Август.2014 во 12:25
Источно-православно христијанство е вистината . Јас нема слушнато некој од нас да направи некоја глупост или атентат .

Во моментов на Русите им одат по живците и она можат да створат некоја крупна војна ама тоа си има оправдување .
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Август.2014 во 03:10
Originally posted by AlDra1 AlDra1 напиша:

Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Messenger, те предизвикувам. Стани христијанин и остани во верата една година. Потоа ќе збориме за докази за верата и сл. :)

Здраво Messenger :) И здраво Ошо :) Не сте во право. Науката често пати контрира самата на себе. Разни теории се создаваат за една иста работа. Еве само еден пример: Светлината е материја или енергија или пак некаков хибрид меѓу материја и енергија? Некои научници велат материја е, други велат енергија е, трети велат хибрид е.

Гледам дека не си ја разбрал поентата на кажаното. среќа

Има само ЕДНА наука. Оноа што не го знае денес, ќе го дознае утре. Ако до тогаш знаела погрешно, истото веднаш ќе го отфрли како непотребно и контрапродуктивно. Но таа е ЕДНА за сите луѓе на планетава. Секој човек може самоиницијативно да ја провери и да ја потврди или да ја побие со ново сознание кое, податно за општа проверка и верификација, ќе биде усвоено како ЗАЕДНИЧКА вистина. 

За разлика од неа имаме МНОГУ религии и секоја од нив претендира дека само таа ја знае вистината, а сите други се во заблуда, при тоа не нудејќи никакви факти и аргументи податни за таква верификација. Згора на тоа, секоја се оградува со канони и догми кои оневoзможуваат најобично сомнение, а да не збориме за проверка <span style="line-height: 1.4;">и</span><span style="line-height: 1.4;"> докажување. Па дури и ако некој го стори тоа, доколку резултатот не е во склад со религијската доктрина и догма, таа априори </span>г<span style="line-height: 1.4;">и</span><span style="line-height: 1.4;"> отфрла и анатемисува како ѓаволска работа. Bо најдобар случај потполно го игнорира.</span>

Мислам дека сега пораката е јасна. да

AlDra1,

како прво претпоставуваш дека не сум бил христијанин, а како второ претпоставуваш дека човек кој еднаш бил христијански верник дека вечно се венчава за догмата на институцијализираното христијанство.

И за тебе овие две потполно погрешни претпоставки претставуваат аргумент или доказ за нешто ???

Прочитај го коментарот на fiks. Поедноставно не може да биде објаснето.

Изменето од Messenger - 13.Август.2014 во 03:11
Кон врв
AlDra1 Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 12.Август.2014
Поени: 2
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај AlDra1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Август.2014 во 01:57
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Messenger, те предизвикувам. Стани христијанин и остани во верата една година. Потоа ќе збориме за докази за верата и сл. :)

Здраво Messenger :) И здраво Ошо :) Не сте во право. Науката често пати контрира самата на себе. Разни теории се создаваат за една иста работа. Еве само еден пример: Светлината е материја или енергија или пак некаков хибрид меѓу материја и енергија? Некои научници велат материја е, други велат енергија е, трети велат хибрид е.

Има само ЕДНА наука. Оноа што не го знае денес, ќе го дознае утре. Ако до тогаш знаела погрешно, истото веднаш ќе го отфрли како непотребно и контрапродуктивно. Но таа е ЕДНА за сите луѓе на планетава. Секој човек може самоиницијативно да ја провери и да ја потврди или да ја побие со ново сознание кое, податно за општа проверка и верификација, ќе биде усвоено како ЗАЕДНИЧКА вистина. 

За разлика од неа имаме МНОГУ религии и секоја од нив претендира дека само таа ја знае вистината, а сите други се во заблуда, при тоа не нудејќи никакви факти и аргументи податни за таква верификација. Згора на тоа, секоја се оградува со канони и догми кои оневoзможуваат најобично сомнение, а да не збориме за проверка <span style="line-height: 1.4;">и</span><span style="line-height: 1.4;"> докажување. Па дури и ако некој го стори тоа, доколку резултатот не е во склад со религијската доктрина и догма, таа априори </span>г<span style="line-height: 1.4;">и</span><span style="line-height: 1.4;"> отфрла и анатемисува како ѓаволска работа. Bо најдобар случај потполно го игнорира.</span>

Кон врв
fiks Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПРАВДОЉУБЕЦ

Регистриран: 18.Април.2005
Локација: Македонија
Поени: 24000
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fiks Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Август.2014 во 22:42

Мислам дека ова е ептен наивен начин за било каква дискусија во однос на науката од неколку причина.

Прво- Науката се темели на здрав скептицизам во однос на нешто што е изнесено
Второ- Науката со секој нов доказ се менува
Трето- Во неколку научни области има практика и теорија, ќе ја споменам физиката
Четврто- Научникот доказите ги темели на експеримент

Гледам Алдра се обидуваш баби и жаби да броиш, али не оди тоа така кога споредуваш Наука и Религија.
Религијата е " Верување " што значи Ти веруваш во нешто, кај науката нема јас верувам или ти веруваш, доказ ти треба, експеримети и факти, не верување во нешто.

Науката никогаш не била агресивна, што не можам да го кажам за некои религии, пример за исламот денес, јас не сум сретнал некој научник да ги присилува останатати да "Веруваат " во заклучоците негови доколку не го докаже тоа со експеримент или набљудување.

А во однос на светлината, никогаш до сега не сум прочитал дека имало две теории за неа.
Науката со години светлината ја смета како електромагнетен бран, а носител на светлина е Фотонот ( те молам само немој да ме бомбардираш со еди кој си линкови и тврдења од нет ).

Пак ќе речем, ептен наивен пост е ова.

Бај да веј, што верник си ти Алдра ??
Само шлаг пена ќе бидеме.
Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена,
само шлаг пена ќе бидеме и можеби
неколку жолти ракии.

Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Август.2014 во 18:28

За разлика од неа имаме МНОГУ религии и секоја од нив претендира дека само таа ја знае вистината, а сите други се во заблуда, при тоа не нудејќи никакви факти и аргументи податни за таква верификација. Згора на тоа, секоја се оградува со канони и догми кои оневoзможуваат најобично сомнение, а да не збориме за проверка и докажување. Па дури и ако некој го стори тоа, доколку резултатот не е во склад со религијската доктрина и догма, таа априори ги отфрла и анатемисува како ѓаволска работа. Bо најдобар случај потполно го игнорира.

Изменето од Messenger - 12.Август.2014 во 18:41
Кон врв
AlDra1 Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 12.Август.2014
Поени: 2
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај AlDra1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Август.2014 во 18:15
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Август.2014 во 23:26
Кон врв
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Поени: 4490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Декември.2012 во 22:22
Originally posted by vlad0 vlad0 напиша:

Не постои такво нешто како вистинска религија. Секоја религија е ништо повеќе од перална за мозок која ја посетуваат поголем број од народот во светот, барем така се прокламираат.

Баш прочитав пост дека секој човек верувал во Бог и баш ќејфски се изнасмеав. Што станува со оние што не веруваме во Бог? Дали ние не сме луѓе? Дали нас не сметате како изроди на модерното општество? А што ако ви кажам дека во секое човечко општество има 20% прокламирани атеисти и уште 20% атеисти кои се прокламирале како верници?

За крај, еве дефиниција од википедија за религија:
Религија, контроверзен поим што некогаш се користи како синоним за вера, се дефинира како верба во нешто натприродно.

Фалачаопријатно!

Владо, верникот верува помалку одколку што се прае,
а неверникот повеќе од што самиот знае!

п.с. Зборот религија доаѓа од латинскиот збор religare, кој што значи по(вторно)вржување!

Денот доаѓа кога сите ќе се разбудат за повржаноста во се’опфатната Мудрост БОЖЈА (Христос)!

... зашто сите ние преку Него живееме, се движиме и постоиме ...!       

Дела Ап. 17:28

Originally posted by Zeksi71 Zeksi71 напиша:

КОЈА РЕЛИГИЈА Е ВИСТИНСКА?
па нашата фала богу, која друга???

Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 89101112 55>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,297 секунди.