IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Политика и вести
  Активни теми Активни теми RSS - Вистина или фарса - Реформите во здравството
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Вистина или фарса - Реформите во здравството

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 89101112 55>
Автор
Порака Обратен редослед
Santijago Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
PubLiCenEmY LatInoLoVerBoY YNWA-LF

Регистриран: 17.Јануари.2008
Локација: Tuka be ...
Статус: Офлајн
Поени: 21002
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Santijago Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2012 во 20:07
Pajser, мислењето не ти е избришано туку сокриено поради тоа што почнавте и двајцата нешто што е ваше, меѓусебно.

А според закон тие доктори МОРААТ да обезбедат минимални услови за работа исто како полицијата. На што би личело ако полицајците место да регулираат сообраќај на некоја крстосница, почнат да шетаат и викаат по улица? Кој нас ќе не штити и кој нас ќе ни овозможи непречено движење во време на штрајк?

Исто и со докторите, некои но не сите медицински услуги се рефундирани од страна на државата а се побарани во приватните клиники. Што ќе се случи ако утре некој го мавне нешто на улица затоа што полицијата штрајкува и докторите решиле да одат на штрајк? Кој ќе ја изврши интервенцијата врз него? Медицинските сестри кои што не се специјализирани на пример за оперативен зафат или болничарите кои што ги извршуваат најосновните работи во една медицинска установа???
Или ќе биде однесен на приватна клиника, ама ќе си плати од свој џеб затоа што на докторите им текнало да си го ладат во некоја кафана демек се на штрајк???

И те молам, пишувај поразбирливо и по можност со кириличен фонт затоа што тие запирки после секој втор збор не само што го прават текстот неразбирлив туку и напорен за читање!
I'm out bcz of pathetic around here
Кон врв
pajser Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
kloshar

Регистриран: 04.Март.2011
Локација: Lao People's Dem. Rep.
Поени: 13921
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pajser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2012 во 19:51
brishete ,,,,dvojno  ne ednostrano ,,,   iako ,,se e spored lichno gledanje na rabotite,,,, ne sa raboti za bozadzhii i alvadzhii,,,,

Јас не ни влегов во дискусија со тебе, а ако сам се прозва баш ми е мило што толку се растревожи.
Доста веќе нерабониците по државните институции се влечат на грбот на една шака вредни доктори.

,,,,ctrl
 ,,,shift
 ,,,delete
 ,,,enter    ,,,ajt,,,/tolku od trevozhenjeto/,,,
nesluchajno ne veruvam vo sluchajnosti<>sekoja sluchajnost e kontrolirana

Стави се во негова положба и соочи се со фактот дека лекарите решиле да штрајкуваат и дека излагаат од болниците додека овие се полни со болни граѓани, а секојдневно доаѓаат нови деца, жени, мажи и старци на кои можеби животот им _зависи од<> итна, стручна и соодветна лекарска помош._<>,,,,spored vash*te ogromni znaenja  za i okolu sluchuvanjata na kinicki,,,,,,zasluzhuvaat,,,li primanja ,,,kolku mrdicinskite na privatnite klinki a istite fondot gi stimulira so isplata i refundiranje na sredstva,,,
 ,,,znachi okolu shtrajkot,,,,,vo uslovi koga drzhavata isplaka  i priznava pruzheni medicinski uslovi ,,i po privatnite klimiki isto kako i na klinichki ,,,od shto proizleguva deka zdravjeto na gragjansrvoto ne e dovedeno vo prashanje ,,,,ne drzhi voda niedno objasnuvanje za zabrana na shtrajkot,,,,,
 ,,onie poupatenite ,,shto se nadvor od makedonija  i se vo zemjite so razviena demokratija ,,bi trebalo ,,,barem tie ,,,da znaat  shto bi se sluchilo koga vo tie isti visokodemokratski zemji nekoj minister so sudska odluka bi zabranil shtrajk,,,,
 ,,i korenite na ovaa rabota se mnogu podlaboki ,,,otkolku shto vie tuka taka povrshno i ednostrano gi tretirate ,,i mnogu poednostaveno,,,i paushalno davate mislenja,,

Изменето од pajser - 22.Септември.2012 во 19:57
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Santijago Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2012 во 18:20
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Војската, полицијата и лекарите (можеби има уште некоја струка) се од посебно значење во државата и не би можело туку-така да решат да одат на штрајк.

Не се работи за немање демократија, туку за големите последици по граѓанството. Штрајк може да има, но треба да биде соодветно организиран за да направи големи и несакни последици.

Според закон овие дејности мораат да обезбедат основни услови за работа додека трае нивниот штрајк на работното место.
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2012 во 16:05
Originally posted by којсумјас којсумјас напиша:

Војската, полицијата и лекарите (можеби има уште некоја струка) се од посебно значење во државата и не би можело туку-така да решат да одат на штрајк.

Не се работи за немање демократија, туку за големите последици по граѓанството. Штрајк може да има, но треба да биде соодветно организиран за да не направи големи и несакни последици.

а сигурен сум дека го знаеш податокот...
дека матичните лекари заработуваат за плата од 1000 еура па нагоре...
зависи кој како...
а хирурзите имаат плата од 5-600 тотини еура...
што е навистина праведно и реално во однос на тежината на работата, споредбено меѓу нив, нели така...

за гинеколозите незнам колку земаат, ама пошто имаат повеќе пациенти од матичните, претпостави самиот...
специјалистите кои се под државна капа земаат плата помала од хирузите...

Што има ова со демократијата и со правото и начинот на организирање штрајк ?
Не дискутираме за причината и валидноста на штрајкувањето.

Инаку би ти бил благодарен ако ми објасниш како тужбата на министерството против штрајкувачите доктори...
за неколку дена доби термин на суд...
а други тужби чекаат со месеци...намигнување

дали е тоа направено преку ред во нашето независно судство...
или пак е од посебна важност за државата, па за неа не важи ред, пошто е тужба од министерството во нашето независно судство...
или можеби ти знаеш дека си била редовна процедурата, а...?

Нема ништо нејасно.

Не се работи за немање демократија, туку за големите последици по граѓанството. Штрајк може да има, но треба да биде соодветно организиран за да не направи големи и несакни последици.

Министерското реагирање било на место и фала богу што тоа го сторил навремено.

Стави се во негова положба и соочи се со фактот дека лекарите решиле да штрајкуваат и дека излагаат од болниците додека овие се полни со болни граѓани, а секојдневно доаѓаат нови деца, жени, мажи и старци на кои можеби животот им зависи од итна, стручна и соодветна лекарска помош.

Што би сторил ти ?

Изменето од Messenger - 22.Септември.2012 во 16:49
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Pavaroti Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Експерто нумеро 2

Регистриран: 03.Април.2009
Поени: 441
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pavaroti Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2012 во 11:14
Originally posted by pajser pajser напиша:

Originally posted by Pavaroti Pavaroti напиша:

Значи министерчево за здравство...
ми е симпатично...
има во него потенцијал, цврстина, идеи...
ОК е...
ама...
да забрануваш на некого да штрајкува...
да добиеш термин на суд, кога други чекаат со месеци...
и да добиеш одлука која ти одговара тебе...збунетост

бе аман више со политика секаде...
демократија бе...
алоооооо......

Море, пола од тие со белите мантили треба да добијат шпицерајка и тоа ургентна.

,,,,,do slednoto tvoe kaslanje i povisoka temperatura,,,,ili imash za da platish po privatnive kliniki,,,,

не имам доктори у фамилија па знам уствари они како лошо размислуваат...уствари гледаат како да им помине денот со помалку прегледи и дремење по лекарски простории и кукање како они имале мали плати.
• лекарски простории - простории за одмор (дремење) на докторите, сестрите не сум баш сигурен дали смеат да ги користат

,,,,bidejki gi imash vo familija ,,   zatoa taka komotno se odnesuvash ,,,i sigurno ne si doshol vo situacija ,,kako shto kazhuvash  da visish po hodnici,,znachi inaetot raboti iliti,,,nekoja po profitabilna prichina samo ti si ja znaesh /mirisa oddaleku na francuski kluch,,/ ,,,samo se prashuvam dali vo lice bi smeel da im go shlapnesh ova istovo,,,,na tie istite shto gi imash doma,,,
 ,,,megjudrugoto ,, za tie 500 godini turcite ostavile i edna pogovorka ,,,ke ti ja kazham na turski izvorno pa ti misli mu ja ,,
 so ekim ,,kadija i muftija da si samo na kafe,,,taka barem sum chul,,,,
 ,,,tuka prekinuvam so diskusijata ,,bidejki chovek shto kleveti sopstveno semejstvo ,,,ne vredi za diskusija,,,pozdrav ,,,i gledaj  zdravjeto da te sluzhi,,,,

Јас не ни влегов во дискусија со тебе, а ако сам се прозва баш ми е мило што толку се растревожи.
Доста веќе нерабониците по државните институции се влечат на грбот на една шака вредни доктори.
Кон врв
којсумјас Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Ноември.2007
Поени: 4543
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај којсумјас Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2012 во 09:34

Не се работи за немање демократија, туку за големите последици по граѓанството. Штрајк може да има, но треба да биде соодветно организиран за да направи големи и несакни последици.

Гледам дека како по обичај си добро запознат со ситуацијата...
јас пак мислев дека ова има врска со тоа што докторите се спротивставуваат...
на одлука на министерот...збунетост
кој спроведува успешни реформи...
ама така и ми треба кога гледам политика таму кај што ја нема, нели...намигнување

а сигурен сум дека го знаеш податокот...
дека матичните лекари заработуваат за плата од 1000 еура па нагоре...
зависи кој како...
а хирурзите имаат плата од 5-600 тотини еура...
што е навистина праведно и реално во однос на тежината на работата, споредбено меѓу нив, нели така...

за гинеколозите незнам колку земаат, ама пошто имаат повеќе пациенти од матичните, претпостави самиот...
специјалистите кои се под државна капа земаат плата помала од хирузите...

Инаку би ти бил благодарен ако ми објасниш како тужбата на министерството против штрајкувачите доктори...
за неколку дена доби термин на суд...
а други тужби чекаат со месеци...намигнување

дали е тоа направено преку ред во нашето независно судство...
или пак е од посебна важност за државата, па за неа не важи ред, пошто е тужба од министерството во нашето независно судство...
или можеби ти знаеш дека си била редовна процедурата, а...?

П.С. Не ги жалам јас доктотите на клиника...
си имаат они можност за дополнителна работа и си земаат парички...
прашај ги од кај им се оние куќи и коли што ги возат...намигнување

ама веруј ми...
срце ме боли и душа ме боли...
кога се гази демократијата...плачењецрвенеење
исто како и огромниот дел од македонските граѓани...намигнување

тука за дијаспората не можам да зборам, они сами нека си кажат...големо гушкање

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
kloshar

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pajser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Септември.2012 во 22:47

ми е симпатично...
ОК е...
ама...

демократија бе...
алоооооо......

,,,,,do slednoto tvoe kaslanje i povisoka temperatura,,,,ili imash za da platish po privatnive kliniki,,,,

не имам доктори у фамилија па знам уствари они како лошо размислуваат...уствари гледаат како да им помине денот со помалку прегледи и дремење по лекарски простории и кукање како они имале мали плати.
• лекарски простории - простории за одмор (дремење) на докторите, сестрите не сум баш сигурен дали смеат да ги користат

,,,,bidejki gi imash vo familija ,,   zatoa taka komotno se odnesuvash ,,,i sigurno ne si doshol vo situacija ,,kako shto kazhuvash  da visish po hodnici,,znachi inaetot raboti iliti,,,nekoja po profitabilna prichina samo ti si ja znaesh /mirisa oddaleku na francuski kluch,,/ ,,,samo se prashuvam dali vo lice bi smeel da im go shlapnesh ova istovo,,,,na tie istite shto gi imash doma,,,
 ,,,megjudrugoto ,, za tie 500 godini turcite ostavile i edna pogovorka ,,,ke ti ja kazham na turski izvorno pa ti misli mu ja ,,
 so ekim ,,kadija i muftija da si samo na kafe,,,taka barem sum chul,,,,
 ,,,tuka prekinuvam so diskusijata ,,bidejki chovek shto kleveti sopstveno semejstvo ,,,ne vredi za diskusija,,,pozdrav ,,,i gledaj  zdravjeto da te sluzhi,,,,
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Септември.2012 во 22:44

ми е симпатично...
ОК е...
ама...

демократија бе...
алоооооо......

Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор

Експерто нумеро 2

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pavaroti Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Септември.2012 во 20:47

ми е симпатично...
ОК е...
ама...

демократија бе...
алоооооо......

Изменето од Pavaroti - 21.Септември.2012 во 20:49
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
kloshar

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pajser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Септември.2012 во 20:00

ми е симпатично...
ОК е...
ама...

демократија бе...
алоооооо......

Кон врв
Сениор
Сениор

Експерто нумеро 2

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pavaroti Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Септември.2012 во 19:54

ми е симпатично...
ОК е...
ама...

демократија бе...
алоооооо......

Кон врв
којсумјас Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Ноември.2007
Поени: 4543
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (1) Благодарам(1)   Цитирај којсумјас Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Септември.2012 во 19:36
ми е симпатично...
ОК е...
ама...

демократија бе...
алоооооо......

Кон врв
zagor Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Уникатен песимист

Регистриран: 27.Септември.2007
Локација: Congo
Поени: 12850
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zagor Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Септември.2012 во 23:39

...ќе им фалат пациенти!.Ете затоа мислам дека лекарите не се ѕидари,конфекциски работници или комерцијалисти па да работат по учинок.

по ваше..секој еден пациент кој ќе појде на клиника му се иба матер!одма че биде ставен под нож!...и за обичен крајник,нели?.или ќе треба да се јавуваме секоја недела ..на рапорт заради нивниот месечен биланс.

...zagor e ziv,se drugo e laga.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Santijago Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Септември.2012 во 20:05
А што ќе им фали ако имаат плата по учинокзбунетост
Или сакаат лежи лебу да те јадам...види молим те, еден ќе си ја остави душата во таа болница а другите нишај врата земај плата..море море памет на претек!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 89101112 55>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,219 секунди.