IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Филозофија и психологиjа
  Активни теми Активни теми RSS - Првобитниот грев
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Првобитниот грев

Внеси реплика Внеси реплика страница  123 4>
Автор
Порака Обратен редослед
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Статус: Офлајн
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: Првобитниот грев
    Испратена: 03.Ноември.2013 во 00:41
Првобитниот и капиталниот грев на човекот е што го стави умот пред срцето.

Сега се обидува да следи некаков реверзибилен процес и да се врати во Рајот, онаму каде што природно припаѓа ...

Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Ноември.2007 во 03:04
Originally posted by blashka blashka напиша:

sto e grev...sto e kaenje...jas ne znam...

Грев (Буквално: Armatija = промашување на целта) е прекршување на Божјите заповеди, непослушност кон Бог, не покажување на љубов кон нашиот ближен...
Каењето (Буквално: Metanoja = промена на насоката на умот) претставува жалење за направениот грев, омраза кон направениот грев, желба да се врати времето и да се прескокне тоа дело...со желба никојпат да не се повтори тој грев..
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Гостин Кликни и види ги опциите
Гостин
Гостин
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Гостин Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Ноември.2007 во 15:31
sto e grev...sto e kaenje...jas ne znam...
ja znam samo svojata sreka vo dusava,
i siot ubav bozji svet naokolu...
Кон врв
аџија Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Октомври.2006
Поени: 5474
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Ноември.2007 во 10:15
Originally posted by connected connected напиша:

интересен пост...маченамигнување

хм...хм.... мачор.... мачор... голема%20насмевка
Кон врв
connected Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Јули.2007
Поени: 2787
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај connected Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Ноември.2007 во 10:12
интересен пост...маченамигнување
Кон врв
аџија Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Октомври.2006
Поени: 5474
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Ноември.2007 во 00:36

(или Original sin како попозната фразасреќа)
Најпрво се мислев темава да ја ставам во подфорумот Вероисповед, но бидејќи не се сум доволно(според мои критериуми) запознаета со библистиката, предлагам да ја прегледаме од психолошки аспект.

Имено, колку повеќе размислувам за гревот како чин толку повеќе ми доаѓа мислата дека уствари понекогаш непослушноста ти ги отвара очите.
Адам и Ева беа главните протагонисти на Првобитниот грев, згрешија и го создадоа човештвото, самите станаа индивидуи.
Дали човекот мораше да ја напушти рајската градина за да научи да се потпре врз самиот себеси?
Кој е најголемиот грев според вас? Кој грев е оправдан а кој не?
Дали кога ќе престанеме да грешиме ќе дојде крајот на светот?
И за крај, дали навистина недостатокот на вера е Првобитниот а воедно и најголем грев според вас?

поздравсреќа

многу добра тема... Браво врскаџике (connected) намигнување Многу интелигентно поставени прашања, и многу теми и разговори можат да се водат на сите овие...

Конкретно би сакал кратко да се обидам да одговорам на тоа што всушност беше Првобитниот грев?

Има неколку толкувања:
-непослушност
-гордост
-неморалниот секс (забранетиот плод во Библијата се нарекува плод на познавањето, а „познавањето“ е с. заветен еуфемизам за секс)

Ама мене најлогично според Библиската наратива, ми е толкувањето дека е тоа идолопоклонството. Всушност Ева го изела забранетото овошје, за да „стане како Бог“ (Битие 3:5). Уште од тогаш до денес, човекот се замислува/занесува дека е бог на својот живот. Уште од тогаш до денес човекот сака се да контролира, управува и со се да раководи, улога што е единствено можна за Творецот.

Првобитниот грев е гревот на бунт против Родителот/Творецот. Бунт на чедото кое го занемарува Створителот за да самиот го излакта и завземе неговото место...

Како и со Адам и Ева, така и денешните обиди се неуспешни...
Кон врв
seksi Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 19.Ноември.2007
Локација: Afghanistan
Поени: 5
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај seksi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Ноември.2007 во 18:45
Originally posted by brigite brigite напиша:

Gresiti je ljudski, ali je osecaj bozanski.....трепкање

Go pocituvam ova koleske. Vonredno mi e drago sto imate konstruktiven odnos.
Patem kazano, so ovaa kratka sentenca ste neverojatno bliski do mnogu avtoritetni tolkuvanja na Genezis od biblijata.
Pocituvam!
Za da go postignes svojot son, najprvin treba da se razbudis!
Кон врв
brigite Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 16.Ноември.2007
Поени: 46
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brigite Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Ноември.2007 во 18:39
Gresiti je ljudski, ali je osecaj bozanski.....трепкање
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Ноември.2007 во 01:56
Originally posted by noka noka напиша:

Edinstveniot grev e onoj sto go pravime na sebe samite.Drug grev ne postoj.

Според Библијата, блудството е единствениот грев што си го правиме на самите себе. Сите други им ги правиме на другите.

"Бегајте од блудство! Секој грев, што човекот го прави, е надвор од телото; а блудникот греши против своето сопствено тело."
(1 Коринтјаните 6:18)
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
noka Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Ноември.2007
Локација: Macedonia
Поени: 4
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај noka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Ноември.2007 во 00:08

Originally posted by zbunet zbunet напиша:

Grev li sto sakam da oteram u picku mater po nekoj maloumen moderator ?

газење%20од%20смеење  незнам, ама Проф-др. Ферид Мухиќ мисли дека нема ништо лошо во тоа
газење%20од%20смеење
ma ne!!! Sosema zdravo!!

Изменето од noka - 18.Ноември.2007 во 00:08
Кон врв
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај noka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Ноември.2007 во 00:07
ne e toa grev.Toa e zdravo!!
Кон врв
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај noka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Ноември.2007 во 23:55

Edinstveniot grev e onoj sto go pravime na sebe samite.Drug grev ne postoj.

Кон врв
connected Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Јули.2007
Поени: 2787
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај connected Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Ноември.2007 во 23:22

Grev li sto sakam da oteram u picku mater po nekoj maloumen moderator ?

газење%20од%20смеење  незнам, ама Проф-др. Ферид Мухиќ мисли дека нема ништо лошо во тоа
газење%20од%20смеење
Кон врв
marco_antony Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Јули.2006
Поени: 11062
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај marco_antony Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Ноември.2007 во 13:33
Originally posted by anakin anakin напиша:

Ne, dojde krajot na ovaa parodija i imitacija na zivot, fasadata padna ...
газење%20од%20смеењеteski kvalifikacii za obicen virtuelen forum голема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаdoduse shejkspirovski kazano , zvuci alegoricnono koga kje razmislam deka se odnesuva na eden forume neadekvatno -- covek bi pomislil deka si teatralno nastroen

zdravo anakin ...

potpolno go razbiram zbunet ...

no blagodaren sum mu na nekoi osobi na idividitititoto
sto sum pak tuka ...

tie si znaat ...

samo sepak nekoi raboti mi se pojasni ...

nekoj mi gi brisel postovite ...
bas me briga ...

toj sto trebase da gi procita ...
gi procita ...

i bas toj sto gi procita mi veli:
- neka brisat ... kaj mene vo umot nemozat !!!

PARADISE MACEDONIA
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  123 4>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,172 секунди.