|
Првобитниот грев |
Внеси реплика | страница 123 4> |
Автор | ||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 03.Ноември.2013 во 00:41 |
|
Првобитниот и капиталниот грев на човекот е што го стави умот пред срцето. Сега се обидува да следи некаков реверзибилен процес и да се врати во Рајот, онаму каде што природно припаѓа ... |
||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Грев (Буквално: Armatija = промашување на целта) е прекршување на Божјите заповеди, непослушност кон Бог, не покажување на љубов кон нашиот ближен...
Каењето (Буквално: Metanoja = промена на насоката на умот) претставува жалење за направениот грев, омраза кон направениот грев, желба да се врати времето и да се прескокне тоа дело...со желба никојпат да не се повтори тој грев..
|
||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
||
Гостин
Гостин |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
sto e grev...sto e kaenje...jas ne znam...
ja znam samo svojata sreka vo dusava, i siot ubav bozji svet naokolu... |
||
аџија
Сениор Регистриран: 25.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 5474 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
хм...хм.... мачор.... мачор... |
||
connected
Сениор Регистриран: 17.Јули.2007 Статус: Офлајн Поени: 2787 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
интересен пост...маче
|
||
аџија
Сениор Регистриран: 25.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 5474 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
многу добра тема... Браво врскаџике (connected) Многу интелигентно поставени прашања, и многу теми и разговори можат да се водат на сите овие... Конкретно би сакал кратко да се обидам да одговорам на тоа што всушност беше Првобитниот грев? Има неколку толкувања: -непослушност -гордост -неморалниот секс (забранетиот плод во Библијата се нарекува плод на познавањето, а „познавањето“ е с. заветен еуфемизам за секс) Ама мене најлогично според Библиската наратива, ми е толкувањето дека е тоа идолопоклонството. Всушност Ева го изела забранетото овошје, за да „стане како Бог“ (Битие 3:5). Уште од тогаш до денес, човекот се замислува/занесува дека е бог на својот живот. Уште од тогаш до денес човекот сака се да контролира, управува и со се да раководи, улога што е единствено можна за Творецот. Првобитниот грев е гревот на бунт против Родителот/Творецот. Бунт на чедото кое го занемарува Створителот за да самиот го излакта и завземе неговото место... Како и со Адам и Ева, така и денешните обиди се неуспешни... |
||
seksi
Нов член Регистриран: 19.Ноември.2007 Локација: Afghanistan Статус: Офлајн Поени: 5 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Go pocituvam ova koleske. Vonredno mi e drago sto imate konstruktiven odnos.
Patem kazano, so ovaa kratka sentenca ste neverojatno bliski do mnogu avtoritetni tolkuvanja na Genezis od biblijata.
Pocituvam!
|
||
Za da go postignes svojot son, najprvin treba da se razbudis!
|
||
brigite
Група Регистриран: 16.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 46 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Gresiti je ljudski, ali je osecaj bozanski.....
|
||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Според Библијата, блудството е единствениот грев што си го правиме на самите себе. Сите други им ги правиме на другите.
"Бегајте од блудство! Секој грев, што човекот го прави, е надвор од телото; а блудникот греши против своето сопствено тело."
(1 Коринтјаните 6:18)
|
||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
||
noka
Нов член Регистриран: 17.Ноември.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 4 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
ma ne!!! Sosema zdravo!! Изменето од noka - 18.Ноември.2007 во 00:08 |
||
noka
Нов член Регистриран: 17.Ноември.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 4 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
ne e toa grev.Toa e zdravo!!
|
||
noka
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Edinstveniot grev e onoj sto go pravime na sebe samite.Drug grev ne postoj. |
||
connected
Сениор Регистриран: 17.Јули.2007 Статус: Офлајн Поени: 2787 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
незнам, ама Проф-др. Ферид Мухиќ мисли дека нема ништо лошо во тоа |
||
marco_antony
Сениор Регистриран: 17.Јули.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 11062 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
zdravo anakin ... potpolno go razbiram zbunet ... no blagodaren sum mu na nekoi osobi na idividitititoto sto sum pak tuka ... tie si znaat ... samo sepak nekoi raboti mi se pojasni ... nekoj mi gi brisel postovite ... bas me briga ... toj sto trebase da gi procita ... gi procita ... i bas toj sto gi procita mi veli: - neka brisat ... kaj mene vo umot nemozat !!! |
||
PARADISE MACEDONIA
|
||
Внеси реплика | страница 123 4> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |