IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Риба или Месо?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Риба или Месо?

 Внеси реплика Внеси реплика страница  123 11>
Автор
Порака Обратен редослед
sanja-a Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Only God Can Judge Me!

Регистриран: 12.Април.2009
Статус: Офлајн
Поени: 13457
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sanja-a Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: Риба или Месо?
    Испратена: 05.Април.2014 во 18:16
рибешко...
Обожавам луѓе кои ме смеат.
Искрено, мислам дека смеењето е нешто што го сакам најмногу.
Тоа лечи многу болести. Можеби тоа е најважното нешто кај човекот.
Одри Хепберн
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Април.2014 во 18:16

Полнета риба

Ја посолуваме рибата и оставаме во фрижидер преку ноќ.
Плехот го мачкаме со масло и вода
Ја ставаме рибата во плехот и правиме неколку засеци по должина и во секој засек додаваме вегета и лимонов сок.
Внатрешноста на рибата прво ја полеваме со масло, па лимонов сок, па вегета, па ситно насецкан магдонос, па насецкан морков, па лук.
Ова го полеваме со лимонов сок, го додаваме остатокот магдонос, побиберуваме и рибата ја затвараме.
Одозгора рибата ја полеваме со виното и во секој засек сега ставаме бело лукче.
Ја покриваме рибата со фолија и ја ставаме во загреана рерна 1 саат на 250 степени.
Ја вадиме фолијата и допекуваме уште 30 мин. додека порумени.




Кон врв
evangeline Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Август.2011
Локација: Naxos
Статус: Офлајн
Поени: 6758
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (1) Благодарам(1)   Цитирај evangeline Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Март.2014 во 23:19
И јас како Цацко - Се додека не пробам лав за мене цар на животните е свињата. хи, хи...
Инаку јадам риба, последно една орада мавнав.
Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел.


Being RICH
is not about how much you have,
BUT about how much you GIVE

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Септември.2012 во 09:30

ЗА И ПРОТИВ РИБАТА

За рибата се тврди дека е најздравото месо што може да се јаде: нискокалорична е, содржи многу белковини и омега-3 масни киселини. Значи, добра е за срцето и крвите садови, а лоша за мозокот. Зошто?

riba
Лосос, една од најбезбедните риби за конзумирање

riba

бирајте туна со назнака light

riba

школките и ракчињата се со низок % на жива

Рибата и морските плодови содржат многу протеини, богати се со омега-3 масни киселини, спречуваат многу заболувања: срцеви болести, депресија, како и одредени видови тумор.
Зависно од потеклото, рибата се дели на морска (сина):

  • инчуни;
  • сардина;
  • скуша;
  • лосос;

морска (бела) риба

  • лист;
  • ослиќ;
  • бранцин,
  • зубатац.

Слатководна риба:

  • шаран;
  • пастрмка;
  • сом;
  • крап.

По количеството на маснотии, немасни се :

  • Ослиќ, лист, орада

Полумасни се:

  • сардина, пастрмка, инчун, зубатац

Масни:

  • јагула, октопод, ајкула, туна, лосос

Масните риби содржат најмногу ДХА и ЕПА омега-3 масни киселини кои ја спречуваат појавата на депресија, деменција и други ментални болести. Некои истражувања покажале и дека рибата штити од болести на очите.
Освен тоа, важно е да разликувате која е одгледувана, а која природна риба –природната е значително поздрава, бидејќи во рибниците рибата се храни со рибино брашно.Како ќе ја препознае одгледуваната риба? Рибите од рибниците имаат иста големина и најчесто се одгледуваат орада, бранцин, лосос, пастрмка и шаран. Најсигурни ви се: инчуни, сардини и скуша – овие риба уште не се одгледуваат. Како и да е, се препорачува рибата да се купува како овошјето и зеленчукот, значи – сезонски, бидејќи не се ловат сите видови риби во одреден период.

Скриена опасност?
Со оглед на големото загадување на водите, живата лесно доаѓа во речните, езерските и морските води, па така навлегува и во рибите. Големите видови риба, како скуша, ајкула, сабјарка, туна се хранат со ситна риба и акумулираат повеќе отрови. Големите дози на жива можат да предизвикаат оштетување на видот и нервниот систем и да го нарушат правилниот развој на фетусот и малите деца. Затоа се препорачува, бремените жени да внесуваат риба 1 неделно (до 340 гр.). Со низок ризик се сардина, лосос, пастрмка, ослиќ, скуша. 
Освен тоа, оние кои се занимаваат со оваа проблематика препорачуваат да не се конзумира кожата на рибата, а рибата добро да се испржи или да се испече на скара или во рерна.

Доколку сакате да подготвите јадење од рак или јастог, задолжително отстранете го „зеленото“ ткиво (тоа е рибја жолчка), и тоа пред варењето, бидејќи може да содржи пестициди, кадмиум или друг токсичен метал. 

Што е безбедно?
Најсигурна за конзимирање е сепак – замрзнатата риба. Таа прво треба да се одмрзне, па да се испржи во тавче или на скара, попрскана со сок од лимон. Здраво е да конзумирате немасна (light) туна и тоа до 170 гр.неделно; црвен или розе лосос кој е богат со омега-3, а со низок % на жива.
Низок % на жива содржат и школките и раковите. 
Значи, рибата е супер, но - како и со секој вид храна – одбирајте внимателно.

Кон врв
Ninja 35 Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 24.Февруари.2009
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 17840
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ninja 35 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Октомври.2011 во 22:30
Можеби рибата е поздрава...ама како да му одолееш на ова.....глупирање
 
 
Ако ти изгледа премногу лесно , имаш некаде згрешено !!!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Октомври.2011 во 22:27
Obozhavam i riba i meso...znaci vo moite omileni vidovi na hrana se i ednoto i drugotoсреќа
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Ninja 35 Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 24.Февруари.2009
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 17840
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ninja 35 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Октомври.2011 во 22:12
Сочна пастрмка
 
1 кгр. пастрмка
1 главица кромид
3 чешниња лук
250 rp. вински оцет
малку магданос
масло

Пастрмките исчистете ги, измијте ги, исцедете ги и увалкајте ги вo брашно. Така припремени испржете ги и ставете ги во чинија. Ситно исечканиот кромид испржете го на 3-4 лажици зејтин, додајте го лукот, потoа оцетот и варете го 1/2 час. Со овој сoс прелијте ги рибите и одозгора ставете ситно исечкан магданос.
 
Ако ти изгледа премногу лесно , имаш некаде згрешено !!!
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Август.2011 во 06:03

Риба за вечера

Само еден рибји оброк неделно го намалува ризикот од болести. Стручњаците препорачуваат консумирање риба два пати неделно; еден оброк би требало рибата да биде богата со масло: сардини или харинги поради омега-3 масните киселини. Исхраната со риба го продолжува животот за три години

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Јуни.2011 во 23:12

Рибата е најдобар извор на најздравата маснотија

Рибите, особено големите (туна или лосос), се богати со омега-3 киселината, односно со најздравата маснотија која им е потребна на мозокот и на крвотокот. Дневното консумирање на 35 грама риба (а тоа е четвртина од нормален оброк), опасноста од срцев удар ја намалува за половина. Не правдајте се со високите цени на рибата: омега-3 содржат сите сини риби, па така и евтината сардина.

Кон врв
ANITA11 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 04.Јануари.2009
Статус: Офлајн
Поени: 21488
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ANITA11 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Ноември.2010 во 16:16
meso...голема%20насмевка
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Ноември.2010 во 06:29

Сардините добри и за децата и за возрасните

Коските од сардината се добар извор на калциум зашто обезбедуваат 10% од дневните потреби од тој минерал. Тој помага во изградбата на коските и во одржувањето нормален крвен притисок, како и во работата на срцето. Освен калциум, сардините содржат и Д-витамин. Калциумот и витаминот Д се важни за јаки заби и коски.
Богати се со Б-комплекс, кој е неопходен за нормално функционирање на нервниот систем. Недостигот од витамините Б се манифестира со замор, депресија и со слабеење на имунолошкиот систем.
Големата хранлива вредност на сардините е токму во комбинацијата на калциумот и витаминот Д, кои се неопходни за раст и развој на децата, за жените во климактериум и за одржување на скелетот во подоцнежните години.
Сардините треба да се консумираат задолжително два пати неделно, и тоа се однесува на сите старосни групи, од деца до возрасни луѓе.

Кон врв
Santijago Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
PubLiCenEmY LatInoLoVerBoY YNWA-LF

Регистриран: 17.Јануари.2008
Локација: Tuka be ...
Статус: Офлајн
Поени: 21002
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Santijago Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Септември.2010 во 21:05
Месо задоволство
I'm out bcz of pathetic around here
Кон врв
Schatzii Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 04.Мај.2010
Локација: Germany
Статус: Офлајн
Поени: 10600
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Schatzii Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Септември.2010 во 19:00

и месо и риба ( само не секакво месо и секаква рибахи,%20хи... )

Dream what you want to dream;
Go where you want to go;
Be what you want to be,
because you have only one life and one chance to do all the things you want to do.
Кон врв
ANITA11 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 04.Јануари.2009
Статус: Офлајн
Поени: 21488
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ANITA11 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Септември.2010 во 16:29
meso na skaraголема%20насмевка,a pomalku riba...
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  123 11>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,219 секунди.