IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Чизкејк
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Чизкејк

 Внеси реплика Внеси реплика страница  123>
Автор
Порака Обратен редослед
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: Чизкејк
    Испратена: 20.Декември.2020 во 11:10

„Магичен“ рецепт за чизкејк со совршени слоеви

„Магичен“ рецепт за чизкејк со совршени слоеви

Потребни состојки:

За украсување:

  • 250 милилитри шлаг
  • 175 милилитри кондензирано млеко
  • 1 лажичка екстракт од ванила

За основата:

  • 4 лажици путер
  • 150 г експандиран ориз
  • едно големо пакетче маршмалоу

За филот:

  • 2 лажици желатин во прав растворен во 175 милилитри ладна вода
  • 250 г крем сирење филаделфија
  • 175 милилитри кондензирано млеко
  • 375 милилитри шлаг
  • 250 г стопено бело чоколадо
  • една лажица екстракт од ванила
  • две капки од различни бои

Начин на подготовка:

  1. Растопете го путерот и маршмалоу, додајте го експандираниот ориз и притиснете во сад по избор.
  2. Во мал сад растворете го желатинот со водата. Оставете 5 минути, а потоа во микробранова за 30 секунди.
  3. Во блендер измешајте го крем сирењето, кондензираното млеко и шлагот. Потоа додајте го стопеното чоколадо, екстрактот од ванила и желатинот и блендирајте пак.
  4. Разделете ја смесата во 6 различни чинии и додадете различни бои во секоја чинија.
  5. Земете една од обоените смеси и ставете ја врз веќе подготвената основа. Потоа оставете 20 минути во фрижидер. Повторете го истото со сите слоеви. Овој чекор е малку подолг, но ве уверуваме дека вреди!
  6. Кога сите слоеви се готови, оставете во фрижидер за неколку часа.
  7. За украсувањето, блендирајте го шлагот со кондензираното млеко и екстрактот од ванила. Ставете ја смесата во шприц за декорација и украсете по желба!


Изменето од Valerija - 20.Декември.2020 во 11:10
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Декември.2020 во 20:30

Чизкејк со ф’стаци


    Пробајте го овој необичен, но супер вкусен рецепт: Чизкејк со ф’стаци.

    Чизкејк со ф’стаци

    Потребни состојки:

    • 130 г брашно
    • 60 г мелени бадеми
    • 50 г шеќер
    • 115 г омекнат путер
    • 700 г крем сирење
    • 200 г кондензирано млеко
    • 4 лажици густин
    • 1 лажица екстракт од ф’стаци
    • 3 јајца

    Начин на подготовка:

    1. Во поголем сад ставете ги брашното, бадемите, путерот и шеќерот и спојте ги состојките со мешање. Ронливата смеса нанесете ја во калап за печење со обрач. Ставете ја кората 30 минути во фрижидер.
    2. Во друг длабок сад ставете го крем сирењето, кондензираното млеко, густинот, екстрактот од ф’стаци и јајцата и изматете ја смесата со миксер. Нанесете ја смесата врз кората во калапот и печете го колачот 90 минути на 180 ᵒС.
    3. Откако колачот ќе се излади исечете парчиња и послужете ги со изматен шлаг и дробени ф’стаци.


    Изменето од Valerija - 08.Декември.2020 во 20:31
    Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
    Кон врв
    Valerija Кликни и види ги опциите
    Модератор
    Модератор
    Лик (аватар)

    Регистриран: 07.Ноември.2005
    Статус: Офлајн
    Поени: 105588
    Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Декември.2020 во 20:25

    Рецепт за чизкејк со ликер од портокал


      Можете да направите чизкејк на многу начини, но овој вкус нема да го заборавите толку лесно затоа што е посебен.

      Рецепт за чизкејк со ликер од портокал

      Потребни состојки:

      За подлога:

      • масло
      • 300 грама чоколадни кекси
      • 2 лажици какао во прав
      • 90 грама стопен путер

      За крем:

      • 560 грама крем сирење
      • 150 грама маскарпоне
      • 150 грама шеќер во прав
      • 300 милилитри слатка павлака
      • рендана кора од 2 портокали

      За желе:

      • 100 милилитри ликер од портокал
      • 230 милилитри прошек
      • 65 милилитри газирана вода
      • 20 милилитри шеќерен сируп
      • 6 листа желе

      Начин на подготовка:

      Премачкајте го плехот со масло. Во блендер, измешајте ги кексите со какаото, потоа ставете ги во еден сад и додајте го путерот. Ставете ја смесата во плехот, израмнете ја и цврсто притиснете ја со прстите.

      За кремот, со миксер изматете ги маскарпонето, крем сирењето, шеќерот во прав и павлаката. Потоа, додајте ја кората од портокал и измешајте. Со лажица нанесете го кремот на подлогата и оставете го да се излади неколку часа.

      За да направите желе, со метална лажица измешајте ги ликерот, прошекот, газираната вода и сирупот. Обидете се да оставите колку што можете повеќе меури. Натопете го желатинот во вода и оставете го да стои додека не стане мек и еластичен. Затоплете ја смесата од ликерот, а потоа тргнете ја настрана и додајте го желатинот откако ќе го извадите од водата. Добро измешајте и оставете да се излади. Прелијте го кремот и оставете го колачот во фрижидер најмалку 6 часа.



      Изменето од Valerija - 08.Декември.2020 во 20:26
      Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
      Кон врв
      Valerija Кликни и види ги опциите
      Модератор
      Модератор
      Лик (аватар)

      Регистриран: 07.Ноември.2005
      Статус: Офлајн
      Поени: 105588
      Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Септември.2020 во 22:50

      Dave’s Kitchen: Освежителен чизкејк со шумско овошје




      Овој рецепт е еден од најосвежителните десерти кои што ги имаме пробано до сега. Не само што се подготвува брзо, лесно и не бара печење, туку се состои од ефтини состојки кои се лесно достапни.



      Потребни состојки:

      За основата:

      За филот:

      За преливот со шумско овошје:

      Начин на подготовка:

      За да ја подготвите основата, во длабок сад ставете ги мелените бисквити, шеќерот, ванилата и растопениот путер или маргарин. Префрлете ја смесата во мало тавче 18х18 см (за поголемо тавче дуплирајте ја дозата на сите состојки). Со помош на шпатула рамномерно распределете ја основата.

      За да го подготвите филот, во сад ставете го киселото млеко и додајте го шеќерот во прав и добро промешајте. Додајте ги и кесичките за шлаг, екстрактот од ванила и добро промешајте. Додајте го растопениот желатин и промешајте. Префрлете го филот врз основата и оставете во ладилник да се стегне околу 3-4 часа.

      Пред да сервирате во мало тенџере на оган ставете го шумското овошје, шеќерот и ванилата. Оставете смесата да врие околу 10 минути, а потоа поминете ја низ сито за да добиете чист сируп од шумско овошје. Сервирајте врз секое парче чизкејк од изладениот сируп и уживајте.

      Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
      Кон врв
      Valerija Кликни и види ги опциите
      Модератор
      Модератор
      Лик (аватар)

      Регистриран: 07.Ноември.2005
      Статус: Офлајн
      Поени: 105588
      Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Јули.2020 во 22:22

      Чизкејк од праски и манго – Комбинација на вкусови која не остава никого рамнодушен

      Овој лесен чизкејк создаден од чудесна овошна комбинација од праски и манго, многумина ќе се согласат дека претставува идеален летен десерт, кој едноставно не остава никого рамнодушен! Совршен за летните горештини!


      Состојки

      За филот

      • 500 мл слатка павлака
      • 400 гр крем сирење
      • 80 мл свежо млеко
      • 6 листови желатин
      • Половина манго
      • 120 гр шеќер

      За пандишпанот

      • 200 гр бисквити со путер
      • 125 гр путер

      За преливот

      • Половина манго
      • 1 голема зрела праска
      • 3-4 супени лажици шеќер
      • 2 листа желатин

      Начин на подготовка

      • Сомелете го бисквитите во блендер. Следно, растопете го путерот и измешајте го со бисквитите. Добиеното тесто додадете го во соодветен калап, лесно распоредете го и складирајте го во ладилникот.
      • Поставете ја павлаката да се приготвува на оган, додадете млеко и шеќер и веднаш штом течноста ќе зоврие, додадете го крем сирењето и мешајте додека не се стопи. За да побрзо ја направите смесата хомогена, користете маталка.
      • Отстранете ја смесата од оганот и оставете ја на страна,за кратко, а во меѓувреме растворете го желатинот. Потоа додадете го во смесата и измешајте. Не го додавајте желатинот во врела течност, за да не ги изгуби неговите својства.
      • Врз затегнатиот чизкејк додадете фил од манго и праски. Измешајте ги двата вида на овошје и во добиеното пире, растворете го шеќерот. Додадете шеќер колку што сакате, по ваш вкус.
      • Повторно потопете ги листовите желатин во ладна вода. Загрејте малку вода (не треба да врие) и растворете го желатинот во остата. Истурете во мешавината на овошје и промешајте.
      • Нанесете тенок слој од овошната мешавина врз чизкејкот и повторно ставете го во ладилникот, со цел желатинот да се зацврсти. Оставете го во ладилникот околу 4 часа, пред да сервирате.
      Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
      Кон врв
      Valerija Кликни и види ги опциите
      Модератор
      Модератор
      Лик (аватар)

      Регистриран: 07.Ноември.2005
      Статус: Офлајн
      Поени: 105588
      Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јули.2020 во 22:01

      Dave’s Kitchen: Чизкејк со малини и ванила



      Чизкејкот е совршен летен десерт, лесен за подготовка, а уште полесен за јадење. Од кујната на Dave’s Kitchen ви ја претставуваме најосвежителна варијанта – малини и ванила.



      Потребни состојки:

      За основата:

      • 150 гр мелени бисквити
      • 150 гр мелени ореви, бадеми или лешници
      • 2 лажици шеќер
      • 200 гр растопен путер

      За филот:

      • 400 гр крем сирење
      • 200 мл млеко
      • 3 кесички за шлаг крема
      • 4 лажици шеќер во прав
      • 1 лажичка екстракт од ванила
      • 1 пакетче желатин, растворен во вода и растопен на пареа

      За преливот со малини:

      • 300 гр малини
      • 80 гр шеќер
      • Сок од 1 лимон
      • 2 кесички ванилин шеќер
      • 1 кесичка желатин растворен во вода

      Начин на подготовка:

      Во длабок сад ставете ги сите состојки за основата на чизкејкот и добро промешајте. Распределете ја смесата во округло тавче на механизам и оставете во ладилник да се стегне додека не го направите филот од крем сирењето.

      Во длабок сад ставете го крем сирењето кое било на собна температура и додајте го млекото, кесичките за шлаг крема, шеќерот во прав и екстрактот од ванила. Добро промешајте со миксер матејќи околу 5 минути додека не добиете убава хомогена мазна структура на филот.

      Додајте го претходно растворениот и растопен на пареа желатин и добро промешајте. Претурете го филот врз основата и оставете во ладилник да се стегне.

      Во тенџере на оган загрејте ги малините, шеќерот, сокот од лимон и ванилиниот шеќер.

      Варете околу 7-8 минути и тргнете од оган. Прецедете ја смесата за да ги отстраните сите семки од малините. Во жешкиот прелив од малини додајте го растворениот желатин и промешајте додека комплетно не се растопи.

      Оставете да се излади околу 20-30 минути, а потоа прелијте го врз горниот дел од чизкејкот. Оставете да се стегне околу 4 часа. Послужете и уживајте.

      Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
      Кон врв
      Valerija Кликни и види ги опциите
      Модератор
      Модератор
      Лик (аватар)

      Регистриран: 07.Ноември.2005
      Статус: Офлајн
      Поени: 105588
      Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јуни.2020 во 22:29

      Cheesecake кој вашето семејство ќе го обожава

      Тајната на овој неверојатен чизкеј е во тоа што состојките се подготвуваат загреани на собан температура. Уште едне важен трик е што чизкејкот не се пече класично во рерна туку во сад со вода. Поради тоа на него после печењето нема пукнатини.

      Кремастиот дел да нема грутки Стефани нагласува пред подготовката треба барем десет до дваесет минути јајцата и крем сирењето да ги извадите од фрижидер. Важно е состојките да не ги мешате пресилно, ниту пак предолго, бидејќи чиз кејкот при печењето нема убаво да нарасне туку едноставно ќе “потоне“.


      Состојки за Чизкеј:

      100 g растопен маргарин

      300 g дробени бисквити

      200 g шеќер во прав

      1 лажичка пченкарно брашно

      3 јајца

      2 лажички лимунов сок

      неколку капки чиста ванила или екстракт од ванила

      прстофат сол

      2 шолји кисела павлака за готвење


      Cheesecake – Подготовка:

       Рерната вклучете ја на 180°C и лесно загревајте ја. Дното и страните на калапот со димензии 22 x 6 сантиметри  премачкајте ги со маргариот. Исечете хартија за печење така да едниот дел да го прекрие дното на калапот, а другиот страните. Хартијата премачкајте ја со масло за готвење.

      Издробените бисквите ставете ги во калапот и во него лесно измешајте го растопениот маргарин. Добиената смеса втиснете ја на дното на калапот, користејќи чаша или нешто слично. Изматете го крем – сирењето со електричен миксер да добиете глатка смеса. Водите сметка да не матите премногу за да не биде смесата премногу мека после печењето. Потоа ставете го пченкарното брашно, па додадете ги јајцата, едно по едно, мешајќи секојпат кога додавате за да добиете глатка смеса. Сипете го сокот од лимонот, ванилата и солтта. Измешајте ја и киселата павлака  додека не се соедини со сите состојки.


      Смесата ставете ја во калап кој ќе го поставите во поголем сад за печење. Во него ставете врела вода во висина до половина од садот. Печете 50 минути, а потоа исклучете ја рерната ама вратичката не ја отварајте наредниот час. Овој чекотр е многу важен и Стефани особено го нагласува.

      После еден час извадете го калапот од вода и колачот во потполност изладете го пред сервирање на решетката во вашиот фрижидер.



      Изменето од Valerija - 14.Јуни.2020 во 22:30
      Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
      Кон врв
      Valerija Кликни и види ги опциите
      Модератор
      Модератор
      Лик (аватар)

      Регистриран: 07.Ноември.2005
      Статус: Офлајн
      Поени: 105588
      Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Мај.2020 во 14:35

      Чоколаден чизкејк без печење – Кралот на сите десерт и по вкус и по изглед


      Многумина го избегнуваат правењето на чизкејк, бидејќи по правило е посложен десерт за правење, но не и нашиот чоколаден крал! Денес ви го подготвивме најлесниот и највкусен рецепт за чизкејк!


      Состојки

      • 300 гр бисквити со вкус на какао
      • 100 гр путер
      • 400 гр крем сирење
      • 150 гр шеќер во прав
      • 400 гр млечно чоколадо
      • 200 мл павлака

      Начин на подготовка

      • Сомелете ги бисквитите на ситни тронки. Растопете го путерот и измешајте го со бисквитите. Добиената смеса поставете ја на дното на соодветен сад и распоредете ја подеднакво на целата површина. Оставете да се излади во ладилникот на 1 час.
      • Растопете 250 гр чоколадо. Изматете го сирењето, а потоа во истото додадете ги шеќерот и чоколадото. Изматете 100 мл павлака одделно и додадете кон претходната смеса, а потоа додадете ја во садот и исто подеднакво распоредете ја.
      • За глазурата, растопете го преостанатото чоколадо и измешајте го со 100 мл павлака.
      • Покријте го чизкејкот со добиената глазура и поставете го десертот во ладилникот, да се излади 4 часа. Пред неговото сервирање може да го декорирате со какао и чоколадо.


      Изменето од Valerija - 10.Мај.2020 во 14:36
      Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
      Кон врв
      Valerija Кликни и види ги опциите
      Модератор
      Модератор
      Лик (аватар)

      Регистриран: 07.Ноември.2005
      Статус: Офлајн
      Поени: 105588
      Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Мај.2020 во 11:38

      Рецепт за чизкејк со ликер од портокал

      Рецепт за чизкејк со ликер од портокал

      Можете да направите чизкејк на многу начини, но овој вкус нема да го заборавите толку лесно затоа што е посебен.

      Потребни состојки:

      За подлога:

      • масло
      • 300 грама чоколадни кекси
      • 2 лажици какао во прав
      • 90 грама стопен путер

      За крем:

      • 560 грама крем сирење
      • 150 грама маскарпоне
      • 150 грама шеќер во прав
      • 300 милилитри слатка павлака
      • рендана кора од 2 портокали

      За желе:

      • 100 милилитри ликер од портокал
      • 230 милилитри прошек
      • 65 милилитри газирана вода
      • 20 милилитри шеќерен сируп
      • 6 листа желе

      Начин на подготовка:

      Премачкајте го плехот со масло. Во блендер, измешајте ги кексите со какаото, потоа ставете ги во еден сад и додајте го путерот. Ставете ја смесата во плехот, израмнете ја и цврсто притиснете ја со прстите.

      За кремот, со миксер изматете ги маскарпонето, крем сирењето, шеќерот во прав и павлаката. Потоа, додајте ја кората од портокал и измешајте. Со лажица нанесете го кремот на подлогата и оставете го да се излади неколку часа.

      За да направите желе, со метална лажица измешајте ги ликерот, прошекот, газираната вода и сирупот. Обидете се да оставите колку што можете повеќе меури. Натопете го желатинот во вода и оставете го да стои додека не стане мек и еластичен. Затоплете ја смесата од ликерот, а потоа тргнете ја настрана и додајте го желатинот откако ќе го извадите од водата. Добро измешајте и оставете да се излади. Прелијте го кремот и оставете го колачот во фрижидер најмалку 6 часа.

      Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
      Кон врв
      Valerija Кликни и види ги опциите
      Модератор
      Модератор
      Лик (аватар)

      Регистриран: 07.Ноември.2005
      Статус: Офлајн
      Поени: 105588
      Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Март.2020 во 09:47

      Без печење: Чоколаден чизкејк

      Ви се јаде благичко додека сте дома нели? Сакате да подготвите нешто на брзинка? Што велите за чоколаден чизкејк без печење?


      bez-pecenje-cokoladen-cizkejk-01.jpg

      Потребни состојки:

      За подлогата:

      • 150g мелени бисквити
      • 100ml млеко
      • 100g топен маргарин
      • 100g шеќер
      • 100g стопено чоколадо за готвење

      За филот:

      • 200g стопено млечно чоколадо
      • 400ml слатка павлака
      • 300g крем сирење
      • 130g шеќер во прав

      За глазурата:

      • 150ml слатка павлака
      • 150g чоколадо за готвење

      Подготовка:

      На подлогата:

      Измешајте ги бисквититите, млекото, стопениот маргарин, шеќерот и чоколадото за готвење. Смесата поставете ја на подлога со дијаметар од околу 25cm и распоредете ја смесата. Подготвената подлога ставете ја во фрижидер додека го подготвувате филот.

      Подготовка на филот:

      Изматете ја слатката павлака додека да добие цврстина. Во посебен сад изматете го крем сирењето со шеќерот во прав. Додадете го стопеното млечно чоколадо и измешајте ги заедно.

      Додадете ја оваа смеса во смесата од слатката павлака и соединете ги состојките. Добиената смеса ставете ја во калапот врз подлогата. Тортата ставете ја во фрижидерот додека ја подготвувате глазурата.

      Подготовка на глазурата:

      Слатката павлака загрејте ја до вриење на средна температура. Додадете го чоколадото за готвење и мешајте додека не се растопи. Глазурата оставете ја да се олади и потоа прелијте го филот во калапот. Тортата оставете ја во фрижидер во текот на ноќта за да се стврдне добро.

      Декорирајте со овошје по желба.

      bez-pecenje-cokoladen-cizkejk-03.jpg

      На здравје десерт!



      Изменето од Valerija - 23.Март.2020 во 09:47
      Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
      Кон врв
      Valerija Кликни и види ги опциите
      Модератор
      Модератор
      Лик (аватар)

      Регистриран: 07.Ноември.2005
      Статус: Офлајн
      Поени: 105588
      Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јануари.2020 во 11:17

      Десерт на денот: Чоколаден чизкејк

      Десерт на денот: Чоколаден чизкејк

      Овој десерт за чизкејк нема да ве остави рамнодушни.

      Состојки:

      За корка

      65 гр. мелени бисквити

      90 гр. сецкани ореви

      Лажица шеќер

      40 гр. путер

      За филот

      120 + 125 мл слатка павлака

      170 гр. црно чоколадо

      220 гр. кафеав шеќер

      Три лажици брашно

      Лажичка екстракт од ванила

      ¼ лажичка сол

      Две лажички јаворов сируп

      Три јајца

      Начин на подготовка:

      Загрејте на рерната на 180 степени.

      Обложете го тавчето со хартија, а потоа измешајте кекс, ореви и шеќер, па додајте го растопениот путер и промешајте. Соединете ја смесата и рамномерно распоредете, па печете 10 минути.

      Додека се лади кората, во помало тавче додајте 120 мл. слатка павлака и оставете да зоврие, додајте чоколадо и измешајте.

      Изматете го крем сирењето и додајте шеќер, 125 мл. слатка павлака, брашно, екстракт од ванила, сол и две лажици јаворов сируп. Измешајте ги состојките и додајте ги јајцата, па изматете.

      Прелијте ја смесата преку корката, ставете 3 лажици од смесата, а преостанатиот дел измешајте го со чоколадото. Направете шари со помош на чепкалка за заби.

      Печете околу 50-60 минути.



      Изменето од Valerija - 14.Јануари.2020 во 11:17
      Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
      Кон врв
      Valerija Кликни и види ги опциите
      Модератор
      Модератор
      Лик (аватар)

      Регистриран: 07.Ноември.2005
      Статус: Офлајн
      Поени: 105588
      Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Јули.2019 во 12:54

      Летен десерт без печење: Лимон чизкејк


      Во пеколните летни денови кога ни на памет не ви паѓа да ја вклучите рерната, а сепак сакате да одушевите со спектакуларен десерт, најдобро кулинарско решение е чизкејк со лимон.

      Балансираната комбинација од освежителен фил од лимон и слатка база од кекси ќе ве маѓепса од првото залче.

      Лимон чизкејк

      СОСТОЈКИ

      За основата

      250 грамакекс (2 пакетчиња интегрален кекс Despina)
      100 грамапутер
      прстофатсол

      За кремот со лимон

      400 гркрем сирење
      50 гршеќер во прав Витаминка
      1 конзервазасладено кондензирано млеко
      100 млсок од лимон
      200 млслатка павлака

      За преливот

      4жолчки
      180 гршеќер во прав Витаминка
      100 грпутер
      100 млсок од лимон
      1 лажицарендана кора од лимон
      Лимон чизкејк
      Лимон чизкејк

      ПОДГОТОВКА

      1. За да ја подготвите основата, иситнете ги кексите во блендер. Додајте 100 грама растопен путер и прстофат сол. Промешајте со лажица.
      2. Смесата префрлете ја во калап со обрач кој се вади. Разнесете ја рамномерно по дното и со помош на рацете или помагало со рамно дно натапкајте ја. Ставете ја во фрижидер да се зацврсти.
      3. За да го подготвите филот, во длабок сад ставете го крем сирењето и кондензираното млеко и измешајте ги со миксер. Додајте го лимонот и повторно миксирајте за да добиете хомогена смеса.
      4. Во одделен сад изматете ја слатката павлака за да добиете густа пена.
      5. Малку по малку од пената додавајте во смесата и со лажица бавно соединувајте ги. Не мешајте агресивно за да ја задржите воздушестата структура.
      6. Извадете ја основата од кекс од фрижидерот и над неа рамномерно нанесете го филот. Измазнете ја површината и повторно ставете го калапот во фрижидерот.
      7. За финалниот слој, во тенџере измешајте ги сите состојки за преливот (путерот е пожелно да биде растопен). Ставете го тенџерето на многу тивок оган и мешајте со маталка. Гответе на ниска до средна температура околу 10-15 минути, а притоа постојано мешајте. Ќе знаете дека е готово кога смесата ќе започне да се згуснува. Откако ќе ја тргнете од оган, исцедете го преливот преку цедалка за да добиете максимално мазен финиш.
      8. Минимално оладете го добиениот жолт прелив и пред да започне премногу да се згустува, прелијте го врз чизкејкот.
      9. Оставете го десертот да се лади најмалку 4-5 часа пред консумирање. Служете го ладен.
      10. За декорација користете шлаг пена, тенки парчиња лимон, рендана кора од цитрусни овошја, боровинки или какво и да било сезонско овошје.
      Лимон чизкејк
      Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
      Кон врв
      Valerija Кликни и види ги опциите
      Модератор
      Модератор
      Лик (аватар)

      Регистриран: 07.Ноември.2005
      Статус: Офлајн
      Поени: 105588
      Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Април.2019 во 11:07

      Dave’s Kitchen: Чизкејк во чаша



      Чизкејкот во чаша е вистинскиот рецепт за пролетно уживање!



      Потребни состојки:

      • 1 пакување пишкоти
      • 200 гр. неутрално крем сирење
      • Кора од лимон
      • Сок од 1/2 лимон
      • 2 кесички шлаг
      • 250 мл млеко
      • 3 лажички слатко од вишни или цреши
      • Овошје и мрвици за декорација

      Начин на подготовка: 

      Во сад ставете ги крем сирењето, кесичките шлаг, млекото, сокот и кората од лимон. Матете со миксер додека не добиете густ крем (околу 10 мин.) 

      Во блендер изблендирајте го слаткото од цреши или вишни и додадете го во смесата. Пишкотите потопете ги во млеко и наредете еден слој во чаша за сервирање. Врз нив додајте од филот, наредете повторно од пишкотите потопени во млеко и повторно од филот. 

      Декорирајте со овошје, пишкоти и ресана. Добар апетит и забавно готвење!

      Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
      Кон врв
      Valerija Кликни и види ги опциите
      Модератор
      Модератор
      Лик (аватар)

      Регистриран: 07.Ноември.2005
      Статус: Офлајн
      Поени: 105588
      Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Јануари.2019 во 12:07

      Чизкејк со џин тоник

      За почетокот на годината, одлучивме да направиме комбинација од омилената торта на многумина и коктел во еден незаборавен десерт и со него да “наздравиме” за новата 2019 година.

      Потребни состојки: 

      - 200 гр. чајни колачиња

      - 100 гр. путер

      - 500 гр. крем сирење

      - 25 гр. шеќер во прав

      - 50 мл. џин

      - 1 чајна лажичка исцеден сок од лимета (или лимон)

      - кора од една лимета

      - 100 гр. бело чоколадо

      - 300 мл. павлака за шлаг

      Начин на припрема:

      1. Сомелете ги чајните колачиња со миксер или во блендер додека не добиете прав.

      2. Измешајте ги колачињата со растопениот путер, а смесата втиснете ја во калап за торта и ставете ја во фрижидер за да се зацврсти.

      3. Во големиот сад, измешајте го крем сирењето, шеќерот, џинот, сокот од исцедената лимета и изрендана кора додека не добиете хомогена смеса.

      4. Растопете го белото чоколадо на пареа и оставете малку да се излади (околу 2 минути), пред да го измешате со смесата за филот.

      5. Во посебен сад изматете ја павлаката за шлаг и полека вмешајте ја во смесата од сирењето и белото чоколадо.

      6. Прелијте ја смесата врз тестото и вратете го калапот во фрижидер на барем шест часа, а идеално е да го оставите преку ноќ.

      7. Вака подготвениот десерт послужете го со вашиот омилен коктел.

      На здравје!

      Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
      Кон врв
       Внеси реплика Внеси реплика страница  123>
        Сподели тема   

      Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

      Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
      Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

      Страницата е генерирана за 0,156 секунди.