|
Решение за сите светски "проблеми" |
Внеси реплика | страница 123 13> |
Автор | |
Pica pica
Сениор Регистриран: 04.Октомври.2010 Статус: Офлајн Поени: 1488 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 20.Декември.2011 во 09:10 |
1 Солунјани: 5:16 Радувајте се секогаш! |
|
Niko777
Сениор Регистриран: 12.Декември.2009 Статус: Офлајн Поени: 170 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Решение за светските проблеми би можела да биде Љубовта.
Но што е Љубов ? имаме ли доволно "Љубов" во светот ? Библиски Исус ја дефинираше Љубовта како "жртвување на сопствениот живот за пријателот". Ако љубовта е "жртвување на сопствениот живот", колкумина од нас добиваат доволно таква Љубов секој ден ? Кој од нас се осеќа Љубен од некој друг ? Дали воопшто вервувате дека постои таква Ултимативна Жртвена Љубов на овој свет ? Еве јас на пример добивам таква Љубов од Мојот Господ Исус, кој веќе го има дадено својот живот за мене, и јас му благодарам за тоа секој ден. А кој ги сака сите други во светот кога ќе го одбијат Исус ? Кој друг Бог ја нуди таква Сопствена Ултимативна Жртвена Љубов ? (mkbible.net) Исус рече 12 Ова е Мојата заповед: да се љубите еден со друг, како што Јас ве љубев вас. 13 Никој нема поголема љубов од оваа: да го положи сопствениот живот за своите пријатели. (ЈОВАН Гл 15) п.с. А тие што ќе ми одговорат со тоа што ќе ми се потсмеваат, ќе бидат со нивниот цинизам докази на погорното, дека светот и луѓето се во очајност останати без Љубов, што дури ваквите барање се за подсмев; И ќе ја потврдат точноста на Исусовите зборови во Неговата беседа за ближењето на крајот на светот: Исус рече 12 И заради многу беззаконија, љубовта ќе олади кај мнозина. (МАТЕЈ Глава 24) Поздрав, |
|
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Pred da umre Nasredin Odzha kazhal deka posledna zhelba mu e namesto spomenik na grobot da mu postavat edna vrata, da ja zakluchat i kluchot da go frlat vo Bosfor. I taka bilo storeno. Naredinoviot grob postoi i den denes, pa lugje koi go pochituvaat doagjaat da go vidat negovoto posledno mesto na pochivanje. I stho e najinteresno... iako gledaat deka vratata stoi sama, bez nikakvi zidovi naokolu, sekogash se obiduvaat da ja otvorat... Chovekov i posle svojata smrt i ponatamu drzhi vechna lekcija... |
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
Niko777
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
За жал тешко е да се решат проблемите на светот се додека бива одбиен Оној Кој дојде да Го спаси светот:
44 А Исус извика и рече: „Кој верува во Мене, не верува во Мене, туку во Оној, Кој Ме пратил. 45 И кој Ме гледа Мене, Го гледа Оној, Кој Ме прати. 46 Јас - Светлината - дојдов во светот, та ниеден, кој верува во Мене, да не остане во темнина. 47 И ако некој ги чуе Моите зборови, а не ги пази - Јас нема да му судам : зашто не дојдов да му судам на светот, туку да го спасам светот. 48 Кој Ме отфрла Мене и не ги прима Моите зборови, има свој судија: Словото - што го изговорив - тоа ќе му суди во последниот ден.(ЈОВАН Гл 12) 16 Зашто Бог толку го возљуби светот, што Го даде Својот Единороден Син, та секој, кој верува во Него, да не загине, туку да има вечен живот. 17 Зашто Бог не Го испрати Својот Син во светот за да му суди на светот, туку светот да се спаси преку Него. 18 Кој верува во Него, нему не му се суди; а кој не верува веќе е осуден, зашто не поверувал во името на Единородниот Божји Син. 19 Судот се состои во ова: Светлината дојде во светот, а луѓето ја засакаа темнината повеќе од светлината, зашто делата им беа зли. 20 Зашто, секој кој прави зло ја мрази светлината и не оди кон светлината, за да не бидат откриени неговите дела; 21 а кој ја извршува вистината оди кон светлината, за да се видат неговите дела, бидејќи се извршени во Бога. (ЈОВАН Гл 3) Поздрав, |
|
viktorija123
Сениор Nishto Posebno, tuku EDNO Регистриран: 04.Февруари.2010 Статус: Офлајн Поени: 7300 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ama vrata ne postoi! Vekje si od "drugata strana". Nema koj da pomine koga "stigash" do nea!
No ti kako sakash i miluvash... Изменето од viktorija123 - 19.Декември.2011 во 14:59 |
|
There is no doer..... But if you have one, let him do self-inquiry.
|
|
Niko777
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Што е од мене простено ти е, имаш право да направи личен избор.
на пример, примети дека е "стојам и чукам на вратата", тој од другата страна треба доброволно да отвори: 19 Јас ги укорувам и казнувам оние, кои ги љубам; затоа биди ревностен и покај се! 20 Еве, стојам на вратата и чукам; ако некој го чуе Мојот глас и ја отвори вратата, ќе влезам при него и ќе вечерам со него, и тој со Мене. 21 На оној, кој победува, ќе му дадам да седне со Мене на Мојот престол, како што и Јас победив и седнав со Мојот Татко на Неговиот престол. (ОТКРОВЕНИЕ Гл 3) Поздрав, |
|
viktorija123
Сениор Nishto Posebno, tuku EDNO Регистриран: 04.Февруари.2010 Статус: Офлајн Поени: 7300 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
" Ne sudi da nebidesh suden" ili taka nekako beshe???
Изменето од viktorija123 - 19.Декември.2011 во 14:46 |
|
|
|
viktorija123
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Kolku za tvoja informacija - mojot mozok e sloboden. Dali tvojot E! ...Od bilo koja vera... Prosti, shto ne gi tolkuvam bukvalno zborovite! |
|
|
|
Niko777
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Здраво Викторија123,
не го толкуваме исто, бидејќи ти си "крадеш" реченици од Исус и ги мешаш Исусовите учења со други многубожечки религии или религии кои не ја признаваат Апослутната Единственост на ИСУС Христос, туку си го валкаат како што им одговара, како "филозоф" или како "учител", итн. ... ти си правиш каша попара Моето толкување е во склоп со СЕКОЕ ЗБОРЧЕ и Точка во Светото Писмо. Само кога би пробала да си го "ослободиш мозокот" од сите тие паганштии што си ги научила, и со ЦЕЛОТО СРЦЕ би се молела на ИСУС ХРИСТОС да ти даде сила да го надминеш гревот, (ќе нагласам ТАЈНА ЛИЧНА МОЛИТВА на ИСУС Лично и Персонално, а не да одиш по дедовци со долги бради или згради со пагански слики од многубошците) Е тогаш ќе ја видиш и ОСЕТИШ силата на Исус како и. Затоа што знам што ти зборам, бидејќи сум го осетил. Треба да знаеш дека борбата не е против месо, туку против "духовните сили на злото", затоа и ти е потребна Исусовите (ЧИСТИ) Зборови и Дух за да ги победиш. Исус рече 37 Сè што Таткото Ми дава ќе дојде при Мене, а оној кој доаѓа при Мене нема да го исфрлам; 38 зашто не слегов од Небото да ја извршувам Мојата волја, туку волјата на Оној, Кој Ме испратил. 39 А ова е волјата на Оној, Кој Ме пратил: да не изгубам ништо од сè што Ми дал, туку да го воскреснам во последниот ден. (ЈОВАН Глава 6) Исус рече 63 Духот е оној, кој оживува; телото не помага ништо. Зборовите што ви ги реков се дух и живот. (ЈОВАН Глава 6) 11 Облечете се во сето Божјо оружје, за да можете да им се спротивставите на измамите на ѓаволот. 12 Зашто нашата борба не е против крвта и телото, туку против началствата, против властите, против светските владетели на темнината на овој век: против духовните сили на злото во небесните места. (ЕФЕСЈАНИТЕ Глава 6) Поздрав, |
|
viktorija123
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
"Koj ostanuva vo Mene, i Jas vo nego, toj dava mnogu plod; zashto bez Mene ne mozhete da napravite nishto." So ovoj citat potpolno se slozhuvam iako ne sum sigurne deka isto go tolkuvame... |
|
|
|
Niko777
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Исус е решението на светските проблеми, без Него нема слобода од ропството на гревот и неморалот кои се изворот на злото, (злото кое е реално и постои) пола саат ТВ и мало дете ќе види насилство, убиства, лага, итн.
Човекот смртник од месо е неспособен сам со свои сили да се ослободи (што е извор на многу фрустрација) и ова е лесно да се докаже со бројот на војни, криминалци, убиства, дилери на дрога, педофили, итн. Се додека светот го одбива Исус и Неговото Слово и Божјата Помош и Божјата Сила, нема ништо да се смени: Исус рече: 1 Јас Сум вистинската лоза и Мојот Татко е лозарот. 2 Тој ја отстранува секоја прачка на Мене, што не дава плод; а ја чисти секоја, што дава плод, за да даде повеќе плод. 3 Вие сте веќе чисти заради Словото, кое ви го зборував. 4 Останете во Мене како Јас во вас. Како што прачката не може да роди плод сама од себе, ако не остане на лозата, така ни вие, ако не останете во Мене. 5 Јас Сум лозата, а вие сте прачките. Кој останува во Мене, и Јас во него, тој дава многу плод; зашто без Мене не можете да направите ништо. (ЈОВАН Глава 15) Поздрав, |
|
viktorija123
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Koj e vinovnikot za svetskite problemi i koj mozhe da gi reshi??? Vistinskata vera??? Koja e Taa??? |
|
|
|
Niko777
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
За жал светските проблемите постојат, како што и лагата постои, и се маскира и е тешка да се препознае, таквата лицемерност не треба да се занемари:
14 И не е чудно, зашто самиот сатана се преправа во ангел на светлината. 15 Тогаш, не е ништо големо, ако и неговите слуги се преправаат во слуги на правдата . Но нивниот крај ќе им биде според нивните дела. (2РО КОРИНТЈАНИТЕ Гл 11) 34 Исус им одговори : „Вистина, вистина ви велам, дека секој кој прави грев, роб му е на гревот. 35 А робот не останува дома довека; Синот останува довека. 36 И така, ако Синот ве ослободи, навистина ќе бидете слободни. (ЈОВАН Гл 8) Поздрав, |
|
viktorija123
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Vistinata ne se citira(taka ne se reshavaat "problemite"), Taa se dozhivuva ili potochno spoznava, osoznava. Taa e iznad samiot zbor - kako togash bi mozhela vistinski da se iskazhe...? Zatoa i nepostoi vistinska Vistina. Изменето од viktorija123 - 19.Декември.2011 во 13:09 |
|
|
|
Внеси реплика | страница 123 13> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |