IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Омилен зачин
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Омилен зачин

 Внеси реплика Внеси реплика страница  123 5>
Автор
Порака Обратен редослед
lotus flower Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Септември.2008
Статус: Офлајн
Поени: 6937
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај lotus flower Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: Омилен зачин
    Испратена: 21.Август.2011 во 22:48
Nane,bosilek,magdanos
~Live the life you love, love the life you live~
Кон врв
Biba_G Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Непоправлив оптимист

Регистриран: 18.Јануари.2008
Статус: Офлајн
Поени: 13718
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Biba_G Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Октомври.2009 во 14:50
Презачинета храна не сакам ни јас, но умерено заничета-обожавам... Не рекле бадијала- до зачинот е среќа
Кон врв
Renatax Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Декември.2008
Статус: Офлајн
Поени: 11613
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Renatax Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Октомври.2009 во 13:15
Nesakam premnogu zachineta hrana,ama  magdonos sakam vo golemi kolichini,a za slatkite raboti neodoliv mi e cimet i kokos.
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.

Кон врв
Anarchy Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Фатенко

Регистриран: 19.Март.2009
Статус: Офлајн
Поени: 6676
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Anarchy Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Октомври.2009 во 20:58
она чили или како ли се викаше голема%20насмевка...се полевам целиот и ми иде да се изедам голема%20насмевка
Кон врв
Andjelina Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Miss High Hill’s

Регистриран: 07.Ноември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 14129
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Andjelina Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Октомври.2009 во 20:31
кари, рузмарин,копар,босилек...обожавам зачини...

Изменето од Andjelina - 24.Октомври.2009 во 20:32
Никогаш не научив дали е подобро да носиш патики или штикли кога ќе тргнеш во потрага по делот од душата кој ти недостасува

Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Статус: Офлајн
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Октомври.2009 во 20:14
Рузмарин, кари, к*ркума...
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
МАРШАЛ Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
ГРОБАР ДО ГРОБА

Регистриран: 06.Февруари.2007
Статус: Офлајн
Поени: 44396
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај МАРШАЛ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Октомври.2009 во 20:06
бибер
оригано
 
Кон врв
ANITA11 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 04.Јануари.2009
Статус: Офлајн
Поени: 21488
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ANITA11 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Октомври.2009 во 19:38
vageta i origano
Кон врв
Kali Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Storyteller

Регистриран: 30.Ноември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 4947
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kali Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Октомври.2009 во 18:12
origano
vegeta
cimet
magdonos
kari, vsusnost site zacini gi sakam, a majoran cesto citam/slusam no ne sum go probala...bas kje si kupam.

Изменето од Kali - 23.Октомври.2009 во 18:13
Кон врв
MyWay Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Антиталенат на годината

Регистриран: 05.Септември.2008
Локација: Aruba
Статус: Офлајн
Поени: 23914
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај MyWay Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Октомври.2009 во 16:35
origano i naneсреќа

Како изгледа совршен маж..Он не изгледа..Он се понаша ......

Кон врв
bijonse1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
bella Madonna

Регистриран: 14.Јануари.2009
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 16521
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bijonse1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Октомври.2009 во 16:28

ЛЕКОВИТОСТ НА ЗАЧИНИТE

ЛЕКОВИТОСТ%20НА%20ЗАЧИНИТЕ

Голем дел од кујните во светот користат најразновидни зачини при подготвување на специјалитетите. Но, освен што ѝ даваат на храната посебен вкус, тие имаат и многу лековити и козметички својства.

БОСИЛЕК
Босилекот одамна се смета за природен антибиотик. Често се користел за смирување на рани од убоди на инсекти и змии како и за зараснување на раните. Бидејќи состојките во босилекот делуваат на смирување и освежување на кожата, тој се користи и во козметичките препарати, особено оние против сува кожа и акни. Препарати на база на босилек се користат и за релаксирање на мускулите, за смирување на стомачни грчеви и за јакнење на нервниот систем.

ЖАЛФИЈА
Има силно антисептичко делување, па поради тоа во минатото се палела во болничките соби. Делува и против габични инфекции и ги смирува воспаленијата на кожата и слузокожата. Бидејќи делува на работењето на лојните жлезди и на потењето, се користи и во козметиката. Кон тоа ќе додадеме и дека делува на полесно варење на масна и слатка храна.

КОМОРАЧ (ДИВ КОПАР)
Најчесто се користи при пореметувања кај варењето на храната како и кај проблеми со дишните патишта. Ја спречува надуеноста на стомакот и ги отстранува грчевите. Добар е и за искашлување и за лачење на слуз. Помага кај сузбивање на инфекции на мочните патишта. Особено е делотворен кај целулитот.

ЛАВАНДА
Лавандата отсекогаш се користела за нега на кожата, па ја употребувале уште старите Римјани. Таа ја чисти, смирува и освежува кожата и ја прави мека, нежна и млада. Помага и кај изгореници и при појава на егземи, псоријаза и акни. Го намалува потењето и помага во подобрување на здравјето на косата и ноктите. 


Изменето од bijonse1 - 22.Октомври.2009 во 16:29
Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Декември.2008 во 13:04
Originally posted by GlenKlouz GlenKlouz напиша:

алева паприка, рузмарин, нане, босилок, мајоран.
Ама на прво место ми е вегета за сегде ја бива

 i mene...големо%20гушкање a senfot kaj spagjaголема%20насмевка
Кон врв
defma Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Март.2008
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 716
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај defma Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Декември.2008 во 23:16
Црвена сол, кари
Кон врв
Орка Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Август.2008
Статус: Офлајн
Поени: 44580
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Орка Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Декември.2008 во 11:35
цимет во сутлијаш,мммммм
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  123 5>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,250 секунди.