IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Филозофија и психологиjа
  Активни теми Активни теми RSS - Лажење
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Лажење

Внеси реплика Внеси реплика страница  123 24>
Автор
Порака
sensei Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 31.Октомври.2005
Статус: Офлајн
Поени: 2005
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sensei Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: Лажење
    Испратена: 03.Јули.2007 во 17:07
Дали сметате дека некои лаги се помали и пооправдани од другите? Кога лагата преоѓа во полувистина, и каде е линијата меѓу лагата и вистината?

Како апсолутиста, за мене темава е како црно и бело.

Изменето од mamma - 12.Април.2008 во 15:55
Gods Creative Force enters humanity through a mans love for his wife and desire to raise his family in a wholesome environment. It is reciprocated by a woman receiving his seed-spirit and nurturing it
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sensei Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Јули.2007 во 16:19
Tuuu se lazgovci naokolu, pa ne im se zbori za lagi LOL
Gods Creative Force enters humanity through a mans love for his wife and desire to raise his family in a wholesome environment. It is reciprocated by a woman receiving his seed-spirit and nurturing it
Кон врв
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Јули.2007 во 16:25
e vaka
jas
licno mislem deka iskrenosta i ne e bas dobra covecka vrlina
zasto e taka
zamisli eden mnogu iskren covek
so na um toa na drum hahah
toj e iskren no povreduva sakajki i nesakajki drugi lugje
sekogas  treba da se razmisli dali treba bas da se kaze vo momentot istina
zatoa se upotrebuva taka narecena diplomatija hahahahha
zvuci lazno
no sekako e podobro
od grozna vistina
no za zal ne sekogas taa moze da se upotrebi
no sekako imame i vtora moznost
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
KaLiNa Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Јули.2006
Поени: 8416
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KaLiNa Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Јули.2007 во 16:31

ej , a edna rabota-dali lazenje i premolcuvanje gi stavas vo ist kos Sensei?

kuliraj
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sensei Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Јули.2007 во 16:37
I jas se pomisliv dali e za vo razno, ama ne mi se stavase vo filozofija. :)

Ti znaci si na stranata na svetlinata. Clap

Anakin, polosho e otposle da ja doznaes vistinata i da go odlozuvas soocuvanjeto so nea. Doblest e vistinoljubivosta i pred se hrabrosta da zivees so vistinata.

Originally posted by KaLiNa KaLiNa напиша:

ej , a edna rabota-dali lazenje i premolcuvanje gi stavas vo ist kos Sensei?

Доколку она што се премолчува е спротивно од она што индиректно се наговестува, тогаш премолчувањето е горе-доле лага.
Способноста да наведуваш луѓе на погрешни заклучоци, без директно да ги лажеш, тоа е веќе мајсторија во лажењето.

Изменето од sensei - 09.Јули.2007 во 16:47
Кон врв
KaLiNa Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Јули.2006
Поени: 8416
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KaLiNa Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Јули.2007 во 16:42
Originally posted by sensei sensei напиша:

I jas se pomisliv dali e za vo razno, ama ne mi se stavase vo filozofija. :)

Ti znaci si na stranata na svetlinata. Clap

Anakin, polosho e otposle da ja doznaes vistinata i da go odlozuvas soocuvanjeto so nea. Doblest e vistinoljubivosta i pred se hrabrosta da zivees so vistinata.

pa mislam deka barem za toa imame praveno muabet Wink
a inace si go izbrisav postot zatoa sto malku luge ke me sfatat ko sto treba, drugite ke pomislat deka sum psihopat LOL
a me mrzi da se objasnuvam, denes cel den zaglaviv na forum LOL 
kuliraj
Кон врв
Mishell_G Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Јуни.2007
Локација: Sweden
Поени: 575
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Mishell_G Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Август.2007 во 18:49
Beli lagi:
1. deckoto i raskinuva na devojkata so izgovor "ne e do tebe, do mene e"
2. zenata mu veli na mazot posle sex "da super bese, svrsiv nemaj gajle"
3. devojka ja prasuva drugarkata kako i stoi fustanot a drugarkata odgovara "super ti stoi, tuku modelot ko da e od minatata sezona"
A kako bi zvucelo dokolku ja kazeme vistinata?
1. deckoto i raskinuva na devojkata so izgovor "a be ne mozam veke so tebe oti bese samo zezancija, a sega si najdov podobar komad od tebe"
2. zenata mu veli na mazot posle sex " a be kakvo svrsuvanje za 2 minuti, onoj bivsiot kakov bese da znaes, treba uste mnogu da ucis"
3. devojka ja prasuva drugarkata kako i stoi fustanot a drugarkata odgovara " pa da skinese edno 10 kilogrami, da stavese silikoni i eden ton sminka, ke licese na nesto"
E pa sega jas sum za beli lagi, iako licno ja preferiram iskrenosta, se razbira do granici dodeka ne povreduvame nekogo so toa.
Кон врв
Isis Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

CATALYST

Регистриран: 19.Јануари.2007
Поени: 5871
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Isis Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Септември.2007 во 19:03
Оправдувате ли ‘ситни лаги‘? - Касните на работа бидејќи сте се успале а велите дека ви избегал автобусот?

Оправдувате ли лажење кога тоа помага да заштитите друг?- Германец сте и дома криете Евреи кои ги гони војска, и кога ви доаѓа војска на врата барајќи Евреи за да ги убие , лажете за да им го спасите животот.

Мислите ли дека свесната, намерна недореченост е лажење?-Премолчувате нешто кое ЗНАЕТЕ дека ќе го повреди другиот

Дали е за осуда постапката кога некој со лажење си помага да напредува во животот или се поштедува себе си од казна. - Го горите со цигара позајмениот фустан од мајка ви, таа не знае дека пушите, за да се ‘спасите‘ велите дека некоја другарка ви го изгорела со цигара.
Лажење за да се претставиме подобри од она што навистина сме- На прашање колку килограми имаш викаш 55 а уствари си 60.

Сите лажеме помалку или повеќе, дали е ситна или голема лагата си е  лага. Но има ли лаги кои би ги ‘оправдале‘ ?
Кон врв
zajkoo Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Јули.2007
Локација: Vatican City State
Поени: 200
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zajkoo Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Септември.2007 во 19:39

јинг%20јангјинг%20јангјинг%20јанг  jing jang... vo dobroto ima loso i vo losoto ima dobro toa go pravi svetot poubav
Биди добар со сите,услужлив за повеќето, близок со неколку, пријател со еден, непријател со ниеден.
Кон врв
zabegan Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Другарот на Мона Лиза

Регистриран: 06.Април.2007
Поени: 9774
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zabegan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Септември.2007 во 22:32
opravduvAME, kako ne opravduvame....... samo da ne se zaneseme so lazenje
размисли пред да напишеш глупост
Кон врв
chuchuliga Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Мај.2006
Поени: 893
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај chuchuliga Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Септември.2007 во 00:06
 Во принцип сум против лагата. Се трудам што помалку да лажам. Маразам кога ме лажат. Не сакам кога учениците ми измислуваат смешни приказнички за да се оправдаат, па ги учам да бидат искрени, дека секогаш има начин да се разбереме.
Не сакам да ме лажат пријателите, блиските, саканите, најсаканите... Секоја груба вистина ми е подобра од лагата. Зборувам особено за луѓето кои ми значат.
Но, постојат ситуации кога кажуваме „бели лаги“. На пример ако некој ме праша „како си“ и за да не морам да објаснувам зошто не се чувствувам добро, велам дека сум ок (тука се работи за колеги, комшии, познати);
Или бидејки живеам во странство, ако не сум добра, ќе кажам дека се е ок, да не се секираат моите дома во МК...
Што се однесува до премолчувањето - се зависи од ситуацијата. Не сакам некого да повредувам, ако тоа не носи нешто позитивно. А со некои блиски луѓе може да ми се случи да проценам дека е подобро да ја кажам вистината која можеби ќе заболи, но, понекогаш тоа знае да биде цената на љубовта..............(не е љубов кон некого секогаш да бидеш слаткоречив и „мил“...љубовта претполага искреност пред се...)
Кон врв
Alekta Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Август.2005
Поени: 8670
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Alekta Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Септември.2007 во 01:40
lazenje e shirok poim.ako se misli na lagi od tipot da zavisi odredena situacija vo koja ucestvuvaat 2 ili povekje licnosti...togas ne e fer....ama i toa si ima nekooja pricina....recisi nikojk ne laze bez pricina...ako laze nekoj od hobi...e toa e problem.
mene licno mi e tesko da pominam niz laga (mislam ako nekoj me izlazal) ama sepak zavisi koj me izlazal i zosto...sepak smetam deka za se si ima pricina...

and you run and you run to catch up with the sun but it's sinking....
Кон врв
nemo84 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Young Modern

Регистриран: 24.Јули.2007
Локација: Macedonia
Поени: 500
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај nemo84 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Септември.2007 во 08:08
Секој ден употребуваме мали ситни лаги се со цел да не ги повредиме луѓето што ни значат многу и што ги сакаме. Се разбира зборувам за лаги од типот,
-Сине напиша домашна?
-Да мамо! Напишав.
Ова на ите нас ни се има случувано и знаем тоа е со цел нашите родители а да не ни се лутат во тој момент затоа што на нас гледањето телевизија ни било поинтересно од пишувањето домашна во тој момент.

Но ако зоруваме за поголеми лаги, хмм...за тоа можам да кажам најпрвин дека тие се лажата само себеси и дека со тек на време толку ќе се вплеткаат во своите лаги што нема да знаат што на кого кажале и сепак на крај ќе се открие дека лажеле.
Кон врв
Isis Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

CATALYST

Регистриран: 19.Јануари.2007
Поени: 5871
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Isis Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Септември.2007 во 12:15
Некогаш лажеме од учтивост. Нашата пријателка направила ужасна фризура и бојата на косата и е катастрофа. Но коаг не прашува дали ни се допаѓа велима, да, убава ти е...А уствари личи на гремлин. кога би биле искрени можеби таа би ја променила фризурата или бојата на косата за да не биде предмет на оговарање на работното место.
Или кога не прешуваат - Изгледам ли дебело во овие панталони? Скоро никогаш не велиме --  Да, не ти стојат убаво, избери други, туку се согласуваме дека изгледаат убаво. тага
Знаеме дека вистината ретко кој навистина сака да ја слушне, дури и самите луѓе кои не прашуваат не сакаат да чујат дека новата фризура им е лоша или дека изгледаат како кит во новите панталони.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  123 24>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,109 секунди.