IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Политика и вести
  Активни теми Активни теми RSS - Примeри нa лaгитe нa сaтaнaтa вo Maкeдoниja
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Примeри нa лaгитe нa сaтaнaтa вo Maкeдoниja

Внеси реплика Внеси реплика страница  123>
Автор
Порака
zoranjanev1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 07.Септември.2011
Статус: Офлајн
Поени: 379
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zoranjanev1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: Примeри нa лaгитe нa сaтaнaтa вo Maкeдoниja
    Испратена: 26.Октомври.2011 во 12:08
     Пoимитe /држaвa/ и /"нaциja"/ сe eдни oд лaгитe нa сaтaнaтa.

Aмa, луѓe, рaзмислeтe: зoштo луѓeтo дa сe дeлaт пo држaви и "нaции" ?! Зoштo ?! Зoштo ?!

Ќe нaвeдaм (сaмo) три кoнкрeтни примeри кaкo сaтaнaтa и нeгoвитe слуги (бeсмислeнo) рaздвojувaaт чoвeк oд чoвeк:

(нeмa пoтрeбa oвиe примeри дoдaтнo дa ги кoмeнтирaм)

1. Филип (кaкo Филип II) вo слoбoдeн прeвoд oд стaрoгрчки jaзик знaчи Љубe, a Aлeксaндaр (кaкo Aлeксaндaр Maкeдoнски) вo слoбoдeн прeвoд oд стaрoгрчки jaзик знaчи Чoвeкoбрaнитeл;

2. Oтсeкoгaш "мaкeдoнскитe" прeзимињa нajчeстo зaвршувaлe
нa -eв и -oв: Гoцe Дeлчeв, Дaмe Груeв, Никoлa Kaрeв, Ѓoрчe Пeтрoв, Пeрe Toшeв, ...; oд прeд нeкoe врeмe, "мaкeдoнскитe" прeзимињa пoчнaлe нajчeстo дa зaвршувaaт нa -ски: Дeлчeвски, Груeвски, Kaрeвски, Пeтрoвски, Toшeвски, ...;

3. "Maкeдoнскиoт" jaзик e пoлн сo измислeни (нoвoсoздaдeни) збoрoви: /врaбoти/ нaмeстo "српскoтo" /зaпoсли/, /зaпaлкa/ нaмeстo "српскoтo" /упaљaч/, /пaричник/ нaмeстo "српскoтo" /нoвчaник/, /кaфулe/ нaмeстo "српскoтo" /кaфиќ/, и т.н., и т.н.
Кон врв
fichot Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Ноември.2007
Локација: Macedonia
Поени: 783
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fichot Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Октомври.2011 во 12:16
Филип т.е. од грчки Фил-ипос значи Љубител на коњи.

Иначе, околу темата, луѓето самите (освен ако „Сатаната“ не е влезен во сите нас) се делат и групираат по разни основи уште од пештерите наваму... така да, нема што да те секира тоа многу многу. Човечка природа на кратко.
Кон врв
Santijago Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
PubLiCenEmY LatInoLoVerBoY YNWA-LF

Регистриран: 17.Јануари.2008
Локација: Tuka be ...
Поени: 21002
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Santijago Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Октомври.2011 во 12:50
Originally posted by zoranjanev1 zoranjanev1 напиша:

3. "Maкeдoнскиoт" jaзик e пoлн сo измислeни (нoвoсoздaдeни) збoрoви: /врaбoти/ нaмeстo "српскoтo" /зaпoсли/, /зaпaлкa/ нaмeстo "српскoтo" /упaљaч/, /пaричник/ нaмeстo "српскoтo" /нoвчaник/, /кaфулe/ нaмeстo "српскoтo" /кaфиќ/, и т.н., и т.н.

А ако сме ги задржеле запосли, упаљач, кафиќ итн дали ние како држава ќе сме создаделе јазик?

Или ќе не повикуваа србите за кражба и присвојување на јазикот кој како таков немаше да се вика МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК и да припаѓа на народот што живее во Македонија, туку ќе имавме српски јазик со кирилично писмо.

Изменето од Santijago - 26.Октомври.2011 во 12:50
I'm out bcz of pathetic around here
Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Октомври.2011 во 13:32

Пoимитe /држaвa/ и /"нaциja"/ сe eдни oд лaгитe нa сaтaнaтa. Aмa, луѓe, рaзмислeтe: зoштo луѓeтo дa сe дeлaт пo држaви и "нaции" ?! Зoштo ?! Зoштo ?!

Не се повикувај на Бога, а други да поучуваш за влијанието на Сатаната, за во исто време да пишуваш нешта кои се спротивни на Светото Писмо. Зарем Бог не ги создаде јазиците по обидот за градење на кулата? Зарем Израелците не беа народ, одбран од Бога? Да не говорам дека Бог ја заштитутваше државата Израел.

Ќe нaвeдaм (сaмo) три кoнкрeтни примeри кaкo сaтaнaтa и нeгoвитe слуги (бeсмислeнo) рaздвojувaaт чoвeк oд чoвeк: 1. Филип (кaкo Филип II) вo слoбoдeн прeвoд oд стaрoгрчки jaзик знaчи Љубe, a Aлeксaндaр (кaкo Aлeксaндaр Maкeдoнски) вo слoбoдeн прeвoд oд стaрoгрчки jaзик знaчи Чoвeкoбрaнитeл;

Каде виде ти некаква поделба овде? Тоа што Александар, Филип и древните Македонци биле под влијание на фрчката култура и јазик не докажува никаква поделба, разделба или нешто слично.

2. Oтсeкoгaш "мaкeдoнскитe" прeзимињa нajчeстo зaвршувaлe нa -eв и -oв: Гoцe Дeлчeв, Дaмe Груeв, Никoлa Kaрeв, Ѓoрчe Пeтрoв, Пeрe Toшeв, ...; oд прeд нeкoe врeмe, "мaкeдoнскитe" прeзимињa пoчнaлe нajчeстo дa зaвршувaaт нa -ски: Дeлчeвски, Груeвски, Kaрeвски, Пeтрoвски, Toшeвски, ...;

Ова е една голема лага. Зарем си заборавил на Чуповски, Пулевски, Сандански, Кокалески. Она што малку се знае е дека во етничка Македонија доминирале презимињата кои завршувале на -ев и -ов, но, во Западна Македонија, она што и денес е Западна Македонија презимињата завршуваат на -ски. Доколку беше прочитал што пишува Пулески во својот "Речник на три јазика", на крајот, каде што ги пишува претплатниците ќе прочиташе голем број нарачатели со презимиња кои завршуваат на -ски.
Доминирањето на презимињата кои завршувале на -ев и -ов, не значи дека немало презимиња кои завршувале на -ски.

Дали можеш да најдеш документи, или некои други историски извори, каде масовно се употребуваат зборовите новчаник, упаљач, запосли и другите кои ги наведе?

Ова кое го пишуваш повеќе наликува на комунистичка парола дека нациите се творба која има за цел поделба на работниците, отколку на некаква христијанска порака, затоа што од се што пишуваше, ништо нема никаква поткрепа во Светото Писмо.

П.С. Со тоа што го ставаш зборот "македонските" во наводници, ме потсетуваш на пропагаторите од соседните држави. Ако веќе ги застапуваш тие идеи, не се затскривај позади авторитетот на Библијата, затоа што немој да мислиш дека не сме го прочитале Светото Писмо и дека ќе молчиме на таквите заблуди!

Изменето од Македон - 26.Октомври.2011 во 13:44
Кон врв
LiDivio Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор

Регистриран: 19.Мај.2010
Поени: 7265
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај LiDivio Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Октомври.2011 во 13:42

Aмa, луѓe, рaзмислeтe: зoштo луѓeтo дa сe дeлaт пo држaви и "нaции" ?! Зoштo ?! Зoштo ?!

И јас си го поставувам истото прашање... ама кога веќе сме се фатиле за орото, ќе играме... не%20знам
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zoranjanev1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Октомври.2011 во 16:56
   doobjasnuvanje:

1. Filip i Aleksandar se grchki iminja;

2. najgolem del od "bugarskite" preziminja zavrshuvaat na -ev i -ov;

3. od pred nekoe vreme, mnogu "srpski" zborovi od sekojdnevniot "makedonski" govor se zameneti so novosozdadeni (izmisleni) "makedonski" zborovi.

Кон врв
Polar Bear Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 04.Декември.2007
Локација: Канада
Поени: 1152
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Polar Bear Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Октомври.2011 во 21:23
Вараш се друже Јанев...

Баба ми викаше пари, а не новац, за да бид новчаник, работа, а не посао за запосли, запали, а не упали за запалка и сл. Што се однесува до имињата, исто така си јанлаш. Еден од дискутантите погоре ти објасни убаво. Фамилијата ми се презива на -ски одсекогаш, освен во времето кога бугарите или србите им го смениле презимето за сопствени потреби.

Задоволство ми е да забележам дека последниве децении не гледам болна потреба да се измислуваат македонски зборови, само за тоа да не бидат српски (како што тоа го прават хрватите на пример). Напротив, убави македонски зборови се заменуваат (и забораваат) со некакви квази-англиски изрази, да не кажам сленг.

Jа сам за демократију и слободу на говор, сакам песну, пиво, вино, ракију и жене!
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Октомври.2011 во 22:32

doobjasnuvanje:

1. Filip i Aleksandar se grchki iminja;

Тоа не ги прави нив Грци. Димитриј, Петар, Ставре, Атанас и други се исто грчки имиња, ама не значи дека тие лица се Грци.

2. najgolem del od "bugarskite" preziminja zavrshuvaat na -ev i -ov;

Постојат и руски презимиња, а и на лица во Војводина кои завршуваат на -ов и ев, па тоа не ги прави Бугари. Прочитај го "Речникот од три јазика"

3. od pred nekoe vreme, mnogu "srpski" zborovi od sekojdnevniot "makedonski" govor se zameneti so novosozdadeni (izmisleni) "makedonski" zborovi.

Убаво објасни Polar Bear. Јас имам жива баба, 76 години има и никогаш не говори за посао, новац и слично.

Зарем Крсте Мисирков напиша книга "За македонцките посли", или "За македонцките работи?"

Или можеби Ристо Крле напиша "Новацот е утепувачка", а не "Парите се отепувачка?" А овие лица живееле и многу пред ти да ги слушнеш овие зборови, или пак тие за кои говориш.

П.С. Прочитај ги прво овие книги пред да се обидуваш да држиш лекции што е од Бога, а што од ѓаволот, а и што означувале нешта, кои ни самиот не ги разбираш.

Изменето од Македон - 26.Октомври.2011 во 22:33
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zoranjanev1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Октомври.2011 во 00:14
     Po nekoi komentari, gledam deka nekoi ludje gledaat nevazhni detali, a ne ja razbiraat (ili ne sakaat da ja razberat) suhtinata. Sepak, cje dadam nekoi doobjasnuvanja:

1. Da pretpostavime (hipotetichki) deka "nacii" se prirodna kategorija. Vo antichki vreminja, na teritorijata na deneshna Makedonija zhiveele antichki Makedonci. Po nekolku veka, na tie prostori doshle Sloveni. Slovenite tuka ne nashle prazen, nenaselen prostor. So tek na vekovite, i Slovenite, i antichkite Makedonci, i Grcite, i drugi "nacii" se izmeshale medju sebe. Zoshto sega ludjeto da se delat na Sloveni, Makedonci, Grci, i t.n. ?! I zoshto Makedonija i Grcija da se raspravaat okolu toa chij e Aleksandar Makedonski ?! Po ovoj rezon, Aleksandar Makedonski e i Makedonski i Grchki. I zoshto Makedonija i Grcija da se raspravaat okolu imeto Makedonija ?! Jas bi prifatil da me vikaat kako sakaat: Makedonec, Srbin, Bugarin, Grk, Amerikanec, Rusin, Kinez, Japonec, ... Ludje, razmislete, shto e toa bitno ?! A da sum Grk, bi ja ostavil Makedonija da se vika kako shto saka. Shto e toa bitno ?! Vo krajna linija, zoshto makedonskite i grchkite politichari ne sednat i, so nasmevka, se dogovorat za site otvoreni "problemi" ?! Jas gi sakam Grcite, i bi im dozvolil da me vikaat kako sakaat. Jas gi sakam i Makedoncite, i, da sum grchki politichar, bi im dozvolil na Makedoncite da se vikaat kako sakaat.        
     Zar ne gledate deka tuka, vo politikata, bukvalno (mislam: bukvalno) se raboti za duhovno ludilo ?!

2. Vo severozapadna Makedonija, do krajot na vtorata svetska vojna, preovladuvale preziminja na -ic (-ik, -icj). Po vtorata svetska vojna, ovie preziminja se preinacheni vo preziminja koi zavrshuvaat na -ski. A vo drugite delovi na Makedonija preovladuvale preziminja koi zavrshuvale na -ev i -ov, koi preziminja bile preinacheni vo preziminja koi zavrshuvaat na -ski. Ova se fakti.

3. Do pred nekolku decenii, vo "makedonskiot" sekojdneven govor se koristea zborovite /zaposli/, /upaljach/, /novchanik/, i sl. Jas sum dovolno vozrasen lichno da se secjavam na toa. /rabota/ - da, /vraboti/ - ne; /zapali/ - da, /zapalka/ - ne; /pari/ - da, /parichnik/ - ne.

I ushte neshto: jas ne sum ni Bog, ni Svetitel; no, cje go kazham slednovo: koga vo deneshno vreme na Zemjata bi doshol Isus Hristos pak vo chovechko telo, bi se nashle mnogu ludje koi povtorno bi go raspnale.
Jas go pravam toa shto bi trebalo da go pravi sekoj chovek: se obiduvam shto povecje ludje da se spasat od vechnoto ogneno ezero (pekolot); no, kako shto se veli: ubavina so sila ne biva.

Ne znam shto drugo da kazham.     
Кон врв
Polar Bear Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 04.Декември.2007
Локација: Канада
Поени: 1152
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Polar Bear Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Октомври.2011 во 03:11

.....................se raboti za duhovno ludilo ?!
 .............................. 

Поарно ништо да не кажуваш повеќе. Сите не загрижуваш, со своите рефлексии. да Луси ин д`скај вит дајмондс! да Луси ин д`скај вит дајмондс! да Луси ин д`скај вит дајмондс! да Луси ин д`скај вит дајмондс! да Луси ин д`скај вит дајмондс! ..........

Jа сам за демократију и слободу на говор, сакам песну, пиво, вино, ракију и жене!
Кон врв
pajser Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
kloshar

Регистриран: 04.Март.2011
Локација: Lao People's Dem. Rep.
Поени: 13921
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pajser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Октомври.2011 во 11:55

Po nekoi komentari, gledam deka nekoi ludje gledaat nevazhni detali, a ne ja razbiraat (ili ne sakaat da ja razberat) suhtinata. Sepak, cje dadam nekoi doobjasnuvanja:

1. Da pretpostavime (hipotetichki) deka "nacii" se prirodna kategorija. Vo antichki vreminja, na teritorijata na deneshna Makedonija zhiveele antichki Makedonci. Po nekolku veka, na tie prostori doshle Sloveni. Slovenite tuka ne nashle prazen, nenaselen prostor. So tek na vekovite, i Slovenite, i antichkite Makedonci, i Grcite, i drugi "nacii" se izmeshale medju sebe. Zoshto sega ludjeto da se delat na Sloveni, Makedonci, Grci, i t.n. ?! I zoshto Makedonija i Grcija da se raspravaat okolu toa chij e Aleksandar Makedonski ?! Po ovoj rezon, Aleksandar Makedonski e i Makedonski i Grchki. I zoshto Makedonija i Grcija da se raspravaat okolu imeto Makedonija ?! Jas bi prifatil da me vikaat kako sakaat: Makedonec, Srbin, Bugarin, Grk, Amerikanec, Rusin, Kinez, Japonec, ... Ludje, razmislete, shto e toa bitno ?! A da sum Grk, bi ja ostavil Makedonija da se vika kako shto saka. Shto e toa bitno ?! Vo krajna linija, zoshto makedonskite i grchkite politichari ne sednat i, so nasmevka, se dogovorat za site otvoreni "problemi" ?! Jas gi sakam Grcite, i bi im dozvolil da me vikaat kako sakaat. Jas gi sakam i Makedoncite, i, da sum grchki politichar, bi im dozvolil na Makedoncite da se vikaat kako sakaat.        
     Zar ne gledate deka tuka, vo politikata, bukvalno (mislam: bukvalno) se raboti za duhovno ludilo ?!

2. Vo severozapadna Makedonija, do krajot na vtorata svetska vojna, preovladuvale preziminja na -ic (-ik, -icj). Po vtorata svetska vojna, ovie preziminja se preinacheni vo preziminja koi zavrshuvaat na -ski. A vo drugite delovi na Makedonija preovladuvale preziminja koi zavrshuvale na -ev i -ov, koi preziminja bile preinacheni vo preziminja koi zavrshuvaat na -ski. Ova se fakti.

3. Do pred nekolku decenii, vo "makedonskiot" sekojdneven govor se koristea zborovite /zaposli/, /upaljach/, /novchanik/, i sl. Jas sum dovolno vozrasen lichno da se secjavam na toa. /rabota/ - da, /vraboti/ - ne; /zapali/ - da, /zapalka/ - ne; /pari/ - da, /parichnik/ - ne.

I ushte neshto: jas ne sum ni Bog, ni Svetitel; no, cje go kazham slednovo: koga vo deneshno vreme na Zemjata bi doshol Isus Hristos pak vo chovechko telo, bi se nashle mnogu ludje koi povtorno bi go raspnale.
Jas go pravam toa shto bi trebalo da go pravi sekoj chovek: se obiduvam shto povecje ludje da se spasat od vechnoto ogneno ezero (pekolot); no, kako shto se veli: ubavina so sila ne biva.

aki si ti shto mislam deka si., nemoj zhiti se veke usta da otvorish ili pak ., neshto da si shkrabnal ., vo edna rubrika ., zastanav vo aj da kazheme uslovno odbrana na nekoi tvoi razmisli ., ama ovoa shto tuka go prochitav., ., aman nemoj ., da ...............daj malku barem malku po ovoa prashanje razmisluvaj racionalno., ., podobro sakaj se sam sebe ., aman nemoj ., ova tvoe vrzino kolo ., ni dnk-analiza ne ke mozhe da ja razhreshiизненадување
nesluchajno ne veruvam vo sluchajnosti<>sekoja sluchajnost e kontrolirana
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Октомври.2011 во 13:49

1. Da pretpostavime (hipotetichki) deka "nacii" se prirodna kategorija. Vo antichki vreminja, na teritorijata na deneshna Makedonija zhiveele antichki Makedonci. Po nekolku veka, na tie prostori doshle Sloveni. Slovenite tuka ne nashle prazen, nenaselen prostor. So tek na vekovite, i Slovenite, i antichkite Makedonci, i Grcite, i drugi "nacii" se izmeshale medju sebe. Zoshto sega ludjeto da se delat na Sloveni, Makedonci, Grci, i t.n. ?! I zoshto Makedonija i Grcija da se raspravaat okolu toa chij e Aleksandar Makedonski ?! Po ovoj rezon, Aleksandar Makedonski e i Makedonski i Grchki. I zoshto Makedonija i Grcija da se raspravaat okolu imeto Makedonija ?! Jas bi prifatil da me vikaat kako sakaat: Makedonec, Srbin, Bugarin, Grk, Amerikanec, Rusin, Kinez, Japonec, ... Ludje, razmislete, shto e toa bitno ?! A da sum Grk, bi ja ostavil Makedonija da se vika kako shto saka. Shto e toa bitno ?! Vo krajna linija, zoshto makedonskite i grchkite politichari ne sednat i, so nasmevka, se dogovorat za site otvoreni "problemi" ?! Jas gi sakam Grcite, i bi im dozvolil da me vikaat kako sakaat. Jas gi sakam i Makedoncite, i, da sum grchki politichar, bi im dozvolil na Makedoncite da se vikaat kako sakaat.          Zar ne gledate deka tuka, vo politikata, bukvalno (mislam: bukvalno) se raboti za duhovno ludilo ?!

Ти можеш да одлучиш само за нешто што е твое право, во твоја сопственост, но немаш право да одлучуваш за еден цел народ! Немаш легитимитет за такво нешто. Во однос на тоа кој на какви детали гледа, може да заклучиме дека ти немаш основни познавања од историјата, а се убедуваш нам да не убедуваш во некои нешта.

Не ни говори за лудила, откако видовме како ни го толкуваше Светото Писмо, сфативме се што требаше да сфатиме.

Бидејќи не планирам да се убедувам со тебе, ќе те упатам нешто што претставува историски извор, а на тебе ти останува да видиш кои презимиња доминирале: Партениј Зографски, од Галичник, Западна Македонија е роден како Павле Тризловски, Ѓорѓи Пулески е исто од Галичник, Ѓурчин Кокалески. Прочитај го списокот со претплатници на речникот на Ѓорѓи Пулески.

Впрочем, еве извадок од тој извор, за купувачите од Галичник:

Има и многу звучни презимиња од македонската историја, кои ако знаеш за што говорам, веднаш ќе ги препознаеш.

Пред Втората Светска војна, Вардарска Македонија била под српска окупација (се надевам знаеш што е окупација) и презимињата на луѓето биле насилно менувани во духот на српската традиција.

Ова се основни нешта кои се учат во основно училиште.

Со страв се прашувам, што ли би рекол за охриѓани и нивните презимиња, кои на изглед се нетипични за македонската средина, а се чисти македонски презимиња...

3. Do pred nekolku decenii, vo "makedonskiot" sekojdneven govor se koristea zborovite /zaposli/, /upaljach/, /novchanik/, i sl. Jas sum dovolno vozrasen lichno da se secjavam na toa. /rabota/ - da, /vraboti/ - ne; /zapali/ - da, /zapalka/ - ne; /pari/ - da, /parichnik/ - ne.I ushte neshto: jas ne sum ni Bog, ni Svetitel; no, cje go kazham slednovo: koga vo deneshno vreme na Zemjata bi doshol Isus Hristos pak vo chovechko telo, bi se nashle mnogu ludje koi povtorno bi go raspnale.

Ти очигледно не само што не ги разликуваш и разбираш историските периоди и што тие значеле за Македонија, туку и не разликуваш разговорен говор, народен јазик и стандарден јазик. Македонскиот стандарден јазик е стандардизиран во 1945 година, но македонскиот народен говор постои многу порано. И секако, треба да знаеш дека влијанието на јазиците е условено од многу фактори, па така, влијанието на српскиот јазик во северните македонски говори и дијалекти е нешто нормално, исто како што во Врање има очигледно влијание на македонскиот јазик, ама никој не вели дека српскиот стандарден јазик е измислен и наметнат во Врање.

Како ли планираш да не избавиш од огненото езеро со неправилно толкување на Писмото?!

Најдобро да не говориш нешта кои ти се непознати. Покрај тоа што се обидуваше да не убедиш и да ни толкуваш нешто што во Светото Писмо не е токму такво како што ни го претставуваш, се обидуваш да не убедуваш и за историјата, а некои нешта кои се учат во основно училиште, не ги познаваш. Нормално дека на такво нешто треба да се реагира со разобличување на невистините од лагите.

П.С. Ако не е тајна, на која верска заедница си член?

Изменето од Македон - 27.Октомври.2011 во 14:23
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zoranjanev1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Октомври.2011 во 14:33

Cje go iskoristam pravoto na sloboda na govorot:

Vo Biblijata, Bog im veli na ludjeto na Zemjata:
...Jas sum vi pripremil Raj, a vie shto pravite ? ...

Zar e ova Rajot shto ni go pripremil Bog ?! Ludjeto da se ubivaat medju sebe, da se kradat, da se sudat na (pravni) sudovi, i sl. ?!

Inaku, ne e tajna: jas sum Pravoslaven Hristijanin.

Neka ima dobra volja medju ludjeto.среќа

Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Октомври.2011 во 14:46

Cje go iskoristam pravoto na sloboda na govorot:

Vo Biblijata, Bog im veli na ludjeto na Zemjata: ...Jas sum vi pripremil Raj, a vie shto pravite ? ...Zar e ova Rajot shto ni go pripremil Bog ?! Ludjeto da se ubivaat medju sebe, da se kradat, da se sudat na (pravni) sudovi, i sl. ?!Inaku, ne e tajna: jas sum Pravoslaven Hristijanin.Neka ima dobra volja medju ludjeto.среќа

Бог ги создаде и јазиците и народите! Треба ли да поставувам цитати за такви основни нешта?

Аналогиите кои ги креираш се неиздржани. Ако некој припаѓа на определена нација и со тоа е горд, не значи дека е спремен да убива, да краде, да суди, да пали и други слични нешта.

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  123>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,250 секунди.