IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Рецепти за солени јадења
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Рецепти за солени јадења

 Внеси реплика Внеси реплика страница  123 30>
Автор
Порака
Dogi Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 19.Април.2005
Статус: Офлајн
Поени: 3168
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Dogi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: Рецепти за солени јадења
    Испратена: 05.Декември.2006 во 01:06
а свирипиле знае некој како се прави?
пошто го должам рецептот, на една моја драга особа.
Јас сум мајстор!

Кликни овде за комуникација со мене (потоа кликнете во полето 'Edit nickname' и впишете го вашето име)
Кон врв
bela Кликни и види ги опциите
Група
Група


Регистриран: 02.Јуни.2006
Локација: Saint Lucia
Статус: Офлајн
Поени: 56
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bela Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Декември.2006 во 14:48

Slučajno zabelezav deka baraš recept za sviripile Dogy.

Toa nesto me potseka na detstvo. Go pravela baba mi, a potoa se obidel i tatko mi nekolkupati.
Ke se obidam po sekavanje da ti odgovoram. Sto ne znači deka e 100% točno - bev dete koga mi go pravele.
 
Ako go prigotvuvas vo priroda - kraj ezero, onie sitnite ripcinja do 8 cm- sardeli, dobro izmieni i suseni (treba da se vistinski isuseni-tvrdi), gi potpecuvas na plotna kako suva piperka.
Potoa od niv pravis salata so: Zovrien ocet razblazen so voda, zejtin i nane so crven piper(lut ili blag).
Seto toa se dosoluva po zelba, a nakraj se dodavaat i maslinki.
Ete otprilika taka.
 
Znam deka vo nedostig na suseni sardeli, moze svezite (izvalkani vo brasno), ubavo da se isprzat do crveno- da krckaat.
Ponatamošnata postapka e ista.
 
E pa, dobar apetit vi posakuvam so sakanata Dogy. Neka vi svirat pilinja duri si jadete sviripile.
 
 
Bi bila srekna ako nekoj me popravi. Mozebi e vreme da ja doznaam vistinata.
Кон врв
ZeZnAtA Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Power

Регистриран: 26.Мај.2007
Статус: Офлајн
Поени: 19172
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ZeZnAtA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Мај.2007 во 12:21

eve sto vi e potrebno:

50ml zejtin ;600g govedsko file ;159g pecurki ;40g puter;1-2 lazici senf ;biber ;2 lazici fant za gulas ;malku voda 100ml kisela pavlaka ;2 kiseli krastavicki ;sok od limon
 
vo siroka tava na zagrean zejtin malku zaprzete go govedskoto file,koe ste go presekle na parcinja popreku,pecurkite iseckani na livcinja posebno isprzete gi na puter i dodadete go mesoto dodadete 1-2 lazici senf malku biber i fant razmaten vo malku voda i neka krcka edno 10 min. na kraj dodadete ja kiselata pavlaka i tenkite rezanki od kiselite krastavicki po zelba dodadete i malku sok od limon.
 
WinkStarWinkStarWink 
Кон врв
marence Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор


Регистриран: 13.Октомври.2006
Статус: Офлајн
Поени: 365
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај marence Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Мај.2007 во 14:09
телешки медаљони
 
1 кг телешко месо се сече на парчиња под по 70 грама
 
1/2 кг моркови
малку лукче
ловоров лист
црн пипер
црвен пипер
масло за јадење
1 чаша вино
сол
 
се става сето во огноотпорен сад и се дистова на 150 степени околу 2 часа
 
многу лесно и вкусно се гарнира со пире, пржени компирчиња  или шпагети
Кон врв
Mindy Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Искрена, поискрена здравје

Регистриран: 14.Ноември.2005
Локација: United Arab Emirates
Статус: Офлајн
Поени: 14598
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Mindy Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јуни.2007 во 15:47

ВАРЕНИ ГЕВРЕЧИЊА

Состојки

  • 800 гр брашно
  • 1 коцка квасец
  • 2 лажичиња шекер
  • 1 лажичка сол
  • 200 гр сусам
  • вода по потреба

Се става квасецот со шекерот и 2 лажици брашно во малку млака вода да стаса.Се додава квасецот во брашното и ставаме млака вода колку да замесиме нормално тесто.Го оставаме тестото да стаса.Го премесуваме и   формираме гевречиња.

Во лонец ставаме пола шоља шекер да се карамелизира.Додаваме 2 l вода и ја ставаме да врие на тивко.Ги спуштаме едно по едно гевречињата.Кога ке набубрат(за 1-2 мин)Ги вадиме ги ваљаме во сусам и ги редиме во замастен плех.Печеме на 180 C околу 20 мин.

Кон врв
Mindy Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Искрена, поискрена здравје

Регистриран: 14.Ноември.2005
Локација: United Arab Emirates
Статус: Офлајн
Поени: 14598
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Mindy Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јуни.2007 во 15:49

КОМПИРИ ПОЛНЕТИ

Состојки

  • 6 компири големи
  • 150 гр путер
  • 100 гр млечен крем
  • 1 јајце
  • 200 гр рендан кашкавал
  • сол и црн пипер

Ги сечеме компирите на пола баз да ги изљуштиме и ги ставаме во рерна на грил или инфра црвени зраци, и ги печеме околу 1 ч.Ја вадиме полека внатрешноста од компирите и ја миксираме со 100 гр путер,го додаваме јајцето,млечниот крем,100 гркашкавал, солта и црниот пипер.Ги полниме компирите и врз нив посипуваме од останатиот кашкавал и редиме мали парченца од путерот.Ги печеме на 200Ц околу 10 мин.

Кон врв
Mindy Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Искрена, поискрена здравје

Регистриран: 14.Ноември.2005
Локација: United Arab Emirates
Статус: Офлајн
Поени: 14598
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Mindy Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јуни.2007 во 15:51

МАЈОНЕЗ

Состојки

  • 2 жолчки од јајца
  • 1 лажиче сенф
  • 1 лажиче шекер
  • 1 лажиче сол
  • 2 лажички оцет алкохолен
  • малку бел пипер
  • сок од 1 лимон
  • 300-350 гр зејтин

Се мешаат сите состојки убаво и се додава со постојано мешање со миксер малку по малку зејтин.Кога ке згусти доволно мајонезот е готов.

Кон врв
Mindy Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Искрена, поискрена здравје

Регистриран: 14.Ноември.2005
Локација: United Arab Emirates
Статус: Офлајн
Поени: 14598
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Mindy Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јуни.2007 во 15:59

ТАРАТУР

Состојки

  • 250 гр павлака или кисело млеко
  • 2-3 чешниња лук
  • 1 краставица
  • пола лажиче копар
  • малку сужено нане
  • сол
  • 2-3 лажици маслинов зејти
  • 2-3 лажици толчеви ореви
Краставицата ја рендаме на крупно ренде и ја цедиме(може и со раце).Ја мешаме со павлаката и ги додаваме сите состојки.Лукчето го толчиме и него го додаваме.На крај ги ставаме одозгора оревите.
Кон врв
Mindy Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Искрена, поискрена здравје

Регистриран: 14.Ноември.2005
Локација: United Arab Emirates
Статус: Офлајн
Поени: 14598
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Mindy Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јуни.2007 во 16:30

ПРЖЕНИ КОМПИРИ(цели)


  • 1-2 кг компири
  • зејтин
  • сол
Избирате компири средна големина ги љуштите и ги редите во лонец.Може и еден врз друг.Во лонецот ставате многу зејтин додека не ги покриете компирите.Ги ставате на најтивок оган да се пржат.Времето на пржење е долго.Може и 1 -1/2 сат да се пржат.Готови се кога ке плутат горе и кога ке фатат убава коричка.Се вадат и се посолуваат.Ако ги спремате за гости може и преку ден да ги ставите да се пржат до момент додека не фатат коричка,па да ги искључите.И пред служење пак продолжете со пржење.
Кон врв
La Ninja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Регистриран: 13.Јуни.2006
Статус: Офлајн
Поени: 1605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Август.2007 во 13:30
       potpecuvani trkalca
 
tvrdo svaren kompir (kolicina po izbor) isecen vo trkalca
tepsija podmackana so puter dobro
puter
vegeta
-gi redime trkalcata kompir vo tepsijata , dodavame puter vrz niv i vegeta.Go stavame da se potpecat odredeno vreme.
 
     naredniov recept nekako mi nema ime, imitacija na musaka e, koj redovno go pravam
 
vareni kompiri
tenko iseckan svinski vrat
rendan parmezan ili kaskaval
2 jajca
voda
vegeta
sol-po zelba
maslo
 
vo tepsija namackana so maslo redime eden red varen kompir iseckan vo trkalca
na nego redime eden red od tenko iseckaniot svinski vrat
pa potoa dodavame od rendaniot parmezan ili kaskaval
pak redime red kompiri
i dodavame parmezan/kaskaval vo pogolema kolicina
2te jajca gi krsime, matime i vo niv dodavame malku voda
go isturame toa vrz kompirite i dodavame vegeta i sol po zelba
go potpecuvame vo rerna.
 
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
Кон врв
La Ninja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Регистриран: 13.Јуни.2006
Статус: Офлајн
Поени: 1605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Септември.2007 во 12:53
Shkolki
-belo vino
-voda
-kesa cisteni skolki
-magdanos
-maslo
-crn piper
 
 
-Se stava vo tendjere 1 casa voda i istotolku belo vino. Se ostava da zovrie. Potoa gi isturame skolkite i mesame na tivok ogin...dodavame magdanos i crn piper...mesame se dur ne ispari vodata, od zelencuk dodavame sto sakame.
PREDLOG: SO SKOLKITE NAJDOBRO ODI RIZOTO samo da ne e jako zacineto rizototo zatoa sto se jaki skolkite...
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
Кон врв
butel2 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Јули.2005
Статус: Офлајн
Поени: 4138
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај butel2 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Септември.2007 во 13:54
a skolkite zamrznati ili svezi i nema voopsto maslo?
Кон врв
La Ninja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Регистриран: 13.Јуни.2006
Статус: Офлајн
Поени: 1605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Септември.2007 во 13:55
se stava maslo...izvini ne kazav, eden fildzan
zamrznati se stavaat...
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
Кон врв
La Ninja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Регистриран: 13.Јуни.2006
Статус: Офлајн
Поени: 1605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Септември.2007 во 14:20
-oriz
-voda
-2 glavici kromid
-magdanos
-morkov
-kocka supa pileska
-vegeta
-puter
-maslo
 ovaa sodrzina e za prav italijanski rizoto
znaci broime 3:1
voda 3 casi 1 casa oriz. znaci odkoga ke zovrie malku vodata ja dodavame kockata supa a otkoga i toa ke zovrie dodavame oriz.
vo tavce na druga strana go topime puterot koj e 1 tretina od standard puter (ne znam gramaza) i dodavame malce maslo, potoa go przime iseckaniot kromid. koga orizot ke ja ispari vodata go dadavame kromidot vo tendzereto, magdanosot i morkovot...poleka stavame i zacin. i toa se podvaruva na tivko 2-3 min.
 
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  123 30>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,328 секунди.