|
Руската историја |
Внеси реплика | страница 123 5> |
Автор | |
Гостин
Гостин |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 08.Октомври.2008 во 21:52 |
Руското царство е формирано во 1547 година на чело со првиот руски цар Иван 4ти Василевич Грозни.Под водство на Грозни,Русија ги поразува сите нејзини соседи(татари,монголи,турци....) и ги проширува нејзините граници.Иван пратил експедиција составена од Козаци да се населат во Сибир,при што започнало Руското ширење на Исток.Иван истотака ја изградил и црквата Свети Василиј Блажени која што според мене е најубавата црква од сите.После смрта на Иван Грозни во Русија завладеал период на проблеми и борби за престолот,кои што ги искористила полско-литванскиот комонвелт и во 1612 година ја запалил Москва,но за чудо црквата останала безгребнатика.
|
|
Гостин
Гостин |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Руската империја во најголемата своја тероторија.На мапата фали Алјаска. |
|
Гостин
Гостин |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Russo-Turkish War (1568–1570)
Russo-Crimean Wars Russo-Crimean War (1571) Russo-Turkish War (1676–1681) Russo-Turkish War (1686–1700) Russo-Turkish War (1710–1711) Russo-Turkish War (1735–1739) Russo-Turkish War (1768–1774) Russo-Turkish War (1787–1792) Russo-Turkish War (1806–1812) Greek War of Independence (1821-1829) Russo-Turkish War (1828–1829) Russo-Turkish War (1853–1856) (Crimean War) Russo-Turkish War (1877–1878) Russo-Turkish War (1914–1917) (World War I) Soviet–Turkish War (1917–1918) (part of the Russian Civil War) Сите војни освен Кримската завршиле со Руска победа,со што Русите ги избркале Турците од Киев назад во Азија преку Балканот и Кавказот,но нивната цел сепак останала неостварена,а таа била да се ослободи Константинопол од неверниците. Изменето од Царевић - 08.Октомври.2008 во 22:01 |
|
pagane
Сениор Регистриран: 21.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 13044 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Првото руско царство е всуштност Киевска Рус и е создадено 9 век
|
|
da be
Сениор Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 101 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ZoraNaSlobodata
Сениор Регистриран: 03.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3392 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Da pocnime ete od vremeto na Ivan 4ti.Ima mnogu jaki muabeti za negovata biblioteka skriena pod Kremlj so ja drzela vistinskata istorija na Rusija i na Ruskata pravoslavna crkva.Znajs nesto za nea,bash me interesira.
Site so probale da ja barat navodno crknale. |
|
За нея ние живеемъ,за нея ние мремъ!
|
|
ZoraNaSlobodata
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ne e carstvo,a e i edvaj knezestvo |
|
|
|
Гостин
Гостин |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Од 1848 година по првиот собир на Панславизмот Русите активно се вклучиле во ослободување на јужните словени од отоманска и австриска власт.
|
|
pagane
Сениор Регистриран: 21.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 13044 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
И што... тоа е почетокот.. принципот на властване е монархически....
Така и да кажам уште дека приемат христиjанството од кнjагинjа Олга |
|
Гостин
Гостин |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Гостин
Гостин |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Русија 3пати ја има спасено Европа,и тоа прво од монголите,после од наполеон и на крај од Хитлер.
|
|
da be
Сениор Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 101 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Олга дали има нешто слично со Волга? |
|
ZoraNaSlobodata
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Inaku posle ubistvoto na negovata zena Anastasija koja bila od rodot Romanovi idnite carevi na rusija,stanva megaloman i segde gleda neprijateli.Interesno e deka ja pobaral i Elizabeta Tudor od Anglija za zena,koja odbila :)
I uste ednas ke prasam za negovata biblioteka,dali nekoj ima informacii? |
|
|
|
Гостин
Гостин |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
До 1713година престолнина бил градот Киев,а од 1713 до 1919 година бил Петроград изграден од Петар I Романов Велики кој и дал на русија излез на две мориња.
|
|
Внеси реплика | страница 123 5> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |