|
Морален парадокс - Pro & Contra Vita |
Внеси реплика | страница 123 13> |
Автор | |
moira
Сениор ...The Goddess... Administrateur adjoint Регистриран: 06.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 26016 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 16.Септември.2008 во 01:56 |
Оклолу непоценливата вредност и значењето на животот се дискутирално на многу теми но, тука би сакала да подискутирамне за еден морален парадокс кога е во прашање животот. Имено кога станува збор за смтрната казна и за оние кои се осудени на смртна казна доста сме внимателни и резервирани околу неоправданоста на нејзиното постоење, бидејки претставува чин со кој некому се ускратува правото на живот, и повеќето размислуваат дека е оправдано средство со кое се казнуваат злосторниците, секако за општо добро на заедницата! Од друга страна пак се почесто се јавуваат размислувања дека абортусот треба да се забрани бидејки, нели животот претставува најсвет и наскапоцен дар! И тука е парадоксот...во првиот случај не се смета животот како најскапоцен дар и најсвето нешто, а во другиот случај животот секако претставува скапоценост и светиња! Ме интересира како размислувате? Искрено јас сум против абортусот исто како што сум и против смртната казна! Дали абортусот е убиство? Дали притоа правите злостор? Дали смртната казна не е злостор? |
|
Палестинец
Сениор Регистриран: 24.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 12129 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Чекај бе модераторке....абортус ама кога....не кажуваш има разлика тука.
|
|
moira
Сениор ...The Goddess... Administrateur adjoint Регистриран: 06.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 26016 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Јас кажав, според мене абортусот е убиство, сем кај медицински специфични случаи!
...ембрионот е жив од моментот на неговото создавање...тој живее, се развива, врши размена на материи со околината (мајката)...и тука не гледам зошто ме прашуваш кога и која е разликата во кога...? |
|
Палестинец
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Чекај малку.....за ван матерична бременост си чула ли? абортусот најдобро е да се врши во седмата недела.......и кога чистат што вадат во седмата недела ајде кажи ми...живо дете ли? |
|
moira
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Originally posted by moira
Јас кажав, според мене абортусот е убиство, сем кај медицински специфични случаи! ...читај какошто пишува...! |
|
Палестинец
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Читај ти Во седмата недела на обична бременост....ништо живо не вадат. |
|
moira
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
...физиолошки за живо се смета се она што живее...ембрионот е жив затоашто се развива и има размена на материи, а подоцна се развива во човек. Да се уништи ембрион, значи да се убие човек!!! |
|
Палестинец
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
нема грешка.........20 000 убиства годишно има во Македонија.......не си во право.....ако си забременила на 15 години ќе родиш ли или ќе абортираш? |
|
moira
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
...сите сме доволно едуцирани да знаеме за контарцепцијата...21 век е...а доколку сум знаела на 15 години да водам љубов и сум била спремна за тоа, ке треба да бидам спремна и на последиците од водењето љубов, доколку не сум користела заштита...
Изменето од moira - 16.Септември.2008 во 02:29 |
|
mrzla
Сениор натурална девојка Регистриран: 14.Мај.2008 Статус: Офлајн Поени: 13330 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
незнам како да речам.........ако знаеш дека си бремена,и си мала,знаеш дека тоа дете нема да расте правилно а ќе бидеш мајка на 16год........тешко е, некои ќе го родат па после во дом,тоа е полошо мислам
|
|
mrzla
Сениор натурална девојка Регистриран: 14.Мај.2008 Статус: Офлајн Поени: 13330 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
Палестинец
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
за секс можеш да бидеш спремна и на 13 години......ама за мајка тешко дека ќе бидеш спремна на тие години......... Во твое време толку ли биле распространети контрацептивните средства? 100 % ли нудат заштита? мене еднаш еден кондом....ми се скина при сексуалниот чин..... |
|
Палестинец
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Од тогаш само наголо мавам..... јас сум си контрацептивно средство.
|
|
moira
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
...ајде тогаш нека се абортира...тоа е оправдано одземање живот, читај убиство и не е злостор, а убиството во афект или од разни други побуди е злостор, нели...?
Која е разликата...едното е убиство од кеиф и поради непромисленост а другово што е...? ...истотака е убиство од кеиф и непромисленост, затоашто не верувам дека некој при здрав разум и да размисли што прави доколку убие човек би го сторил тоа...која е разликата...? ...но ова некако подобро и полесно ни изгледа...имаме оправдание...убиваш ембрион и секако ти одлучуваш дали ке стане човек или не...си играш Господ...животот е во твои раце...а зошто го убиваш? Од себичност...и нема проблем...проблем е кога ке убиеме човек, тогаш е за осуда и претставува злостор!!! Грешка сте...размислете... |
|
Внеси реплика | страница 123 13> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |