IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Филозофија и психологиjа
  Активни теми Активни теми RSS - Дали вреди да се биде добар?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Дали вреди да се биде добар?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 8182838485 118>
Автор
Порака
Renatax Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Декември.2008
Статус: Офлајн
Поени: 11613
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Renatax Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2010 во 15:28
Со тоа што нагласи дека верува во добрината на луѓето,таа го истакна  тоа што ти го бараш од неа.намигнување
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.

Кон врв
Феникс Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
http://www.youtube.com/watch?v=mTCmVSp46

Регистриран: 12.Март.2010
Поени: 8143
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Феникс Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2010 во 15:30
Originally posted by bingo bingo напиша:

Originally posted by gazela gazela напиша:

Iako mnogu pati sum nastradala zaradi toa shto veruvam vo dobrinata na lugeto sepak ke kazam VREDI.
нормално дека вреди и спомнуваш дека си настрадала оти не спомниш дека си видела некоја добрина од тие кои со добрина враќат фала за поздравот
       Komentirav taka kako shto mislev deka treba  toa ne znachi  deka nema luge koi vratile so dobroда
Кон врв
Орка Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Август.2008
Поени: 44580
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Орка Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2010 во 15:44
Добрината не е нешто што треба да се наплати за и да вреди...или ја имаш или ја немаш.А дефинитивно животот те учи дека има луѓе кои ја заслужуваат или не,поинаку оди добрината во наивност и глупост на тој што ја дава
Кон врв
Joshua_Tree Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Јуни.2007
Поени: 6477
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Joshua_Tree Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2010 во 15:51
Originally posted by OrkaWhale OrkaWhale напиша:

Добрината не е нешто што треба да се наплати за и да вреди...или ја имаш или ја немаш.А дефинитивно животот те учи дека има луѓе кои ја заслужуваат или не,поинаку оди добрината во наивност и глупост на тој што ја дава

Zasluzuvaat?

Uste gi imas tie zborovi?
“Talk, talk, talk: the utter and heartbreaking stupidity of words.”
― William Faulkner, Mosquitoes
Кон врв
zamislena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Јануари.2010
Поени: 14566
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zamislena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2010 во 19:59

Ниту едно добро дело... без разлика колку мало....
  никогаш не било залудно..........вреди....среќа.....
Кон врв
Lorenna Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 29.Март.2010
Поени: 5
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Lorenna Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2010 во 20:04
Jas mislam deka ne, trudi se da bidesh dobar sprema drugite pak se ni se vozvrakja obratno, steta e,
Кон врв
Marko Polo 1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
venecijaner

Регистриран: 20.Ноември.2008
Поени: 9693
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Marko Polo 1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2010 во 20:06
Dobroto sprema drugite pravi go za sebe...

I aj cestito za prvite postovi...
Кон врв
Blue Scarlet Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Амазонка

Регистриран: 03.Ноември.2009
Поени: 9011
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Blue Scarlet Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2010 во 21:55
Originally posted by Lorenna Lorenna напиша:

Jas mislam deka ne, trudi se da bidesh dobar sprema drugite pak se ni se vozvrakja obratno, steta e,

Kolku e dobro naseto "dobro" ako od nego barame polza, korist , nesto za vozvrat ?
Lupus non mordet lupum.

Vulneratus non victus!

Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9425
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2010 во 22:21
Originally posted by Blue Scarlet Blue Scarlet напиша:

Originally posted by Lorenna Lorenna напиша:

Kolku e dobro naseto "dobro" ako od nego barame polza, korist , nesto za vozvrat ?

Taka e Blue Scarlet, ili si dobar ili ne. Nema tuka matematika i kalkulacii.
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Април.2010 во 01:57
Koga kje pochneme da presmetuvame dali nekoj ja zasluzhuva ili ne nashata dobrina, dali treba da ja dobie ili ne, togash samo dokazhuvame deka ne sme dobar, tuku interesdzhii koi sakaat da pravat trgovija so onoa shto se narekuva dobrina.

Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
DragancoLeskoec Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Август.2009
Поени: 984
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DragancoLeskoec Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Април.2010 во 02:03
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Koga kje pochneme da presmetuvame dali nekoj ja zasluzhuva ili ne nashata dobrina, dali treba da ja dobie ili ne, togash samo dokazhuvame deka ne sme dobar, tuku interesdzhii koi sakaat da pravat trgovija so onoa shto se narekuva dobrina.

Кон врв
Анастеа Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПИПИ долгиот чорап

Регистриран: 07.Април.2008
Поени: 35441
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Анастеа Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Април.2010 во 02:09
Вака гласи темата:

Originally posted by barmomk barmomk напиша:

Zasto pravime dobri dela? Ocekuvate li da dobiete nesto kako vozvrat poradi dobrinata sto ste ja napravile??? 

Не е пријатно чувството кога на направено добро дело ќе ти биде вратено со лошо, ова мора сите да си го признаеме...

НО... Ако очекуваш или инсистираш на некаква награда, корист или ловоров венец за својата добрина, тоа веќе преминува во задоволување на сопствената суета (преку признане од околината) или чист материјализам!

Тогаш “добрината“  (онака како јас ја сфаќам - како вродена карактеристика) се вулгаризира и станува економска категорија т.н. трампа или на-ти-го-дај-ми-го.

Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Април.2010 во 02:16
Tokmu taka.

Togash dobrinata se sveduva na obichen komoditet.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
polzavce Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Октомври.2008
Локација: Angola
Поени: 1325
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај polzavce Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Април.2010 во 13:04
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Tokmu taka.

Togash dobrinata se sveduva na obichen komoditet.

...и престанува да биде добрина (ако воопшто била).
МИР со сите
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 8182838485 118>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,439 секунди.