IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Историја
  Активни теми Активни теми RSS - Кој ја присвојува историјата?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Кој ја присвојува историјата?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 7172737475 147>
Автор
Порака
Aminta2 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 11.Март.2008
Статус: Офлајн
Поени: 361
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Aminta2 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Април.2008 во 17:52
Originally posted by dudulovski dudulovski напиша:

Никој не ти го негира тој документ...Ги вадиш работите од контекст. И за Ванчо Михајлов има 100 документи за тоа дека бил Македонец. Но тој до смртта се изјаснувал како Бугарин. Исто и Павел Шатев. Ти пред некој ден ми постираше еден повик на Павел Шатев до Македонците (мислам беше од крајот на 1944 г.) И тоа е точно, никој не го одрекува тоа. Но јас ти покажав цела книга од Шатев, во која јасно се гледа што подразбира тој под Македонци и Бугари. ...

Јас ти покажав со документи и факти во контекст -- претежно бугарски -- дека бугарската националност е руска измислица од 1830тите години! Претходно НЕ ПОСТОИ таква националност, нема никакви докази за неа!
Не попстои "словено-бугарски" јазик, ново-измислените "Бугари" зборувалоле на смеша од српски, руски и македонски!

Таа бугарска националност е измислена со најголеми митови и лажги, како на пример дека Бугарите настанале од дедо Ное и дека први имале цареви како од кои најпрвите биле Вукич и Драгич (според Отец Пајсие).

Кој е тука глупиот?!?   СЕ ЗНАЕ дека Бугарите се турко-монголски народ, тоа е факт, а ние Македонците не сме такви! И нема како да го измислиш чувашкиот јазик, директниот потомок на бугарскиот јазик, кој е турко-алтајски.

Но претходно мешаше баби и жаби за терминот бугари употребен во 11. век во Римското царство со терминот бугарин употребен во 19. и 20. век, ставајќи знак еднаквост. Ми ја даваше плочата на Јован Владислав, која е ординарен бугарски фалсификат, за која не стигнав да те едуцирам. Но такви гафови се многу распространети во Бугарија, зошто целата историја на ародот со украдено бугарско-татарско име се шлепа на македонската историја.

Сега си се фатил за писмото на Даме Груев, во кое Даме бара да го спаси народот некако и да спаси жива глава за време на Илинденското востание (мислам дека се работи за тоа писмо). Писмото доаѓа како резултат на лажните бугарски ветувања дека ќе го помогнат востанието (со 200.000 штикови, т.е. војници). Како и секогаш, Бугарите не оставиле на цедило, но откако направиле да се преурани востанието и да му ги сменат стратешките насоки (на нелегален конгрес на ВМРО) со што се гарантирал неговиот неуспех.

Штета, модераторите ми ги бришат постовите за да не се замерите многу, зошто гледаат што изгубени овци сте.

Изменето од Aminta2 - 07.Април.2008 во 17:56
Кон врв
trebo.r.a Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 24.Јануари.2008
Поени: 356
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај trebo.r.a Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Април.2008 во 18:36
nemojte vash*te braca dagi narekuvate tursko-mongolci.ako bilo taka togash i vije ste isto ili pak vije ste kinezi?
Кон врв
Boogie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Регистриран: 26.Октомври.2005
Поени: 10652
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Април.2008 во 19:04
Немаме ние никаква врска со АСпарух и ТуркоМонголите,ние сме Македонцинамигнување
Кон врв
дуле Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 11.Ноември.2006
Поени: 973
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај дуле Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Април.2008 во 19:10
Originally posted by Aminta2 Aminta2 напиша:

Јас ти покажав со документи и факти во контекст -- претежно бугарски -- дека бугарската националност е руска измислица од 1830тите години!

Овоj буквар (наречен уште и "Рибен Буквар") е издаден во 1824 г. Дали го е писал Георги Хуца (Jури Венелин):

Кон врв
Смрдеш Кликни и види ги опциите
Група
Група

Регистриран: 02.Август.2006
Поени: 33
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Смрдеш Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Април.2008 во 13:15

Сметам да му е тука местото: Кој ја присвојува историјата - од денешниот бугарски весник "Стандарт"

Във френски сборник за българска поезия:

Обявиха Вапцаров за македонски поет

Спецовете у нас проспали писанията, чак от Торонто дали сигнал

Мая и Никола Вапцарови не крият възмущението си от поредното посегателство върху паметта на поета

Фото Георги Николов
Никола Вапцаров е основоположник на съвременната македонска литература. Това твърди издадена на френски език у нас поетична антология. Скандалният факт бе разкрит пред "Стандарт" от племенниците на поета, Мая и Никола Вапцарови. Сборникът със заглавие "Антология на съвременната класическа българска поезия" е дело на френския поет от български произход Ерик Караилиев и отпечатана от издателство "Ийст-Уест". В нея са представени стотина стихотворения от 12 български поети: Христо Ботев, Иван Вазов, Пейо Яворов, Димчо Дебелянов, Христо Смирненски, Никола Вапцаров, Атанас Далчев, Пеньо Пенев, Дамян Дамянов, Елисавета Багряна, Петя Дубарова и Радой Ралин. В предговора обаче, неизвестно защо, Никола Вапцаров е посочен като македонски поет.
 Най-скандалното, че никой в България не е обърнал внимание на този факт, въпреки че книгата е издадена по спонсорска програма на Външно. За това, че Никола Вапцаров е станал задочно македонец, родствениците му са получили сигнал от Георги Младенов, главен редактор на излизащия в Торонто вестник "Македонска трибуна". Българската колония в Париж също е реагирала бурно на тази провокация.  Културният ни аташе Кирил Кадийски е отменил официалната премиера на книгата, която е трябвало да се състои в българският културен център в Париж.
 Изумена съм от това тълкуване на стиховете на Никола Вапцаров, заяви пред "Стандарт" г-жа Мая Вапцарова. "За него Македония е просто географско понятие. За Вапцаров е съществувало понятието "родина-свобода". Той е съпричастен към каузата на всички борещи се за нея народи, от Китай до Испания".
 Според Никола Вапцаров българската държава не отделя достатъчно средства за пропаганда и защита на българщината по света от подобни посегателства, докато Скопие все още намира 30 милиона долара годишно за пропаганда на македонизма. Вторият проблем, смята г-н Вапцаров, е, че старите емигранти и техните потомци, особено в САЩ, Канада и Австралия, които по инерция се наричат македонци, без да влагат в това етнически смисъл, неволно подхранват македонизма. А най-лошото е, че днес всички иначе родолюбиви наши емигрантски издания черпят информацията си главно от интернет
 А там има всякакви материали, често защитаващи различни тези.
 Този пореден опит да се "приватизира" Вапцаров не е изолиран случай, припомнят запознати. Съгласно официалната скопска пропаганда, освен него за "македонци се обявяват не само родените там български възрожденски дейци и революционери от ВМРО, но и творци от по-късен период, като Христо Смирненски и Димитър Талев. В случая не става обаче ясно как Вапцаров е едновременно български класически поет и основател на съвременната македонска литература.
 Константин Събчев

Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Април.2008 во 14:15

Вапцаров - во слава на Поетот

”Ние сме Македонци. Затоа и нашето творештво треба да биде во служба на македонската кауза" 

Никола Јонков Вапцаров

На денешен ден во Банско, Пиринскиот крај на Македонија, 1909-та година е роден еден од најголемите МАКЕДОНСКИ поети, Никола Јонков ВАПЦАРОВ.

Национално и класно освестен, Вапцаров творел за својата Татковина и народ, за љубовта и Светската револуција создавајќи едни од најубавите стихови напишани не само од Македонец, барем според мене.

Имав можност да ја посетам неговата родна куќа-музеј во Банско во едно врнежливо попладне, кога во мир, без ниту еден друг посетител, заедно со мојата девојка ја разгледавме куќата и гледавме документарен филм за Поетот, во кој се појавува и неговата мајка. Тоа единствено доживување остави голем впечаток на мене, кој јас се обидов барем малку да го отсликам во Книгата на впечатоци во куќата, одавајќи му благодарност на големиот Македонски син во името на неговите сонародници.

( Ми остана грутка на срцето што Оние од кои Тој не е, имаат направено прекрасен споменик и можеби го слават како што доликува, а Ние кои род сме Негов треба повеќе да се заложиме во негова слава )

Подолу ја постирам можеби и најубавата љубовна поема на светот, Вапцаровата ПРОШТАЛНО.

СЛАВА МУ!
Кон врв
bulgarian_mk Кликни и види ги опциите
Група
Група

ТуркоМонголски Бугар

Регистриран: 28.Декември.2007
Поени: 47
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bulgarian_mk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Април.2008 во 14:45
Само дека поетот незнал дека ке му додават антички идентитет. Благодарам за преводот, но во оригинал на бугарски звучи подобро :)
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај дуле Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Април.2008 во 16:48
Originally posted by Boogie Boogie напиша:

<h3 ="title">Вапцаров - во слава на Поетот</h3>

<span ="large">”Ние сме Македонци. Затоа и нашето творештво треба да биде во служба на македонската кауза" </span>

<p align="right">               <span ="large"> Никола Јонков Вапцаров</span>

<a href="http://redfinger.blog.com.mk/">На денешен ден во Банско, Пиринскиот крај на Македонија, 1909-та година е роден еден од најголемите МАКЕДОНСКИ поети, Никола Јонков ВАПЦАРОВ.

Национално
и класно освестен, Вапцаров творел за својата Татковина и народ, за
љубовта и Светската револуција создавајќи едни од најубавите стихови
напишани не само од Македонец, барем според мене. Имав можност
да ја посетам неговата родна куќа-музеј во Банско во едно врнежливо
попладне, кога во мир, без ниту еден друг посетител, заедно со мојата
девојка ја разгледавме куќата и гледавме документарен филм за Поетот,
во кој се појавува и неговата мајка. Тоа единствено доживување остави
голем впечаток на мене, кој јас се обидов барем малку да го отсликам во
Книгата на впечатоци во куќата, одавајќи му благодарност на големиот
Македонски син во името на неговите сонародници.

( Ми остана
грутка на срцето што Оние од кои Тој не е, имаат направено прекрасен
споменик и можеби го слават како што доликува, а Ние кои род сме Негов
треба повеќе да се заложиме во негова слава )

Подолу ја постирам можеби и најубавата љубовна поема на светот, Вапцаровата ПРОШТАЛНО.

<span ="large"> ПРОШТАЛНО </span><span ="large">                На жена ми </span><span ="large"> Понекога ќе идам в твојот сон </span><span ="large"> Ко нечекан и далек гост... </span><span ="large"> Ти не ме оставај на патот, вон, </span><span ="large"> Од порти истај го лостот! </span><span ="large"> Ќе влезам тивко, кротко ќе си седам </span><span ="large"> Крај тебе, в мракот втренчен, да те гледам сам! </span><span ="large"> И кога наситен ќе запрам да те гледам, </span><span ="large"> Ќе ми те бакнам и – ќе заминам.</span>    

СЛАВА МУ!

Истото ли е?
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Април.2008 во 20:19
Душмани туркомонголски го убиле Вапцаров бидејки бил Македонец.Ја слушнале неговата изрека и му пресудиленамигнување
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај дуле Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Април.2008 во 20:39

Душмани туркомонголски го убиле Вапцаров бидејки бил Македонец.Ја слушнале неговата изрека и му пресудиленамигнување

Да бе ... ке се разхожда ноштно време со куфар пален со динамит и като го фанат - ке му простат ли? Годината е била 1942 - воено време. Но за сичко са виновни комунистите - от каков зор ке праат насила од поет - диверсант?
Кон врв
Vladimir88 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"Arbeit macht frei"

Регистриран: 20.Декември.2007
Поени: 4349
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vladimir88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Април.2008 во 21:47
Originally posted by дуле дуле напиша:

Да бе ... ке се разхожда ноштно време со куфар пален со динамит и като го фанат - ке му простат ли? Годината е била 1942 - воено време. Но за сичко са виновни комунистите - от каков зор ке праат насила од поет - диверсант?

А што пишува на тоа горе??
Кон врв
ntg2006 Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 03.Април.2008
Поени: 12
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ntg2006 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Април.2008 во 22:12

Н.Й. ВАПЦАРОВ

РОДИНА

Над тебе Пирин

издига гранити,

обвити във сиви мъгли.

Орли над бедни села

размахват крила

и хала в полята пищи.

А бяха години,

когато невинно

люляха ме празни мечти.

Живота бе ведър

и лесен,

живота бе щедър

и песен бе ти.

Но ето –

преминах

през дим,

през масло

и машини,

преминах през

гнет и тегло –

вред, където се борят

за хлеб.

И нещо се счупи

във мене.

Простенах от болка,

но бях без изход.

Погледнах надире

и плюх озлобено

и в теб,

и в самия живот.

Сега си ми близка,

по-близка от майка дори,

но днеска ме плиска

ненужно пролятата кръв,

насън ме души

площадния кървав двубой

на твои герои,

платени със чужди пари...

Тежи ми, Родино,

кошмарно жестоко тежи

димящата кръв

и аз ще те питам –

всичко това

за теб ли бе нужно,

кажи?

Вред мрак.

И в мрака – тегло и робия.

Глад.

Остана стотици години назад.

А нейде живота пулсира,

израства

завод

след завод,

бръмчат пропелери...

А моят народ

работи,

умира,

както в дълбоката

бронзова ера.

Аз пак те обичам,

Родино на Гоце и Даме,

защото израснах,

защото закрепнах във Теб.

И нося в сърцето си младо

тревожното знаме

и вечния устрем

на всички без покрив и хлеб.
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Април.2008 во 00:50
Браво за песната и на целиот текст редно е да додадам само што Вапцаров кажал за својата родина -
”Ние сме Македонци. Затоа и нашето творештво треба да биде во служба на Македонската кауза" големо%20гушкањеголемо%20гушкањеголемо%20гушкањеголема%20насмевка
Кон врв
__ __ Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Март.2008
Поени: 1089
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај __ __ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Април.2008 во 01:05
Originally posted by ntg2006 ntg2006 напиша:

Аз пак те обичам,

Родино на Гоце и Даме,

защото израснах,

защото закрепнах във Теб.

"защото израстнах ... в теб... Родино на Гоце и Даме"
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 7172737475 147>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,281 секунди.