|
Кој ја присвојува историјата? |
Внеси реплика | страница <1 7172737475 147> |
Автор | ||
Aminta2
Сениор Регистриран: 11.Март.2008 Статус: Офлајн Поени: 361 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Јас ти покажав со документи и факти во контекст -- претежно бугарски -- дека бугарската националност е руска измислица од 1830тите години! Претходно НЕ ПОСТОИ таква националност, нема никакви докази за неа! Не попстои "словено-бугарски" јазик, ново-измислените "Бугари" зборувалоле на смеша од српски, руски и македонски! Таа бугарска националност е измислена со најголеми митови и лажги, како на пример дека Бугарите настанале од дедо Ное и дека први имале цареви како од кои најпрвите биле Вукич и Драгич (според Отец Пајсие). Кој е тука глупиот?!? СЕ ЗНАЕ дека Бугарите се турко-монголски народ, тоа е факт, а ние Македонците не сме такви! И нема како да го измислиш чувашкиот јазик, директниот потомок на бугарскиот јазик, кој е турко-алтајски. Но претходно мешаше баби и жаби за терминот бугари употребен во 11. век во Римското царство со терминот бугарин употребен во 19. и 20. век, ставајќи знак еднаквост. Ми ја даваше плочата на Јован Владислав, која е ординарен бугарски фалсификат, за која не стигнав да те едуцирам. Но такви гафови се многу распространети во Бугарија, зошто целата историја на ародот со украдено бугарско-татарско име се шлепа на македонската историја. Сега си се фатил за писмото на Даме Груев, во кое Даме бара да го спаси народот некако и да спаси жива глава за време на Илинденското востание (мислам дека се работи за тоа писмо). Писмото доаѓа како резултат на лажните бугарски ветувања дека ќе го помогнат востанието (со 200.000 штикови, т.е. војници). Како и секогаш, Бугарите не оставиле на цедило, но откако направиле да се преурани востанието и да му ги сменат стратешките насоки (на нелегален конгрес на ВМРО) со што се гарантирал неговиот неуспех. Штета, модераторите ми ги бришат постовите за да не се замерите многу, зошто гледаат што изгубени овци сте. Изменето од Aminta2 - 07.Април.2008 во 17:56 |
||
trebo.r.a
Сениор Регистриран: 24.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 356 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
nemojte vash*te braca dagi narekuvate tursko-mongolci.ako bilo taka togash i vije ste isto ili pak vije ste kinezi?
|
||
Boogie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Модератор Слобода или Смрт Регистриран: 26.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 10652 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Немаме ние никаква врска со АСпарух и ТуркоМонголите,ние сме Македонци
|
||
дуле
Сениор Регистриран: 11.Ноември.2006 Статус: Офлајн Поени: 973 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Овоj буквар (наречен уште и "Рибен Буквар") е издаден во 1824 г. Дали го е писал Георги Хуца (Jури Венелин): |
||
Смрдеш
Група Регистриран: 02.Август.2006 Статус: Офлајн Поени: 33 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Сметам да му е тука местото: Кој ја присвојува историјата - од денешниот бугарски весник "Стандарт"
Във френски сборник за българска поезия:Обявиха Вапцаров за македонски поетСпецовете у нас проспали писанията, чак от Торонто дали сигнал
Мая и Никола Вапцарови не крият възмущението си от поредното посегателство върху паметта на поета Фото Георги Николов Най-скандалното, че никой в България не е обърнал внимание на този факт, въпреки че книгата е издадена по спонсорска програма на Външно. За това, че Никола Вапцаров е станал задочно македонец, родствениците му са получили сигнал от Георги Младенов, главен редактор на излизащия в Торонто вестник "Македонска трибуна". Българската колония в Париж също е реагирала бурно на тази провокация. Културният ни аташе Кирил Кадийски е отменил официалната премиера на книгата, която е трябвало да се състои в българският културен център в Париж. Изумена съм от това тълкуване на стиховете на Никола Вапцаров, заяви пред "Стандарт" г-жа Мая Вапцарова. "За него Македония е просто географско понятие. За Вапцаров е съществувало понятието "родина-свобода". Той е съпричастен към каузата на всички борещи се за нея народи, от Китай до Испания". Според Никола Вапцаров българската държава не отделя достатъчно средства за пропаганда и защита на българщината по света от подобни посегателства, докато Скопие все още намира 30 милиона долара годишно за пропаганда на македонизма. Вторият проблем, смята г-н Вапцаров, е, че старите емигранти и техните потомци, особено в САЩ, Канада и Австралия, които по инерция се наричат македонци, без да влагат в това етнически смисъл, неволно подхранват македонизма. А най-лошото е, че днес всички иначе родолюбиви наши емигрантски издания черпят информацията си главно от интернет А там има всякакви материали, често защитаващи различни тези. Този пореден опит да се "приватизира" Вапцаров не е изолиран случай, припомнят запознати. Съгласно официалната скопска пропаганда, освен него за "македонци се обявяват не само родените там български възрожденски дейци и революционери от ВМРО, но и творци от по-късен период, като Христо Смирненски и Димитър Талев. В случая не става обаче ясно как Вапцаров е едновременно български класически поет и основател на съвременната македонска литература. Константин Събчев |
||
Boogie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Модератор Слобода или Смрт Регистриран: 26.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 10652 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Вапцаров - во слава на Поетот
”Ние сме Македонци. Затоа и нашето творештво треба да биде во служба на македонската кауза" Никола Јонков Вапцаров Национално
и класно освестен, Вапцаров творел за својата Татковина и народ, за
љубовта и Светската револуција создавајќи едни од најубавите стихови
напишани не само од Македонец, барем според мене. ( Ми остана
грутка на срцето што Оние од кои Тој не е, имаат направено прекрасен
споменик и можеби го слават како што доликува, а Ние кои род сме Негов
треба повеќе да се заложиме во негова слава ) Подолу ја постирам можеби и најубавата љубовна поема на светот, Вапцаровата ПРОШТАЛНО. ПРОШТАЛНО На жена ми Понекога ќе идам в твојот сон Ко нечекан и далек гост... Ти не ме оставај на патот, вон, Од порти истај го лостот! Ќе влезам тивко, кротко ќе си седам Крај тебе, в мракот втренчен, да те гледам сам! И кога наситен ќе запрам да те гледам, Ќе ми те бакнам и – ќе заминам. **************** СЛАВА МУ! |
||
bulgarian_mk
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Група ТуркоМонголски Бугар Регистриран: 28.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 47 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Само дека поетот незнал дека ке му додават антички идентитет. Благодарам за преводот, но во оригинал на бугарски звучи подобро :)
|
||
дуле
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Истото ли е? |
||
Boogie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Душмани туркомонголски го убиле Вапцаров бидејки бил Македонец.Ја слушнале неговата изрека и му пресудиле
|
||
дуле
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Да бе ... ке се разхожда ноштно време со куфар пален со динамит и като го фанат - ке му простат ли? Годината е била 1942 - воено време. Но за сичко са виновни комунистите - от каков зор ке праат насила од поет - диверсант? |
||
Vladimir88
Сениор "Arbeit macht frei" Регистриран: 20.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4349 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
А што пишува на тоа горе?? |
||
ntg2006
Нов член Регистриран: 03.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 12 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Н.Й. ВАПЦАРОВ РОДИНА Над тебе Пирин издига гранити, обвити във сиви мъгли. Орли над бедни села размахват крила и хала в полята пищи. А бяха години, когато невинно люляха ме празни мечти. Живота бе ведър и лесен, живота бе щедър и песен бе ти. Но ето – преминах през дим, през масло и машини, преминах през гнет и тегло – вред, където се борят за хлеб. И нещо се счупи във мене. Простенах от болка, но бях без изход. Погледнах надире и плюх озлобено и в теб, и в самия живот. Сега си ми близка, по-близка от майка дори, но днеска ме плиска ненужно пролятата кръв, насън ме души площадния кървав двубой на твои герои, платени със чужди пари... Тежи ми, Родино, кошмарно жестоко тежи димящата кръв и аз ще те питам – всичко това за теб ли бе нужно, кажи? Вред мрак. И в мрака – тегло и робия. Глад. Остана стотици години назад. А нейде живота пулсира, израства завод след завод, бръмчат пропелери... А моят народ работи, умира, както в дълбоката бронзова ера. Аз пак те обичам, Родино на Гоце и Даме, защото израснах, защото закрепнах във Теб. И нося в сърцето си младо тревожното знаме и вечния устрем на всички без покрив и хлеб. |
||
Boogie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Браво за песната и на целиот текст редно е да додадам само што Вапцаров кажал за својата родина -
”Ние сме Македонци. Затоа и нашето творештво треба да биде во служба на Македонската кауза" |
||
__ __
Сениор Регистриран: 18.Март.2008 Статус: Офлајн Поени: 1089 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
"защото израстнах ... в теб... Родино на Гоце и Даме" |
||
Внеси реплика | страница <1 7172737475 147> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |