IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - ДАЛИ ГОСПОД ПРАВИ ДОБРО ИЛИ ЗЛО?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ДАЛИ ГОСПОД ПРАВИ ДОБРО ИЛИ ЗЛО?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 45678>
Автор
Порака
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Статус: Офлајн
Поени: 4490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Јуни.2009 во 11:30
Originally posted by zbunet zbunet напиша:

Ништо не прави, ние правиме. Ни убацил програм.

Би можело и така да се рече, но јас верувам дека нашите предци (несвесно) се тие што ни “убацуваат“ програми со страшни вируси.

Но за голема среќа ние ја имаме можноста да се откажеме од таа заразена програма со вирусите на индивидуален и колективен егоизам,да се крстиме, да се измиеме во крвта на Мудроста БОЖЈА (Христос), да го земеме нашиот крст и да ги следиме стапките Негови.

Тоа е новото програмирање на Новиот Завет, чија цел е Љубов кон сите. Кога велам сите тука се мислени и добрите и злите!

Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Јуни.2009 во 15:01
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Koja vistina ?   

Prasa Pontij Pilat I go raspna Hrista(vidi vo Evangelie spored Jovan 18:38)
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Јуни.2009 во 15:56
I, koja e vistinata za onie koi go raspnaa? I koja e vistinata za onie koi go nabedija? I koja e vistinata za onie koi ne se hristijani? I koja e vistinata za onie koi ne se vernici? I koja e vistinata za onie koi se ateisti?

I koja vistina e vistina koga ima tolku vistini ?
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Јуни.2009 во 16:00

Vistinata e edna brate messi, ne moze da ima mnogu vistini.

Moze da postojat mnogu lagi, no samo edna vistina.

"JAS SUM PATOT, VISTINATA I ZIVOTOT, NIKOJ NE DOAGA PRI OTECOT, OSVEN PREKU MENE "(JOVAN 14:6)

Изменето од KINGDAVID - 01.Јуни.2009 во 16:00
Кон врв
Majkl Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2008
Поени: 3019
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Јуни.2009 во 16:12
Originally posted by KINGDAVID KINGDAVID напиша:

"JAS SUM PATOT, VISTINATA I ZIVOTOT, NIKOJ NE DOAGA PRI OTECOT, OSVEN PREKU MENE "(JOVAN 14:6)
Ili ima edna seopfatna vistina koja obedinuva vo sebe mnogu drugi vistini?

Oti vistina e deka Skopje e glaven grad na R.Makedonija ama isto taka e vistina deka Zemjata kruzi okolu sonceto... dve dve vistini a sepak vistiniti vistini
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Јуни.2009 во 16:18
Originally posted by Majkl Majkl напиша:

Originally posted by KINGDAVID KINGDAVID напиша:

Ili ima edna seopfatna vistina koja obedinuva vo sebe mnogu drugi vistini?

Oti vistina e deka Skopje e glaven grad na R.Makedonija ama isto taka e vistina deka Zemjata kruzi okolu sonceto... dve dve vistini a sepak vistiniti vistini

Da, vo pravo si, ama ne moze za edna ista rabota da ima dve vistini.

Primer: Skopje ili e glaven grad na Makedonija ili ne e;

Zemjata ili kruzi okolu sonceto ili ne;

ITN. ITN, ITN.... Pozdrav Majkl, milo mi e sto te citam
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Јуни.2009 во 17:46
Makl ima dobra poenta... i tokmu toa e onoa sto sakam da predocham i jas.

Toj ne tvrdi dali ima ili nema vistina...

Toj veli deka vistinata ja znaeme samo vo nejzinite delovi.

Rabotata e sto SEKOJ si misli deka tokmu TOJ ja znae celata vistina.

I toa e srzhta na iluzijata na nash*te veruvanjea i zhiveenjeto, onoa sto starite prosvetleni lugje od Indija go uvidele pred iljadnici godini i go narekle "maja".

Изменето од Messenger - 01.Јуни.2009 во 17:46
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Поени: 4490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Јуни.2009 во 23:30

I, koja e vistinata za onie koi go raspnaa? I koja e vistinata za onie koi go nabedija? I koja e vistinata za onie koi ne se hristijani? I koja e vistinata za onie koi ne se vernici? I koja e vistinata za onie koi se ateisti?

I koja vistina e vistina koga ima tolku vistini ?

Зарем има повеќе вистини од Таа што ё!?
Таа ВИСТИНА Која што го пушта сонцето да свети и дождот да врне над добрите и злите, верниците и неверниците, ... подеднакво?

Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јуни.2009 во 00:01

Makl ima dobra poenta... i tokmu toa e onoa sto sakam da predocham i jas.

Toj ne tvrdi dali ima ili nema vistina...

Toj veli deka vistinata ja znaeme samo vo nejzinite delovi.

Rabotata e sto SEKOJ si misli deka tokmu TOJ ja znae celata vistina.

I toa e srzhta na iluzijata na nash*te veruvanjea i zhiveenjeto, onoa sto starite prosvetleni lugje od Indija go uvidele pred iljadnici godini i go narekle "maja".

Taka... Mi trebaa uste malku podatoci za da znam od kade gi crpis svoite veruvanja brate messi Mnogu mi pomogna zborceto "maja". Sega mi e jasno vo sto se veruvas i kakva e pozadinata na tvoeto veruvanje

Sega razbiram zosto ne ja priznavas Biblijata, deka ne priznavas deka postoi apsolutna vistina i deka ne priznavas deka Bog kaznuva, (imeno deka zloto e samo iluzija vo nasite oci, onosno "maja")...

Jas pred da poveruvam vo Biblijata gi citav i gi proucuvav site religii, pa i do den denes go pravam toa i zatoa nekoj samo malku da pocne da mi zboruva znam koe glediste go zastapuva, od New Age do Scientology

Sega podobro ke se razbirame brate messi, pozdrav, gledam koja e tvojata "dogma". Se doaga od istok neli, pa i sonceto

Изменето од KINGDAVID - 02.Јуни.2009 во 00:03
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јуни.2009 во 04:00
I da i ne.

Da, zatoa sto mudrosta i prosvetlenosta ne e eksluzivnost na nikoja teritorija, na nikoj narod i na nikoja vera ili filozofija.

Ne, poradi pogore kazhanoto.

Ako ne beshe "i da i ne", zarem kje go miluvav Isus? Zaram kje ja spomnuvav Rabija? Zarem kje me vosh*tuvashe Buda? Zarem kje ja chitav Biblijata? Zarem kje minuvav chasovi so pishuvanjata na sufite? Zarem kje gi prouchuvav istochnite prosvetleni lugje?

Kompletniot zhivot e "I da i ne". Toa e edinstvo na polariteti, edinstvo na protivrechnosti, edinstvo na crno i belo, na den i nokj, na studeno i zheshko, na kuso i dolgo, na plus i minus... oti ednoto ne mozhe da postoi bez drugoto.

Zhivotot e vechen balans megju dve krajnosti.

Za da nauchush kade e negovata sredina treba da pojdesh i do dvata kraja.

I da i ne.

I dvete se neddeliv del od egzistencijata na Kreacijata.

E, tamu sum jas.

Sega ti kazhav od kade doagjam i kade odam.

Изменето од Messenger - 02.Јуни.2009 во 14:10
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јуни.2009 во 14:10
Spios drzhi se za temata.
Кон врв
ahmar1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Октомври.2008
Поени: 712
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ahmar1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јуни.2009 во 15:50

Toj veli deka vistinata ja znaeme samo vo nejzinite delovi. Rabotata e sto SEKOJ si misli deka tokmu TOJ ja znae celata vistina.

Ова многу ме потцети на приказната со слонот и слепите мудреци.
Имало четворица слепи мудреци кои наидуваваат на еден слон. Бидејќи овие луѓе никогаш претходно не сретнале слон, тие се обидуваат да го опишат и разберат овој нов феномен. Едниот го фаќа слонот за торзото и заклучува дека станува збор за змија. Вториот ја фаќа едната нога и ја опишува како дрво. Третиот ја открива неговата опашка и вели дека е јаже. Четвртиот, откако го открива страничниот дел од стомакот, објавува дека се работи за ѕид.
Секој еден од нив ја опишува истата работа, а тоа е слон. Но сепак, секој ја опишува истата работа на сосема поинаков начин.Според многумина ова е аналогно на различните вистини(или религии ако сакате).
Сите тие ја опишуваа истата работа, само на многу различни начини. Затоа човек треба да заклучи дека ниту една вистина(религија)засебно не полага право на апсолутната вистина, туку дека сите се подеднакво важни.
Но дали е тоа така?
Прво, примерот е слон. Тоа што слепите луѓе се обидуваат да го опишат е слон, а не нешто друго. Значи слонот постои без оглед на тоа дали слепите луѓе веруваат во тоа или не. Слично е и со Вистината. Таа постои без оглед на тоа дали луѓето веруваат во нејзе или не.
Второ, сите четворица слепи луѓе во основа грешат. Се работи за слон, а не за змија, јаже или дрво. Нивните мислења не се еднакви меѓу себе. Според тоа, не можат да бидат сите точни. Во најдобар случај, ваквиот пример за плурализам за вистината само покажува дека сите тие различни вистини се погрешни, а не точни.
Трето и најважно, оваа филозофска аналогија не зема во предвид посебно откровение. На пример, доколку во сцената наиде петти човек, кој не е слеп (и кој може да потврди дека има вид) и го опише слонот како слон, тогаш суштината на примерот се менува од корен.
Тоа е што велам дека Христијанството е вера на ОТКРОВЕНИЕТО.Бог ни се ОТКРИЛ НА НАС а врв на тоа откровение е овоплотувањето на Господ Исус Христос на земјата преку Пресвета Дева.Кој сам за себе има кажани дека ОН Е ВИСТИНАТА(пак тука да истакнам дека христијаните веруваат дека Вистината е ЛИЧНОСТ).
Па фигуративно да се изразам тој петти човек е Овоплотениот Христос.
Така да(барем за нас христијаните) толку од причата дека
вистинита е релативна и е каква што си замислива за секој посебно.
п.с
бреее ама сме "догматични"кога вистината е во прашање.

Изменето од ahmar1 - 02.Јуни.2009 во 15:51
Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јуни.2009 во 15:51

I da i ne.

Da, zatoa sto mudrosta i prosvetlenosta ne e eksluzivnost na nikoja teritorija, na nikoj narod i na nikoja vera ili filozofija.

Ne, poradi pogore kazhanoto.

Ako ne beshe "i da i ne", zarem kje go miluvav Isus? Zaram kje ja spomnuvav Rabija? Zarem kje me vosh*tuvashe Buda? Zarem kje ja chitav Biblijata? Zarem kje minuvav chasovi so pishuvanjata na sufite? Zarem kje gi prouchuvav istochnite prosvetleni lugje?

Kompletniot zhivot e "I da i ne". Toa e edinstvo na polariteti, edinstvo na protivrechnosti, edinstvo na crno i belo, na den i nokj, na studeno i zheshko, na kuso i dolgo, na plus i minus... oti ednoto ne mozhe da postoi bez drugoto.

Zhivotot e vechen balans megju dve krajnosti.

Za da nauchush kade e negovata sredina treba da pojdesh i do dvata kraja.

I da i ne.

I dvete se neddeliv del od egzistencijata na Kreacijata.

E, tamu sum jas.

Sega ti kazhav od kade doagjam i kade odam.

Jasna mi e tvojata filozofija brate messi, nema da veruvas kolku e blisku do Biblijata. I jas gi pocituvam drugite uciteli od Istokot, kako Buda, Konfucie, Muhamed... Imaat kazano mnogu mudri raboti koi se vo sklad so vistinata koja ja propovedal ISUS.(Koj sepak, spored mene e Najgolemiot Ucitel ).

Ovoj zivot vo koj ziveeme e ramnoteza na dobroto i zloto, na den i nok, masko i zensko , crno i belo, toa e vecna borba na dvete sprotivnosti, i taka ke bide se dodeka postoi ovoj svet.

Ili kako sto velat Istocnite mudreci: Vo sekoe zlo ima i dobro, a vo sekoe dobro ima i zlo. Takov e nasiot svet vo koj ziveeme.
Кон врв
DDarko Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Миротворец

Регистриран: 14.Мај.2009
Поени: 4356
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DDarko Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јуни.2009 во 18:27
Zbunet никој нам не ни убацил програм, но допуштил само малку да бидеме искушувани како тест на нашата вера, за да види Бог дали навистина му веруваме иако Тој пред тоа знае.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 45678>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 1,582 секунди.