IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Историја
  Активни теми Активни теми RSS - Животот и делото на св.Климент Охридски
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Животот и делото на св.Климент Охридски

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 45678 16>
Автор
Порака
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Статус: Офлајн
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Ноември.2008 во 21:08
taka brate ne mi kazuvaj
jas mozam da upotrebuvam site zborovi od site denesni narodi
zatoa sto tie se site makedonski

cao pich

SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
Гостин Кликни и види ги опциите
Гостин
Гостин
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Гостин Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Ноември.2008 во 21:12
Originally posted by anakin anakin напиша:

site dumisto gi govorat taka nareceni sloveni sa makedonskii vasijat jazik e makedonskitova ne si go znaelako neda ti pastiram

Нема доволно големо смајли за ова
Кон врв
Neanticki Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Август.2008
Поени: 564
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Neanticki Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Ноември.2008 во 21:13

<h3> <span ="mw-line">Prvé roky na Veľkej Morave (863 - 867)</span> <span style="font-size: x-small; font-weight: normal; : none; margin-left: 0px;" ="editsection">[upraviť]</span></h3>

Roku 863 alebo 864 (podľa tradície 5. júla 863) prišli na Veľkú Moravu dvaja bratia sv. Konštantín zvaný Filozof (neskoršie prijal rehoľné meno Cyril) a sv. Metod. Filozof Konštantín osobitne pre túto misiu vyvinul prvú slovanskú abecedu - hlaholiku, priniesol so sebou symbol byzantského dvojkríža (ktorý je dnes v slovenskom znaku), zvolil si tzv. staroslovenčinu
(= starú cirkevnú slovančinu), čiže kultivovanú macedónčinu z okolia
Solúna, za jazyk, ktorý bude počas misie používať, a priniesol so sebou
prvé preklady liturgických a biblických textov, ktoré už predtým
pripravil s Metodom.

Анакине, дали знаеш на кој јазик е тоа?

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Ноември.2008 во 21:13
голема%20насмевка
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Локација: Macedonia
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Ноември.2008 во 21:13
Originally posted by Царевић Царевић напиша:

site dumisto gi govorat taka nareceni sloveni sa makedonskii vasijat jazik e makedonskitova ne si go znaelako neda ti pastiram

Сакаш да кажеш дека Македонските светители не ги описмениле словенските народи?
Кон врв
Гостин
Гостин
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Гостин Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Ноември.2008 во 21:14

Стварно?! Занимливо мишленjе!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Ноември.2008 во 21:15
Originally posted by Neanticki Neanticki напиша:

<h3> <span ="mw-line">Prvé roky na Veľkej Morave (863 - 867)</span> <span style="font-size: x-small; font-weight: normal; : none; margin-left: 0px;" ="editsection">[upraviť]</span></h3>

Roku 863 alebo 864 (podľa tradície 5. júla 863) prišli na Veľkú Moravu dvaja bratia sv. Konštantín zvaný Filozof (neskoršie prijal rehoľné meno Cyril) a sv. Metod. Filozof Konštantín osobitne pre túto misiu vyvinul prvú slovanskú abecedu - hlaholiku, priniesol so sebou symbol byzantského dvojkríža (ktorý je dnes v slovenskom znaku), zvolil si tzv. staroslovenčinu
(= starú cirkevnú slovančinu), čiže kultivovanú macedónčinu z okolia
Solúna, za jazyk, ktorý bude počas misie používať, a priniesol so sebou
prvé preklady liturgických a biblických textov, ktoré už predtým
pripravil s Metodom.

ti se me ptas jesli vim , na kterem jazice je toto napsano
hahahaha ja umim vsehny jazyky blbecku bulharskej
hahahahahhahah

Кон врв
Гостин
Гостин
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Гостин Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Ноември.2008 во 21:15
Не,сакам да кажам дека ваљда не зборат словените некоја варијанта на македонски јазик
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Ноември.2008 во 21:17
da toa go tvrdat i poljacite
i cehite i slovacite
deka jazikot im poteknuva od taka narecen staroslovenski koj e
makedonski

no ti mozes da si mislis so sakas
no tie toa go priznaa vo nivnite , akademii na naukite

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Ноември.2008 во 21:18
starú cirkevnú slovančinu), čiže kultivovanú macedónčinu z okolia Solúna, za jazyk, ktorý bude počas misie používať, a priniesol so sebou prvé preklady liturgických a biblických textov, ktoré už predtým pripravil s Metodom.

Staroslovenčina počas veľkomoravskej misie získala veľa prvkov západoslovanských (od 10. stor. slovenských a moravských) nárečí používaných na Veľkej Morave. Napríklad vtedajšia verzia hlaholiky obsahuje aj jedno písmeno (hlásku dz), ktorá sa vtedy používala len území dnešného Slovenska.

Кон врв
Гостин
Гостин
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Гостин Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Ноември.2008 во 21:19
И бугарите имаат признаето ви нивната академија на наука дека не постои македонски јазик.

А дека старословенскиот е македонски мало сутра
Кон врв
Neanticki Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Август.2008
Поени: 564
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Neanticki Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Ноември.2008 во 21:19

ti se me ptas jesli vim , na kterem jazice je toto napsanohahahaha ja umim vsehny jazyky blbecku bulharskejhahahahahhahah

Ти си бил полиглота, ама не ми кажа каков е јазикот?

Vorbiti romaneste?

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Ноември.2008 во 21:20
toa e na slovacki
jas gi zboruvam site tie jazici skoro 100 %

taka ne me ispituvaj

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Ноември.2008 во 21:22

И бугарите имаат признаето ви нивната академија на наука дека не постои македонски јазик.

А дека старословенскиот е македонски мало сутра

toa e problem na srbite i bugarite\neka si priznavat so sakat
ako sakat da si se lazat
neka si se lazat
голема%20насмевка

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 45678 16>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,875 секунди.