IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Филозофија и психологиjа
  Активни теми Активни теми RSS - Зошто луѓето не се искрени
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Зошто луѓето не се искрени

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 5152535455 74>
Автор
Порака
pagane Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 21.Февруари.2007
Статус: Офлајн
Поени: 13044
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pagane Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Декември.2009 во 20:15
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Originally posted by pagane pagane напиша:

Ааа, Меси опрости, ама мислам дека примерите се некоректни...Тоа не е искреност, него предателство---ке бидам предавник...Искреността може да има само добротворна причина...никако не може да се базира на негативности, каквато например негативност е стравот.

E, so celiot ovoj muabet i posochenite ekstremni primeri sakav da te navedam ova da go kazhesh:

Искреноста може да има само добротворна причина

Ushte bi dodal - da ima dobrotvorna posledica.

E tokmu toa e i uchenjeto na prosvetlenite lugje i toa e srcevinata na Isusovoto propovedanje. Vo sprotivno, dokolku iskrenosta ne e vodena od LJUBOV i nema dobrotvoren rezultat, togash taa e negativna i nejzinoto koristenje e kontraproduktivno.

Zatoa starata mudrost veli:

Ako nemozhehs da napravish dobro so onoa shto kje go kazhesh, togash podobro ne kazhivaj nishto.

Значи ако кажам на детево си дека за мене е наj убаво на светот----не е добро???
а каде отиде создаването на самодовербата...се почнува од родителите, Меси и наj веке од маjчината лjубов.
Кон врв
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Декември.2009 во 20:16

Originally posted by anakin anakin напиша:

па не верувам дека некому го интересира дали поднесувам или не поднесувам брачниот му  партнер.

sho?изненадување

сакам да кажам----не давам мислене ако не ми се бара.

pa da najdobrata drugarka kje te prasa so mislis za nejziniot sakan maz
a ti iskrena do useruenje 'e i kazes

mazot ti e kreten i idiot , rasipan do srzta, ogovarac i ntrigant,, zatoa sto navistina e takov  i????????

hahahahahahahahahaaa..... pa so srekja ziveenje so drugarite i drugarkite  hahahahahahahahha

kraj na diskusija KRAJ

Изменето од anakin - 13.Декември.2009 во 20:16
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pagane Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Декември.2009 во 20:18

па не верувам дека некому го интересира дали поднесувам или не поднесувам брачниот му  партнер.

sho?изненадување

сакам да кажам----не давам мислене ако не ми се бара.

pa da najdobrata drugarka kje te prasa so mislis za nejziniot sakan maz
a ti iskrena do useruenje 'e i kazes

mazot ti e kreten i idiot , rasipan do srzta, ogovarac i ntrigant,, zatoa sto navistina e takov  i????????

hahahahahahahahahaaa..... pa so srekja ziveenje so drugarite i drugarkite  hahahahahahahahha

kraj na diskusija KRAJ

па, не баш со тие зборови...ако го кажам така----нема да бидам искрена---него арогантна и коравосрдечна...вистината може да поднесе кога е кажана коректно, со критика , а не со плукане.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Декември.2009 во 20:20
 a sosto da ne kazes toa sto go mislis
a mislis go toa so e napisano
neli?????

kaj ti e iskrenosta vo diplomatijata????
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
Anarchy Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Фатенко

Регистриран: 19.Март.2009
Поени: 6676
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Anarchy Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Декември.2009 во 20:24

E, so celiot ovoj muabet i posochenite ekstremni primeri sakav da te navedam ova da go kazhesh:

Искреноста може да има само добротворна причина

Ushte bi dodal - da ima dobrotvorna posledica.

E tokmu toa e i uchenjeto na prosvetlenite lugje i toa e srcevinata na Isusovoto propovedanje. Vo sprotivno, dokolku iskrenosta ne e vodena od LJUBOV i nema dobrotvoren rezultat, togash taa e negativna i nejzinoto koristenje e kontraproduktivno.

Zatoa starata mudrost veli:

Ako nemozhehs da napravish dobro so onoa shto kje go kazhesh, togash podobro ne kazhivaj nishto.

И стариот добар лисец ја постигна својата поента, онака како што ја замисли голема%20насмевка

Ајде да ви раскажам случка од пред недела дена:
- Понеделникот цимерот мој бивши бранеше дипломска. Поканети бевме старото друштво, колеги и колешки, роднини и неговото семејство. Цимерчево ја испрезентира дипломската пред комисијата и како што е ред, требаше да му постават по некое прашање. Арно ама, малку си е паничар, а башка и трезен дојде (што според мене му беше најголема грешка голема%20насмевка) и не одговори ниту едно прашања од поставените десет. Замислете на одбрана на дипломска работа (инаку, за споредба сите наши колеги кои беа присутни знаеја најмалку половина од прашањата). Мене се уште не ми е јасно како може да си дозволи толку голем пропуст, на толку битен ден од неговиот живот (а, со глава гарантирам дека е најодговорниот човек кој го познавам и е од прилика моја возраст). Ама, кикс...тоа е тоа, секому може да му се случи. Среќа, положи со шестка.

Јас кога видов дека не знае ниту едно од прашањата, толку многу се изнервирав од него и ми идеше да го задавам. Откако се заврши работата, појдов прв да му честитам и да му кажам дека се беше супер (да не се залета некој побрзо од тие што беа тука и да почне да тресе глупости за тоа како не ги знаел прашањата), дека и воопшто не сме се сомневале во него, дека е чест прв од нашето друштво што тој дипломира.

Требаше ли да му ја кажам вистината. Да му речам "Селанец еден, како може ова да не го знаеш бре, го срамиш семејството твое пред сите"???

Лажам бре, лажам....сите ги лажам

To be continue...

Изменето од bounty_hunter - 13.Декември.2009 во 20:26
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pagane Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Декември.2009 во 20:27
Ако просто кажам:со сопругот ти  не сме една  крвна група---нема да бидам искрена???

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Декември.2009 во 20:27
trebalo taka kako sto si napravil ti  bounty

so tvojata iskrenost mozes samo da povredis nekogo
nikako neso da ispravis
toa e poentata

Изменето од anakin - 13.Декември.2009 во 20:29

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Декември.2009 во 20:29

Ако просто кажам:со сопругот ти  не сме една  крвна група---нема да бидам искрена???

ne ne si iskrena
oti ti za nego mislese polno drugi raboti... a sega mesto iskrenosta ja upotrebi diplomatijata za krva grupa
e toa e poentata na temata

mudrosta za korista i beskorisnosta na iskrenosta

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pagane Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Декември.2009 во 20:30
ок. сега ми текна на еден муабет во една заклучена тема----му кажа на чоекот дека бил без карактер...тоа нешто исправи ли???
и ако така мислиш зашто му го рече?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Декември.2009 во 20:32

ок. сега ми текна на еден муабет во една заклучена тема----му кажа на чоекот дека бил без карактер...тоа нешто исправи ли???
и ако така мислиш зашто му го рече?

.... ne ti e jasno toa????????газење%20од%20смеење
upotrebuvas iskrenost po sekoja cena samo na tie sto ne ti se vazni

logika bre изненадување

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pagane Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Декември.2009 во 20:33

1. Не сме сите искрени. Ако ти не сакаш да повредиш некоj близок...не значи дека сите останати го сакат истото или дали воопшто им е гаjле.
2. Ако другарка ми си е ставила нешто което не одговара на самата неа...би й го кажала...оти ми е другарка и не би сакала да го слушне од некоj друг...подоцна...кога ке биде навистина доцна и тогаш навистина би се осекjала повредена, уклучиво и од мене...наj веке од мене...затоа што моjата искреност во случаjов би била не просто вредна, него потребна.
3. ако некоj близок моj ликовен уметник ми направи слика...без да се замислам би му кажала дека не вреди сликата, оти jас сум нефотогенична. сметам дека таа искреност не би повредила никого.
 Поука: бидете искрени со близките на срцето, оти секогаш ке се наjде некоj неблизок, коjто да го направи наместо вас. тогаш повредените ке бидат повеке од еден.

Логично е и тоа, нели?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pagane Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Декември.2009 во 20:36

Originally posted by renatax renatax напиша:

Vaka  anakin....jas imam tri vistinski prijatelki,po nekoja sluchajnost ednata e poetesa vo podem,znachi sepak edna vrsta na umetnica...koga taa kje  sozdade nekoja tvorba zadolzitelno bara mislenje od nejzinite vistinski  prijatelki koi nemaat stegi i potreba od lazni laskanja.Jas ne se razbiram mnogu od taa oblast,pa zatoa se ograduvam od davanje kritiki,se smetam sebesi kako nekompetentna  ,ama ako neshto sluchajno mi padne vo oko koe  bash ne go razbiram ili pak mi se prichini deka ne se vklopuva vo tvorbata,togash na shega i vikam vaka....''shto sakashe pisatelost so ova da kaze''?Potoa taa objasnuva i  diskutirame okolu toa ,ne sum i koj znae kolku od pomosh ,ama se raduvam na sekoj nejzin podem i idadeno delo.

Ako mi dozvolish, kje go povtoram prashanjeto na Anakin, no na drug nachin, bidejki mislam deka ne go razbra.

Zamisli deka imash dete. Eden den ti doagja od ulica plachejkji:

- Mamo... decata mi velat deka glavata mi e kako fudbalska toka.

Ti go gledash svoeto chedo, znaesh deka glavata mu e kako fudbalska toka... i shto kje mu kazhesh?

Kje mu ja kazhesh vistinata?

Така и така сме на темава...Многу ми е интересно што мислиш за примерот на Месенджер?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Декември.2009 во 20:43
што мислам
па не си слепа главата му е каква што му е
но го сакаш и ја користиш неискреноста за повисоки цели

некој ќе каже дека на циганката детето и е најубо и така треба да е
но вистината си е вистина и таа некогаш не треба да излезе на виделина

1. правило ---- неповредувај тие што ги сакаш
2. не повредувај ги другите .....ако сакаш... нормално
3. секогаш помисли за корисноста на искреноста
4. биди таков како сакас другите да бидат према тебе
5. мудроста не се учи... таа се стекнува... со живеењето и искуството
6. лесно е на хипотетички прашања да се дават хипотетички одговори

Изменето од anakin - 13.Декември.2009 во 20:44

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pagane Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Декември.2009 во 20:48
1. ааа, не---за секоjа маjка детето и е наj-убаво на светот...и тоа е вистината, кога jас го кажувам на моето----го мислам навистина и е сосема искрено.
2. ако ти не сакаш да ги повредиш саканите, се надеваj да нема други во блиската околина, които да им е гаjле за истите тие твои блиски и да не им пречи да бидат " искрени" со нив. а и наj-важното е---блиските ти пред тоа да не се барале искреност од тебе.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 5152535455 74>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,297 секунди.