IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Филозофија и психологиjа
  Активни теми Активни теми RSS - Зошто луѓето не се искрени
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Зошто луѓето не се искрени

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 5051525354 74>
Автор
Порака
pagane Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 21.Февруари.2007
Статус: Офлајн
Поени: 13044
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pagane Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Декември.2009 во 19:14
Кога кажувам дека детето ми е наj убаво на светот----за мене тоа е вистината...и ке бидам искрена кога му го кажувам...
Но тоа не важи за другите случаи. И именно за нив е темава.

Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Декември.2009 во 19:16
Ostavi go majchinstvoto na strana, toa beshe samo eden primer.

Zameni ja majkata so sebe, a namesto tvoeto dete stavi go komshiskoto, tatko ti, nekoj druga lichnost...

Eve ti ushte eden primer:

Ti si lekar i ti doagja chovek za koj posle pregledot vostanovuvash deka e neizlechivo bolen. Shto kje mu kazhesh?

- Izvini chovek, jas sum lekar, ama istovremeno od princip sum sekogash 100% iskrena. Nemash shansi, sigurno umirash. Mnogu mi e zhal. Ne mi doagjaj povtorno, ne si gubi vreme so lechenje. Ajde, kje ti prepisham samo morfijum za bolkite oti ne vredi popusto da troshime lekovi za tebe... ima lugje na koi im se popotrebni.

I da, temata e tokmu toa - Зошто луѓето не се искрени. Ovoj naslov ne gi izostavuva roditelite, rodninite, najbliskite, uchitelite, lekarite...

Изменето од Messenger - 13.Декември.2009 во 19:16
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pagane Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Декември.2009 во 19:17
Originally posted by pagane pagane напиша:

Кога кажувам дека детето ми е наj убаво на светот----за мене тоа е вистината...и ке бидам искрена кога му го кажувам...
Но тоа не важи за другите случаи. И именно за нив е темава.

Се цитирам оти мислам дека не си ме прочитал.
Поздрав, Меси. Мислам дека се пак се разбравме.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pagane Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Декември.2009 во 19:21
- Izvini chovek, jas sum lekar, ama istovremeno od princip sum sekogash 100% iskrena. Nemash shansi, sigurno umirash. Mnogu mi e zhal. Ne mi doagjaj povtorno, ne si gubi vreme so lechenje. Ajde, kje ti prepisham samo morfijum za bolkite oti ne vredi popusto da troshime lekovi za tebe... ima lugje na koi im se popotrebni.

Ами...всуштност тоа е медицинската етика. Таму нема лага----оти е бескористна.
Дури се залага на тоа дека вистината е наj добриот психички мотиватор и катализатор на борбеността..
Во денешниот век на нелечиви болести----нема лекар коjто да сокрива...уште по малку да лаже.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Декември.2009 во 19:22
Eve ti ushte eden primer...

Vojna e, ti ja branish svojata tatkovina, svoite najbliski, svojot narod... te zarobuva neprijatelot i te prashuva kade se krijat tvoite soborci. Shto kje im kazhesh?

- Bidejki jas veruvam samo vo govorenje vistina i tuka sum 100% principielna, sega kje vi kazham kade se onie shto gi barate, kje vi gi dadam site iminja i adresi, a kje vi nacrtam i plan za da se snajdete podobro i polesno. Samo da znaete deka mnogu teshko mi pagja shto go pravam ova, no princip si e princip... mora da si ostanam dosledna na toa.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pagane Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Декември.2009 во 19:24
Ааа, Меси опрости, ама мислам дека примерите се некоректни...
Тоа не е искреност, него предателство---ке бидам предавник...
Искреността може да има само добротворна причина...никако не може да се базира на негативности, каквато например негативност е стравот.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Декември.2009 во 19:33

- Izvini chovek, jas sum lekar, ama istovremeno od princip sum sekogash
100% iskrena. Nemash shansi, sigurno umirash. Mnogu mi e zhal. Ne mi
doagjaj povtorno, ne si gubi vreme so lechenje. Ajde, kje ti prepisham
samo morfijum za bolkite oti ne vredi popusto da troshime lekovi za
tebe... ima lugje na koi im se popotrebni.Ами...всуштност тоа е медицинската етика. Таму нема лага----оти е бескористна.Дури се залага на тоа дека вистината е наj добриот психички мотиватор и катализатор на борбеността..Во денешниот век на нелечиви болести----нема лекар коjто да сокрива...уште по малку да лаже.

Oooo... pagane! Ova shto go govorish e odamna nadminato.

Ima tolku sluchai koga poradi pogreshna lekarska prognoza ili zamena na naodi se razbolele zdravi lugje i "chudotvorno" se izlechile bolni.

Denes se znae deka avtoritativnata sugestija, pretstavena kako prijatelstvo, struchno mislenje, roditelski sovet i t.n. radikalno go menuva choveka.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Декември.2009 во 19:40

Ааа, Меси опрости, ама мислам дека примерите се некоректни...Тоа не е искреност, него предателство---ке бидам предавник...Искреността може да има само добротворна причина...никако не може да се базира на негативности, каквато например негативност е стравот.

E, so celiot ovoj muabet i posochenite ekstremni primeri sakav da te navedam ova da go kazhesh:

Искреноста може да има само добротворна причина

Ushte bi dodal - da ima dobrotvorna posledica.

E tokmu toa e i uchenjeto na prosvetlenite lugje i toa e srcevinata na Isusovoto propovedanje. Vo sprotivno, dokolku iskrenosta ne e vodena od LJUBOV i nema dobrotvoren rezultat, togash taa e negativna i nejzinoto koristenje e kontraproduktivno.

Zatoa starata mudrost veli:

Ako nemozhehs da napravish dobro so onoa shto kje go kazhesh, togash podobro ne kazhivaj nishto.
Кон врв
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Декември.2009 во 19:53
pak kje povtoram

ISKRENOSTA PO SEKOJA CENA NE E VRLINA NA COVEKOT
POSTOI DIPLOMATIJA VO ODREDENI SLUCAEVI
ILI KAKO SO VIKA MESI.... PODOBRO KJUTI

MUDROSTA E KOGA KADE I KAKO DA SE IZKORISTI SETO OVA

TEMATA E MNOGU TESKA I NETREBA OLAKO DA SE KAZUVA daaaaaaaaaaaaaa
iskren sum do userujenje

zarem na najdobra vasa drugarka 'e i priznaete deka nejziniot maz go smetate za idiot i deka ve nervira i nemozete da go podnesete????изненадување

Изменето од anakin - 13.Декември.2009 во 20:05
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Декември.2009 во 19:58
BASHKA kjE VI DADAM EDEN SOVET I TOA BESPLATEN
ako se najdete vo situacija da na najdobar prijatel ili rodnina mozete da kazete deka negoviot partner svrlja.. NIKOGAS NEMOJTE DA JA ISKORISTITE SITUACIJATA....... MOLCETE...............
sovet dadov a vie kako sakate

SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pagane Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Декември.2009 во 20:09
па не верувам дека некому го интересира дали поднесувам или не поднесувам брачниот му  партнер.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Декември.2009 во 20:10

па не верувам дека некому го интересира дали поднесувам или не поднесувам брачниот му  партнер.

sho?изненадување

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pagane Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Декември.2009 во 20:13
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

- Izvini chovek, jas sum lekar, ama istovremeno od princip sum sekogash
100% iskrena. Nemash shansi, sigurno umirash. Mnogu mi e zhal. Ne mi
doagjaj povtorno, ne si gubi vreme so lechenje. Ajde, kje ti prepisham
samo morfijum za bolkite oti ne vredi popusto da troshime lekovi za
tebe... ima lugje na koi im se popotrebni.Ами...всуштност тоа е медицинската етика. Таму нема лага----оти е бескористна.Дури се залага на тоа дека вистината е наj добриот психички мотиватор и катализатор на борбеността..Во денешниот век на нелечиви болести----нема лекар коjто да сокрива...уште по малку да лаже.

Oooo... pagane! Ova shto go govorish e odamna nadminato.

Ima tolku sluchai koga poradi pogreshna lekarska prognoza ili zamena na naodi se razbolele zdravi lugje i "chudotvorno" se izlechile bolni.

Denes se znae deka avtoritativnata sugestija, pretstavena kako prijatelstvo, struchno mislenje, roditelski sovet i t.n. radikalno go menuva choveka.

Кое е надминато , Меси???
Да предпоставим, дека jас навистина сум болестна од тешко лечива или нелечива болест...Ако сокрие од мене тоа...значи просто ме потценил како човек, или просто страда од професионална деформациjа, гледаjки на лугето како на обект...или како jас го прифакjам---ме водат на кланицата како некоjа бештиjа...оти немам свест или разум, да не зборуваме за чувства...и карактер. Па имам право на избор, нели???
Кое е добротворна последица- да знам или да не знам???

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pagane Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Декември.2009 во 20:14
Originally posted by anakin anakin напиша:

sho?изненадување

сакам да кажам----не давам мислене ако не ми се бара.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 5051525354 74>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,156 секунди.