IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Историја
  Активни теми Активни теми RSS - Кој ја присвојува историјата?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Кој ја присвојува историјата?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 34567 147>
Автор
Порака
Boogie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Регистриран: 26.Октомври.2005
Статус: Офлајн
Поени: 10652
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Март.2008 во 16:50
Јасно ми е на мене дека комунистичката пропаганда и пишувањето на новата комунистичка историја по 1945год. била многу надуена но дали и ти си свесен за тоа?Знам кој е Крапчев инакунамигнување
Кон врв
дуле Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 11.Ноември.2006
Поени: 973
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај дуле Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Март.2008 во 16:58
Originally posted by Vladimir88 Vladimir88 напиша:

The Bulgarian police station in Prilep - object of one of the first militant actions of the Macedonian partisans, with a sketch of the attack (October 11, 1941). This date is celebrated in the Republic of Macedonia as the Day of the uprising of the Macedonian people

Абе ова е од што се нашите партизани бугарски настроени

Милан Димоски-Коке, еден од последните живи учесници во настанот кога беше испукана првата пушка, раскажува: "Беа формирани три групи - едната да го нападне Участакот, другата затворот, а третата да ги прекине телефонските жици. Бев во групата што требаше да го нападне Участакот. Јас и Драган Спиркоски-Максо носевме пушки, Душко Наумовски имаше пиштол, а двајца - Благоја Спиркоски и Аспарух Јосифоски, брат на Кузман Јосифоски-Питу, носеа бомби. Додека одевме кон Участакот, најтешко ни беше нам со пушките. Участакот беше во градот, мораше да се помине низ главните улици, а нив не можевме да ги скриеме."

Аспарух Jосифоски ... Добро... иначе другите биле големи алтаци. И што станало после таа акциjа од 1941 г. та чак до август 1944 г? Ниишто... чиниш има дупка в историjата

Изменето од Македон - 18.Декември.2009 во 16:59
Кон врв
ntg2003 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Декември.2007
Поени: 483
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ntg2003 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Март.2008 во 17:00
Originally posted by Boogie Boogie напиша:

Јасно ми е на мене дека комунистичката пропаганда и пишувањето на новата комунистичка историја по 1945год. била многу надуена но дали и ти си свесен за тоа?Знам кој е Крапчев инакунамигнување

Свесен сум...Се закачам само..Знаеш што мисла за Македониjа и Македонците..Само убави работи А, ке бегам че ме чека керката..
Кон врв
Vladimir88 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"Arbeit macht frei"

Регистриран: 20.Декември.2007
Поени: 4349
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vladimir88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Март.2008 во 19:13
Originally posted by дуле дуле напиша:

The Bulgarian police station in Prilep - object of one of the first militant actions of the Macedonian partisans, with a sketch of the attack (October 11, 1941). This date is celebrated in the Republic of Macedonia as the Day of the uprising of the Macedonian people

Абе ова е од што се нашите партизани бугарски настроени

Милан Димоски-Коке, еден од последните живи учесници во настанот кога беше испукана првата пушка, раскажува: "Беа формирани три групи - едната да го нападне Участакот, другата затворот, а третата да ги прекине телефонските жици. Бев во групата што требаше да го нападне Участакот. Јас и Драган Спиркоски-Максо носевме пушки, Душко Наумовски имаше пиштол, а двајца - Благоја Спиркоски и Аспарух Јосифоски, брат на Кузман Јосифоски-Питу, носеа бомби. Додека одевме кон Участакот, најтешко ни беше нам со пушките. Участакот беше во градот, мораше да се помине низ главните улици, а нив не можевме да ги скриеме."

Аспарух Jосифоски ... Добро... иначе другите биле големи алтаци. И што станало после таа акциjа од 1941 г. та чак до август 1944 г? Ниишто... чиниш има дупка в историjата

Па види имаш и многу шиптари пример со грчки имиња па сега шиптарите се грци??
Ако сакаш можам да ти цитирам некои шиптари не е проблем

Али не е битно името, битно е ти како се осеќаш и каков ти е коренот..
Јас можам да кажам дека сум горд припадник на македонците....
За вас незнам...

Изменето од Македон - 18.Декември.2009 во 17:00
Кон врв
Tome1 Кликни и види ги опциите
Група
Група

Регистриран: 28.Февруари.2008
Поени: 56
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tome1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Март.2008 во 21:46
Originally posted by Boogie Boogie напиша:

Борбата против фашистичката окупација од Партизаните и КПМ е преземена 1943 год. од Илинденската организација.Постоеле вооружени чети уште од 1941год. но под команда на десничарската илинденска организација која до 1943год се разделила на повеке социјалистички фракции од која настанала и КПМ.Македонските социјалисти - десно ориентираните интелектуалци настапувале на сите комуни низ светот претставувајки го Македонскиот проблем уште од 1930год кога Илинденската организација станува најјака Македонска револуционерна опција.НЕ се залажувајте ТуркоМонголчиња дека немало кој Македонија да ја поведе во борба за слобода од окупаторските фашистички силинамигнување

Ova e neverno i netocno.Daj mi barem nekoe ime -i daj megunarodni podatoci da go potvrdis.Ako sakas-az ke ti najda srbsli podatoci za partizanskoto dvijenie vo Makedonija. Do 1941 godina e nemalo drjava Makedonija-vo kralska Jugoslavija/do 1941 godina/ e imalo Vardarska Banovina.Kak e mojelo da ima makedonski partizani-bez da sa imale drjava-da se borqt protiv osta Rim-Berlin-Tokio .Od imeto na koj sa se borili protiv bugarskata "okupacija" ??? Koe pravitelstvo e davalo zapovedite-na koe pravitelstvo sa se podcinevali makedosnkite partizani ?

Tom
Sakam Skopsko

Изменето од Tome1 - 11.Март.2008 во 21:49
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"Arbeit macht frei"

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vladimir88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Март.2008 во 21:55
Е добро е добро..
И како тоа не е точна ти знаеш ли дека постојат к*рди денеска и ден денеска немаат држава....тие к*рди...
А за македонските партизани можеме до утре да разговараме..
И сега што треба да правиме ако пишува Цар Самоил од Бугарија..
Ние имаме податоци за неговото реално царство, само чекаме да влеземе во ЕУ
вие сте пред нас влезени во ЕУ и удривте со пропаганда....

Изменето од Vladimir88 - 11.Март.2008 во 21:55
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"Arbeit macht frei"

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vladimir88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Март.2008 во 21:57
Originally posted by Tome1 Tome1 напиша:

Томе
Како може да има К урди денеска а да немаат држава ?

И за што к*р ќе ми се српски податоци

Што си се фатил за србите како слеп за стап..аман значи колку сте досадни со тие србите..
Вие бугарите оди на српски форуми не ми го тупи на мене тука..

Moga da ti najda mnogo bugarski,ruski podatoci-ama ke kajes deka sa netocni.Srbite   bea gospodarite na Jugoslavija.Davaha ton na celata kultura-od Lepa Brena ...do Tito. Zatoa smetak,deka ako procitas od Srbska sajt vistinata za Makedonija ke fatis dedis

Tom
Sakam Skopsko

Што ме боли мене за бугарските или српските податоци....
Им верувам на моите податоци на македонските податоци..
А и на меѓународните податоци(нормално откако ќе направам логични заклучоци ќе заклучам дали треба или не треба на дадениот извор да му верувам или не)..

Изменето од Vladimir88 - 11.Март.2008 во 21:58
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"Arbeit macht frei"

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vladimir88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Март.2008 во 22:11
Нема никаква политика
Универзитетот Оксфорд(британскиот) го прикажува Александар како грк
Универзитетот во Америка во Пенсилванија пример го прикажува Александар како Македонец.....
Можам да ти цитирам и антички историчари од тоа време да видиш што викаат...за античките македонци
а и денешните автори//
Имаш доста автори кои кажуваат дека македонците биле посебен народ..

Eugene Borza, Peter Grin,Е.Badian, P.A. Brun i mn. drugi

Тоа што ти кажуваат бугарите дека сите го прикажуваат како грк тоа си е твој проблем..
Кога несакаш да ја погледнеш македонската страна кој к*р ти е крив..
Ја??
Не...

Изменето од Vladimir88 - 11.Март.2008 во 22:12
Кон врв
Група
Група

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tome1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Март.2008 во 22:13

Нема никаква политика
Универзитетот во Америка во Пенсилванија пример го прикажува Александар како Македонец.....
Можам да ти цитирам и антички историчари од тоа време да видиш што викаат...за античките македонци
а и денешните автори//

Daj link .Daj podatoci-i posle ke zboruvame. Nemoj i ti kako Aleksandar Donski-samo prazni zborovi.Najdi gi podatozite i gi pokaji.

Sakam Skopsko
Кон врв
Група
Група

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tome1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Март.2008 во 22:17

Нема никаква политика
а и денешните автори//

Тоа што ти кажуваат бугарите дека сите го прикажуваат како грк тоа си е твој проблем..
Кога несакаш да ја погледнеш македонската страна кој к*р ти е крив..
Ја??
Не...

Posle- teoreticno-da prieme sled Aleksandar The Great-kak se zapazila "makedosnkata" posebnost-ova sa 2 300 godini.Ti vide deka albancite predi 7-8 godini kese razdrobqt drjava Makedonija-so celata i armija i policija. Kak se e zapazila "makedonska" posebnost 2300 godini prez jestokite godini na Srednovekovieto-bez drjava,armija.Samuil veke e mnogo lesno da se vidi deka ne go priznavat za makedonski car.Vasilij Bugaroubiec-Makedonec-isto ne e makedonec vo makedosnkiot smisyl na zborot.

Sakam Skopsko
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"Arbeit macht frei"

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vladimir88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Март.2008 во 22:21

Нема никаква политика
а и денешните автори//

Daj link .Daj podatoci-i posle ke zboruvame. Nemoj i ti kako Aleksandar Donski-samo prazni zborovi.Najdi gi podatozite i gi pokaji.

Sakam Skopsko

Сакаш Скопско..
Топки што ќе добиеш Скопско

http://www.youtube.com/watch?v=CAYIDO5832Q

Еве ти еден историчар..од денешно време..специјалист за Античка Македонија од универзитетот во Пенсилванија(Америка)

И зборот Булгар, значело нешто друго во времето на Византија...

Изменето од Vladimir88 - 11.Март.2008 во 22:37
Кон врв
Група
Група

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tome1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Март.2008 во 08:57
Imam go gledano ovoj klip.Nesto kako nisto.Nesto kako......smeta se deka......sigurno ova e.....predpolaga se,ce........mnogo verovatno deka.....ova trebe da e bilo......Sekoj moje da zboruva kakvoto si saka.Vajnoto e megunarodno da bide priznata

Sakam Skopsko

Изменето од Tome1 - 12.Март.2008 во 08:59
Кон врв
ntg2003 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Декември.2007
Поени: 483
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ntg2003 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Март.2008 во 09:17
"И зборот Булгар, значело нешто друго во времето на Византија..."

Во кое време на Бизантионо...Дека Византија постоела многу долгу...
Дали во 700 година кога за прв пат от Византија се дава титлата кесар на чужденец, на варварин - дава се на Тервел. Тоа е за прав и последен пат...

Та владе што значел зборот Булгар во времето на ТЕРВЕЛ..? Кесар?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"Arbeit macht frei"

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vladimir88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Март.2008 во 11:40
Originally posted by ntg2003 ntg2003 напиша:

"И зборот Булгар, значело нешто друго во времето на Византија..."

Во кое време на Бизантионо...Дека Византија постоела многу долгу...
Дали во 700 година кога за прв пат от Византија се дава титлата кесар на чужденец, на варварин - дава се на Тервел. Тоа е за прав и последен пат...

Та владе што значел зборот Булгар во времето на ТЕРВЕЛ..? Кесар?

Вулгарин(Болгарин, Болгарои) е збор што означува прост, некој човек кој немал хигиена, сељак поправо кажано....а и тоа исто така е поврзано со варварин
Значи не означува баш варваин, али означува селачиште без хигиена, без манири, без култура, без хигиена.......

НТГ..
Гледам дека си многу мудар..
Ќе ја правиш ли Србија исто така Бугарска??Зошто на картата на Василиј, Србија е ТЕМА БУГАРИЈА..
Русија, Хрватска, Босна???
Ќе ги правиш ли тие ДРЖАВИ БУГАРСКИ?

Imam go gledano ovoj klip.Nesto kako nisto.Nesto kako......smeta se deka......sigurno ova e.....predpolaga se,ce........mnogo verovatno deka.....ova trebe da e bilo......Sekoj moje da zboruva kakvoto si saka.Vajnoto e megunarodno da bide priznata

Sakam Skopsko

Не е само тој де
Има уште многу

И од антиката имаш историчари кои ја кажувале посебноста на македонците

Изменето од Vladimir88 - 12.Март.2008 во 11:44
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 34567 147>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,172 секунди.