IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Филозофија и психологиjа
  Активни теми Активни теми RSS - Што е насилство?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Што е насилство?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 345
Автор
Порака
vanesa Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 19.Јуни.2007
Статус: Офлајн
Поени: 1588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај vanesa Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Октомври.2007 во 23:37
Колку што разбрав прашањето беше што треба да прави мажот ако  психички го малтретира жената.Е сега  тоа психичкото малтретирање потешко се докажува, па затоа треба да  мажот да биде и поснаодлив.
Верувај така прават и  некои(не се многу, ама ги има)  жени.
Кон врв
chuchuliga Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Мај.2006
Поени: 893
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај chuchuliga Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Октомври.2007 во 23:46
Ма верувам, сигурно има многу нешта кои не ни можам да си ги замислам... ама убаво е да се продискутира што или како би требало , во случај да....
на пример: дали треба на насилството да се одговори со насилство? Дали е добро да се функционира по принципот „око за око, заб за заб?
Мое лично мислење е дека не треба, дека осветата само го продлабочува проблемот. Иако во природата на човекот е да сака да се свети. На ист или полош начин.
Кон врв
Isis Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

CATALYST

Регистриран: 19.Јануари.2007
Поени: 5871
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Isis Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Октомври.2007 во 00:09
.

Изменето од ACELERA - 27.Мај.2010 во 20:02
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Октомври.2007 во 00:52
Nasilstvo e seto onoa sto ti e napraveno protiv tvojata volja. Apsolutno se - fizichki i psihichki, iako ti e recheno duri deka toa se pravi za "tvoe dobro". Taka se pravi zatoa sto ne te prifakjaat takva kakva sto si, so tvoite pogledi, svakjanja i potrebi. Drugite ednostavno sakaat da te napravat ili da ti napravat onoa sto sakaat i vrednuvaat tie...

Toa pochnuva od ragjanjeto vo semejstvoto, prodolzhuva preku maaloto, uchilishteto, religijata, opshtestvoto, rabotnolto mesto i t.n.

Ovaa poojava stanala tolku voobichaena vo sekojdnevniot zhivot sto poveke ne se ni zabelezhuva dokolku nema nekoi podrastichni posledici. Popravo, nasilieto vrz lichnosta vo najgolem broj sluchai poveke ne se smeta za nasilie, tuku za norma vo sekojdnevnoto zhiveenje...
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
orlov Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
army veteran 2001

Регистриран: 26.Јули.2007
Локација: Macedonia
Поени: 11342
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај orlov Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Октомври.2007 во 20:57
Насилство= терор.
,,СЕКОГАШ ВО СЛУЖБА НА ТАТКОВИНАТА,,              
Кон врв
emilijana Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Октомври.2007
Поени: 17
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај emilijana Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Октомври.2007 во 20:27
dobro luge jas bev zrtva na psihicko maltretitanje vo klasot celi cetiri godini pa seto toa go staviv na strana i prodolziv so zivotot iako sekogas ke bidam ogorcena i sekogas ke nosamtragi od toa nasilstvo sepak se boram bez alhohol ili bilo kakvi opojni supstanci poentata e dali ve napravilo posilni ili mali plackovci ako ste stanale plackovci togas tie pobedile ako prodolzite bez da se svrtite i go iskoristite toa za da stanete pojaki togas ste pobednici
Кон врв
zbunet Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Претседник Зеленковски

Регистриран: 24.Февруари.2007
Поени: 15549
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zbunet Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Октомври.2007 во 14:46
Originalen natprevar megu edinkite i narodite, izraz na iskonskata perverzija na tvorecot
Кон врв
becenevem Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Септември.2007
Поени: 2108
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај becenevem Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Октомври.2007 во 20:59
Кон врв
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Октомври.2007 во 21:23
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Nasilstvo e seto onoa sto ti e napraveno protiv tvojata volja. Apsolutno se - fizichki i psihichki, iako ti e recheno duri deka toa se pravi za "tvoe dobro". Taka se pravi zatoa sto ne te prifakjaat takva kakva sto si, so tvoite pogledi, svakjanja i potrebi. Drugite ednostavno sakaat da te napravat ili da ti napravat onoa sto sakaat i vrednuvaat tie...

Toa pochnuva od ragjanjeto vo semejstvoto, prodolzhuva preku maaloto, uchilishteto, religijata, opshtestvoto, rabotnolto mesto i t.n.

Ovaa poojava stanala tolku voobichaena vo sekojdnevniot zhivot sto poveke ne se ni zabelezhuva dokolku nema nekoi podrastichni posledici. Popravo, nasilieto vrz lichnosta vo najgolem broj sluchai poveke ne se smeta za nasilie, tuku za norma vo sekojdnevnoto zhiveenje...

( nitu  nekogas se smetalo)

na prv pogled nekako definicijata ti e vred
no mora da postoji posle boldiranite uste nesto so pocnuva so OSIM.....

e vidi vaka
protiv mojata volja se doneseni pravilata koi mi smetat
zabrana za pusenje na javni mesta, zebrite za premin na ulicite, vlez vo avtobus samo na predna vrata , i milioni drugi koi
ne samo sto ne gi smetam za nasilije nego i ne e nasilie
zatoa sto se toa odredeni normi i pravila za da nedojde do vistinskoto
nasilstvoголема%20насмевка

pa bi bilo dobro da ja prosiris definicijata oti bi sakal da ja procitam
ako voopsto ja prosiris

.............VOZI MISHO................

Изменето од anakin - 29.Октомври.2007 во 21:26
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
macedonian1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 22.Октомври.2007
Поени: 136
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај macedonian1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Октомври.2007 во 00:08
za nasilnicite , Nasilstvoto e nacin da si ja ublazat bolkata od svojot neuspeh, povreduvajki gi drugite psihicki ili fizicki, 
Кон врв
ekszi88 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
In Love

Регистриран: 10.Јануари.2008
Поени: 7008
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ekszi88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Август.2011 во 11:13
Се си носи свое, зависи кој како ќе ги земе. И зборот утепува но и пораката која што ја носи шамарот на пример. А особено кога се во комбинација... уфф.

Има емоционално злоупотребување. Тука спаѓаат навредите и понижувањата, манипулациите итн. Огромен дел од нас го искусиле ова, само не секој секогаш е спремен да види. Страшно е кога овие работи се случуваат во детството. Кога гледам како си играат некои игри со децата просто ми се крева косата. Тоа што за нас е шега за детето може да биде страшно.

Физичкото насилство.. не можам да кажам што е полошо, па и не е така сеедно да живееш на место кај што некој те превртува од стол и ти става раце на врат. А да не заборавиме дека физичкото насилство е проследено со зборови кои пуштаат емоционални отрови, а и самиот удар е знак на понижување.

Сексуалното злоупотребување е исто така една ужасна форма на насилство која што никогаш нема да ја оправдам. Да не почнам да образложувам за последиците, има многу што да се каже.

А што се автодеструктивноста? И тоа е еден модел на насилство. Имам многу луѓе кои употребуваат дроги, прекумерно пијат алкохол, си прават гребаници по рацете или си патат од анорексија и булимија. Ова според мене е најстрашната форма на насилство, но е научено од горенаведените форми на насилство. Никој не се раѓа со автодетруктивност, таа според мене се учи. Ако ми текне нешто подоцна да дообразложам, ќе пишам пак.
Кон врв
ekszi88 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
In Love

Регистриран: 10.Јануари.2008
Поени: 7008
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ekszi88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Октомври.2012 во 19:40
Се што присилно ни ги руши границите и ни влегува во забранет простор за пристап. Што знам како да го дефинирам...
Never apologize for being sensitive or emotional. Let this be a sign that you've got a big heart aren't afraid to let others see it. Showing your emotions is a sign of strength!!
Кон врв
aurelianus Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Ноември.2007
Поени: 202
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај aurelianus Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Септември.2013 во 23:12

Originally posted by chuchuliga chuchuliga напиша:

Ма верувам, сигурно има многу нешта кои не ни можам да си ги замислам...

primer....Силувана на погребот на својата сестра....

http://kanal5.com.mk/vesti_detail.asp?ID=16750

8"
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 345
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,156 секунди.