|
Скопје ќе добие подземна сообраќајница |
Внеси реплика | страница <1 34567 14> |
Автор | ||
Анастеа
Администратор ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ете Забеган, така се дискутира, со спротивставување на аргументи и податоци, во прилог на она што го изнесуваме како став. Инаку се друго останува муабет “на голо“, партиски препукувања (исклучиво негирање или поддршка на проекти) онака, на слепо. Ако никој од нас што дискутираме тука не е ниту архитект, ниту градежник, ниту сообраќаен инженер или по било која основа стручен за темава, нема смисла да наметнуваме свој став како апсолутна вистина, нели? Јас и не видов деновиве некоја поостра критика од стручната јавност (освен од “експерти“ како нас што си пишуваме по форуми), освен дека мора со сета сериозност да му се пристапи на проектот, да се поврзе со Партизанска или да се изградат повеќе такви подземни сообраќајници. Поради шпанската фирма се сеќавам дека ова или нешто слично се најави пред година или две, значи ако е така, студијата не е изработена од вчера, туку со мерења и анализи. Гледам на сајтот на IDOM дека се работи за сериозна компанија. Ако оваа улица е дел од некоја сообраќајна стратегија која се изготвува за Скопје и ако се остави можност кон неа подоцна да се приклучат и други подземни улици (како што вели овој професор) според мене решението би било олеснувачко, а не проблематично. Можеби не во 50%, што ми изгледа напумпано, ама сепак не знаеме што измериле шпанците и зошто го препорачале токму ова решение, освен од функционален и финансиски аспект како што беше кажано. А дека го искористија сега проектот како предизборен маркетинг, е повеќе и од очигледно. Уште ништо не е дефинирано, властите побрзаа со градоначалникот да склучат меморандум. Да има што да ветуваат на изборите. |
||
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
''naste'' nemoj ziti i ti da popuvash,...tvoite struchnjaci se toa, samo poradi toa shto znaat( nauchile) trista inzenerski ili konstrukciski stvari i sl.,...a, ne deka se tie popametni od site, koi shto ne se struchni kako niv, vo sferata na logichnosta!
...edina prechka shto sega ja smenile trasata na tuneleot se znae,...onaa zgradana shto se natrtila na pochetokot na partizanska, ...pa, bidesjki nema nekoj hrabar da ja srushi,...togash treba mallku podaleku da otide vlezot na tunelot,...iako toa bi bilo poskapo ,..ama , i najlogichno e ,..a ne da mi krivuda niz nekoj otvoren prostor ,..plashejki se da ne im propadne nekoj gradba sluchajno. ...i kakvi vodi,..i sl....a be kakvi i niz shto se ne se pravat deneska tuneli,..chovek da se zachudi ,..a ne nekoja si podzemna voda da ti gi rasipuva planovite. gluposti ! |
||
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein |
||
Анастеа
Администратор ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Што е глупост? И кај виде да ти попувам? |
||
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
mislev opshto ma,...na toa deka samo diplomirani nekoi,... (a, na ovie tukashni diplomirani i ne treba mnogu da im se veruva ,...ako ne za drugo , zatoa shto nivnata diploma im sluzi na nekoi politichki analfabeti , da gi plasiraat svoite ''genijalni'' gradbi ).... imale pravo da zboruvaat za ...''neshto''!
....a, glupost e da menjash idealna trasa samo poradi nekoi prechki shto (bi) izlegle usput! |
||
||
The_Boss
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор GFX Designer Регистриран: 31.Март.2010 Статус: Офлајн Поени: 948 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
uste eden odlicen proekt na vladata,na VMRO-DPMNE!
|
||
Поради неплатени сметки, ИДИВИДИ го исклучи потписот на The_Boss.
|
||
zabegan
Модератор Другарот на Мона Лиза Регистриран: 06.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 9774 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
и знам дека збореше сите општо, но сепак да си го оправдам ставот, се тоа што го напишав не е од мене измислено, ги имам разгледано старите планови за градов и денешните и врз основа на нив коментирам, плус имам многу читано за идеологијата на тие планови и навистина, општо, што се однесува до проектите на владава, се противам на нив од оправдани причини, не само чисто колку да плукам, туку навистина има добра основа за тоа, која никој не се труди да ја погледне, побитно е да си раскажуваме приказни која партија била боља... што се однесува до изведувачот на проектот, мислам дека е џабе, може изведувачот да го заврши проектот до перфекција, но џабе е сето тоа кога најпрво проектот е утнат плански и дури и да се работи за ново решение, не е добро во било кој случај, новите градски планови мораат да соодветствуваат со старите, инаку доаѓа до колапс во функционирањето на градот, едноставно не смее да се импровизира и да се донесуваат нови решенија, туку да се гради така како што е зацртано уште одамна, па дури после да се надградува истото се случува и со Ск2014 и со автобусите, едноставно не можеш да го креираш градот како ќе ти текне по личен избор, мора да има континуитет во градењето и развојот, односно секогаш да се следи се што е претходно изградено Изменето од zabegan - 07.Април.2011 во 17:04 |
||
размисли пред да напишеш глупост
|
||
zabegan
Модератор Другарот на Мона Лиза Регистриран: 06.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 9774 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
а и општо прифатен метод на чисти долги сообраќајници кои треба да поминат преку пешачка зона е да се градат под земја плус Центар и Синѓелиќ се неспоредливи терени... |
||
|
||
Ninja 35
Модератор Регистриран: 24.Февруари.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 17840 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Не само што може, туку е и 10 пати поефтино а е исто ефикасно....Таквите клучки и надвозници се пракса низ цел нормален свет и се прифатливо решение за намалување на гужвата во повеќефрекфентните точки...За жал, ние не потпаѓаме под тоа "цел нормален свет"....
|
||
Ако ти изгледа премногу лесно , имаш некаде згрешено !!!
|
||
zabegan
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
мост и клучка се ефтини ако ги градиш на бришан простор, а туика навистина не знам кај го видовте просторот за такво нешто? Изменето од zabegan - 07.Април.2011 во 20:32 |
||
|
||
brza
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
...a,shto e dobra pa taa petlja,...koga i od dvete strani im sechesh pat na onie shto ti doagjaat i od levo i od desno...pa mora da otvorish chetiri ochi !
|
||
||
Анастеа
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Без разлика колку и да ти е квалитетен постот (па дури и да си некој од авторите на проектот), тема не се затвара така. Инаку ќе треба да воведеме некоја награда за најдобар - победнички пост... или барем пофалница. Лично, за работи за кои сум лаик, а бараат минимум стручност за квалитетна дискусија, можам да се потпрам или да изградам личен став само врз основа на компетентни мислења од стручни луѓе. |
||
којсумјас
Сениор Регистриран: 22.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4543 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Зошто дискутираат оние коим малку знаат...
подземна сообраќајница е голема глупост.. која техничкио е изводлива... но кошта многу пари... дилемата е таа... ни треба ли... или не... |
||
zabegan
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
затоа ме нервира кога некој ќе донесе заклучок врз основа на нашите манипулаторски медиуми за тоа колку супер или лош бил некој проект без воопшто да размисли и да попува како сите не биле експерти... затоа и наведов дека тој коментар не е мое лично мислење, туку научен став кој не може да се промени со било каква дискусија и мора да си остане таков каков што е, можеби звучи диктаторки, ама така е, тоа е факт, не може да се докажува нешто спротивно ако е цврст факт, сообраќајницава, така како што е испроектирана е катастрофа, дури не ги набројав ни сите причини детално зошто, нема друг став |
||
|
||
vivi1
Сениор Легенда Регистриран: 20.Јули.2005 Статус: Офлајн Поени: 18941 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
koga ke bide toa
|
||
vivi
|
||
Внеси реплика | страница <1 34567 14> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |