IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Историја
  Активни теми Активни теми RSS - Дали сме наследници на АнтичкитеМакедонци
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Дали сме наследници на АнтичкитеМакедонци

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 3637383940 93>
Автор
Порака
Саше Великиот Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 05.Јули.2008
Статус: Офлајн
Поени: 4
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Саше Великиот Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јули.2008 во 20:44
epa kako da ne sme ,Саше ВЕЛИКИОТ e ot nasiot soi
Кон врв
fiks Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПРАВДОЉУБЕЦ

Регистриран: 18.Април.2005
Локација: Македонија
Поени: 24000
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fiks Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јули.2008 во 20:53
Originally posted by kultuzin kultuzin напиша:

Тенорот Благој Нацоски го разврза „македонскиот јазол“ со новинарот на РАИ

Енио Ремондино, новинар на угледната и моќна италијанска државна телевизија РАИ и повремен дописник од Балканот, кој поради сопствено незнаење во репортерските записи Македонците ги нарекувал „Славобугари“, по средбата со нашиот оперски пејач Благој Нацоски, не само што го сменил ваквиот начин на непристојно известување туку и во својот текст насловен како „Јазолот на македонската нација, приказна што се' уште раскарува“ признава дека направил „огромна грешка со Македонците Славобугари“ и ветува дека подобро ќе ја проучи историјата.

Македонскиот тенор Нацоски случајно го сретнал Ремондино во авион патувајќи од Скопје кон Рим и кога го забележал, не можел да се воздржи и да не му се обрати.

„Она што му го реков е дека не треба во своите извештаи да не' нарекува ни Бугари ни Словени, туку едноставно Македонци. Му реков да се повика на последниот попис на населението во Македонија за да види колку Македонци има во Македонија, а потоа да провери колку Македонци што го говорат истиот јазик има и во Грција и во Бугарија. Му реков да се информира и за Бук*решкиот договор од 1913 година, а кој тој воопшто и не го знаеше. Му кажав за првото заседание на АСНОМ и за многу примери за македонската национална свест уште во 18 и 19 век. Новинарот ме вадеше од кожа со своите непристојни коментари. Иницирав и петиција меѓу Македонците што живеат во Рим. Кога го видов во авионот, не можев да не му се обратам“, изјави за „Утрински весник“ врвниот македонски тенор со светско реноме Благој Нацоски, кој живее и работи во Италија.

„Тој внимателно ме ислуша и не се противеше, туку напротив, ми побара материјал, односно книги каде што може да прочита за Македонија. Веќе му подготвив листа на книги за Македонија, а тој во својот напис вели дека ми ветил дека ќе се информира за Александар Велики и за Аристотел. Тој, всушност, ми вети дека ќе се информира за Македонија, а не ги спомена нив“, со што Нацоски потврдува дека италијанскиот новинар и навистина се информирал за Македонија.

Ваквата тет-а-тет средба или, како што ја нарекува Нацоски, дипломатска акција „човек на човек“ резултираше со репортерски запис на новинарот Ремондино во кој се опишува неговото воодушевување од средбата и разговорот, како што и самиот го нарекува, со „идниот Павароти од Македонија“.

Вака пишуваше во својот текст Енио Ремондино:

„Директен лет од Скопје кон Рим. Муабет со патник седнат до мене, инаку сонародник. Потоа средба-судир со патникот седнат во редот пред мене.

’Вие сте новинарот Ремондино?‘

Веднаш се прашувам дали ќе ми дели комплименти или навреди? Сепак, не стануваше збор за комплименти. Младичот, некаде под 30 години, висок и крупен со перфектен италијански и добро образован. Значи, странец, но кој живее во Италија. Неговото оспорување е прецизно, ме обвинува со следново: ’Вие треба да престанете да не' нарекувате Славобугари. Ние сме Македонци и точка. Нашата култура е единствена, античка, ние не сме ниту Бугари ниту Словени’“, ја пренесува новинарот реакцијата на Нацоски.

Во натамошниот текст Ремондино признава, сепак, дека направил огромна грешка, нарекувајќи не' Славобугари и ветува дека подобро ќе ја проучи историјата.

„Решавајќи да си ја признаам грешката околу неточностите што ги имав изнесено, откривам преку Интернет дека мојот нов пријател е најголемиот македонски тенор на сите времиња. Се вика Благој Нацоски и живее и работи во Италија, каде што гради блескава кариера. Всушност, открив дека скоро ќе се скарав со идниот Павароти од Македонија. Македонија, не ’Бивша Југословенска Република Македонија’, како што сака Грција. Драг маестро Благој, држете си го цврсто петтолинието, затоа што историјата си ја пее и си ја свири секој како што сака“, пишува во својот напис италијанскиот новинар по средбата со македонскиот тенор.

Sekoja cest za ovoj mlad covek. Evropa zasluzi da ja doznae vistinata za MAKEDONIJA, a vistinata treba nie da ja raskazuvame.

Vcera si pravam muabet so eden Poljak, mi vika na vas MAKEDONCITE mnogu vi e tesko, mnogu golem pritisok imate od sekade, steta navistina, ama vika se nadevam deka ke dojdat i vasite 5 minuti.Zborot mi e ete i poljakot razbral sto i se slucuva na MAKEDONIJA , zatoa kolku poveke znaat za nasata sudbina tolku poveke prijateli ke imame.

wow sekoja cest za Blagoj Nacoski...se naeziv celiot...
toa e mnogu dobro delo od nego...
Само шлаг пена ќе бидеме.
Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена,
само шлаг пена ќе бидеме и можеби
неколку жолти ракии.

Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јули.2008 во 23:30
ne znam dali e povekje smeshna,....ili zalosna verbata deka imaat bilo kakva vrska,..тага
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
Boogie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Регистриран: 26.Октомври.2005
Поени: 10652
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јули.2008 во 23:49
Твоето плачење е општо познато па не ни очекуваме да имаш некоја верба,незнам што се замараш да коментираш воопштозбунетостЧудно за чудоголема%20насмевка
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Јули.2008 во 00:16
ooo,...pa ovoj ziv bil be?!збунетост,....i zdrav,....se nadevam!голема%20насмевка
Кон врв
KUKOC7 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Барон Минхаузен

Регистриран: 26.Октомври.2007
Поени: 1852
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KUKOC7 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Јули.2008 во 00:18
na ova nekolku pati sum odgovril !!!
ne sme naslednici za zal!!
Кон врв
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Јули.2008 во 00:29
a koj e kukocu sedmi?
изненадување

SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Јули.2008 во 00:42
koj i da e,...bistro momche e!,...shtom sfatil shto ,...ne e!
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Јули.2008 во 01:06
Со сила никој не терамеголема%20насмевкаА ние Македонците повеке од 3000 год постоиме,името наше милениумско доказ за неписмени е а за оние малку по писмени има и литература по книжаритезбунетостнамигнувањеголема%20насмевка
Кон врв
Oho Boh Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 09.Мај.2008
Поени: 133
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Oho Boh Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Јули.2008 во 12:32
Originally posted by Boogie Boogie напиша:

Со сила никој не терамеголема%20насмевкаА ние Македонците повеке од 3000 год постоиме,името наше милениумско доказ за неписмени е а за оние малку по писмени има и литература по книжаритезбунетостнамигнувањеголема%20насмевка

Само 3000 години постоене? Да бе. Вие сте наследници и на древните шумери. Така да имате вече 5000 години постоене. Дека се научниците от МАНУ?
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Јули.2008 во 12:35
Криво ти е туркомонголче ама тоа ти е мора да живееш со тоа цел животголема%20насмевка
Кон врв
Oho Boh Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 09.Мај.2008
Поени: 133
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Oho Boh Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Јули.2008 во 12:46
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Јули.2008 во 12:53
намигнување
Кон врв
da be Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2008
Поени: 101
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај da be Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Јули.2008 во 14:39
абе античкия македонски до кой език е по сличен - до грцкия или до македонския и респективно до бугарскиязбунетост 
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 3637383940 93>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,250 секунди.