IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Рецепти за солени јадења
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Рецепти за солени јадења

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345 30>
Автор
Порака
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Статус: Офлајн
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Септември.2008 во 22:53

Еве едни ТОПЧИЊА СО МЕСО кои повремено ги правам, многу се вкусни, а и лични онака, за пред чоекголема%20насмевка

Се пржат 2 главици кромид со 450 грама мелено месо, сол и бибер (не вегета, некои во се ја ставаат, овде не оди).
 
Потоа се замесува тесто од следниве состојки:
Во 250 грама млако млеко се става еден свеж квасец и се стасува, вообичаено, потоа се става нели во сад за месење, му се додава 1 цело јајце, малку сол (јас ставам рамно кафено лажиче), и 250 грама стопен путер/маргарин, кој што преферира, и постепено се додава брашното, да се замеси едно убаво, мазно, тесто (околу пола кило брашно, +-)...
Стасува нормално, додека не се дуплира. Се масти плех од шпорет и сега од тестово си кинеш парче, на рака така го оптегнуваш, не претенко да не се скине па филот ќе тече, го полниш со лажиче од смесава, вешто го затвараш...и така со ред, бааги излегуваат, зависи колкави ги правиш...
Се премачкуваат со жолчка, и се посипуваат со сусам, се печат на умерено.
 
Многу се убави...Може да се изведе и како ролат, зависи од фантазијата и потребата за сервирање.
 
Се гледаме во подфорум ДИЕТИголема%20насмевка.
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
marijana Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор


Регистриран: 26.Јули.2006
Статус: Офлајн
Поени: 8066
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај marijana Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Септември.2008 во 17:29
utre ke gi pravam topchinjata:))..vkusno mi igleda..среќа
"recycle your mind"
Кон врв
marijana Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор


Регистриран: 26.Јули.2006
Статус: Офлајн
Поени: 8066
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај marijana Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Септември.2008 во 19:54
 
Originally posted by marijana marijana напиша:

utre ke gi pravam topchinjata:))..vkusno mi igleda..среќа
 
i vkusni se pogodija:))
"recycle your mind"
Кон врв
La Ninja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Регистриран: 13.Јуни.2006
Статус: Офлајн
Поени: 1605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Септември.2008 во 19:32
Биба браво за сирењаците големо%20гушкање
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
Кон врв
Biba_G Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Непоправлив оптимист

Регистриран: 18.Јануари.2008
Статус: Офлајн
Поени: 13718
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Biba_G Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Септември.2008 во 20:49
Мило ми е што ве погодив со сирењаците...ќе ви пуштам уште некој добар и испробан рецепт...што и да ви пуштам,пробајте го,нема да погрешите
Кон врв
Biba_G Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Непоправлив оптимист

Регистриран: 18.Јануари.2008
Статус: Офлајн
Поени: 13718
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Biba_G Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2008 во 13:11
Ги имам рецептите и за двата вида на крофни-и оние брзопотезните на Блу и оние поспоропотезните на мамамд...подеднакво се убави...сакам само да додадам дека и во двете рецепти,јас ставам и по 3-4 супени лажици шеќер во тестото пред да се замеси...си ги сакам поблагички

А сега,да искористам максимумот од постов и да ви пишам рецепт за

                     Сос од ајвар

                 ( сега му е мајката )

Значи...3 варени жолчки се пасираат,па се додаваат 2 лажици зејтин,една ипол лажица оцет,сок од пола лимон и малку сол.Се промешува убаво и се додава 200-250 грама ајвар
Одличен е за со месо на скара и за сите видови сирења.
Кон врв
Delicia Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
*dream catcher*

Регистриран: 20.Ноември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 10984
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Delicia Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Октомври.2008 во 19:59
           Proja
 
.....5 jajca...
......2 çasi pçenkarno brasno
.......2 çasi obiçno belo brasno
 
.......1.pecivo
......1 çasa zejtin
.......3 çasi kisela voda......upotrebuvame çasa od 2dl
 
.....Se matat jajcata i poleka se dodavaat drugite sostojki..po zelba moze da se dodade sirenje,a jas ja pravam i so malku spanjak...se peçe vo podlabok pleh,isto kako torta....
 
.....brzo i ubavo.....so çasa jogurt,prekrasen doruçek......probajte pa kazeteголемо%20гушкање
...It just takes a second to realize how wrong you are, about... everything...
Кон врв
Kali Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Storyteller

Регистриран: 30.Ноември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 4947
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kali Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Октомври.2008 во 23:40
Originally posted by marija1000 marija1000 напиша:

           Proja
 
.....5 jajca...
......2 çasi pçenkarno brasno
.......2 çasi obiçno belo brasno
 
.......1.pecivo
......1 çasa zejtin
.......3 çasi kisela voda......upotrebuvame çasa od 2dl
 
.....Se matat jajcata i poleka se dodavaat drugite sostojki..po zelba moze da se dodade sirenje,a jas ja pravam i so malku spanjak...se peçe vo podlabok pleh,isto kako torta....
 
.....brzo i ubavo.....so çasa jogurt,prekrasen doruçek......probajte pa kazeteголемо%20гушкање


Колкави чаши?
Кажуј точно, ко на прваче:)))
Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Октомври.2008 во 12:36
Originally posted by marija1000 marija1000 напиша:

           Proja
 
.....5 jajca...
......2 çasi pçenkarno brasno
.......2 çasi obiçno belo brasno
 
.......1.pecivo
......1 çasa zejtin
.......3 çasi kisela voda......upotrebuvame çasa od 2dl
 
.....Se matat jajcata i poleka se dodavaat drugite sostojki..po zelba moze da se dodade sirenje,a jas ja pravam i so malku spanjak...se peçe vo podlabok pleh,isto kako torta....
 
.....brzo i ubavo.....so çasa jogurt,prekrasen doruçek......probajte pa kazeteголемо%20гушкање

...vo ova smesa moze da stavite  sitno iseckan eden strak (eden praz) a odozgora susam голема%20насмевка
Кон врв
butel2 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Јули.2005
Статус: Офлајн
Поени: 4138
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај butel2 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Октомври.2008 во 14:49
jas cesto pravam proja , pogotovo zimno vreme , eve go i mojot recept

Proja

4 jajca se matat so edno malo lazice sol ( kako za torta)
se dodava 1/2 solja zejtin,
1/2 kg kiselo mleko ili jogurt
potoa se dodavaat 10-12 lazici pcenkarno brasno
5-6 lazici belo prasno
( odnosot sekogas da bide 2:1)
1 pecivo

vo smesata po zelba se stava drobeno sirenje, salama, seckan svez spanak ... jas go pravam so spanak, a odzgora ke narendam kaskaval i ke posipam susam

pred da se stavi smesata vo tavce, tavceto se macka so zejtin ili margarin i se stava vo zagreana rerna na 200 stepeni C da se stopli, a potoa vo toploto tavce se istura smesata i se pece 25-30 minuti

Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Октомври.2008 во 14:28
... eve edna mnogu brza a vkusna recepta...za ljubitelite na prazot...
Brza pogaca
1 strak  praz (1 praz)
sitno iseckan se stava vo vanglice, se dodava 2 cashi (za caj) brashno,
1 pecivo, 1 kafeno lazice sol
2 tretini od istata casha ...zejtin... znaci povekje od pola casha...  1 casha 9istata) mleko ili jogurt...moze i kiselo mleko  ... se mesha so drvena lazica kolku da se izednaci smesata i se redi vo podmackan pleh... jas pecam vo tavce 36... se ramni  i se preliva so smesa od sitno drobeno sirenje i malku zamateni-so vilushka... 4 jajca (moze i so 2голема%20насмевка)... Se pece vo dobro zagreana rerna na 200 stepeni okolu 30 min...da zarumeni... se sluzi toplo... Bon apetite

Кон врв
Delicia Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
*dream catcher*

Регистриран: 20.Ноември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 10984
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Delicia Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Октомври.2008 во 14:38
Originally posted by Kali Kali напиша:

Originally posted by marija1000 marija1000 напиша:

           Proja
 
.....5 jajca...
......2 çasi pçenkarno brasno
.......2 çasi obiçno belo brasno
 
.......1.pecivo
......1 çasa zejtin
.......3 çasi kisela voda......upotrebuvame çasa od 2dl
 
.....Se matat jajcata i poleka se dodavaat drugite sostojki..po zelba moze da se dodade sirenje,a jas ja pravam i so malku spanjak...se peçe vo podlabok pleh,isto kako torta....
 
.....brzo i ubavo.....so çasa jogurt,prekrasen doruçek......probajte pa kazeteголемо%20гушкање


Колкави чаши?
Кажуј точно, ко на прваче:)))
.milo.....големо%20гушкањеpa çasi od 2dl....
...It just takes a second to realize how wrong you are, about... everything...
Кон врв
Delfin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Јуни.2005
Статус: Офлајн
Поени: 15178
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Delfin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Октомври.2008 во 16:40
Originally posted by marija1000 marija1000 напиша:

           Proja
 
.....5 jajca...
......2 çasi pçenkarno brasno
.......2 çasi obiçno belo brasno
 
.......1.pecivo
......1 çasa zejtin
.......3 çasi kisela voda......upotrebuvame çasa od 2dl
 
.....Se matat jajcata i poleka se dodavaat drugite sostojki..po zelba moze da se dodade sirenje,a jas ja pravam i so malku spanjak...se peçe vo podlabok pleh,isto kako torta....
 
.....brzo i ubavo.....so çasa jogurt,prekrasen doruçek......probajte pa kazeteголемо%20гушкање
 
pred dve  veceri go probavme ova , preubavo среќа
Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Октомври.2008 во 23:06
..domashno lepce...
kilo brashno belo brashno
 3 fildzani pcenkarno brashno
1 kvasec prethodno stasan
 lazice sol,,, malku sheker (pola lazice)
 se zamesuva testo  so mlaka vodicka i ostava da stasa, se premesuva ushte 2 pati i pak ostava da stasa. Se mesat mali lepcinja (kolku tupanica) i valkaat vo brashno i posipuvaat so susam, pa redat vo plehce. Se ostavat da stasaat. Se pecat na 200 stepeni dodeka da se vcrveni korata, pa se namaluva temperaturata na 100 i ostavaat ushte 10 tina minuti da se tishti.
... za ljubitelite na mrsnicko...vnatre pri mesenje na topcinjata moze da se stavat cvarki....

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345 30>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,250 секунди.