|
Македонски литературен јазик |
Внеси реплика | страница <12345 46> |
Автор | |
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
jas ti vikam deka ne ti treba vopshto,...ako zboruvash, kako shto pisuvash ( osobeno ako od "prva" pishuvash),....bi trebalo da ti pozavidat na toa ,...mnogu makedonci.
|
|
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein |
|
majstorce62
Сениор ... Регистриран: 23.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4251 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
РЕЧНИК НА МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК СО СРПСКОХРВАТСКИ ТОЛКУВАЊА СОСТАВУВАЧИ: ТОДОР ДИМИТРОВСКИ,БЛАГОЈА КОРУБИН,ТРАЈКО СТАМАТОСКИ ИЗДАВАЧ- МАКЕДОНСКА КНИГА - 1986 ЕДНОТОМЕН СО ДЕБЕЛИ КОРИЦИ ( ТРИДЕЛЕН - СО ОБИЧНИ КОРИЦИ) РЕДАКТОР - БЛАЖЕ КОНЕСКИ РЕЧНИКОТ СОДРЖИ 64522 ЗБОРОВИ НА 1706 СТРАНИЦИ |
|
БИДИ СИ ГОСПОДАР НА СОПСТВЕНИОТ УМ
|
|
Aisha
Сениор Регистриран: 03.Декември.2007 Локација: Palestine Статус: Офлајн Поени: 1119 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Благодрам мајсторче за информацијата. Јас знам дека има, но проблемот е што неможам да најдам. На саем има само нешто како балкански речник, но фондот на српски зборови е многу мал.
Па да не знаеш каде да го најдам? Инаку брза, јас сум родена во Мк. и на една друга тема пишував дека јас си ја чувствувам како моја земја. Сум била зо земјата од каде што потекнувам и искрено, сум се чувствуавала како странец. А на мене гордост ми е да зборувам лит. мак. јазик. Сепак целото мое образование било, и е на мак. јазик. |
|
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
|
|
doriangray
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Опсесивен компулсивец Регистриран: 03.Јануари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1460 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
Don't tell me what to do 'cause I'll never be uptight like you.
Don't look at me that way 'cause I ain't never gonna change. And if you're talking about my life you're only wasting your own time! |
|
doriangray
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Опсесивен компулсивец Регистриран: 03.Јануари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1460 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ете така, конечно една убава и корисна тема! Темава навистина ми се допаѓа, бидејќи и јас многу често доаѓам во дилеми за некои работи. Сепак, граматиката и правописот на нашиот јазик се преобемни и невозможно е се` да знаеме.
|
|
Don't look at me that way 'cause I ain't never gonna change. And if you're talking about my life you're only wasting your own time! |
|
doriangray
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Eве на пример, како е правилно:
сфаќа или сваќа? (се oднесува на глаголот) |
|
|
Aisha
Сениор Регистриран: 03.Декември.2007 Локација: Palestine Статус: Офлајн Поени: 1119 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Sfaka e pravilno, dodeka svaka e "profesija"
|
|
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
|
|
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ma,...jas povekje ja miluvam,..svakjata,....
|
|
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein |
|
Zaspana
Сениор Регистриран: 07.Март.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 429 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Кој во денешницава зборува литературно македонски?
Изменето од Zaspana - 24.Април.2008 во 14:35 |
|
teonicka
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Нов член Регистриран: 17.Март.2008 Локација: Poland Статус: Офлајн Поени: 2 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Леле, малечки дечиња. Сите зборувате литературно, без тепачки ве молам.
И дијалектите се дел од традицијата и национално богатство. Ама нивната употреба во јавност е недозволена. Дома никој не може да ми забрани да зборувам како што сакам, ама кај нас друго е проблемот. Употребата на литературниот јазик - каде, кога и од кого. Медиуми, училишта? Таму каде што треба да се зборува на литературен јазик, се зборува некој нов „литературен“. Недај боже да изреагираш, ќе те сметаат за ненормален и ќе ти предложат да прошеташ малце по скопските улици за да научиш што е тоа „буткање“. |
|
"Love is...not living in the past"
|
|
Julija
Сениор Регистриран: 02.Март.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ми смета = ми пречи И да, секогаш кога не сме сигурни во тоа што го зборуваме или пишуваме треба да го отвараме правописот, затоа што само така може нешто да научиме. |
|
|
|
Julija
Сениор Регистриран: 02.Март.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Еве што најчесто се среќава:
- највеќе (Градацијајата оди вака: многу, повеќе, најмногу. Значи, не е исто како голем, поголем, најголем, туку е отстапка.) - најефтини цени (Цените не се за продавање, па да бидат најефтини. Треба да се рече: најниски цени или, пак, најефтина роба.) - Погрешна употреба на: него и нему. Слично: нејзе и неа. Него му реков - треба: Нему му реков. (Него го однесов на лекар.) Дијалог: - Благодарам - му велиме на продавачот, а тој одговара: - Ви благодарам и јас на вас (треба: И јас ви благодарам, или, уште поедноставно, ви благодарам). |
|
|
|
Nin4e
Група Регистриран: 15.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 65 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Во ред - треба да зборуваме македонски, но пред се и да пишуваме на кирилица.
|
|
Eli
Сениор Регистриран: 30.Ноември.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1968 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Retko koj zboruva literaturno,site cepame dijalekt zavisi od kade sme,a za zal mnogu i ne znaat koj e toj literaturen makedonski jazik,pa kamo li da go primenuvaat..
|
|
Внеси реплика | страница <12345 46> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |