|
Верска поезија |
Внеси реплика | страница <12345 19> |
Автор | |
DAIJA
Сениор Регистриран: 08.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 1668 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Dobar humor, vo vid na poezija, aj kje te cujam da mi ja ispees pesnickava...
|
|
О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!
|
|
Aisha
Сениор Регистриран: 03.Декември.2007 Локација: Palestine Статус: Офлајн Поени: 1119 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Na pocetokot da se izvinam bidejki poemava e na bosanski, no se plasam deka pri prevodot ke ja izgubi poeticnosta!
OVA E MOJA OMILENA POEMA, UZIVAJTEEEEEEE Mudžahida Od dana kada je Hatidza upitala Muhameda s.a.w.s. da je ozeni, do noci kada ona ubijedi muza da je Objava bila nesto vise od halucinacije, i za tren ona i Barakah postase vjernice. Bila sam vise nego mozete zamisliti. Od vremena kada Aisha stade nepokolebljiva protiv klevetanja od momenta drzeci umiruceg muza do vremena kada je poslije trazila njeno znanje, Bila sam vise nego mozete zamisliti. Od leta u Medinu do sada, od slavnog uspjeha u Mekki do milion jos drugih uspjeha, u hiljadu i cetiri sto dvadeset godina. Uvijek sam bila vise od toga! Nikada nisam bila lahko shvatljiva za vas. Ja sam Bosnjakinja zena, silovana i tucena od strane srpskih vojnika, moga muza su tjerali da to gleda dok se Svijet okrenuo. Krv koja je tekla iz tijela Alzirke, tekla je od mene i ukaljala zemlju, da cijeli Svijet vidi. Ja sam zena na bagdadskom sokaku, prosim od stranih novinara za konzervu mlijeka, da mogu nahraniti moju djecu, koja umiru od gladi. Ja sam Palestinka majka, oplakujem osmogodisnjeg sina upucanog u glavu od vojnickog metka. Ja sam kcerka Egipta koja se bori za opstanak u Kairskom sirotinjskom kvartu, dok Vlada puni dzepove sa stranim novcem za pomoc, a pustos se penje da gusi mlade. Ja sam Indonezanka, koja zaradjuje $ 2 na dan sijuci kosarkaske patike za NBA dok nemir nisti zemlju oko mene. Ja sam Iranski student u sportskom dzinsu i miki maus majici, ispod mog crnog pokrivaca veselog i voljenog jos dobivenog od 8-godisnjeg dugog rata, koji je kostao zivote mnogih ljudi. Ja sam sestra, supruga, majka, kcerka pet stotina miliona ljudi. Ja sam cijelih, pet stotina miliona sestara i one su ja. Uvijek sam bila vise nego prijetnja ili simbol mrznje i tlacenja! Uvijek sam bila vise nego pomocnik teroriste, uvijek sam bila vise nego veo ili mahrama, uvijek sam bila vise nego obicna zena od mnogih, uvijek sam bila vise nego specijalna zelena karta. U svim ovim mitovima, uvijek sam bila slabijeg glasa, kada je istina mnogo glasnija. Ja nikada nisam bila da me tako olahko priklijestite, jos vise, ja nikad nisam bila tajanstvenost, koju ste kreirali za mene! Ja sam borbena kcerka Hatidza, Aisha, Merjem i Sara. Ja sam majka poslanika, zena Halifa, sestra sehida. Ja sam zena koja docekuje svitanje licem uprtim ka Mekki sa molitvom, sklona pokoravanju samo Sveznajucem, Ja sam borba na Allahovom putu, borbena svakodnevno, da odrzim iman i identitet, da otvorim zatvorene oci svjeta! Ja sam zena koja podize glas da uzvikne: Teeeeekbiiiiir! Allahu Ekber!' NAPOMENA: Preuzeto sa hidzab.com |
|
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
|
|
DAIJA
Сениор Регистриран: 08.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 1668 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
eeeeeeee od koga go nemam cueno i procitano ova??!!!!
Se nadevam pak da go cujam, bolje zvuci vo original...
|
|
О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!
|
|
efendija
Сениор Регистриран: 18.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 2175 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Хе Хе ова беше напишано во стилот на Fantastic Lady. |
|
"Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
|
|
Aisha
Сениор Регистриран: 03.Декември.2007 Локација: Palestine Статус: Офлајн Поени: 1119 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Mislis IN LIVE
|
|
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
|
|
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Gledam deka od konvencionalnost se objavuvaat raboti na razni jazici. Za ovaa tema mislam deka toa ne bi trebalo da bide prechka bidejki ne se raboti samo za konvencionalnost tuku i za neshto mnogu povazhno, a toa e kvalitetot na prevodot. Ne e ednostavno da se preveduva, ushte poveke ako toa e umetnichko delo, kako poezijata, kade sto sekoja minimlana promena na zborot pretstavuva dramatichno menuvanje na osnovnata ideja na umetnikot. Poradi toa jas ke si dadam sloboda da postiram pesni na angliski. Mislam deka poveketo od vas go vladeat ovoj jazik i nema da imaat prechki vo chitanjeto na pesnite.
Why should I seek? I am the same as he. His essence speaks through me. I have been looking for myself! |
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Close both eyes
to see with the other eye. Open your hends, if you want to be held. Why do you stay in prison when the door is so wide open? Move outside the tangle of fear-thinking. Live in silence. There's a strange frenzy in my head, of birds flying, each particle circulating in its own. Is the one I love everywhere? Изменето од Messenger - 19.Февруари.2008 во 15:10 |
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Footprints in the Sand One night I dreamed I was walking along the beach with the Lord. Many scenes from my life flashed across the sky. In each scene I noticed footprints in the sand. Sometimes there were two sets of footprints, other times there were one set of footprints. This bothered me because I noticed that during the low periods of my life, when I was suffering from anguish, sorrow or defeat, I could see only one set of footprints. So I said to the Lord, "You promised me Lord, that if I followed you, you would walk with me always. But I have noticed that during the most trying periods of my life there have only been one set of footprints in the sand. Why, when I needed you most, you have not been there for me?" The Lord replied, "The times when you have seen only one set of footprints in the sand, is when I carried you." |
|
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
|
Messenger
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Every object, every being
is a jar full of delight. Be a connoisseur, and taste with caution. |
|
|
|
Messenger
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
There is an original inside me.
What's here is a mirror for that, for you. Does sunset sometimes look like the sun's coming up ? |
|
|
|
Messenger
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
How does a part of the world leave the world ?
Haw can wetness leave water ? Don't try to put out a fire by throwing on more fire ! Don't wash a wound with blood! |
|
|
|
Aisha
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
DEKLARISI SVOJU SLOBODU SVIJETU
Sta vidis kada me pogledas Vidis li nekog ogranicenog ili nekog slobodnog Neki ljudi gledaju i posmatraju Samo zato sto ne mogu da mi vide kosu Drugi misle da sam pod necijom kontrolom ili da sam neobrazovana Oni misle da sam ogranicena i neoslobodjena Zahvalni su sto nisu na mom mjestu Jer zele ostati ‘slobodni’ Rijec slobodna nije rijec koju bih koristila Da opisem zene koje su zrtve prevara i zloupotreba Oni misle da nemam svoje misljenje ili glas Oni misle da pokrivanje nije moj izbor Oni misle da sam pod resetkama ako sam pokrivena Da su moj muz ili otac totalno van sebe Sve sto mogu je da me gledaju u strahu… A u mom oku je suza Ne zato sto me gledaju ili ismijavaju Nego zato sto ljudi ne mare za Onog iznad nas Na Sudnjem danu, oni ce ispasti budale Jer ih je bilo stid da se drze svojih principa Mozda momci nece misliti da sam slatka Ali ja sam ispunjena unutrasnjom ljepotom Odbijam da budem igracka u rukama muskarca Jer necu sebi dozvoliti da me kontrolise neko Pravi muskarci mogu da cijene moj um I nisu zauzeti gledanjem mog tijela Oni pametni su privuceni mojom smirenoscu U podsvijesti, zeljele bi da su kao ja Mi imamo snagu da ucinimo ono sto mislimo da je pravilno Iako to znaci da vodimo zivotnu borbu Pa kada vas ljudi pitaju kako se osjecate sa tom mahramom Samo im ukratko recite: “to je super stvar” |
|
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
|
|
Aisha
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Mahrama
Kazu joj, "Oh, jadna djevojko, tako si lijepa, znas, Steta je sto pokrivas ljepotu svoju." Ona se samo osmjehne i dostojanstveno odgovori, "Ova ljepota koju imam samo je jedan dio mene. Ovo tijelo koje imam, nijedan stranac nema pravo vidjeti. Ova duga odjeca, ova mahrama koju nosim, jesu dokaz moje cednosti. Vjera je vaznija od mode, zar se ne biste slozili?" Kazu joj, "Djevojko, zar ne znas da je ovo Zapad i da si slobodna? Ne moras biti potlacena, postidjena svoje zenstvenosti." Ona samo mahne glavom i kaze tako sigurno, "Pogledajte novine i casopise, i ljude lazima ofarbanih lica i laznih osmijeha? Njihova odjeca i kratke suknje nisu za mene. Vi to nazivate slobodom, a ja anarhijom." Ovaj hidzab, Ovaj znak poboznosti, Je cin vjere, simbol, Za cijeli svijet da vidi. Jednostavan dio odjece, da joj sacuva dostojanstvo. Pa skinite koprenu sa srca da vidite srce cistote. Skinite koprenu sa srca i potrazite srce cistote. |
|
the king
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 03.Август.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 458 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
meseceva svetlina na nebo sjae
no vo pestera samo mrak misli za svetot tkae od nenadez svetna zrak. bleskava iskra svetna niz celosniot mrak dzebrail od allah letna na muhammed mu podari zrak. vo mrakot blikna zbor UCI! UCI! izusti bleskaviot stvor Allahoviot zbor prekrasno zvuci panika go fati pejgamberot posleden mil pod kebe,se strese,umot mu se mati "STANI MUHAMMEDE STO SI SE SKRIL" povtorno se javi bleskaviot stvor povtorno zborovi pravi povtorno Allahov zbor... |
|
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
|
|
Внеси реплика | страница <12345 19> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |