IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - КАКОВ РАЈ ВЕТУВА АЛЛАХ
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

КАКОВ РАЈ ВЕТУВА АЛЛАХ

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 9>
Автор
Порака
аџија Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Октомври.2006
Статус: Офлајн
Поени: 5474
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Октомври.2006 во 09:52
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Mene ovie dve interpretacii, staveni edna do druga, mi zvuchu kontradiktorno.

Od edna strana Gospod sozdal se za dobro i ako nie toa go koristime sovesno Toj ke ne nagradi za toa, a od druga strana veli nemojte da go koristite onoa sto jas go sozdadov oti toa e nameneto za nevernicite. Neli e malu konfuzno i kontradiktorno, barem spored toa kako vie gi tolkuvate rabotite?

Мessenger, ставаш две спротивставени идеологии една до друга, и се обидуваш од нив да извлечеш некој конгломерат, некој спој, на верување. Затоа не ти звучи ок.

Во христијанството, НИКОГАШ материјалното не е осудено. Осудена е човековата злоупотреба на материјалното. Но во овој, и во идниот свет, тоа што Господ го создал ќе остане како дел од Неговата волја.

Цитирај Drugo, adzhija veli:

“Во рајот, човекот ќе биде подготвен од Бога да управува добро и праведно со материјалниот свет.”

Na nekoj nachin khaleefah se slozuva so toa citirajki delovi od Koranot kade sto se veli deka zhivotot na vernicite tamu ke se vrti okolu materijalni dobra: ke teche med i mleko, patot ke bide postelen so biseri i rubini, ke ima beskrajno jadenje i pienje, so zeni spienje do sto pati na den, lezhenje na zlato i srebro i t.n.

Problemot sto sega go gledam i nikako ne mozam da go resam se sostoi vo ova: fakt e deka stom ke ispustime dusa tuka na zemjava, nie ke go napustime nasiot materijalen svet i nasite dushi, kako chista energija, ke zaminat vo vetenata Rajska Gradina. Ne mi e jasno kakva relevancija so natamosnoto egzistiranje na nasite dusi (chista energija) bi imale nekakvi materijalni nesta na Nebesata i kako voopsto tie mozat tamu da egzistiraat? Pa neli svetite pisanija ne uchat deka materijalniot svet vladee tuka dolu na zemjata, a duhovniot tamu gore kaj Boga? Mene ovie raboti mi zvuchat poveke od kontradiktorno…

Баш така, контрадикторни се! Не може христијанството и исламот да ги спојуваш во едно. Неспоиви се. Колку што е споива земјата со небото...

Во христијанството, одма да ти кажам, не постои такво нешто како духовно постоење. Која е надежта на христијаните знаеш ли? Си читал ли? Знаеш ли која е надежта за идниот живот? Не е некое безлично духовно спојување со божественото како во источните религии, ниту чист материјализам како во исламот. Напротив! Останува спојот на духовното и материјалното, бидејќи ТАКА е волјата Господова. Надежта на христјианите е ВОСКРЕСЕНИЕ на ТЕЛАТА (физичкиот, материјалниот дел од нас). Така, во оној свет, ќе продолжиме да постоиме како духовни суштества во материјален облик.

Цитирај I uste nesto. Ako seto onoa sto e sozdadeno od Boga na zemjava e dobro i ako nie, ne pravejki nikomu nikakvo zlo, sosem posteno i iskreno si napravime palata, sobereme zlato, srebro, rubini i slichni drugi materijalni nesta, si pravime gozbi i pijanki sekoj den, si imame zheni koi se so nas bidejki go sakaat toa, a ne deka se primorani od nas… neli toa bi bilo vo red? Kako sto ve sledam vo vasite razmisluvanja, ako NIKOMU ne mu pravite nisto loso i ako site raboti sozdadeni od Boga gi steknete so dobro, toa sekako deka bi bilo vo red.

Правиш една мистериозна грешка. Велиш ако ние ги користиме од Бога работите за добро, ЗНАЧИ пиеме, јадеме имаме секс, собираме злато итн., ние сме во ред. Првиот дел тие добар, но каква катастрофална дефиниција на тоа што значи да се користат работите за добро... Пијалокот е даден да не напои, а не да не опие. Златото е дадено да ни послужи за нормален живот, а не за да некој има, а друг пати за леб. И така понатаму. Ако имаш пијалок, користи го не за пиенки, туку за напојување на телото. Ако имаш злато, користи го за да им помогнеш на сиромашните, а не за да себично трупаш за себе додека околу тебе другите умираат. ТОА значи правилно да се употребуваат. Тоа беше Христовото учење.

Кон врв
vd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 13.Јануари.2006
Поени: 1539
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај vd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Октомври.2006 во 13:48
Originally posted by Boogie Boogie напиша:

Па добро ние имаме илјадагодишни цртежи по црквите кои покажуваат некаква слика за христијанскиот рај него прашањето ми беше дали вие имате илјадагодишно нешто,сведоштво некакво за исламскиот рај или како и се во исламот го покривате со тврдење на еден човек што имал сон.Па ај да го славиме и Мартин Лутер Кинг и он имал сон за човештвотоWink

I, kakvi se tie sliki ako moze da mi kazes? Sto ima na niv?! Od kogo se nacrtani slikite?
Svedovstvo e k*ranot, svedostvo se Hadisite .. nasprotiva od nekojsi sliki!

Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Октомври.2006 во 18:20
E аџија,

Jas imam pogolem respekt za tebe … ne go erodiraj so vakvi repliki.

Koku knigi imam prochitano, kolku imam prozhiveano …ne e temata na ovoj razgovor, a takviot muabet nikogas ne bi go prifatil bidejki seto toa ne e vazno i ne bi vodelo nikade. Vazno e kolku se osoznava od chitanjeto, meditiranjeto i od onoa sto go prozhivuvame vo ovoj materijalen svet na seopsta decepcija. Zatoa imam obichaj da kazam deka magareto tovareno so kup sveti knigi si ostanuva samo – magare.

Spored onoa sto go reche i pozadi koe nepokoleblivo stois:

“Во рајот, човекот ќе биде подготвен од Бога да управува добро и праведно со материјалниот свет.”

jas znam kade si so tvoite tolkuvanja i razbiranja i nemam potreba da te prasam kolku knigi imas prochitano i razbrano. Toa e samoevidentno.

Nie sme duhovni bitija vo materiljalna forma koi go nosat Kreatoroviot bozenstven del kako neddeliv element vo sebe, a ne obratno. Srekata, radosta, mudrosta i produhovenosta ne zavisela, ne zavisi i nikogas nema da zavisi od materijaniot aspekt na ovozemnoto bituvanje. Naprotiv.

Toa e sushtinata na uchenjetona site prosvetleni dusi na zemjava od postanokot na choveshtvoto do den denesen. Toa go rekol Isus 600 godini pred Muhamed, toa go osoznal Buda 600 godini pred Isus, toa go velat Vedite 1000 godini pred Buda.

Zatoa neka ne gi chudi lugjeto zosto Isus ne zboruva vo detali za rabotite vo Rajot. Toj, za razlika od mnogu drugi, gi zhiveese desette bozhji zapovedi i svetiot duh bese negoviot edinstven vodac vo sekojdnevnevieto. Znaejki go toa, zarem ochekuvate takov svetec da ne ja zboruva vistinata? Toj mudro resil za Bozjite nebesa pobrzo da govori vo opsti crti i paraboli, vmesto da go razochara siromaviot chovechki duh deceptiran od prividnata vrednost na materijalniot svet.

Zosto Muhamed zel sprotiven stav za toa? Zatoa sto smetal deka na chovekot mu treba da slushne praktichni vrednosti i bogatstva po koi tezhnee vo momentot na svojot ovozemjen patos, za da mozhe da bide motiviran da vlozhi napor za svoe prosvetluvanje. Toj mnogu dobro znael deka togasnite arapski rodovi ne mozhele da razberat nisto poveke od onoa najprizemnoto. Vsushnost samiot toj veli deka vo odredeni momenti, koga sluchajot go bara toa, vernicite mozat i da izlazhat i da ubijat i da povedat vojna, dokolku toa odi vo prilog na verskite vrednosti i dokolku e sigurno deka ke dade pozitiven plod. Dali go obvinuvam za takviot pristap? Ne. Vo tie vreminja sigurno bilo potreben takov priod kon nestata. Vprochem gledame kako toa denes gi sobira plodovite preku sirenjeto na muslimanstvoto. Isto taka, ne moze nikoj da argumentira deka tie lugje denes ne se na povisoko duhovno nivo otkolku porano. Prashanjeto e dali Muhamed pretpostavil deka eden den mozhebi nekoj ke gi upotrebi negovite dobronamerni idei za sosem drugi celi i deka negovite, nekogas dobronamerni, insentivi distorzirano ke se upotrebat za politichki celi.

Na krajot bi vi preporachal, ako ste vistinski vernici, da gi zatvorite temite za Rajot vo islamot i hristijanstoto bidejki na Boga ne mu se mili detski raspravii megju negovite cheda od tipot: mojata igrachka e podobra od tvojata, mojot tatko e posilen od tvojot… Site vie ste Bozhji deca i na site ke vi bide sudeno spored napravenoto. Na krajot, sekoj od vas ke se soochi so edniot i ednistven Kreator i koj ke zasluzhi ke odi vo edniot i ednistven Raj, onakov kakov e, bez da bide razubavuvan ili specijalno posakuvan od bilo kogo.

Vprochem vie nemate nikakvi lichni iskustva od Rajot, nutu pak argumenti, znaenje, sila i pravo da go analizirate vasot Kreator i da mu posakuvate kako da si go ureduva svojot dom. Toa ne e nisto pomalku od blasfemija.

Koga bevte deca razmisluvate i zboruvavte kako deca. Denes, se nadevam, na forumov site ste vozrasni…

Изменето од Messenger - 29.Октомври.2006 во 18:34
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Октомври.2006 во 23:25
Зошто Messenger со подбивни тонови? Од каде ти знаеш колку книги сум прочитал? По тонот на мојата дискусија препозна? Да не си видовит случајно?

Имам прочитано многу, но за разлика од тебе, свесен сум дека ми останува уште многу многу многу да прочитам. Совршенството јас уште не сум го достигнал. Како е таму горе Messenger?

Околу рајот. Правиш две основни, според моето скромно читање, грешки. Прво, велиш ќе оди кој каде ќе заслужи. Повторно прашувам и на овој форум: Што е тоа што ти го имаш и можеш да му го дадеш на Бог што Него ќе усреќи? Што? Пари? Време? Моќ? Aџилак? Молитва 3 пати, или 5 пати? Пост? Што? Па Тој има се! Нема начин на кој ти можеш со сопствени заслуги да заслужиш нешто. Библијата учи, дека единствениот начин да се влезе во рајот е преку Божјата милост, преку Господовата благодат. Тоа не е по заслуга, ќе рече апостолот Павле, за да никој не се возгордее. Само милоста ќе го спаси оној којшто верува во Исус Христос како свој Господ и Спасител.

И второ, Христос зборувал за многу поважни работи од деталите во рајот. Ако можел тој да учи за концептите на вечноста во прв век, зошто тоа не можел да го прави Мухамед во 6-ти? Попаметни биле Евреите од 1век, од Арапите од 6-ти? (знам ова е провокација, ама ти ја постави!)

Христос не зборувал за потта, за тоалететите, и не знам што ти јас знам уште не, бидејќи тоа НЕ СЕ ПРОБЛЕМИТЕ НА ЧОВЕШТВОТО!!! Мене не ме интересира како ќе мириса потта во рајот. Не ме интересира дали ќе се оди по нужда или не! Не ме интересира дали ќе се јаде или не!  Ама ме интересира каков живот ќе живееме... живот на празнотија, или живот на благосостојба, на мир, на љубов на среќа...

И за крај, чудна е таа ваша вера, ако тврдите дека во името на неа смее да се изврши и зло... Каков е тој Бог кој се служи со зло, макар и за ПОВОЗВИШЕНИ цели? Како може совршенството да го подржува хаосот (бидејќи тоа е злото)? Како може убиството, лагата, се она што е демонско, сотонско, хаос, зло, итн., да му служи на Бога за Неговите цели? Како може? Бог е Бог, а не час Бог, час Сотона (прости ми Христе!)...

БОГ ВО НИТУ ЕДЕН МОМЕНТ НЕ МОЖЕ ДА ПРАВИ ЗЛО, БИДЕЈЌИ Е БОГ.

п.с. ме интересира дали во исламот го имате концептот на светост? Дали го кажувате на пример Светиот Алах? дали се користи светоста за Господ, ако не за луѓето?

Изменето од аџија - 29.Октомври.2006 во 23:30
Кон врв
nindza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Април.2006
Поени: 2457
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај nindza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Октомври.2006 во 23:45
Originally posted by аџија аџија напиша:

Зошто Messenger со подбивни тонови? Од каде ти знаеш колку книги сум прочитал? По тонот на мојата дискусија препозна? Да не си видовит случајно?

Имам прочитано многу, но за разлика од тебе, свесен сум дека ми останува уште многу многу многу да прочитам. Совршенството јас уште не сум го достигнал. Како е таму горе Messenger?

Околу рајот. Правиш две основни, според моето скромно читање, грешки. Прво, велиш ќе оди кој каде ќе заслужи. Повторно прашувам и на овој форум: Што е тоа што ти го имаш и можеш да му го дадеш на Бог што Него ќе усреќи? Што? Пари? Време? Моќ? Aџилак? Молитва 3 пати, или 5 пати? Пост? Што? Па Тој има се! Нема начин на кој ти можеш со сопствени заслуги да заслужиш нешто. Библијата учи, дека единствениот начин да се влезе во рајот е преку Божјата милост, преку Господовата благодат. Тоа не е по заслуга, ќе рече апостолот Павле, за да никој не се возгордее. Само милоста ќе го спаси оној којшто верува во Исус Христос како свој Господ и Спасител.

И второ, Христос зборувал за многу поважни работи од деталите во рајот. Ако можел тој да учи за концептите на вечноста во прв век, зошто тоа не можел да го прави Мухамед во 6-ти? Попаметни биле Евреите од 1век, од Арапите од 6-ти? (знам ова е провокација, ама ти ја постави!)

Христос не зборувал за потта, за тоалететите, и не знам што ти јас знам уште не, бидејќи тоа НЕ СЕ ПРОБЛЕМИТЕ НА ЧОВЕШТВОТО!!! Мене не ме интересира како ќе мириса потта во рајот. Не ме интересира дали ќе се оди по нужда или не! Не ме интересира дали ќе се јаде или не!  Ама ме интересира каков живот ќе живееме... живот на празнотија, или живот на благосостојба, на мир, на љубов на среќа...

И за крај, чудна е таа ваша вера, ако тврдите дека во името на неа смее да се изврши и зло... Каков е тој Бог кој се служи со зло, макар и за ПОВОЗВИШЕНИ цели? Како може совршенството да го подржува хаосот (бидејќи тоа е злото)? Како може убиството, лагата, се она што е демонско, сотонско, хаос, зло, итн., да му служи на Бога за Неговите цели? Како може? Бог е Бог, а не час Бог, час Сотона (прости ми Христе!)...

БОГ ВО НИТУ ЕДЕН МОМЕНТ НЕ МОЖЕ ДА ПРАВИ ЗЛО, БИДЕЈЌИ Е БОГ.

п.с. ме интересира дали во исламот го имате концептот на светост? Дали го кажувате на пример Светиот Алах? дали се користи светоста за Господ, ако не за луѓето?

------------------

Adjija ke odish cekor ponatamu ?

Spremen li si ?

Ne moze samo Isus niti samo Muhamed da bidat patot kon vistinata... tie se samo PROROCI ... nisto poveke

Zar pred da se rodat Isus i Muhamed nemalo BOG ?

Imalo ... logicno e da imalo . Spored mene ograniceno sfakanje e da se zeme bilo koja vera kako osnovna i edinstveno pravilna za razbiranje na svetot i zivotot. Dali toa mene me pravi ateist ... jas ne znam ... No znam deka ni od iljadnici knigi koi gi napishal covekot ne moze da se izvadi edna vistina koja sto ke ti go kaze srceto vo odreden moment . A vo srceto na covekot ( i dobriot i loshiot ) se krie BOG i SUSTINATA . Ne vo knigite na nekoi covecinja so bradi i brkovi... Verbata e stvar na oset a ne na nacitanost, verbata e stvar na covecnost koja sekoj ja nosi vo sebe ne na pripadnost kon odredeno stado.

Nekoj rece i ja pamtam toa... na BOG  ne mu se potrebni ovcari da mu go vodat stadoto , nitu ovci koi slepo slusaat. Potrebni mu se tvorci da ja ostvari negovata volja preku nas. Zatoa jas izbiram da bidam tvorec vo ovoj haos... a knigite i lupanjata u temninata..vakov e rajot onakov e ...ke go ostavam na nekoj  drug.

Breej ama pameten muabet kazav sea , mi se svrte pravo da ti kazamWink

Ajd sea pozdrav
i uste edna rabota ja sepak ne mislev deka Messenger tebe te spomna vo negativna konotacija... Toj e covek na mesto ... moze jas ne sum znam i da kasam i da lajam i da bidam ponekogash ironicen i nikakov ... no blagodarejki na nego ponekogash mi doaga da kazam i vakva nekoja pametna misla.

Zatoa gledajte site od cega zivite!

OBAVESTUVANJE: gorenavedeniot tekst ne e za ogranicheni - od upravata
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Октомври.2006 во 00:14
Originally posted by nindza nindza напиша:

Adjija ke odish cekor ponatamu ?

Spremen li si ?

Ne moze samo Isus niti samo Muhamed da bidat patot kon vistinata... tie se samo PROROCI ... nisto poveke

Zar pred da se rodat Isus i Muhamed nemalo BOG ?

Imalo ... logicno e da imalo . Spored mene ograniceno sfakanje e da se zeme bilo koja vera kako osnovna i edinstveno pravilna za razbiranje na svetot i zivotot. Dali toa mene me pravi ateist ... jas ne znam ... No znam deka ni od iljadnici knigi koi gi napishal covekot ne moze da se izvadi edna vistina koja sto ke ti go kaze srceto vo odreden moment . A vo srceto na covekot ( i dobriot i loshiot ) se krie BOG i SUSTINATA . Ne vo knigite na nekoi covecinja so bradi i brkovi... Verbata e stvar na oset a ne na nacitanost, verbata e stvar na covecnost koja sekoj ja nosi vo sebe ne na pripadnost kon odredeno stado.

Nekoj rece i ja pamtam toa... na BOG  ne mu se potrebni ovcari da mu go vodat stadoto , nitu ovci koi slepo slusaat. Potrebni mu se tvorci da ja ostvari negovata volja preku nas. Zatoa jas izbiram da bidam tvorec vo ovoj haos... a knigite i lupanjata u temninata..vakov e rajot onakov e ...ke go ostavam na nekoj  drug.

Breej ama pameten muabet kazav sea , mi se svrte pravo da ti kazamWink

Ajd sea pozdrav
i uste edna rabota ja sepak ne mislev deka Messenger tebe te spomna vo negativna konotacija... Toj e covek na mesto ... moze jas ne sum znam i da kasam i da lajam i da bidam ponekogash ironicen i nikakov ... no blagodarejki na nego ponekogash mi doaga da kazam i vakva nekoja pametna misla.

Zatoa gledajte site od cega zivite!

Не знам зошто, но Messenger најде за сходно да се исмејува со тоа колку јас сум прочитал, иако искрено за тоа ниту имаше повод, ниту причина, а уште помалку вистина во неговото тврдење... ватевер...

Нинџа, ти си ок момче, те гледам од овде најотворен си. Твоето лаење итн., не е опасно пошто не си фанатик. Опасни се овие што се прават верници, а во името на своето се спремни и да убијат и да нанесат зло, и болка, и неправда...

Околу твојот бог нинџа... Во ред е твоето спознание дека Бог не бара фанатици и овци. Тој бара од нас творење на неговата волја. И тука се сложувам. Се прашувам само што е тука различното од тоа што Христос го тврдеше? Па зарем не е тоа токму тоа? Ме буни една работа кај тебе нинџа: оти не си христијанин?

Оти?

Оти да ти кажам искрено ти звучиш како христијанин. Ти не можеш да звучиш како муслиман, ниту како будист, ниту како атеист... Премногу од твоите размислувања се втемелени врз суштината на човечкото постоење за да бидеш било што друго... Можда звучи чудно, но само Христос рече „дојдете кај мене сите обременети, сите гладни и жедни“. Само Христос рече „блажени се миротворците“. Само Христос рече „кој напои и нахрани еден од овие малите, како да ме напоил и нахранил мене“... Само Христос рече „љуби го ближниот свој како самиот себе“...

Видиш нинџа, мистеријата со тебе е што не си сфатил дека лупањето у темница не е својствено на вистинското изворно христијанство. Не зборувам за тоа дека Црквата не лупала у темница, пошто сите знаеме дека лупала... Но оние вистински Христови зборови, нема да ги најдеш никаде другде... сум читал, сум барал, и сум останал занемен единствено од Христа. Бидејќи на крајот, своите зборови ги поткова со дело на љубов... Лесно е да се лупаат празни зборови за рајот итн., но потковај ја својата порака со дело на љубов, и тогаш ќе го слушам тој бог...

Најмалку е овде целта да те убедам во моето, туку чисто мое размислување дека си поблиску до тоа што на зборови не ти се изустува... На чекор од Него си...
Кон врв
nindza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Април.2006
Поени: 2457
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај nindza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Октомври.2006 во 16:04
Originally posted by khaleefah khaleefah напиша:

Drag prijatele Messenger....
Resev pomalku da komentiram i skoro planiram da  go napustam forumov od edinstvena pricina sto jas  se  trudam da  mu pomognam nekomu da stigne do ona uzivanje koe go imam jas sega ,a za  vozvrat dobiv vreganje i ismevanje i samiot postanav netoleranten i vo momenti ne nalikuvav na covek koj gi sledi Allahovite  zborovi da se povikuva na negoviot pat so mudrost i da se vodi blag dijalog.
Sepak analiziraj malce drag prijatele...
Zasto ja pisav temava?Za  na lugeto da im se svide dzennetot pa site da  stanat muslimani? Ne  ne .... Nego od mene bese pobarano
da  go opisam rajot i morav da  go storam toa.Da gi pobijam site lagi sto gi izmisleja i deka ne se  sramam da  zboruvam za toa.
Tolku za  sega od mene a  ona sto te maci ke se obidam vo druga prilika da ti go objasnam ,barem ke se obidam....

E ubavo e da se znae ...zasto da se osuduva... ako de jas sum za ...imajte bilo kakov raj sakate ...samo site da sew srekni

Neli posteno ?
OBAVESTUVANJE: gorenavedeniot tekst ne e za ogranicheni - od upravata
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Октомври.2006 во 17:22
аџија,

Milo mi e sto pochustvuva deka vo posledniot moj komentar imase troska ironija. Ako ne go zabelezhese toa, mojata cel nemase da bide postignata. Samo sakav da pochustvuvas kako izgleda koga vo razgovorot se koristi takov ton.

Jas so poln pochit, respect i razbiranje prashav koj ima ARGUMENTI za Rajot da se javi, dolkolku saka toa da go stori, bidejki raspraviite megju chlenovite so sekakvi mislenja, interpretacii i nevkusni repliki ne lichi veke na nisto.

Iako ti se javi so tvoe mislenje i interpretacija, jas najubavo ti se zablagodariv i te potprashav, isto taka so poln respekt, da mi dades doobjasnuvanje na tolkuvanjanjata dokolku si vo mozhnost toa da go storis. Vo tvojot sleden post ti odednas izbuvna i pochna da odgovaras so nekorektni komentari okolu moeto znaenje i chitanjeto knigi. Ne bese ubavo, neli?

Vo red, toa pomina i se razbravme deka ako site nie se odnesuvame bez pogolema taktichnost i vnimanie vo dijalozite, nema da stignema nikade.

Jas povtorno te respektiram i nema da dozvolam da ja minam granicata na korektnoto odnesuvanje. Vsushnost site nie sme deca na Kreatorot i ako ne te pochituvam tebe, toa e isto kako da ne go pochituvam Nego. A toa ne bi smeel da si go dozvolam.

Sega, koga razmenuvame samo lichni pogledi i razmisluvanja za vrednostite na zemniot zhivot, povtorno bi ti gi povtoril prashanjata sto verojatno ne gi formulirav najdobro vo prethodniot post pa zatoa ne se razbravme najdobro.

Dali steknatata blagosostjba na zemjata, ostvarena po najdobar pat i so najdobri nameri, koja nekomu bi mu ovozmozhila rajski zivot na ovoj svet bez da zagrozi nikogo i delejki pomos, kolku sto moze, na site onie koi imaat potreba od toa, ti bi ja osudil ili ne? Dali i pokraj takviot zivot (bez da povreduvaat nikogo i pomagajki kolku sto mozat) na zemjava takvite lugje isto taka ke odat vo Rajot? Dali tie lugje treba da chustvuvaat nekakva krivica poradi toa sto uspeale da sozdadat svoj raj na zemjava i da ziveat takov zhivot i dali treba da bidat osuduvani od drugite koi po bilo koja prichina (vkluchuvajki ja i onaa deka ne ja zasluzhuvaat) ne dosle do takviot kvalitet na zhiveenje?

Ako me razbra i mi prosti zosto moite predhodni zborovi bea taka emotivno oboeni, togas udostoime so tvoite iskreni razmisluvanja koi so netrpenie gi ochekuvam. Ti vetuvam deka nema da repliciram, dokolku toa ne go potrazhis od mene i tvojot zbor ke bide posleden.

Pozdrav od tvojot brat i Bog neka bide sekogas so tebe.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Октомври.2006 во 17:34
khaleefah,

Prvo dozvoli da ti blagodaram za promenata na fotografijata pod tvojot potpis. Iako mozebi za tebe taa imase drugo znachenja, vo ovie migovi na vojni, zategnatost i nerazbiranje megju lugjeto taa bese poveke od agresivna.

Te razbiram kako se chustvuvas i ja cenam iskrenosta na tvoite zborovi. Se nadevam deka povtorno ke se vratis na forumov i ke imame shansa da razmenuvame mislenja so potpolna vzaemna pochit i razbiranje.

Alah neka te prati nasekade.
Кон врв
ApAcHI Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 12.Јануари.2006
Поени: 18
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ApAcHI Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Октомври.2006 во 20:14
Ne bi sakal da komentiram okolu temava ,sve e OK ,no bi sakal da go prasam nesto gorenavdeniot "Khaleefa" (Vladetel-predvodnik) .1Sto e Vehabizam (Salafizam) ,ima li razlika pomegu Vehabizam i Salafizam?  2.Dali e vistina deka vo Saudiska Arabija vo Verskite Ucilista se uci "Saudiskiot Islam" ili vehabizmot i dali i tie si Istomislenik na taa Ideologija? 3.Dali Islamot ima problemi so Modernizacijata ? 4.Dali izvorna ideologija na Al-kaeda E vehabizmot ,ili Dali Bin laden i Ajman al zawahiri se vehabisti? 5. Stoe razlikata pomegu Vehabizam i Hanefizam, i zs Vehabistite se protiv Hanefizmot ("Turskiot Islam").
Кон врв
ApAcHI Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 12.Јануари.2006
Поени: 18
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ApAcHI Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Октомври.2006 во 20:16
Bi sakal da mi odgovorite na ovie prasanja ,navistina mnogu bitni mi se ,treba da gi znam ,imeno jas imam procitano definicii za gorenavedenite prasanja no sakam da cujam kako covek koj studira vo Saudiska Arabija misli okolu ova , a i MIRALEM  e dobrodojden da Odgovara ,ili da dade svoe Mislenje... ,
Кон врв
aaaaaaaaaaaaaa Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 31.Март.2006
Поени: 97
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај aaaaaaaaaaaaaa Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Октомври.2006 во 20:37
Messinger Јас имам поголеем рескпект за тебе и не го еродирај моето мислење, со вакви реплики кон аџија.
Ке се вметнам бидеки сега ве читам.
За Тебе има рајски живот на земјат,и не го наметнувај дека го има во православието или во друга вера,аџија веке ти одговори но не го свати но како протестант ке се сретни и со овие теми преку мене и Тебе и како ние во православието без последица ги спроведуваме но со верата во Исуса Христа која му е дадена ке ме следи а и свати.Ние разговараме од две различни гледни точки но за истата работа,а сега да продолжам.Најтешко е на богат да влезе во царството небесно,тоа е како камила да ја протниш во иглени уши Нов Завет.За да констатираш нешто треба и да го разбереш одговорот кој ти е упатен,тука треба ум.
1.Од тука зошто еден православен да дава одговор дали би осудил или не ......... .
2.Значи наметнуваш констатација тие се збогатиле и зега дали ке одат во рајот, па неможат ама можат,ако остават се и го понесат крстот.
3.А ако почуствува кривица па тоа треба да дојди тоа е индивидуално само треба духовно Бог да го возвиши, тоа не зависи од него,а ако некој го осудува негова работа како ке мери така и него ке му мери Отецот на небесата.
И сега овие одговори се на твоите затворени конфузни и самокстатирани заклучоци, за кои не разговараме со некаква потреба за Тебе бидеки не ги ни прашуваш.Зато знаам дека нема ни да ги апсорбираш во онаква исцрпна мерка,бидеки за нив треба една друга поголема и поширока подлога која во твојот начин на живот не се појавила.И според неа Бог и ке те прими на небото,но и бара да ги респектираме сите луге на овој свет со своите ставови со кои ставови ке си имаат место на небесата.Биле правилни или не Бог нив ке ги поправи да имаат чиста мисла.
Поради тоа пишуваш и дека несмееш некого да не го почитуваш бидеки ти е должност пред Бога,па зошто така наречена тактичност или пак да не е преголема гордост во докажување на сопствената безгрешност, или тајно со страм исповедување на својот грев.Она што излегува од устата го осквернува човекот Нов Завет.Ако сега нешто пробаш ке завлезеш во сопствената конфузност за ова треба ум.Поздрав.

Изменето од aaaaaaaaaaaaaa - 30.Октомври.2006 во 21:11
Кон врв
khaleefah Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"The Khilafah is Coming..."

Регистриран: 25.Септември.2006
Поени: 1115
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај khaleefah Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Октомври.2006 во 22:05

Messengere ke bidam tuka uste nekoe izvesno vreme barem dodeka ima luge koi stvarno ja sakaat vistinata, a ne kako tie sto izmisluvaja i lazea za islamot i sega gi nema da gi potvrdat lagite.

Vo sekoj slucaj ke gledam da te udostojuvam so odgorovor za bilo koja tema dokolku me sluzi vremeto.Samo bi sakal da otvoras novi temi a ne temata za rajot da ja praveme tema za terorizam

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Октомври.2006 во 22:23
Originally posted by khaleefah khaleefah напиша:

Glaven problem brate vo denesno vreme e Neislamskata vlast vo muslimanskite zemji drugoto se mnogu lesno bi se reselo....

5 века имавте исламска власт во Македонија, па не гледам дека направивте некој напредок?

Него, ме интересира, која според тебе е исламска земја за пример? Има ли една? Иран? Кувајт? Оман? Која е најблиску до тоа што ти го викаш исламско владеење...
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 9>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,453 секунди.