|
Рецепти за солени јадења |
Внеси реплика | страница <1234 30> |
Автор | |
La Ninja
Сениор She Hulk Регистриран: 13.Јуни.2006 Статус: Офлајн Поени: 1605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
JUVELAKI CORBA
GRCKO PREDJADENJE
-1l. voda
-2 kocki kokosja supa
-1 solja oriz
-1 solja meleno meso
-1 jajce
-origano
-seckan magdanos
-seckan morkov
-seckan luk
-vegeta
Vo tendjere ja stavame vodata da zovrie so kockite supa.
Na strana pravime topki od orizot i melenoto meso zaedno so jajceto.
na druga strana pak, zemame pavlaka 1 solja mlaka voda i 1 lazica brasno. toa poleka go mesame.
prvo gi dtavame topkite vo supata i varime 30 min. (dovolno za da se svari orizot), a potoa dodavame zacin, magdonos, origano, morkov, luk....i na kraj pavlakata.
|
|
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
|
|
Alekta
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 30.Август.2005 Статус: Офлајн Поени: 8670 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ova e recept od najednostavnata supa na svetov...vcera bas ja praev, mnogu e vkusna
300grama morkovi, kitka magdanos, fide, (sol i vegeta) , jas stavam i koper, i + biber (melen) ama stajte pojke biber poso shmekov na supava e to so e luta i tolkuu!!! drugarkive so postat ko kje dojdat doma im ja pram supava |
|
and you run and you run to catch up with the sun but it's sinking....
|
|
orlov
Сениор army veteran 2001 Регистриран: 26.Јули.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 11342 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Маја, одма ќе ја пробам рецептата. Љубител сум на риби. Ги сакам сите видови и ги сакам сите нивни начини на подготвување. |
|
,,СЕКОГАШ ВО СЛУЖБА НА ТАТКОВИНАТА,,
|
|
marco_antony
Сениор Регистриран: 17.Јули.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 11062 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
КАЛУЃЕРСКА МАНЏА во тенџере се зоврива вода ... се кршат јајца и се ставаат во водата ... и така се варат ... во тавче број 14 се става малку брашно ... се потпекува ... се тура масло ... и потоа се тура во тенџерето со јајцата ... за водата да добие густина ... откако ке подолади ... се сецка лук ... пријатен тек ... |
|
PARADISE MACEDONIA
|
|
Viks
Сениор Регистриран: 26.Октомври.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 120 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Полнети модри патлиџани
-10 модри патлиџани
-250 гр. овчо срирење
-6 јајца
-масло
-сол
-магдонос
Измијте ги патлиџаните, исечете ги дршките и ставете ги да се варат се
додека не омекнат. Патлиџаните извадете ги од врела вода и веднаш
налејте ги со студена вода. Кога патлиџаните сосема ќе се оладат
пресечете ги на половина по должина, извадете го семето така да остане
еден дел од кората. Земете тава, намачкајте ја со масло и наредете ги
еден до друг, така да вдлабнатата страна стои нагоре. Сирењето
испасирајте го, додајте 6 жолчки, ситно сецкан магдонос и посолете.
Направете снег од 4 белки, измешајте го со сирењето и полнете ги
патлиџаните, а во секој патлиџан ставете по една лажица масло. Ставете
ги во рерна и печете ги на тивок оган. Се служат како предјадење.
|
|
Гостин
Гостин |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Американска манџа
се зоврива во едно тенџере малку вода
се земаат суви ,црвени ,лути пиперки
потпечени ,се ставаат во тенџерето ,се додава
и еден-два страка праз ,се толчат со толчник...
на ова се додава сол и масло ,и се сервира...
пријатен апетит...
|
|
frau
Група Регистриран: 03.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 82 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
supa so meleno meso i oriz
500g meleno meso 250g oriz 2 jajca se toa zaedno se pravi vo vid na topcina potoa se stava voda vo tendzere da zavrie i se stavat topcinata potoa se dodava podprska |
|
nikita
Сениор Регистриран: 29.Март.2008 Статус: Офлајн Поени: 1610 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
eve eden spanski pecept:"PAELLA"
Sastojci: 2 velike šalice riže 300g škampa 100g svinjetine izrezane na kockice 10 pilećih krila 1 1/2 dl maslinovog ulja 3 češnja češnjaka 1 oguljelnih, sjeckanih rajčica par kapi limunovog soka sol i šafran 4 velik šalice juhe od rakova 2 tvrdo kuhana jaja 1 paprika Očistite rakove, ispržite im repove par sekundi i spremite u hladnjak. Glave rakova kuhajte u vodi 30 min. Usitnite ih u mikseru i procijedite. Stavite juhu sa strane, na laganoj vatri. Začinite meso solju i paprom. Popržite češnjak, piletinu i svijetinu na ulju u velikoj tavi. Dodajte rižu, miješajući 5 minuta. Dodajte limunov sok, rajčice, sol, papar i smrvljeni šafran. Ulijte vruću juhu od rakova, dodajući još vode ako je potrebno. Zakuhajte, a zatim stavite u pećnicu na 180° C nekih 20 minuta, a onda ostavite da odstoji još 15 minuta izvan pećnice. Ako je riža još tvrda i suha, poprskajte s malo vode i pokrijte pa kuhajte još nekoliko minuta. SE NADEVAM KE VI SE DOPAGJA |
|
She sells seashells by the seashore...
|
|
nikita
Сениор Регистриран: 29.Март.2008 Статус: Офлајн Поени: 1610 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
KREM SUPA SO BROKULI:
-KOCKA ZA SUPA -EDNO GLAV4E BROKLUA -FIDE -MAGDONOS -MORKOV -PASKANAT -I NA KRAJ SE DODAVA JOGURT MN E VKUSNA...DOBAR APETIT |
|
She sells seashells by the seashore...
|
|
La Ninja
Сениор She Hulk Регистриран: 13.Јуни.2006 Статус: Офлајн Поени: 1605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ај уше нешо...
КУГЛОФ ОД МОРКОВИ И АФИОН *200гр сув леб без кора *80гр путер *150мл кисела павлака *3 јајца *800гр моркови *4 лажици афион *Магданос *Морско оревче *80гр рендан пармезан *120гр ленти пршута *2 главици кромид *масло за јадење *сол *црн пипер ПОДГОТОВКА *Главиците кромид ги сецкаме на тенки полукругови и ги пржиме во тенџере на оган со загреано масло. Лебот го сечкаме на парчиња и го пржиме во друго тенџере на оган со загреано масло. На покрупна страна од рендето во подлабок сад ги рендаме морковите. Лентите пршута ги сечкаме на парчиња и откако кромидот ќе омекне во тенџерето ги додаваме исечканата пршута и морковот. Тоа после минута се претура во подлабок сад каде што и го додаваме ситно исецканиот магданос. Исто така и испржениот леб, киселата павлака и пармезанот. Рендаме морско оревче, посолуваме и додаваме црн пипер. Јајцата ги кршиме и ги додаваме во садот и мешаме додека не добиеме хомогена смеса. Калапот Куглоф го намрсуваме со путер и таму истураме афион и го протресуваме калапот за секаде да се налепи. Го полниме калапот со претходно припремената смеса. Печеме на температура од 200С околу 30тина минути. Откако ќе биде готово го превртуваме калапот на чинија и декорираме со кечап. Празнината на Куглофот ја полниме со гранчиња магданос и парчиња домат и роквица. П.С. Јас не ставам пршута и кечап..наместо кечап користам сос од домати свежи. Пријатен апетит! |
|
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
|
|
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ГУЛАШ
За отприлика 4 особи, се зема околу 700 грама месо (некои користат свинско а може и телешко некое убаво, мекичко, од врат на пример) и се сецка на коцки. Исто толку кромид се сецка цитно, и се динста на зејтин...Му се додава месето, сол, црн бибер, црвен пипер и се продолжува со динстање уз постепено долевање водичка додека месото сосем не омекне, не смее да биде чорбесто.
Потоа се сервира со пире, а некои го сервираат и со резанци, јуфки, ама мене повеќе ми оди со пире.
Ова е рецепт за ориогинален, маџарски гулаш, откаде што и потекнува ова јадење (секељ гулаш)
|
|
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
|
Палестинец
Сениор Регистриран: 24.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 12129 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Бунгур
За четири лица: 1.Мелена пченица-200 грама 2. Една главица кромид 3. Зејтин-5 лажици 4. Сушени патлиџани 4 5. Сол половина лажиче сол 6. Вегета половина лажиче 7. Вода 400 грама Го запржувам кромидот со зејтин и ја додавам мелената пченица....сето заедно го пропржувам две-три минути....додавам сол и вегета....мешам.....потоа додавам врела вода....крчка одозгора на ринглата.....ги ставам патлиџаните одозгора......и сето тоа го ставам во Рерна....по 30 минути го ставам да се потпече. Изменето од Палестинец - 15.Септември.2008 во 19:45 |
|
Biba_G
Сениор Непоправлив оптимист Регистриран: 18.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 13718 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Сирењаци
1 свеж квасец да стаса во 3 лажици топла вода,2 мали лажички шеќер и 1 мала лажичка брашно. Во 500гр. кисело млеко се става 1 рамна лажичка сода бикарбона,се промешува,па се додава стасаниот квасец,1 лажичка сол и брашно да се замеси меко тесто.(немам точна грамажа за брашното,ама одприлика 28-29 лажици,плус од она по малку што се става на масата да не ти се лепи тестото додека месиш)...Значи,тестото треба да биде меко,демек да ти се двои од раце(ако ме разбираш ) Е,сега,откако ќе го замесиш,го оставаш да стаса 1 саат! Во убаво намрсено (со маргарин,разбира се) правоаголно тавче се редат едно до друго топчиња од стасаното тесто.Ќе си израчунаш спрема тавчето отприлика колку топчиња ќе ти требаат-моето излезе со 12 топки... Измеѓу ќе оставаш малку простор зашто ќе нараснат. Во средина на секоја топка ќе ставаш сирење,па да отстојат уште 30 минути. По површината се наросуваат со презла во која се става сол.Се полеваат со остатокот од маргарин и се печат на умерена температура дури убаво да се вцрват. Ти треба 200 грама маргарин,од кои ем ќе го подмачкаш тавчето,а тоа што ќе остане ќе го растопиш на тивко и убаво ќе ги залееш сирењаците. Јас ги печев на 180 степени,незнам колку време,а кога се испекоа ,ги покрив одозгора со фолија па уште 5 минути ги допекував...што е сигурно-сигурно... |
|
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ова звучи добро, е баш сакам вака проверени работи, како школките на мамма...ова би било добро и за ужинка за децава на школо да не купуваат од сендвичари на голем одмор... И ова ќе го пробам, па после не ве читам веќе овде, туку кај Диети. |
|
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
|
Внеси реплика | страница <1234 30> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |