|
Дом за стари лица |
Внеси реплика | страница <12 |
Автор | |
Glenn
Сениор Тата-Мата Регистриран: 14.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 3166 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Во земји како Македонија каде односите во семејството се сеуште на високо патријахално ниво е се уште незамисливо старите беспомошни лица да се сместуваат во дом каде би добивале соодветна грижа.
Но и условите во македонските домови за згрижување на стари се ужасни освен оние приватните кои коштат дебело. Менталитетот и условите се уште не се созреани за прифаќање на старските домови како нормален дел од животот. Стигмата е во тоа што кога едно старо лице оди во дом поголем дел од луѓето гледаат на тоа како-го испраќаат да умре демек. Тоа не е точно и треба да почнат да се напуштаат некои размислувања. Во семејството на мојот сопруг кое многубројно и имаат многу стари баби и дедовци освен оние кои се повитални и здрави и можат да живеат сами-другите си одат по домови. Тие самите донесуваат таква одлука не ги ни прашуваат своите деца дали можат да се грижат за нив или не. И се гледаат стално кога можат, оти сите си имаат грижи и обврски. Друга земја, поинакви луѓе каде самостојноста во живеењето е често пати над се. Оние сериозно болните и те како им треба постојан медицински надзор а тоа во домовите го има, барем по други држави. Моментот на умирањето кај човекот особено кај оние од тешки болести е болен и обично е во болница со максимум еден до два членови од семејството, а понекогаш тие едноставно не се присутни во тие последни мигови. ПОвеќето луѓе умираат сами, битно е како ќе го живеат животот и до последниот здив. И размислувањето дека го „оставате„ стариот човек во дом мене ми е исто како да се прашам зошто детето да го оставам во градинка греота е ќе плаче, јас подобро можам да се грижам за него. Старите луѓе сами донесуваат одлуки,никој не може да ги стави онаму каде тие не сакаат да бидат но треба да им се даде до знаење дали може да им се помага или не. |
|
Beauty fades, dumb is forever
|
|
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Koklku d aizgleda staromodno, jas sum pobornik za ziveenje so semejstvoto ili vo blizina na semejstvoto koga starite ke opadnat, iznemostat.
Decata mozat da s egrizat zaednicki za svoite roditeli. Nekako mi e premnogu tazno da gi minuvaat denovite so nepoznati lica. Dodeka se mladi, dodeka mozat da se grizat edni za drugi sekoj neka zivee sam, decata i roditelite, no koga ke ostarat sekoe dete moze da si dozvoli eden krevet, edna porcija topla hrana i eden dobar zbor za svojot roditel. |
|
zamislena
Сениор Регистриран: 03.Јануари.2010 Статус: Офлајн Поени: 14566 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Има еден дом за стари лица..се вика Панада... честопати поминувам од таму...но секогаш го тргам погледот на страна....иако изгледа многу современо и се наоѓа во природа...сум видела тажни, замислени ...лица на балконите и во дворот.... Не верувам дека тие луѓе посакале таму да одат сами........ Јас нема да однесам некој мој близок... во дом.... а не би сакала ...некогаш ни мене ... да ме однесат..... |
|
Marko Polo 1
Сениор venecijaner Регистриран: 20.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 9693 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Zamisli star covek. Iznemosten, opadnat, skoro slep. Si go proziveal zivotot relativno ubavo. Plus toa skleroticen, vekje ne poznava nikogo. Mu se prividuvaat raboti, ne znae koga e nokj, koga e den.
Grizata za takov covek znaci postojana preokupacija za preostanatoto semejstvo. Sekoja cest za starite lica. Najcesto se vredni za pocit. No ne bi sakal ako sum takov na stari godini da go angaziram i preokupiram moeto semejstvo. Ima lugje sto zemaat plata za toa. |
|
sneska_v
Сениор Регистриран: 05.Јуни.2009 Статус: Офлајн Поени: 3455 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
..spored mene treba da ja pocituvame odlukata na starite lica, ako nivna odluka e deka sakaat da zaminat vo starecki dom ok, toa i neka bidi, nivna odluka, ako ne sakaat da zaminat ok, pak nivna odluka, znam deka ziveeme vo brzo i moderno vreme,problemi, ova ona,ama sepak treba da ja pocituvame nivnata zelba, ako ne barem da se obideme...........
|
|
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
За некои стари луге старскиот дом е спас од недоквакани роднини
Никој не го гони внукот кој старицата ја држел заклучена за да и ја краде пензијата |
|
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
a , zoshto da go gonat?....ja zatvoril?,...golema rabota ako ja zatvoril!....barem e ziva seushte,....koj znae shto bi napravil da umrela sluchajno,...ke si ja chuval vo zamrznuvachot vo podrum ,...najverojatno.....
|
|
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein |
|
гоcтин
Гостин Регистриран: 24.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 1797 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
mamamd ова не е прв случај ама старите не ги пријавуваат...колку е тоа жално..да живееш на туѓа сметка..
инаку во врска со темата... јас никогаш не би ги испратила баба ми, дедо ми(понатаму мајка ми и татко ми ако решат да се вратат во МК) во дом за стари лица... прво и основно во македонија домовите се скоро никакви..услугата на скала до 10 е околу 3-4..мислам дека побрзо ќе ги умрат во дом...е сега ќе речете има и приватни домови(некој спомна панада и многу други) ама за тие треба два пати повеќе пари...а македонските пензии нема ни пола да отплатат..а со тие пари можеш да си вработиш жена дома што ќе ги чува, и нема ништо да им недостасува.. домовите на запад се далеку подобри...има огромна разлика во квалитет...но ни таму не би ги оставила... |
|
zamislena
Сениор Регистриран: 03.Јануари.2010 Статус: Офлајн Поени: 14566 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
..... ma4kica ...за муабетов............
|
|
гоcтин
Гостин Регистриран: 24.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 1797 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
и од мене..
|
|
mamamd
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Искрено ме радува кога читам вакви рботи бидејки бабичките и дедовците заслужуваат да бидат сакани.
За жал има многу случаи како овој од написот во весникот. Македонското секојдневие стана грдо со убиствава на родителиве низ цела Македонија така речи секој ден некаде се случува. |
|
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
jas nikad ne bi napravil takvo neshto,...a i vekje nema nikoj postar okolu mene!
|
|
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein |
|
Феникс
Сениор http://www.youtube.com/watch?v=mTCmVSp46 Регистриран: 12.Март.2010 Статус: Офлајн Поени: 8143 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
izminatiov period imav moznost da vidam kako funkcionira eden dom......se ona shto izgleda fascinantno od nadvor ....taa udobnost..griza...vnimanie....se e toa samo edna maska.....bi trebalo nekoj koj e nadlezen ubavo da gi procheshla domovite......bidejki za toa shto se plaka.....vnimanie i nega ne s e dobiva.....za zal.....a na tie bespomoshni lica nikoj ne im veruva koga se zalat
|
|
Внеси реплика | страница <12 |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |