|
Заборавен од Господ |
Внеси реплика | страница <1 1516171819 25> |
Автор | ||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Za dessette zapovedi... niv gi donel Mojsie koga evreite bile vo potpolno rasulo. Zarem ochekuvashe da im donese neshto drugo za da gi sobere?
Rekol deka mu gi dal Bog lichno. I taka se zapishalo vo Torata. I neka bide taka. Jas nemam nishto protiv toa. No znaeme deka tie zakoni bile za tie lugje, vo toa vreme. Doagjaat novi lugje i novi vreminja... Doshol Isus i gi presekol tie raboti so donesuvanje na Radosnata vest. Zatoa starite lugje go razapnaa... tie ne bea za novoto vreme i novata svest. Ostanaa vo temninata na minatoto, a za zhal i denes ima takvi koi smetaat deka nishto sushtinski ne se smenilo, pa mozhe da skokaat od staro na novo i nazad, kako sto ke im se prisaka ili kako ke im odgovara. Starite zakoni bea za onie vo detskite gradinki, na onie koi vo nedostatok na svest treba da im se dade naredba. Naredbata, kolku i da e dobra, e samo limitirano reshenie za limitirani lichnosti. Taa ne go pomaga razvivanjeto na svesta bidejki e kruta i nepromenliva. Taa e ogranichuvachka. Taa epizoda zavrshi pred 2000 godini. Lugjeto se ushte ne se svesni za toa... Denes sme vo osnovno ushilishte kade sto uchitelot Isus ni ja razotkri Bozhjata tajna - deka nie sme Negovi cheda, napraveni spored negoviot lik... da bideme negovi sotvorci. |
||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Moisie si gi napisal prema tebe?
|
||
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Za mene toa e ireleventno. Jas religioznosta ne ja gledam kako zakon ili teoloshka gradba, tuku kako neprekinat proces na osoznavanje i prosvetluvanje. Kaj nea postoi disciplina vo odenjeto po patot na otkrivanjeto, no ne postojat ogranichuvanja ili nekakvi krajni determiniranja. Ne mozhesh da ja znaesh krajnata cel na neosoznaenoto! Ako tvrdish deka ja znash, togash vsushnost veslish deka vekje se si osoznal. Ako vekje si osoznal, ako si ja doznal celta, togash kade odish ponatamu ? Zoshto voopshto odish i se trudish da stignesh na celta koga vekje si pristignal kaj nea ??? A ako iskreno odish po patot na otkrivanje na neosoznaenoto, togash treba da odish so otvoren um i da ochekuvash sekakvi neochekuvani momenti koi ke baraat soodvetni reshenija vo dadeniot mig. Sekoj NOV moment, sekoj NOV problem , sekoja NOVA sluchka po patot na osonavanje na NOVOTO ke baraat NOVI priodi, novi alati, novi teorii, novi reshenija. STAROTO bilo reshenie za onoa sto bilo nepoznato nekogash i denes e staro isto kako i reshenieto sto bilo upotrebeno za nego. Novoto e NEPOZNATO bidejki STAROTO ne dava soodveten odgovor za nego. Vo sprotivno novoto ne bi bilo novo i nepoznato, tuku staro i poznato. Me pratish vo mislite ? Ako e taka, togash SITE dogmi, teloshki gradbi i zakoni se BEZVREDNI vo potraga po NOVOTO i NEOSOZNAENOTO. Tokmu toa Isus im go veli na svoite apostoli i tokmu zatoa doagja so mech da razdeli megju staroto i novoto, megju roditelite i decata. |
||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
mozebi toj ve zaboravil
no ne ste zaboraveni od Anakin ene za tie so posetija moja tema EDNA BEZPLATNA BIBLIJA http://www.mediafire.com/?v2yb1vvjmlv |
||
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
||
Zlatnik
Сениор Регистриран: 23.Август.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Го знае некој бројот на анти корупциска комисија!: |
||
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
|
||
anakin
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
se vika toa antipropaganda
|
||
|
||
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
“Одете и проповедајте го ова Евангелие до крајот на светот“
Значи има шанса нашиот островјанин, ако веќе не спознал сам, или не му се објавило од Горе, има шанса на него сеуште бар да чуе од некого. (Ова тек да не замре темава, да не го заборавиме нашиот островјанин, но и да се потсетиме на овој стих, дека кога сите народи ќе ја слушнат Радосната Вест, е тогаш ќе дојде Оној ден) |
||
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
||
Templarius
Сениор Регистриран: 12.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2754 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Nashiot ostrvlajnin ako e sam na toj ostrov - moze samo da bide degenrik mentalno zaostanat licnost t.e zivotno...toj ce bide voden od bazicni instinkti i nisto drugo, toj nema da ima socijalen zivot koj ce go nauci na bilo kakvi normi na odnesvanje koi pak na nekoj nacin ce ja razvijat negovata licnost..toj e sam ..Aristotel rekol COVEK KOJ MOZE DA ZIVEE SAM E ILI LUD ILI BOG - sto e nasiot ostrovljanin????
|
||
Give me your secrets
Bring me a sign Give me a reason To walk the fire See another dawn Through our son's eyes You give me a reason To walk the fire. |
||
stanlio
Нов член Регистриран: 27.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 38 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Сакала нејќела, мора да се помириш со нив. Особено како неверник, ќе мораш без поговор да ги прифатиш. Додека пак верните, не само што во својот ум не се помируваат со лошите нешта, туку и Бог во нив работи на искоренување на злото, на победа над Сатанските сили и на вовед во славна иднина. Гледаш како верата е клуч за среќата? Изменето од stanlio - 22.Октомври.2008 во 15:59 |
||
Messenger
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
anakin, chovekot e sozdaden spored Bozhjiot lik i Kreatorot ja vgradil vo negovata srzh bozhenstvenata iskra, onoj konektor koj mu ovozmozhuva sekogash da bide vo kontakt so Tvorecot.
Zatoa, bez obzir kade se naogja i so kogo se naogja (ili ne naogja) chovekot, sekogash mozhe, dokolku saka (slobodnata volja i zhelbata za toa) da bide vo postojan dopir so Kreatorot. No toa ne znachi deka MORA da slushni za nekoja religija ili da prati nekakva teologija za da bide vo unison so Seprisutnoto, Semozhnoto i Semokjnoto. Toj e VEKJE del od toa, sakal ili ne. Znachi teologiite, obichaite, veruvanjata, metaniite i site drugi raboti nemaat apsolutno nishto so direktnata vrska megju chovekot i Boga. I kako sto objavi isus - ne treba nitu da imaat! Megju Kreatorot i Kreacijata nema potreba od nikakov medijator. |
||
|
||
anakin
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
sto e???? pa ti tazav ZABORAVEN OD GOSPOD |
||
|
||
anakin
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
NEMAT VRSKA ZNAM A GOSPOD TOA GO GLEDA DEKA IMA MIKRONCE LJUGJE KOI IMAT SO NEGO VRSKA SITE OSTANATI SE VTURNATI VO teologiite, obichaite, veruvanjata, metaniite i site drugi raboti ZNACI SITE GI ZABORAVIL, DA OSTVARI VRSKA SO NIV Изменето од anakin - 22.Октомври.2008 во 16:41 |
||
|
||
Majkl
Сениор Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3019 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Изменето од Majkl - 22.Октомври.2008 во 16:42 |
||
Messenger
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
anakin, ne e zaboraven od Gospod, mislam deka ti objasniv vo prethodniot komentar. Toj e zaboraven od TEOLOGIJATA (sto e potpolno vo red), no ne e zaboraven od Boga, od negoviot Kreator.
A faktot deka chovekot ja prakticira svojata sloboda da kreira po svoj izbor i razbiranje ne znachi deka Bog krenal race od nego i deka go zaboravil. Tokmu sprotivnoto, Bog saka chovekot da go pravi toa i zatoa go sozdade takov. Poentata e deka chovekovite teologii, dogmi, tradicii i obichai ne ja prezentiraat vistinata za Kreatorot, tuku CHOVEKOVATA INTERPRETACIJA za Nego. Изменето од Messenger - 22.Октомври.2008 во 16:46 |
||
|
||
Внеси реплика | страница <1 1516171819 25> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |