IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Заборавен од Господ
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Заборавен од Господ

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1516171819 25>
Автор
Порака
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Статус: Офлајн
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Октомври.2008 во 02:41
Za dessette zapovedi... niv gi donel Mojsie koga evreite bile vo potpolno rasulo. Zarem ochekuvashe da im donese neshto drugo za da gi sobere?

Rekol deka mu gi dal Bog lichno. I taka se zapishalo vo Torata.

I neka bide taka. Jas nemam nishto protiv toa. No znaeme deka tie zakoni bile za tie lugje, vo toa vreme. Doagjaat novi lugje i novi vreminja... Doshol Isus i gi presekol tie raboti so donesuvanje na Radosnata vest. Zatoa starite lugje go razapnaa... tie ne bea za novoto vreme i novata svest. Ostanaa vo temninata na minatoto, a za zhal i denes ima takvi koi smetaat deka nishto sushtinski ne se smenilo, pa mozhe da skokaat od staro na novo i nazad, kako sto ke im se prisaka ili kako ke im odgovara.

Starite zakoni bea za onie vo detskite gradinki, na onie koi vo nedostatok na svest treba da im se dade naredba. Naredbata, kolku i da e dobra, e samo limitirano reshenie za limitirani lichnosti. Taa ne go pomaga razvivanjeto na svesta bidejki e kruta i nepromenliva. Taa e ogranichuvachka.

Taa epizoda zavrshi pred 2000 godini. Lugjeto se ushte ne se svesni za toa...

Denes sme vo osnovno ushilishte kade sto uchitelot Isus ni ja razotkri Bozhjata tajna - deka nie sme Negovi cheda, napraveni spored negoviot lik... da bideme negovi sotvorci.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Октомври.2008 во 02:44
Moisie si gi napisal prema tebe?

SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Октомври.2008 во 03:37
Originally posted by anakin anakin напиша:

Moisie si gi napisal prema tebe?

Za mene toa e ireleventno.

Jas religioznosta ne ja gledam kako zakon ili teoloshka gradba, tuku kako neprekinat proces na osoznavanje i prosvetluvanje. Kaj nea postoi disciplina vo odenjeto po patot na otkrivanjeto, no ne postojat ogranichuvanja ili nekakvi krajni determiniranja.

Ne mozhesh da ja znaesh krajnata cel na neosoznaenoto! Ako tvrdish deka ja znash, togash vsushnost veslish deka vekje se si osoznal. Ako vekje si osoznal, ako si ja doznal celta, togash kade odish ponatamu ? Zoshto voopshto odish i se trudish da stignesh na celta koga vekje si pristignal kaj nea ???

A ako iskreno odish po patot na otkrivanje na neosoznaenoto, togash treba da odish so otvoren um i da ochekuvash sekakvi neochekuvani momenti koi ke baraat soodvetni reshenija vo dadeniot mig. Sekoj NOV moment, sekoj NOV problem , sekoja NOVA sluchka po patot na osonavanje na NOVOTO ke baraat NOVI priodi, novi alati, novi teorii, novi reshenija.

STAROTO bilo reshenie za onoa sto bilo nepoznato nekogash i denes e staro isto kako i reshenieto sto bilo upotrebeno za nego.

Novoto e NEPOZNATO bidejki STAROTO ne dava soodveten odgovor za nego. Vo sprotivno novoto ne bi bilo novo i nepoznato, tuku staro i poznato.

Me pratish vo mislite ?

Ako e taka, togash SITE dogmi, teloshki gradbi i zakoni se BEZVREDNI vo potraga po NOVOTO i NEOSOZNAENOTO. Tokmu toa Isus im go veli na svoite apostoli i tokmu zatoa doagja so mech da razdeli megju staroto i novoto, megju roditelite i decata.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Октомври.2008 во 09:42
mozebi toj ve zaboravil

no ne ste zaboraveni od Anakin

ene za tie so posetija moja tema EDNA BEZPLATNA BIBLIJA

http://www.mediafire.com/?v2yb1vvjmlv

SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
Zlatnik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Август.2005
Локација: Macedonia
Поени: 2605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Октомври.2008 во 11:03

... ene za tie so posetija moja tema EDNA BEZPLATNA BIBLIJA

Го знае некој бројот на анти корупциска комисија!:плазењеголема%20насмевкасмеење
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Октомври.2008 во 11:53
se vika toa  antipropaganda 

Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Октомври.2008 во 14:22
Одете и проповедајте го ова Евангелие до крајот на светот

Значи има шанса нашиот островјанин, ако веќе не спознал сам, или не му се објавило од Горе, има шанса на него сеуште бар да чуе од некого.

(Ова тек да не замре темава, да не го заборавиме нашиот островјанин, но и да се потсетиме на овој стих, дека кога сите народи ќе ја слушнат Радосната Вест, е тогаш ќе дојде Оној ден)

големо%20гушкање
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Октомври.2008 во 14:30
Nashiot ostrvlajnin ako e sam na toj ostrov - moze samo da bide degenrik mentalno zaostanat licnost t.e zivotno...toj ce bide voden od bazicni instinkti i nisto drugo, toj nema da ima socijalen zivot koj ce go nauci na bilo kakvi normi na odnesvanje koi pak na nekoj nacin ce ja razvijat negovata licnost..toj e sam ..Aristotel rekol COVEK KOJ MOZE DA ZIVEE SAM E ILI LUD ILI BOG - sto e nasiot ostrovljanin????
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
stanlio Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 27.Јуни.2008
Поени: 38
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај stanlio Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Октомври.2008 во 15:59
Originally posted by butel2 butel2 напиша:

Originally posted by stevompc stevompc напиша:

nema da ostane mirna, sekako. ne go zboruvav toa.

no zboruvav za bozjoto spokojstvo koe vernikot go ima vo Boga. Nema sila koja moze da go zastrasi, bidejki znae deka i toj e minliv, i decata mu se minlivi, i se sto e von Boga e osudeno na propast. a od druga strana pak se vo Boga e vecno. zatoa nitu bolestite ke go pokolebaat, nitu bezraboticata, nitu demonite, nitu progonstvata, nitu smrtta.

se nadevam deka ke se slozis, deka ova e nesto prekrasno covek da go poseduva.

doagjame do ona sto jas licno nikogas nema da go prifatam, pomiruvanjeto so neubavite raboti, bolestite , pa i smrtta , deka taka treba da bide i deka e toa bozja volja ... ili ona , kako e Gospod nikoj ne e ...

Сакала нејќела, мора да се помириш со нив. Особено како неверник, ќе мораш без поговор да ги прифатиш.

Додека пак верните, не само што во својот ум не се помируваат со лошите нешта, туку и Бог во нив работи на искоренување на злото, на победа над Сатанските сили и на вовед во славна иднина.

Гледаш како верата е клуч за среќата?

Изменето од stanlio - 22.Октомври.2008 во 15:59
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Октомври.2008 во 16:22
anakin, chovekot e sozdaden spored Bozhjiot lik i Kreatorot ja vgradil vo negovata srzh bozhenstvenata iskra, onoj konektor koj mu ovozmozhuva sekogash da bide vo kontakt so Tvorecot.

Zatoa, bez obzir kade se naogja i so kogo se naogja (ili ne naogja) chovekot, sekogash mozhe, dokolku saka (slobodnata volja i zhelbata za toa) da bide vo postojan dopir so Kreatorot.

No toa ne znachi deka MORA da slushni za nekoja religija ili da prati nekakva teologija za da bide vo unison so Seprisutnoto, Semozhnoto i Semokjnoto. Toj e VEKJE del od toa, sakal ili ne.

Znachi teologiite, obichaite, veruvanjata, metaniite i site drugi raboti nemaat apsolutno nishto so direktnata vrska megju chovekot i Boga. I kako sto objavi isus - ne treba nitu da imaat!

Megju Kreatorot i Kreacijata nema potreba od nikakov medijator.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Октомври.2008 во 16:38
Originally posted by Templarius Templarius напиша:

Nashiot ostrvlajnin ako e sam na toj ostrov - moze samo da bide degenrik mentalno zaostanat licnost t.e zivotno...toj ce bide voden od bazicni instinkti i nisto drugo, toj nema da ima socijalen zivot koj ce go nauci na bilo kakvi normi na odnesvanje koi pak na nekoj nacin ce ja razvijat negovata licnost..toj e sam ..Aristotel rekol COVEK KOJ MOZE DA ZIVEE SAM E ILI LUD ILI BOG - sto e nasiot ostrovljanin????

sto e????

pa ti tazav

ZABORAVEN OD GOSPOD

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Октомври.2008 во 16:40
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

anakin, chovekot e sozdaden spored Bozhjiot lik i Kreatorot ja vgradil vo negovata srzh bozhenstvenata iskra, onoj konektor koj mu ovozmozhuva sekogash da bide vo kontakt so Tvorecot.

Zatoa, bez obzir kade se naogja i so kogo se naogja (ili ne naogja) chovekot, sekogash mozhe, dokolku saka (slobodnata volja i zhelbata za toa) da bide vo postojan dopir so Kreatorot.

No toa ne znachi deka MORA da slushni za nekoja religija ili da prati nekakva teologija za da bide vo unison so Seprisutnoto, Semozhnoto i Semokjnoto. Toj e VEKJE del od toa, sakal ili ne.

Znachi teologiite, obichaite, veruvanjata, metaniite i site drugi raboti nemaat apsolutno nishto so direktnata vrska megju chovekot i Boga. I kako sto objavi isus - ne treba nitu da imaat!

Megju Kreatorot i Kreacijata nema potreba od nikakov medijator.

NEMAT VRSKA
ZNAM
A GOSPOD TOA GO GLEDA
DEKA IMA MIKRONCE LJUGJE KOI  IMAT SO NEGO VRSKA
SITE OSTANATI SE VTURNATI VO teologiite, obichaite, veruvanjata, metaniite i site drugi raboti
ZNACI SITE GI ZABORAVIL, DA OSTVARI VRSKA SO NIV

Изменето од anakin - 22.Октомври.2008 во 16:41

Кон врв
Majkl Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2008
Поени: 3019
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Октомври.2008 во 16:41

NEMAT VRSKAZNAMA GOSPOD TOA GO GLEDADEKA IMA MIKRONCE LJUGJE KOI  IMAT SO NEGO VRSKASITE OSTANATI SE VTURNATI VO teologiite, obichaite, veruvanjata, metaniite i site drugi rabotiZNACI SITE GI ZABORAVIL, DA OSTVARI VRSKA SO NIV
А луѓето него да му се јавеа? Макар по телефон...

Изменето од Majkl - 22.Октомври.2008 во 16:42
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Октомври.2008 во 16:42
anakin, ne e zaboraven od Gospod, mislam deka ti objasniv vo prethodniot komentar. Toj e zaboraven od TEOLOGIJATA (sto e potpolno vo red), no ne e zaboraven od Boga, od negoviot Kreator.

A faktot deka chovekot ja prakticira svojata sloboda da kreira po svoj izbor i razbiranje ne znachi deka Bog krenal race od nego i deka go zaboravil. Tokmu sprotivnoto, Bog saka chovekot da go pravi toa i zatoa go sozdade takov.

Poentata e deka chovekovite teologii, dogmi, tradicii i obichai ne ja prezentiraat vistinata za Kreatorot, tuku CHOVEKOVATA INTERPRETACIJA za Nego.

Изменето од Messenger - 22.Октомври.2008 во 16:46
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1516171819 25>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,703 секунди.